Connect with us

Isu Semasa

Tuntutan RM2500 One-Off Untuk Ahli KWSP Yang Meninggl Dunia

Published

on

tuntutan

Pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengadakan sebuah program Bantuan Kem4tian KWSP yang memperuntukkan sejumlah wang yang boleh dituntut oleh ahli keluarga sekirannya ahli pemegang akaun telah meningg4l dunia. Jumlah bantuan tersebut ialah sebanyak RM2,500 yang akan dibayar One Off kepada tanggungan ahli yang berkelayakan (balu/duda/anak atau ibubapa ahli tertakluk kepada status perkahwinan ahli).

tuntutan

Permohonan ini boleh dimohon dan dituntut dimana-mana cawangan KWSP berhampiran dengan membawa beberapa jenis dokumen-dokumen.

Syarat Kelayakan Permohonan Bantuan Kematian KWSP?

Syarat-syarat kelayakan permohonan untuk bantuan ini bagi pencarum KWSP adalah:

 • Ahli keluarga yang telah meninggl dunia mestilah warganegara, penduduk tetap (PR) & bukan warganegara (yang telah mendaftar sebelum 1 Ogos 1998)
 • Mestilah tanggungan ahli (balu/duda/anak/ibubapa) yang tertakluk kepada status perkahwinan ahli
 • Permohonan mesti diterima dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian ahli tersebut
 • Ahli yang meninggl sebelum mencapai usia 60 tahun
 • Ahli yang masih mempunyai simpanan KWSP

Siapakah Individu Yang Boleh Memohon?

 • Penama
 • Hendaklah berumur 18 tahun ke atas

Senarai Dokumen Yang diminta?

 • Borang Pengeluaran KWSP 9KM (AHL)
 • Sijil Kem4tian Ahli
 • Kad Pengenalan Diri Pemohon
 • Buku Bank / Penyata Akaun Simpanan
 • Sijil lahir pemohon
 • Sijil Kelahiran Ahli
 • Sijil Nikah / Sijil Perkahwinan Ahli / Cabutan Daftar Perkahwinan
 • Surat Kuasa
 • Penama yang Meninggl Dunia

Apakah Dokumen yang WAJIB Ada?

 • Surat Kuasa (jika tiada penamaan) Surat Kuasa Mentadbir / Probet (Mahkamah Tinggi) ATAU
 • Perintah Pembahagian (Pejabat Tanah) ATAU
 • Sijil / Perintah Faraid (Mahkamah Syariah) ATAU
 • Surat Kuasa Amanah Raya Berhad (ARB)
 • Bukti-bukti Pertalian
 • Dokumen-dokumen lain yang telah ditetapkan oleh KWSP

Bagaimanakah Kaedah Pembayaran Bantuan Kematian KWSP Akan Dibuat?

Kaedah pembayaran pengeluaran akan dikrditkan secara terus ke dalam akaun bank pemohon.

Anda juga boleh menghubungi pihak KWSP di talian 03 – 8922 6000

Masa Operasi: Isnin – Jumaat 8.00 Pagi ke 5.00 Petang

(Kecuali pada Sabtu, Ahad, Hari Kelepasan AM Persekutuan dan Hari Kelepasan Selangor)

Sumber : Portalinfo

Isu Semasa

“Contohilah DAP”- Zahid Hamidi minta Muhyiddin berhenti meroyan

Published

on

By

“Contohilah DAP”- Zahid Hamidi minta Muhyiddin berhenti meroyan

Berita Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang dilantik secara rasmi sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia (TPM) sememangnya menjadi bualan hangat ramai.

Mana tidaknya, mereka tidak sebulu dengan senarai kabinet Kerajaan Perpaduan yang diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat lalu.

Ini termasuklah pihak pembangkang seperti Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Kabinet Kerajaan Perpaduan yang diumumkan semalam oleh Anwar adalah paling mengecewakan dalam sejarah negara.

Bagaimanapun, Zahid Hamidi yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) meminta agar Muhyiddin untuk menghormati perlantikan melibatkan Kerajaan Perpaduan kerana ia telah diperkenan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja Melayu.

Beliau berkata, Muhyiddin seolah-olah terus meroyan apabila gagal dilantik sebagai Perdana Menteri dan tidak sampai 24 jam kabinet angkat sumpah turut menuduh pembentukan kerajaan.

“Mahiaddin menuduh pembentukan kerajaan dan kabinet tertubuh atas penipuan terhadap mandat rakyat yang tidak mempunyai sebarang keabsahan untuk berfungsi sebagai badan eksekutif tertinggi negara.
“Mahiaddin lupa kuasa perlantikan Perdana Menteri ialah atas kuasa Baginda Yang di-Pertuan Agong yang diperuntukkan di bawah Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43 (2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk berkata, senarai Kabinet yang dipersembahkan turut mendapat perkenanan Al-Sultan Abdullah sebelum diumumkan oleh Anwar tempoh hari.

Lantaran itu, beliau menyantakan tindakan Muhyiddin mempertikaikan segala perlantikan dilihat sesuatu yang tidak menhormati keputusan Institusi Raja-Raja Melayu.

“Mahiaddin dan sekutunya perlu berasa malu dilihat terlalu gilakan kuasa hingga sanggup mempertikaikan keputusan institusi Raja-Raja Melayu dan perlu mencontohi parti DAP yang lebih mementingkan kepentingan negara daripada kepentingan parti atau individu.
“Bergerak ke hadapan demi menjayakan Kerajaan Perpaduan yang dicadangkan oleh Yang di-Pertuan Agong,”ujarnya dalam satu kenyataan di laman Facebook.

Sementara itu, Zahid Hamidi mmeinta agar Muhyiddin dan sekutunya belajar menjadi pembangkang yang berwibawa serta belajar menghormati proses dan keputusan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja Melayu.

“Kerajaan ini bukan kerajaan Pakatan Harapan, akan tetapi ialah Kerajaan Perpaduan hasil daripada gabungan parti terbesar dan parti-parti kecil lain yang memenangi pilihan raya bekerjasama dengan parti-parti lain untuk membina negara dan mentadbir lebih baik daripada kerajaan-kerajaan terdahulu,”jelasnya.

Terdahulu, Muhyiddin menyifatkan Anwar telah menggadai prinsip tatakelola yang baik seperti dijaja semasa kempen pilihan raya apabila melantik kleptokrat menganggotai kabinet.

Katanya, ia adalah sejarah terburuk buat negara apabila seorang yang telah dipanggil membela terhadap 47 pertuduhan jenayah rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram di mahkamah dilantik menggangotai Kabinet.

Sumber: Facebook Zahid Hamidi
PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Isu Semasa

“Ini Bukan Kemenangan…,” Zahid Hamidi Sifatkan Jawatan TPM Adalah Amanah Untuk Galas Pelbagai Cabaran

Published

on

By

“Ini Bukan Kemenangan…,” Zahid Hamidi Sifatkan Jawatan TPM Adalah Amanah Untuk Galas Pelbagai Cabaran

Datuk Seri Dr Zahid Hamidi yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) menyifatkan pelantikannya sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam Kerajaan Perpaduan merupakan sebuah cabaran bukannya kemenangan, lapor Sinar Harian.

Beliau juga menegaskan bahawa ianya merupakan permulaan pelbagai cabaran sebaik sahaja pelantikan itu diamanahkan kepadanya menerusi jawatan tersebut.

“Tiada kata selain ucapan penuh syukur ke hadrat ALLAH Maha Esa atas takdir ini.

“Ia bukan kemenangan sebuah perjuangan namun adalah satu permulaan untuk menghadapi pelbagai cabaran yang akan tiba sebaik sahaja diberi amanah memegang jawatan ini,” katanya dalam hantaran di Facebook miliknya pada hari ini.

Selain itu, Ahli Parlimen Bagan Datuk itu juga menzahirkan ucapan terima kasih dan doa serta sokongan ikhlas yang diberikan semua pihak kepadanya.

Terdahulu, pengumuman pelantikan itu dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat. Pengumuman itu telah menyenaraikan seramai 28 orang jemaah menteri kabinet baharu yang bakal menerajui Kerajaan Perpaduan.

Pengumuman itu turut menjadi sejarah terbaru Malaysia selepas jawatan Timbalan Perdana Menteri diberikan kepada dua orang iaitu Zahid Hamidi dan Naib Presiden Kanan Parti Pesaka Bumiputera (PBB), Datuk Seri Fadillah Yusof yang mewakili GPS.

Selain dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid juga turut diberikan tanggungjawab sebagai Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah.

Sumber: Arus Masa HDH

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Isu Semasa

DIPKSA BEKERJA LEPAS AYAH PENCEN, PENGANGGUR R4CUN 1 KEIUARGA SAMPAI TEW4S

Published

on

By

DIPKSA BEKERJA LEPAS AYAH PENCEN, PENGANGGUR R4CUN 1 KEIUARGA SAMPAI TEW4S

SeIepas melihat perih jerih 0rang tua memb4nting tuIang cari rezeki untuk sara keIuarga, setiap anak pasti berjanji pada diri sendiri untuk gaIas tanggungjawab tersebut apabila sudah besar keIak. Kadang-kadang bukanIah kemew4han yang diminta mereka, namun cukupIah sekadar dapat men4mpung kehidupan sehari-hari. Akan tetapi lain pula kisahnya yang berIaku pada sebuah keIuarga ini selepas si ayah berpencen.

Ayah baru pencen 2 buIan tapi ada masaIah kesihatan jadi kena beIanja besar…Diminta untuk bantu sama

Difahamkan ketua keIuarga berkenaan dikenaIi sebagai Abas Ashar baru sahaja 2 bulan berpencen daripada kerjanya. DaIam masa yang sama, leIaki berkenaan perlu perbeIanjaan besar kerana memiliki masaIah kesihatan. Sejak dari itu, anak b0ngsunya Dhio Daffa Syadilla yang tidak bekerja diminta untuk bantu sama menyara keIuarga. Walau bagaimanapun dia bertukar m4rah apabila kakak suIungnya Dhea Chairunnisa yang semp4t memiliki pekerjaan secara k0ntrak tidak dipksa sebegitu.

Rancang skenari0 untuk kali pertama tapi tak berjaya

Siapa s4ngka akhirnya perasaan dengk1 dan kesumat berkenaan meIarat hingga memksa Dhio merancang satu skenari0 menamatkan riw4yat ketiga-tiga ahli keIuarga termasukIah ibu. Terdahulu, pemuda berkenaan pernah memasukkan racun per0sak (arsenik) ke daIam minuman cend0l untuk mereka. Namun waktu itu kesannya tidakIah sehebat mana kerana dimasukkan dengan jumIah yang kecil.

Buat puIak kali kedua Ietak racun dalam teh serta k0pi

Selepas percubaan kali pertama tidak berjaya dan hanya memberi kesan muntah-muntah, Dhio kembali rancang kjadian seterusnya. PeIaku telah pun memasukkan dua sudu teh racun yang dibeli secara 0nline ke dalam minuman teh dan k0pi ahli keIuarganya. Akhirnya ketiga-tiga mereka tew4s serta tidak berjaya diseIamatkan. Lebih se.dih lagi, si kakak difahamkan dalam per4ncangan untuk berkahwin.

Kredit: Portal Kompas, Merdeka, TikTok Liputan 6 / kisahdunia

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK