Connect with us

Uncategorized

Zon Kemαtian : Semakin Hampir Dengan Puncak Everest, Semakin Banyak Mαyαt Sebagai Petanda

Published

on

Gunung Everest bukan sekadar puncak tertinggi di dunia yang menjadi idaman para pendaki gunung. Tetapi ia juga merupakan perkuburan terbuka terbesar di dunia – simbol bahaya yang menanti para pendaki yang cuba merealisasikan impian mereka itu. Terdapat 200 mαyat di Gunung Everest dengan sesetengah mαyat digunakan sebagai penanda ketinggian semasa pendakian.

gunung everest

Kawasan paling merbahaya semasa pendakian ialah bahagian yang menuju ke puncak. Bahagian ini dipanggil sebagai zon kemαtian yang terletak melebihi 26,000 kaki di atas paras laut. Di sini, tahap oksigen hanya satu pertiga daripada tahap oksigen biasa di paras laut. Sementara tekanan barometer pula boleh menyebabkan pendaki mengangkat beban lebih 10 kali ganda.

Gabungan dua faktor ini menyebabkan pendaki merasa lemah, keliru, letih dan memberi tekanan kepada organ. Atas sebab itu, para pendaki dinasihatkan agar tidak berada di zon kemαtian tidak kurang daripada 48 jam. Bagi yang keluar sebelum tempoh itu, kesannya akan terus dirasai walaupun selepas pendakian ditamatkan. Tetapi jika tidak, pengakhirannya ialah kemαtian.

Mengikut protokol biasa, mαyat pendaki akan dibiarkan di tempat mereka jatuh. Ia bukan sekadar amaran kepada para pendaki agar lebih berhati-hati semasa pendakian. Tetapi ia juga berperanan sebagai penanda ketinggian terutama bila pendaki semakin menghampiri zon kemαtian.

gunung everest

Mαyat But Hijau yang menjadi penanda betapa hampirnya pendaki menghampiri puncak Everest.

Antara mαyat yang digunakan sebagai penanda ketinggian ialah mαyat But Hijau. Walaupun identitinya tidak diketahui, ramai percaya But Hijau ialah seorang pendaki India bernama Tsewang Paljor yang mαti semasa mendaki pada 1996. Mαyat But Hijau terletak di satu kawasan gua berhampiran laluan pendaki sebelum menuju ke puncak. Ia turut berperanan sebagai penanda ketinggian – betapa hampirnya mereka dengan puncak Everest.

Mαyat But Hijau yang menjadi penanda betapa hampirnya pendaki menghampiri puncak Everest.

Pada 2006, seorang lagi pendaki mαti di tempat sama But Hijau bersemadi. Pendaki bernama David Sharp cuba menakluk puncak Gunung Everest secara bersendirian – satu perkara yang ditegah sekeras-kerasnya oleh para pendaki berpengalaman. Sebaik tiba di gua tempat But Hijau, dia berharap dapat berehat sebentar sebelum menuju ke puncak. Tetapi dalam tempoh beberapa jam, Sharp mαti akibat kesejukan melampau.

Tidak seperti But Hijau, kelibatnya disedari oleh 40 orang pendaki semasa dalam perjalanan ke puncak. Bagaimanapun, tiada siapa yang tampil membantu. Bagi pendaki pertama yang berjaya menakluk Everest Sir Edmund Hillary, ia merupakan sesuatu yang memalukan. Ini kerana dengan mementingkan pendakian daripada membantu pendaki yang bermasalah, ini menunjukkan pendaki sebegini sebagai tidak bertanggungjawab dan tiada nilai kemanusiaan.

Media menggelar fenomena ini sebagai demam puncak (obses mendaki ke puncak) dan ini bukan perkara baru. Pada tahun 1999, mαyat pendaki tertua di Everest ditemui dan dikenalpasti sebagai George Mallory. Mallory dikatakan mαti pada 1924 selepas cuba mencipta rekod sebagai pendaki pertama Gunung Everest.

gunung everest

Mαyat George Mallory yang mαti pada 1924 semasa cuba menjadi orang pertama menakluk Gunung Everest. Sumber: Dave Hahn/Getty Images

Semasa ditemui pada musim bunga 1999, bahagian atas torso, separuh kedua-dua kakinya dan lengan kirinya masih dalam keadaan baik. Pada saat kemαtiannya, Mallory memakai sut tweed dan membawa peralatan mendaki lama dan botol-botol oksigen. Pihak berkuasa yang memeriksa mαyatnya mendapati beliau mengalami ada kesan lebam pada pinggangnya – ini menunjukkan Mallory diikat dengan pendaki lain semasa pendakian sebelum terjatuh dan mαti.

Semasa hayatnya, Mallory merupakan seorang pendaki gunung yang terkenal dan pernah menyatakan keinginan untuk mendaki Everest. Tidak diketahui sama ada beliau berjaya atau tidak tetapi khabar angin tentang kejayaannya itu bertiup kencang sejak mαyatnya ditemui pada 1999.

Jadi, mengapa mαyat-mαyat ini dibiarkan saja di Gunung Everest? Sebabnya mudah, usaha membawa keluar merupakan satu tugas sukar dan mengancam nyawa pasukan penyelamat.

Keadaan muka bumi, cuaca dan suhu sejuk turut menyukarkan usaha membawa mαyat keluar. Contoh paling mudah, kisah pendaki wanita Jerman Hannelore Schmatz.

Pada tahun 1979, wanita itu mencipta rekod sebagai pendaki wanita Jerman pertama yang berjaya menakluk Gunung Everest. Walaupun dalam keadaan penat, Schmatz tetap meneruskan perjalanan turun dari puncak walaupun diminta tidak berbuat demikian oleh Sherpanya, Sungdare Sherpa. Dia berkhemah di zon kemαtian di mana pada waktu malam, kemnya dilanda ribut salji yang teruk.

gunung everest

Jasad Hannelore Schmatz.

Di sebalik pelbagai cubaan, Schmatz terus mendaki turun untuk cuba sampai ke markas pendakian. Bagaimanapun, cuaca sejuk dan keletihan menjadi punca kemαtiannya. Semasa ditemui oleh para pendaki lain, dia hanya dipisahkan jarak 330 meter dari markas pendakian. Cubaan pihak berkuasa Nepal membawa mαyat Schmatz sebanyak dua kali pada 80-an menyaksikan dua penyelamat terbunuh semasa usaha tersebut dilakukan.

Sejak itu, mana-mana pendaki yang cuba menakluk Gunung Everest dari laluan pendakian di sebelah selatan dapat melihat mαyatnya dengan jelas. Dengan matanya terbuka luas dan rambutnya ditiup angin, ia merupakan satu pemandangan ngeri yang bikin para pendaki berfikir dua kali. Pada tahun 1996, mαyatnya ditiup oleh angin kuat dan jatuh di bahagian Everest sekitar Tibet. Sehingga hari ini, lokasi mαyat Schmatz masih tidak diketahui.

RUJUKAN

Serena, K. (2021, 16 Jun). The Bodies Of Dead Climbers On Everest Are Serving As Guideposts. All That’s Interesting.

Thepatriotsasia

Uncategorized

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

Published

on

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

BARU berusia dua tahun tetapi seorang kanak-kanak pandai meniru gaya bintang bola sepak Cristiano Ronaldo, yang sering meraikan jaringan gol dengan laungan ‘Siu’.

Dari baldi, bakul, topi keledar sehinggalah ke set permainan gawang, semuanya mampu dibolosi si cilik ini apabila melakukan tendangan.

Setiap langkah dan aksinya yang tak ubah seperti pemain profesional sering dirakamkan oleh ibu bapanya dan dikongsi di laman sosial.

Berkongsi cerita kepada mStar, ibu kanak-kanak itu, Anis Adibah Hashim berkata, anak sulungnya, Yusuff Iskandar Mahadir kini berusia dua tahun enam bulan.

Lebih mesra disapa Anis, katanya, dia percaya minat suaminya dalam dunia bola sepak menyebabkan sukan itu mula mempengaruhi anaknya ketika masih dalam kandungan lagi.

“Minat Yusuff pada bola sepak sejak dia belum lahir lagi. Setiap malam sebelum tidur, suami saya iaitu bapa Yusuff akan gosok perut (baby bump).

“Setiap kali gosok perut, suami kata bila anak lahir nanti, dia mahu anak minat bermain bola sepak dan jadi pemain bola sepak,” katanya ketika dihubungi.

Yusuff merupakan kanak-kanak yang aktif dan peramah.

Menurut wanita berusia 35 tahun itu, bapanya, Allahyarham Hashim Abdullah merupakan pemain bola sepak Kelantan yang ketika itu Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) dan suaminya, Mahadir Othman, 40, aktif mewakili sekolah untuk beberapa kejohanan.

“Suami selalu main bola permainan di hadapan Yusuff. Selalu juga bola tu menyentuh kaki anak yang sedang baring atau meniarap.

“Masuk usia lebih setahun, Yusuff pula semakin obses dengan bola. Hampir setiap hari dia bermain bola di rumah bersama ayahnya,” ujarnya yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan.

Bapa Yusuff sentiasa melatih anaknya bermain bola sepak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Anis, anaknya tidak seperti kebanyakan kanak-kanak lain yang lebih berminat untuk bermain dengan pelbagai jenis permainan yang dijual di pasaran.

“Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan seperti patung Ultraman. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung minta belikan.

Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung.
ANIS ADIBAH HASHIM

“Lebih 20 biji bola kami beli untuk Yusuff. Sekurang-kurangnya kena ada sebiji bola di rumah nenek dan ibu saudara yang sering dikunjunginya, serta sebiji bola dalam kereta untuk Yusuff bermain… kalau tak, nanti dia menangis.

“Sebagai kanak-kanak, Yusuff sudah tentu minat menonton kartun dan dia lebih teruja dengan siri animasi Bola Kampung,” ujarnya lagi.

Antara jersi milik Yusuff,

Lebih banyak menghabiskan masa dengan berlatih di rumah, dia yang merupakan suri rumah menambah, anaknya juga dibawa ke padang berdekatan.

“Yusuff ni aktif, peramah dan bercakap non-stop walaupun kita tak faham apa yang dia cakap sebab pelat. Dia memang susah nak menangis, sangat happy-go-lucky.

“Buat masa ini, Yusuff lebih tahu perkataan gol. Bola pun disebutnya gol. Kalau Yusuff dapat jaringkan goL, ayah dia akan bagi ganjaran ais krim dan pernah sanggup belikan pukul 11 malam,” katanya sambil menambah suaminya merupakan penyokong Ronaldo dan Manchester United.

Sebagai ibu, Anis berkata, dia akan sentiasa menyokong minat dan bidang yang diceburi anaknya termasuk menjadikan pemain bola sepak sebagai kerjaya.

“Kalau Yusuff hanya menjadikannya bola sepak sebagai hobi dan bukan kerjaya, saya tak paksa dan tetap menyokong apa juga selagi ia baik, tidak memudaratkan dan tidak melanggar hukum.

“Sebagai ibu bapa, kita perlu menghargai anak tu walau sekecil-kecil pun pencapaian itu kerana ia cukup bermakna bagi mereka. Dari situ dia akan tunjuk sikap yang baik,” katanya.

Sumber: mStar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Uncategorized

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Published

on

By

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Tindakan bintang bola sepak negara, Arif Aiman yang dikhabarkan baru membeli sebuah kereta mewah jenis Mercedes CLA45S AMG keluaran 2021 mencuri tumpuan orang ramai di media sosial.

Menerusi laman Instagram, pengedar kenderaan Hafis Naserr berkongsi momen ketika pemain kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) itu menerima kenderaan mewah tersebut di depan rumahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Walaupun tiada butiran lanjut dinyatakan, difahamkan kenderaan berwarna silver itu boleh mencecah harga sehingga RM400,000 mengikut pasaran semasa.

Bagaimanapun, tidak hairan pemain berusia 20 tahun itu mampu memilikinya apatah lagi dia pernah membawa gelaran Pemain Paling Bernilai Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Menerusi kapsyen, Hafis mengucapkan tahniah atas pencapaian Arif dan mendoakan bintang muda itu terus dimurahkan rezeki serta berjaya dalam karier bola sepak tanah air.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Congratulation to adik @ariifaiman42 for your archivement.. berkat usaha keras & tak henti2 cari peluang yang terbaik untuk karier adik, u really do a good job.
“Semoga adik dimurahkan rezeki & sentiasa dalam lindungan Allah SWT, abang doakan adik makin maju dalam karier adik,” tulisnya.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut tumpang gembira atas rezeki diperoleh Arif dan berharap dia dapat mengekalkan momentum dan prestasi di atas padang.

Kurang gosip, masa ni la nak kumpul aset…

Sumber: Instagram Hafis Naserr

 

Continue Reading

Uncategorized

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Published

on

By

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Berita tentang kemalangan melibatkan dua orang wanita dewasa dan seorang kanak-kanak yang dipercayai tercampak ketika menaiki permainan ‘sotong ride’ di Fun Fair Puncak Alam malam tadi sememangnya mengejutkan ramai.

Tiga individu cedera
Menerusi laporan dari Kosmo! Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa memaklumkan yang pihaknya bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima maklumat mengenai insiden itu kira-kira pukul 8.50 malam.

“Berdasarkan maklumat awal, kesemua mangsa berada di atas permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak sebelum terjatuh.
“Siasatan menyeluruh mengenai kejadian itu bagaimanapun masih dijalankan termasuk mengenal pasti identiti mangsa terlibat,” katanya.
Kesemua mangsa telah dibawa ke Hospital Shah Alam untuk menerima rawatan lanjut.

Telah diarahkan tutup serta merta
Difahamkan, fun fair tersebut telah diarahkan tutup secara serta merta bagi siasatan lanjut. Ada juga kenyataan memaklumkan bahawa fun fair berkenaan beroperasi tanpa lesen.

“Arahan itu dikeluarkan selepas polis turut berbincang dengan Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS).
“Siasatan lanjut akan dijalankan mengikut Seksyen 6 Enekmen Hiburan dan Tempat Hiburan Negeri Selangor 1995 kerana beroperasi tanpa lesen,” katanya.

Abang kepada mangsa kongsi keadaan adik
Dalam pada itu, seorang individu telah berkongsi keadaan seorang kanak-kanak di dalam ambulans dengan meninggalkan kapsyen “adik saya fighter guys“.

LIHAT VIDEO DISINI

Pengguna TikTok dikenali sebagai Saiful Azif itu memuat naik video kanak-kanak yang cedera dipercaya salah seorang mangsa kejadian ‘sotong ride’ tersebut.

Saman je mereka
Perkongsian tersebut telah mendapat pelbagai maklum balas daripada warganet. Rata-rata mereka meluahkan rasa bimbang dengan kejadian terbabit dan meminta ahli keluarga kesemua mangsa mengambil tindakan sewajarnya diatas insiden berkenaan.

LIHAT VIDEO DISINI

Tahap keselamatan permainan diragukan
Saiful Azif juga turut bekongsi beberapa gambar keadaan tempat duduk permainan tersebut. Menurutnya, tahap keselamatan untuk permainan di fun fair berkenaan agak meragukan sehingga menyebabkan berlakunya insiden tidak terduga itu.

Walau bagaimanapun, siasatan masih sedang dijalankan untuk mengesan punca sebenar kejadian tersebut boleh berlaku.

Terdahulu, tular di media sosial terutamanya di TikTok video beberapa individu tercampak sewaktu menaiki permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak laju.

Hal tersebut membuatkan ramai yang berada di tapak fun fair itu panik dan kesemua mangsa mengalami kecederaan apabila terhempas jatuh ke bawah dari atas permainan berbahaya terbabit.

komen para netizen 

Sumber: Kosmo! (Iskandar Shah Mohamed), TikTok saifulazif, farinarynaa_

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK