Connect with us

Viral

Tendang, baling batu… sanggup keluar semula dari kereta tengok kucing menggelupur! Apa masalah pemandu Bezza?

Published

on

Tendang, baling batu… sanggup keluar semula dari kereta tengok kucing menggelupur! Apa masalah pemandu Bezza?

Ini lah SYA1TAN bertopengkan manusia!

Sikap tidak berperikemanusiaan seorang lelaki terhadap seekor kucing di hadapan sebuah kedai berjaya dirakam menerusi kamera litar tertutup (CCTV).

Rakaman berdurasi 2 minit dan 35 saat itu menunjukkan seorang lelaki yang memandu kereta Bezza warna putih yang kemudian diletakkan di hadapan sebuah kedai.

Dia kemudian mengumpan seekor kucing dengan memberikan makanan di kaki lima kedai sebelum dengan sengaja membaling batu-bata ke arah haiwan tersebut.

Lelaki ini mengumpan makanan sebelum memukvl kucing tersebut.

Kucing mal4ng itu ditinggalkan dalam keadaan menggelupur ibarat ‘nyawa-nyawa ikan’ akibat keced3raan yang dialaminya.

Lelaki berbaju dan berseluar hitam itu yang masuk ke dalam kereta Bezza selepas melakukan serangan kemudian dilihat keluar semula dari kenderaannya dan berpatah balik untuk melihat kucing itu dalam keadaan kesakitan.

Menerusi satu perkongsian yang kini tular di media sosial, kejadian dikatakan berlaku pada awal pagi Ahad di hadapan sebuah kedai di Semeling, Kedah.

“Pada jam lebih kurang 1.10 pagi, seorang individu lelaki telah datang ke bahagian hadapan kedai MR DIY Express Semeling dipercayai ingin memberi makanan kepada seekor kucing lalu bertindak membaling batu ke arah kucing tersebut dan membiarkannya dalam kesakitan tanpa memberikan bantuan.

“Di sini saya sertakan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) bagi membuktikan kesahihan kenyataan yang saya sampaikan,” tulis pengguna Facebook bernama Hafiz Qayyum.

Keadaan kucing yang kesakitan.

Dia turut memuat naik foto kucing tersebut yang mengalami kesan luka di bahagian kepala.

Menurut Hafiz Qayyum, dia sangat tidak menyokong kegan4san terhadap haiwan yang tidak berperikemanusiaan.

Menerusi ruangan komen, Hafiz Qayyum turut memuat naik satu lagi video di di luar premis sama di mana terdapat dua kucing yang diumpannya dengan makanan.

Seekor kucing berjaya mengikutnya ke tengah jalan, di belakang kereta Bezzanya sebelum ditendang haiwan itu dengan kej4m.

Berdasarkan dua rakaman itu, lelaki berkenaan dilihat kurang senang dengan kehadiran haiwan itu dan melakukan kegan4san.

Sehingga kini, posting di Facebook Hafiz Qayyum dikongsi lebih 3,400 kali.

Lelaki berkenaan men3ndang seekor kucing.

Susulan video yang tular, Persatuan Haiwan Malaysia dalam satu kenyataan meminta saksi kejadian supaya tampil melaporkan jen4yah kegan4san haiwan ini.

“Kucing ini tidak menyusahkan sesiapa. Tidak ganggu sesiapa dan tidak pula membahay4kan nyawa mana-mana pihak pun.

“Mengapa dia direjam dengan batu hingga ced3ra di kepala tanpa salah apa-apa? Keced3raan dialami kucing dilihat agak serius dan kucing jugak dibiarkan menggelinting kesakitan dalam waktu yang lama,” katanya.

Mengapa dia direj4m dengan batu hingga cedera di kepala tanpa salah apa-apa?

Menurut persatuan itu lagi, melakukan kegan4san dan keced3raan terhadap kucing dan lain-lain haiwan domestik merupakan jen4yah haiwan.

“Mereka boleh dipenjara maksimum tiga tahun dan didenda maksimum RM100,000 jika sabit kesalahan di bawah Akta Kebajikan Haiwan 2015,” tambahnya.

Jelasnya, orang ramai boleh melaporkan mengenai kes jenay4h haiwan domestik ke awa.dvs.gov.my dan kes jen4yah haiwan li4r ke hotline 1-800-88-5151

Perkembangan terkini mengenai svspek.

Susulan kejadian itu, seorang lelaki berusia 27 tahun ditahan polis di rumah suspek dekat Kampung Pengkalan Merbok, Bujang, Kedah pada Isnin petang.

Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Zaidy Che Hassan dalam satu kenyataan berkata, polis menerima laporan polis daripada seorang lelaki yang mendakwa berlaku pengani4yaan terhadap kucing di hadapan premis tempat kerjanya.

Menurut Zaidy, hasil soal siasat awal dijalankan, svspek mendakwa mengalami gangguan emosi kerana tidak bekerja.

“Temu bual awal dengan ahli keluarga svspek juga mendakwa lelaki tersebut adalah seorang pencinta kucing dan telah banyak memelihara haiwan tersebut di rumah sebelum ini,” katanya.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 428 Kanun Keseksaan iaitu khian4t terhadap haiwan.

Kes juga disiasat bawah Seksyen 29(1)(e) Akta Kebajikan Haiwan 2015.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viral

Tuntut hutang RM250, lelaki m4ut dipukul rakan

Published

on

Tuntut hutang RM250, lelaki m4ut dipukul rakan

Kejadian berlaku di sebuah kedai makan di Jalan Prima 2, Metro Prima, Kepong pagi tadi membabitkan pergaduhan dua lelaki.

Mangsa (76) dipukul suspek (63) menggunakan sebuah kerusi plastik sebelum dileraikan anggota RELA yang kebetulan berada di situ.

Namun, mangsa yang sedang beredar tiba-tiba rebah dan meninggal dunia di tepi jalan. Siasatan mendapati suspek yang juga rakan lamanya gagal membayar hutang kepada mangsa.

Mayat mangsa dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk dibedah siasatan, manakala permohonan reman suspek akan dibuat esok.

Sumber: Sinar Harian

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Continue Reading

Viral

Rider Ini Terkejut Bila Lihat Sampul Tips Yang Diberi Kepadanya. Jumlahnya Tak Masuk Akal

Published

on

Rider Ini Terkejut Bila Lihat Sampul Tips Yang Diberi Kepadanya. Jumlahnya Tak Masuk Akal

Sekiranya anda biasa membuat tempahan makanan melalui aplikasi, pasti anda akan perasan ada satu pilihan butang untuk anda berikan tips kepada si penghantar makanan, tidak kiralah samada secara digital atau wang tunai.

Walaupun tips ini tidak semestinya diberi kepada penghantar makanan, kemudahan ini memberikan peluang kepada penghantar ini untuk menerima wang lebih dari penghantaran yang dilakukan.

Jika pelanggan tidak memberikan tips, upah untuk setiap penghantaran tetap diperoleh untuk setiap ‘job’ yang diselesaikan. Kemudahan ini memberikan peluang kepada pelanggan sekiranya ingin memberikan hadiah kepada penghantar sekiranya ada rezeki lebih untuk dikongsikan.

Baru-baru ini telah tular satu perkongsian oleh seorang pemuda penghantar makanan yang terkejut dengan jumlah tips yang diberikan oleh pelanggannya.

Perkongisan tersebut telah mendapat perhatian netizen yang rata-rata mengatakan rezeki pemuda tersebut sungguh luar biasa.

Muhamad Faris 28 telah memuat naik satu hantaran di facebook mengenai ceritanya menerima sampul berisi wang tunai berjumlah RM1000 dari seorang pelanggan wanita.

Berikut adalah perkongsian Faris

“Sebagai seorang penghantar makanan, memang akan ada pelanggan yang bermurah hati untuk memberikan tips dan paling banyak saya dapat pun RM50 tapi benda tu saya tak berharap sangat sebab sudah jadi tugas saya menghantar pesanan kepada mereka”.

“Pada suatu hari, semasa saya dalam perjalananm pelanggan itu ada menghantar mesej melalui aplikasi yang memaklumkan supaya saya meletakkan makanan di meja dalam kawasan rumah dan mengambil sekali sampul wang yang ada disitu, ujarnya.

Selepas Faris beredar dari situ, Muhamad Faris berehat sebentar di satu kawasan dan cuba membuka sampul tersebut. Alangkah terkejutnya bila melihat sejumlah wang RM1000 di dalamnya.

Untuk mendapatkan kepastian, Faris telah menghubungi semula pelanggan wanita berkenaan kerana bimbang mungkin ada kesilapan dan tersalah ambil sampul yang sepatutnya.

“Rupa-rupanya, pelanggan itu memang berhajat memberikan saya wang sebanyak itu”.

“Dia ikhlas untuk berikan kepada saya cuma minta supaya doakan dia dikurniakan zuria dan berkongsi rezeki itu dengan rakan yang lain”

“Jika diikutkan, saya tak mahu kongsi kisah benar itu di facebook, tapi saya lakukannya dengan harapan lebih ramai yang akan mendoakan wanita itu selepas membaca hantaran dari saya , tambah faris lagi.

‘Saya belum lagi usik duit itu tapi saya ada terfikir untuk sedekahkan sebahagiannya kepada anak yatim dan golongan kurang bernasib baik kerana mahu pahala pelanggan itu moga berpanjangan.

“Manalah tahu, dengan sedekah itu, Allah akan makbulkan impian wanita itu untuk memiliki zuriat seperti yang diidamkan, kata Faris.

Marilah kita sama-sama doakan akak pemurah ini supaya dikurniakan zuriat dan semoga Faris si penghantar makanan ini juga dimurahkan rezeki kerana kejujurannya.

Kisah mengenai pemuda dan wanita ini cukup untuk membuktikan wujud manusia yang mulia didunia ini, wanita tersebut mungkin sedang diuji menantikan zuriat yang masih tidak kunjung tiba. Dia telah melakukan sesuatu yang mulia dengan mengharapkan ihsan dari Allah S.W.T supaya suatu hari nanti impian untuk memiliki zuriat akan dimakbulkan.

Bagi pemuda ini pula, ianya bukan sekadar rezeki buat dirinya tetapi membuktikan dia tidak semudah-mudahnya menerima hadiah wang berkenaan selagi tidak dipastikan samada ianya benar diberikan wanita berkenaan atau tidak. Kejujuran inilah yang harus dimiliki oleh sesiapa sahaja dan walau apa sahaja pekerjaan yang anda lakukan, kerana sikap jujur inilah yang akan membawa kebaikan dan dipercayai oleh orang lain sekiranya anda diamanahkan untuk melakukan sesuatu.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Viral

Gara-Gara Takut Disunat Lelaki Ini Nekad Lari Dari Rumah, Pulang Ke Pangkuan Keluarga Selepas 25 Tahun

Published

on

Gara-Gara Takut Disunat Lelaki Ini Nekad Lari Dari Rumah, Pulang Ke Pangkuan Keluarga Selepas 25 Tahun

Seorang lelaki berusia 38 tahun di Indonesia akhirnya pulang ke pangkuan keluarga selepas 25 tahun melarikan diri daripada rumah tanpa sebarang berita dan dianggap sudah meninggal dunia.

Disambut gembira

Difahamkan, lelaki berkenaan menghilangkan diri gara-gara takut untuk berkhatan semasa berusia tujuh tahun. Kepulangannya secara tiba-tiba itu telah mengejutkan ahli keluarganya.

Ini kerana, ahli keluarganya telah mencuba dan berusaha sedaya upaya untuk menjejaki kehilangan lelaki tersebut namun gagal ditemui.

Pun begitu, hasil kerjasama serta bantuan daripada pihak berkuasa dan sekumpulan YouTuber, akhirnya membuahkan hasil apabila ditemui di wilayah Bantul, Jogjakarta.

Kepulangannya tetap disambut gembira oleh ahli keluarga yang berkumpul di hadapan rumah.

LIHAT VIDEO DISINI

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK