Connect with us

Inspirasi

“KAMI TIADA MASA RAKAM VIDEO & GAMBAR KETIKA BEKERJA…”, ANGGOTA BOMBA BERI PENJELASAN, LUAH RASA SEDIH.

Published

on

bomba

Kejadian banjir besar di Selangor yang tidak disangka-sangka menyebabkan ramai panik dan sehelai sepinggang menyelamatkan nyawa.

bombaDi media sosial, bertalu-talu hantaran dibuat di sana-sini kerana masing-masing terputus elektrik dan komunikasi dengan orang yang tersayang.

Ramai mangsa yang terperangkap mengharapkan bantuan untuk keluar dari kawasan bencana dengan segera, lebih-lebih lagi yang bersama warga emas, pesakit kronik dan anak-anak kecil.

Seperti yang kita tahu, dalam keadaan ini tentunya pasukan penyelamat telah dikerahkan ke kawasan bencana dengan segera.

bomba

Walaubagaimanapun, kita juga perlu faham bahawa kawasan bencana yang terlibat dengan banjir kali ini merangkumi kawasan yang luas, dari negeri Selangor, Wilayah Persekutuan, Pahang, Perak, Kelantan dan juga beberapa negeri yang turut terjejas seperti Melaka dan Negeri Sembilan.

Syukur, ramai NGO serta orang persendirian turut datang untuk menyelamat serta menghulurkan bantuan.

Malangnya, ramai juga yang menghentam dan bersikap menyalahkan antara satu sama lain apabila bantuan lambat sampai.

Dan ada segelintir yang melemparkan tohmahan membab1 buta kepada anggota penyelamat tanpa mengetahui kejadian sebenarnya.

Di sini kami kongsikan sebuah hantaran oleh salah seorang anggota bomba, Mohamad Akmal Mohamad Khairi yang viral di media sosial.

Baca luahan hatinya :

Yang mana menghentam pasukan penyelamat ni, meh aku nak share cerita sikit.

Kami bertugas di balai, keanggotaan setiap balai adalah anggaran 7 hingga 12 orang bagi setiap shif. Bila ada panggilan kecemasan banjir, kami semua akan bergegas ke lokasi panggilan yang pertama dahulu. Bila berlakunya bencana, panggilan kecemasan yang masuk kebiasaannya akan bertalu-talu dan tanpa henti. Tak termasuk lagi panggilan direct ke handphone anggota dan pegawai. Persoalannya, bagaimana kami nak hadir 10 tempat berbeza dalam masa yang sama?

Kami bertugas mengikut SOP dan KPI yang ditetapkan. Amalan kami sama seperti agensi lain, iaitu safety first. Kami bukan boleh sebarangan melakukan tugas menyelamat tanpa ambil kira soal risiko pada diri sendiri mahupun rakan sepasukan. Apa yang dah jadi pada kami pada tahun 2018 cukup terkesan pada diri kami hingga hari ini. 6 sahabat seperjuangan kami pergi meninggalkan kami serentak. Hanya Allah yang tahu hati kami.

Kami sedaya upaya membantu mengeluarkan mangsa banjir.. dengan segala apa yang kami ada. Kalau tiada bot, kami guna sampan. Kalau tiada sampan, kami sanggup dukung dan pikul mangsa sehingga ke tempat selamat. Kami tiada masa untuk merakam video atau mengambil gambar ketika bekerja kerana kami sememangnya tiada masa untuk berbuat demikian. Ada kala, bencana yang berlaku sangat luar biasa hingga membataskan tindakan menyelamat kami. Ketika itu, masa dan peluang adalah amat terhad untuk kami bertindak. Namun apakan daya, kami tidak mampu untuk memuaskan hati semua orang.

Cukup sedih bila ada yang sewenangnya melemparkan tohmahan dan cacian kepada kami hanya kerana geram kami lambat tiba atau langsung tidak kunjung tiba di tempat anda.

Wahai saudara, bilangan kami terhad, aset kami terhad. 1 pasukan penyelamat terpaksa respon berpuluh malahan beratus panggilan.

Dalam masa itu, kami akan utamakan kes yang boleh kami respon bergantung kepada tahap bahaya dan risiko yang bakal kami hadapi. Persoalan lagi, bila air naik, apa yang anda lakukan? Mengapa tidak bersiap untuk berpindah? Mengapa tidak turut bersama memberi amaran kepada yang lain untuk berpindah? Adakah kami ibarat hamba abdi anda untuk menurut segala perintah anda? Ingat, kami tidak terkecuali membayar cukai seperti anda juga.

Ada masanya, kami sanggup mengambil risiko tinggi demi menyelamatkan nyawa yang bahaya. Hingga ada kala nyawa kami ibarat di hujung tanduk ketika menyelamatkan anda. Risiko lemas, hanyut, dijangkiti kuman merbahaya dan ditimpa atau dilanggar objek dalam banjir sanggup kami hadapi untuk anda.

Tetapi ada kalanya setelah kami menggadai nyawa, rupanya anda tidak langsung berada dalam bahaya. Cuma yang berlaku hanyalah terputus bekalan air atau elektrik, atau lapar kerana tiada makanan. Kami bukan petugas penghantar makanan, dan kami juga bukan pemandu peribadi anda untuk menghantar anda sesuka hati anda. Bahkan, kami sendiri kelaparan, kesejukan dan keletihan mental serta emosi. Tapi demi anda, kami tolak tepi untuk tetap membantu.

Berbalik kepada anggota yang bekerja 12 jam sehari mengikut shif, apabila berlakunya bencana, kami tidak tamatkan shif kami dengan balik tepat pada masa. Kami sanggup bekerja lebih masa tanpa mendapat apa-apa bayaran overtime demi keselamatan nyawa dan harta-benda anda.

Ada kala, apabila kami muncul membantu, tiada langsung sikap menghargai walau dengan ucapan terima kasih. Ada lebih teruk, pengorbanan kami dibalas dengan cercaan lambat, lembab, makan gaji buta dan macam2 lagi.

Kepada diri saya sendiri, saya bertugas di pejabat bomba mengikut waktu pejabat. Akan tetapi, apabila terima panggilan kecemasan, saya perlu hadir ke lokasi tidak kira waktu dan masa. Tengah malam, pagi buta, hari cuti dan waktu rehat pon tetap akan saya hadir demi tugas.

Bila berlakunya bencana, tugas selaku pegawai kanan sedikit berbeza dengan anggota shif. Pegawai kanan tiada shif. Mereka perlu bertugas merancang, mengkoordinasi dan mengawal tindakan operasi sehingga keadaan selesai. Kadang kala, memakan masa hingga lebih 48 jam lamanya.

Kami terpaksa melupakan waktu rehat. Kami terpaksa melupakan saat bersama anak dan isteri. Kami terpaksa melupakan penat jerih kami di pejabat kerana kami tahu, tugas kami masih belum berakhir.

Akhir kata, fahamilah kami juga. Kami juga manusia. Kami juga ada keluarga. Kami juga ada batas kemampuan. Dan kami juga ada hati dan perasaan. Fikirlah dahulu sebelum berkata-kata.

Mohamad Akmal Mohamad Khairi

Anggota bomba

20 Disember 2021.

ANDA TETAP WIRA DI HATI KAMI!

Semoga dengan pencerahan ini, kita saling dapat memahami dan lebih menghargai setiap usaha mereka.

P/S: Di sini kami kongsikan juga beberapa gambar menyelamat yang dikongsikan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

bomba bomba bomba bomba bomba bomba bomba

Terima kasih kepada semua ahli bomba dan penyelamat yang memberikan sumbangan untuk menolong dan menyelamat orang dalam keadaan susah.

Salute untuk mereka! Jasa anda akan diingati.

Sumber: Marl Akmal, Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia, Siraplimau

Inspirasi

Bos Cakap Tak Guna 1 sen. Aku Balik Kampung Tanam Cili Terkejut Raih RM80,000 Semusim

Published

on

Bos Cakap Tak Guna 1 sen. Aku Balik Kampung Tanam Cili Terkejut Raih RM80,000 Semusim

Di era teknologi yang semakin hari semakin berkembang pesat kita tidak boleh lupa dengan bidang pertanian yang semakin hari semakin berevolusi. Jika dahulu pertanian adalah sesuatu yang tradisional tetapi kini pertanian juga ada yang moden dan di panggil petani moden.

Tidak hairanlah ada segelintir anak muda lepasan universiti kini memilih bɛrbudi pada tanah dengan menggabungkan ilmu yang diper0leh untuk mɛraih pendapatan lumayan. Mɛskipun kɛlihatan tidak bergaya dan mewah, tiada siapa sangka di sebalik wajah kusam dan pakaian lusuh, pɛndapatan mereka mampu mencɛcah RM80,000 semusim iaitu antara tujuh hingga lapan bulan.

Abdul Rahman Mohd Nor, 30, yang pernah mɛnerima tawaran bekerja di pejabat kerajaan pada penghujung tahun lɛpas merupakan antara penanam cili besar atau nama saintifiknya Capsicum anuum, yang bɛrjaya. Anak muda ini berkata minat terhadap bidang itu melɛbihi kɛinginan bekerja di pɛjabat bɛrhawa dingin.

“Sἀya tahu apabila mencɛburi bidang pertanian risik0nya amat besἀr berbanding bekerja di pejabat dengan gaji tetap setiap bulan, namun ia bukan alasan untuk saya mɛncapai impian bɛrgelar petani m0den yang berjaya.

“Apabila saya tamἀt pɛngajian Ijazah Sarjana Muda Ekonomi Sumber dan Alam Sekitar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) saya cuba mɛnjalankan tanaman cili secara k0mersil dengan berbɛkalkan ilmu serta tunjuk ajar daripada ayah saya sendiri,” katanya ketika ditemui di ladang miliknya di Kampung Padang Landak, Jɛrtih.

Selἀin itu, beliau juga mengikuti pr0gram kɛusahawanan yang dianjurkan oleh Jabatan Pertanian sejak tiga tahun lalu. Pɛnglibatan keluarganya dalam pɛnanaman tɛmbakau sejak Abdul Rahman kecil lagi sedikit-sebanyak mɛndedahkannya kepada jerih-perih kehidupan seorang petani, hingga beliau mɛnjadi cukup bɛrsedia menghadapi sebarang risik0.

Lebih membanggakἀn hasil tanaman di tanah seluas tiga ekar (1.2 hektar), Abdul Rahman mampu mɛngutip hasil sehingga 12 tan cili besar semusim, dengan dibantu oleh lima pɛkerjanya.

“Apabila kita memilih untuk bekerja sendiri kita perlu menἀnggung risik0 bersendirian, namun walaupun kita graduan universiti tidak semestinya kita perlu berharap sepenuhnya untuk memegang jawatan besar. Kita mampu berdiri di atas usaha kita di dalam keadaan ekonomi negara kita sekarang ini,” katanya.

Sementἀra itu, se0rang lagi graduan, Rohana Alias, 39, yang mengusahakἀn tanaman Melon Manis Terengganu (MMT) di Fertigasi Alor Lintang, Besut berkata mɛnceburi bidang pertanian b0leh memberikan keser0nokan di samping memperoleh pɛndapatan lumayan.

Menurut Rohἀna, beliau yang mɛnceburi bidang pertanian hampir 13 tahun dan gembira dengan kerjaya pilihannya itu walaupun tidak ramai graduan wanita sepɛrtinya berminat dalam bidang berkenaan.

“Semɛmangnya bekerja dalam bidang ini kita tidak berpakaian cἀntik sebagaimana mereka yang bekerja di pejabat, namun mereka yang bertani ini punyai kɛlebihan tersendiri yang mana saya boleh memilih waktu kerja saya sendiri.

“Walaupun mereka hanya melihat kami bɛrpakaian selɛkeh namun kami masih mampu meraih pendapatan minimum RM20,000 untuk semusim dan kini pasaran MMT yang saya usahakan telah berkembang ke seluruh negeri ini,” katanya.

Beliau berkἀta walaupun mempunyai Ijazah Sarjana Muda Ekonomi Sumber Alam, Kolej Universiti Malaysia Terengganu (kini Universiti Malaysia Terengganu), beliau tetap akan meneruskan usahanya dalam bidang pɛrtanian walaupun mɛndapat tawaran pekerjaan yang lebih terjamin.

Beliau yakin graduan lain juga mempunyai pɛluang yang sama sekiranya berminat dan berusaha bersungguh-sungguh tanpa bɛrharap bekerja di pejabat sahaja. Rohana memper0leh ijazah pada 2003 dan pernah mɛndapat kursus berkaitan penanaman dari Pr0gram Inkubat0r Usahawan Belia Tani (IUBT) pada 2007.

Ternyata bahawa tiada alasan buat anak muda yang tidak bekerja. Sebenarnya banyak peluang dan bantuan dari pelbagai pihak untuk membantu anak muda di Malaysia. Kedua-dua petani moden ini seharusnya menjadi contoh kepada anak muda di luar sana yang masih mencari-cari pekerjaan yang sesuai setelah habis belajar.

Jangan terlampau berharap dengan pendidikan tinggi anda akan bekerja selesa dengan pendapatan yang selesa. Jika tiada peluang seharunya anda perlu sendiri mencipta peluang pekerjaan. Seperti anak muda ini sanggup bekerja sendiri demi mencapai cita-cita sendiri. Apapun yang penting adalah minat. Tiada minat semuanya tidak akan menjadi.

sumber: ohinfokini via majalahperdana

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Inspirasi

“Brek sikit, confirm melekat di cermin” – Santai habis 4 beranak naik kereta ubah suai, ‘seatbelt’ tak ada! Jangan kesal kemudian hari

Published

on

“Brek sikit, confirm melekat di cermin” – Santai habis 4 beranak naik kereta ubah suai, ‘seatbelt’ tak ada! Jangan kesal kemudian hari

DEMI mengikut trend, sesetengah pihak sanggup menggadai nyawa dengan mengubah suai kereta untuk kegunaan keluarga.

Memanglah seronok kenderaan kegunaan harian untuk bekerja dan berniaga misalnya dijadikan ruang istirahat bersama isteri dan anak-anak.

Namun, aspek keselamatan dan risiko bahaya jangan pula dipandang ringan.

Satu video yang dikongsi di laman Twitter menunjukkan sebuah kenderaan diubah suai, yang mana tiada lagi tempat duduk penumpang hadapan dan kerusi di belakang.

Yang ada hanyalah platform seperti lantai yang dilapik dengan cadar atau karpet, membolehkan penumpang bebas untuk duduk bersila atau baring secara santai seperti di rumah.

Malah, video berdurasi 30 minit itu turut memaparkan di bahagian belakang kenderaan itu dipasang TV dan rak kecil, dan kelihatan dua kanak-kanak sedang baring menonton program.

Kanak-kanak baringdi bahagian belakang ketika kenderaan sedang bergerak.

Si isteri pula bersila di bahagian tempat duduk penumpang hadapan, dengan sebelah tangan berpaut pada pemegang pintu.

Hanya pemandu sahaja yang berada dalam posisi sebenar di dalam kereta, dilengkapi tempat duduk yang sempurna dan tali pinggang keledar.

Bagaimanapun, seorang pemuda mempersoalkan aspek keselamatan dan risiko bagi pemilik kenderaan seisi keluarga.

Hanya pemandu yang dilengkapi dengan tempat duduk sempurna dan tali pinggang keledar.

“Nampak cantik, selesa kan? Tapi kebarangkalian untuk mati pun naik mendadak kalau kemalangan.

“Jangan buat macam ni. Sayangi ahli keluarga anda,” tulisnya menerusi satu ciapan di Twitter.

Rata-rata netizen turut bersetuju mengenai modifikasi kenderaan tersebut yang mengundang bahaya terutama ketika bergerak di jalan raya.

Malah, segelintirnya menyifatkan si pemandu hanya mementingkan diri sendiri, tanpa mempedulikan keselamatan orang lain.

“Dia lupa kelajuan kenderaan dengan momentum kot.

Bahaya setiap orang tak ada seatbelt. Nauzubillah kalau jadi apa-apa, berkecamuk tu.
NETIZEN
“Ni brek sikit je, confirm melekat kat cermin depan semua tu. Bahaya.

“Windscreen (cermin depan) pun dah retak.

“Eloklah tu, yang suami pakai seatbelt, lain-lain tak pakai. Bila kemalangan jadi apa-apa yang nak meraung dia juga nanti. Nauzubillah, jadilah ketua keluarga yang bijak.

Aspek keselamatan terhadap keluarga ini menjadi kebimbangan.

“Setuju. Begitu juga dengan orang yang naik kereta tapi pemandu dan penumpang sebelah je pakai seatbelt, yang belakang semua tak pakai.

“Keselamatan diketepikan, tak selesa pun dia ubah suai macam tu terutama bahagian penumpang. Kena bersila je, turun kereta terus cramp kaki tak boleh melunjur.

“Bahaya setiap orang tak ada seatbelt. Nauzubillah kalau jadi apa-apa, berkecamuk tu,” demikian antara komen netizen.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Inspirasi

Noorkhiriah rasa puas, bantu urus jenazah dibiar hampir setahun dalam peti mayat

Published

on

Noorkhiriah rasa puas, bantu urus jenazah dibiar hampir setahun dalam peti mayat

Tiada yang lebih menggembirakan buat pelakon, Noorkhiriah apabila dapat menunaikan fardu kifayah dengan menguruskan jenazah secara percuma diusahakan bersama suami, Azfaizul Ahtan di bawah Pertubuhan Amal Nur by Khiriah.

Biarpun pernah memberitahu hanya membantu dari segi aspek perkongsian dan hebatan melalui laman Instagram, ia tetap sifat terpuji kerana memudahkan urusan seseorang.

Bantu urus 3 jenazah tanpa waris
Terbaharu, pelakon drama Nur ini berkongsi di laman Instagram miliknya dengan memaklumkan pertubuhan amal diusahanya berjaya menguruskan tiga jenazah tanpa waris yang dibiarkan hampir setahun dalam peti mayat.

Dalam pada itu, Noorkhiriah meluahkan kesyukuran kerana suaminya dan pasukan kerja dari pertubuhan amal berkenaan selamat menguruskan jenazah pada pagi tadi.

“Tiga jenazah tanpa waris, hampir setahun dalam peti mayat selesai diuruskan siang tadi.
“Alhamdulillah, semoga Allah membalas jasa baik kalian,”tulisnya.

Rasa puas bila tengok muka suami dapat bantu uruskan jenazah
Dalam pada itu, pemilik nama Noorkhiriah Ahmad Shapie meluahkan rasa seronok dan puas apabila dapat melihat air muka suaminya kerana dapat membantu menguruskan jenazah.

“MasyaAllah, seronok tengok muka cik suami (di akhir video). Puas dapat membantu, sayang papa,”ucapnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noorkhiriah Ahmad Shapie (@khiriah17)

Moga dipermudahkan urusan, besar ganjaran buat kalian..
Perkongsian itu mendapat pelbagai reaksi di kalangan warganet di mana rata-rata warganet berterima kasih dan mendoakan agar urusan pertubuhan amal diusahakan oleh Noorkhiriah dan suami dipermudahkan.

Simpan nombor ini andai terjadi kematian
Di kesempatan itu, Noorkhiriah meninggalkan nombor telefon di ruangan komen sekiranya orang ramai memerlukan perkhidmatan pengurusan jenazah secara percuma.

Terdahulu, Noorkhiriah pernah memaklumkan kerja amal itu dilakukan bagi membuatkan dirinya terus istiqamah dan mengingati kematian.

Sumber: Instagram @khiriah17

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK