Connect with us

Isu Semasa

Wakil Pencarum Serah Mem0randum Tun’tut Pengeluaran Terakhir RM10,000 KWSP

Published

on

tuntut

KUALA LUMPUR: Kumpulan wakil pencarum yang menun’tut pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) RM10,000 secara one-off atau sekali bayar hari ini menyerahkan mem0ra’ndum itu di Parlimen.

Menurut wakilnya, Mohammad Farhan Jailani, mem0ran’dum sepatutnya diserahkan kepada tiga pemimpin iaitu Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Ahli Parlimen Pagoh Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Bagaimanapun, jelas Mohamad Farhan, hanya wakil Tengku Zafrul sahaja hadir menerima mem0ran’dum terbabit.

“Berdirinya kami di sini rakan-rakan pencarum untuk menyerahkan mem0ran’dum tuntutan pengeluaran kali terakhir KWSP sebanyak RM10,000 secara ‘one-off’ kepada tiga wakil.

“Kedua, kami menuntut sokongan semua Ahli Parlimen untuk suara rakyat didengari, disampaikan dan diba’haskan di Parlimen Malaysia.

“Ketiga, kami mend3sak Perdana Menteri Malaysia meluluskan tuntutn pengeluaran kami ini,” jelas Mohamad Farhan ketika ditemui pemberita di hadapan bangunan Parlimen pada Isnin.

Tgasnya, pencarum mempunyai hak untuk menuntut pengeluaran wang simpanan itu mengikut Akta KWSP 1991.

tuntut

“Kami dengan tgasnya sebagai pencarum KWSP yang terke’san ingin menuntut h4k kami menurut Akta KWSP 1991 Seksyen 54.

“Kami sekali lagi mene’gaskan kami tidak akan sesekali berhenti sehinggalah wang tersebut berada dalam akaun kami.

“Kami juga mengingatkan semua Ahli Parlimen yang dilantik menerusi pr0ses undng-undng yang sah, dan juga sedang berada di dalam dewan ini supaya berkhidmat untuk rakyat.

“Dengar kluhan rakyat yang telah mengundi mereka di pilihan raya.

“Kami juga telah menghantar emel kepada semua Ahli Parlimen yang berada di dalam Dewan Rakyat termasuk Perdana Menteri sebagai Ahli Parlimen Bera, dan Tan Sri Muhyiddin sebagai Ahli Parlimen Pagoh,” katanya lagi.

Dalam pada itu, wakil Persatuan Pengguna Islam malaysia (PPIM), Gulab Jan Fazal Eladi pula kcewa apabila sambutan diberikan sesetengah Ahli Parlimen dilihat ha’mbar.

Jelasnya, isu pengeluaran wang KWSP itu seharusnya diberikan perhatian, kerana ia ditun’tut oleh rakyat yang amat memerlukan sumber kewangan.

“Saya berasa kcewa, kami nak hantar mem0ran’dum kepada PM dan Tan Sri Muhyiddin, tiada wakil datang mengambil. Kami dapat maklumat mereka ada urusan.

“Saya mengharap sangat mereka peka perkara ini kerana mereka naik pun kerana rakyat.

Sehingga kini, 18 Ahli Parlimen telah menyatakan sok0ngan terhadap tuntutan kumpulan tersebut.

Antaranya, Ahli Parli’men Pasir Mas, Bagan, Port Dickson, Baling, Hulu Langat, Jempol, Tuaran, Kinabatangan, Machang, Kapar, Gopeng, Kuala Langat, Padang Serai, Parit, Lanang, Setiu, Bagan Datok dan Pontian.

Sumber : Astroawani

Isu Semasa

Projek HSR: Dua Bekas PM Kena Saman, Pampasan RM1 Juta Untuk Setiap Rakyat Malaysia?

Published

on

Projek HSR: Dua Bekas PM Kena Saman, Pampasan RM1 Juta Untuk Setiap Rakyat Malaysia?

Ekoran dari pembatalan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur – Singapura, seorang lelaki bertindak memfailkan saman terhadap dua bekas Perdana Menteri dan menuntut pembayaran ganti rugi RM1 juta kepada setiap rakyat Malaysia!

Mohd. Hatta Sanuri, 47, selaku plaintif telah memfailkan saman tersebut pada Disember lalu atas kapasiti peribadi dengan menamakan Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai defendan pertama dan kedua.

Bekas Menteri Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mustapha Mohamed, bekas Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong dan kerajaan Malaysia pula masing-masing sebagai defendan ketiga hingga kelima.

Beliau memfailkan saman tersebut atas kapasiti peribadi dan bagi pihak seluruh rakyat negara ini yang terjejas dan terkesan akibat tindakan salah, kecuaian dan misfeasans (salah laku ketika berada di pejabat awam) sehingga membawa pembatalan salah projek HSR dan pembayaran pampasan tidak perlu kepada Singapura.

Wartawan Nuzulsham Shamsuddin dari KOSMO! ONLINE juga melaporkan, plaintif telah mendakwa Dr. Mahathir melakukan kecuaian dan menyalah guna jawatannya ketika itu dengan menangguhkan projek HSR menyebabkan kerajaan dan seluruh rakyat Malaysia perlu membayar pampasan kepada Kerajaan Singapura hampir RM46 juta.

Ketika Muhyiddin atau nama sebenarnya Mahiaddin menjadi Perdana Menteri pula, beliau didakwa cuai apabila menamatkan projek berkenaan sehingga kerajaan dan semua rakyat Malaysia termasuk plaintif selaku pembayar cukai perlu mengeluarkan wang RM320,270,519.24 sebagai pampasan pembatalan Perjanjian Dua Hala di antara Malaysia dan Singapura yang dipersetujui.

Manakala Wee Ka Siong pula didakwa cuai sehingga menyebabkan hak rakyat Malaysia untuk menikmati sistem pengangkutan kelas pertama di peringkat antarabangsa yang pantas, selamat dan murah telah dinafikan.

Kerajaan Malaysia dan Singapura sebelum ini telah bersetuju secara rasmi pada 19 Februari 2013 untuk melaksanakan projek HSR sejauh 350 kilometer yang dijangka siap pada 2026 dengan anggaran kos RM60 billion.

Namun, projek untuk rakyat menikmati perjalanan di antara Malaysia dan Singapura dalam tempoh 90 minit itu dibatalkan pada 1 Januari 2021 selepas kedua-dua negara gagal mencapai persetujuan mengenai perubahan yang dicadangkan oleh Malaysia sebelum perjanjian projek itu luput pada 31 Disember 2020.

Malaysia kemudiannya dikehendaki membayar sebanyak SGD$102.8 juta (RM320.27 juta) kepada Singapura sebagai kos yang perlu ditanggung bagi pembangunan projek dan pelanjutan penggantungannya.

Plaintif menuntut deklarasi bahawa pembatalan projek yang diumumkan oleh Muhyiddin adalah batal dan tidak sah dan deklarasi supaya kesemua defendan membayar ganti rugi dan pampasan sebanyak RM1 juta kepada setiap rakyat Malaysia termasuk plaintif kerana telah secara salah dan cuai membatalkan projek HSR.

Pengurusan kes ditetapkan pada 2 Februari 2023 di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Nur Shasha Hidayah Nor Azahar.

Sumber: KOSMO! ONLINE

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Isu Semasa

Buat lawak lucah ketika ‘live’, netizen jijik tengok perangai ‘bapak2 orang’

Published

on

Buat lawak lucah ketika ‘live’, netizen jijik tengok perangai ‘bapak2 orang’

Tindakan beberapa individu yang membuat live di aplikasi TikTok sambil bergurau sesama sendiri menggunakan lawak ‘double meaning’ telah mendapat perhatian ramai setelah rakaman live tersebut dimuat naik ke laman Twitter.

Buat live lawak double meaning
Menerusi perkongsian daripada pengguna Twitter dikenali sebagai Cikgu Anep, beberapa individu yang ada di antara mereka merupakan pelawak telah membuat bergurau dengan seorang wanita sambil menggunakan perkataan menjurus ke arah lucah.

Dalam video terbabit, mereka telah berlakon seperti berada di dalam kelas dengan wanita tersebut menjadi guru dan individu yang lain sebagai ‘anak murid’.

LIHAT VIDEO DISINI

Kesemua lelaki yang berada di dalam live tersebut seperti mempermainkan guru berkenaan dengan menjatuhkan pen ke bawah dan berulang kali menyebut ‘how much’ merujuk kepada perkara seksual.

Kalau perempuan tu ahli keluarga mereka macam mana?
Gurauan kurang cerdik mereka telah mendapat respon yang pelbagai daripada warganet yang rata-rata jijik mendengar ucapan mereka termasuklah ketika menyebut berkenaan ‘cup’ yang pasti merujuk kepada saiz pakaian dalam wanita.

Mereka menganggap perbualan individu-individu tersebut tidak wajar kerana masing-masing telah mempunyai pengikut tersendiri yang boleh jadi ada diantaranya adalah kanak-kanak.

Sumber: Twitter Cikgu Anep

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Isu Semasa

“pilu hati,baru pulang dari buat kerja baik” – penolong pegawai perubatan maut pulang dari OnCall,besar pengorbananmu Natrah,Al-fatihah

Published

on

“pilu hati,baru pulang dari buat kerja baik” – penolong pegawai perubatan maut pulang dari OnCall,besar pengorbananmu Natrah,Al-fatihah

Se0rang wanita m4.ut selepas kenderaan jenis Audi RS3 dipandunya bertmbung dengan sebuah l0ri di Jalan Selendang.

Ketua PoIis Daerah Rompin, Deputi Superintendan Mohd. Azahari Mukhtar berkata, dalam kjadian kira-kira jam 10 pagi itu mngsa, Nur Natrah Daharuddin,26, dalam perjaIanan dari arah bandar R0mpin ke SeIendang.

“Apabila sampai di tempat kjadian kereta dipandu mngsa terb4.bas dan memasuki l0rong bertntangan seterusnya meIanggar l0ri yang datang dari arah hadapan.

“Akib4t kjadian mngsa mengaIami keced.eraan prah dan mninggaI dunia di tempat kjadian manakala pemandu l0ri mengaIami Iuka di kepala,”katanya.

Lebih memiIukan sebeIum kemaIangan berlaku arwh ada memuatnaik status whatsapp terakhirnya dan ketika kjadian suami mngsa berada di luar negara dan dikhabarkan p0sitif c0v1d 19 disana.3

Menurutnya my4t mngsa dihantar ke H0spital Rompin untuk bdah si.asat dan ke.s disia.sat mengikut Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

Katanya, berdasarkan siasa.tan awal mendapati l0kasi jalan Iurus dan permukaan jalan adalah rata dan kering serta cuaca baik semasa kjadian.

Sumber : Dbongkar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK