Connect with us

Uncategorized

tarikh-tarikh penting bagi bantuan pada oktober ini

Published

on

tarikh-tarikh penting bagi bantuan pada oktober ini

Bulan Oktober telah pun tiba. Terdapat beberapa perkara yang anda perlu ambil perhatian bagi tarikh-tarikh penting bantuan kerajaan pada bulan Oktober 2021 ini.

Beberapa bantuan kerajaan akan diteruskan pada bulan Oktober ini. Pastinya ia dapat mengurangkan beban rakyat yang terkesan dengan pandemik Covid-19.

Perkara-perkara penting seperti pembayaran, tarikh tutup permohonan, tarikh pendaftaran bantuan dan sebagainya amat diharapkan berjalan dengan lancar pada bulan ini.

Di sini kami senaraikan beberapa tarikh penting bantuan Kerajaan Bulan Oktober 2021

Tarikh Bayaran i-Citra KWSP Bulan Oktober 2021

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada 25 September yang lalu memaklumkan tarikh bayaran i-Citra bagi bulan Oktober 2021 akan dibuat bermula 1 Oktober 2021.

Semakan status boleh dibuat di portal rasmi i-Citra;

Untuk makluman tarikh tutup permohonan i-Citra telahpun ditutup pada 30 September 2021.

KLIK SINI

Bayaran BPR Tambahan Bagi Rayuan BPR Mulai 4 Oktober

Untuk penerima rayuan BPR yang bertanya mengenai jumlah yang dikreditkan dalam akaun tidak sama dengan jumlah yang diluluskan dalam rayuan BPR pada September yang lepas.

Pertanyaan BPR Tambahan Tak Masuk

Untuk makluman, tarikh bayaran BPR Tambahan bagi rayuan BPR adalah sebagaimana beri

  • Ada akaun (BSN) – bayaran mulai 28 September 2021 secara berperingkat
  • Ada akaun (Selain BSN) bayaran mulai 4 Oktober secara berperingkat
  • Tiada Akaun – Penunaikan di kaunter Bank SImpanan Nasional (BSN) mulai 4 Oktober

Anda boleh membuat semakan BPR tambahan ini di portal rasmi BPR.

Anda boleh membuat semakan pada MyBPR > Semakan Status > Maklumat Pembayaran bagi Fasa Ketiga / Rayuan BPR 2021.

Maklumat yang dipaparkan adalah seperti berikut:

  1. Nombor Pengenalan Akaun dikredit
  2. Nama Penerima
  3. Fasa Pembayaran
  4. Jumlah dikredit
  5. Status Kredit
  6. Nama Bank
  7. Nombor Akaun Bank

KLIK SINI

RM500 Bantuan Kehilangan Pendapatan Akan Disalurkan pada Oktober 2021

Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP) merupakan salah satu daripada Senarai Bantuan Kerajaan Untuk Golongan B40 bagi mereka yang kehilangan pendapatan akibat pandemik Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan di seluruh negara.

Bantuan ini diumumkan oleh Perdana Menteri dalam pengumuman Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) 28 Jun yang lalu.

Sebanyak RM500 akan disalurkan kepada pekerja yang kehilangan pendapatan berdasarkan data KWSP atau PERKESO dalam tahun 2021.

Bantuan Kehilangan Pendapatan RM500

Bantuan ini akan disalurkan pada bulan Oktober 2021.

Tarikh sebenar akan diumumkan oleh kerajaan selepas ini.

Bantuan RM300 MR DIY Melalui E-Wallet Touch N GO Kepada Pelajar UM

Pelajar Universiti Malaya (UM) yang bakal kembali ke kampus pada Oktober ini akan menerima bantuan kredit tunai RM300 daripada MR D.I.Y. menerusi program Program #DIY4UM untuk membantu mereka membeli barangan keperluan.

Program itu adalah sebahagian daripada usaha sama strategik di antara MR D.I.Y dan Touch ‘n Go yang telah dimeterai.

Cara Memohon
Pelajar UM yang layak (Ijazah Pertama) menerima bantuan ini perlu mendaftar secara dalam talian melalui Portal Maya UM untuk membuktikan mereka mempunyai e-wallet Touch ‘n Go yang sah.

Langkah-langkah untuk pendaftaran

1. Hantar permohonan anda di portal maya UM melalui pautan berikut;

KLIK SINI

2. Aktif dan sahkan Touch ‘n Go eWallet

3. Claim RM300 melalui Touch ‘n Go eWallet

Tarikh Tutup Permohonan Biasiswa IPT Yayasan Pahang (Lepasan STPM) 2021 pada 4 Oktober 2021

Yayasan Pahang (YP) mempelawa calon-calon yang berkelayakan untuk memohon Biasiswa IPT Yayasan Pahang (Lepasan STPM) bagi melanjutkan pengajian di Institusi- institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) sahaja di dalam negara yang diiktiraf DILULUSKAN OLEH YP.

Iklan Biasiswa IPT Yayasan Pahang

Permohonan dibuka mulai 17 September 2021 dan ditutup pada 4 Oktober 2021(Isnin).

Elaun sara hidup yang diberikan adalah RM3,000 setahun.

Permohonan boleh dibuat dan dihantar secara atas talian sebelum atau pada 4 OKTOBER 2021 (ISNIN)

KLIK SINI

Permohonan Bantuan Am Persekolahan Tingkatan 6 Sem 1 MAIWP ditutup pada 15 Oktober 2021

Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah membuka permohonan baharu bagi permohonan bantuan am persekolahan untuk tingkatan 6 semester 1.

Permohonan baharu ini sama ada untuk mereka yang bersekolah dalam atau pun luar Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya & Labuan)

Ibu bapa atau penjaga yang ingin memohon bantuan ini, tarikh tutup permohonan adalah pada 15 Oktober 2021

Permohonan Bantuan Am Persekolahan Tingkatan 6 Semester 1 MAIWP

Penyambungan Automatik 3 Bantuan MAIWP Oktober – Disember 2021

Berita baik buat asnaf-asnaf dan penerima bantuan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Penyambungan diberikan secara automatik bagi penerima bantuan kewangan bulanan, sewa rumah bulanan dan bantuan perubatan am yang tamat pada bulan Oktober hingga Disember 2021.

Ia melibatkan penerima asnaf bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Oleh yang demikian, anda tidak perlu hadir ke pejabat untuk tujuan mengisi borang penyambungan ini.

Penyambungan Automatik Bantuan MAIWP Sehingga Disember 2021

Tarikh tutup permohonan bantuan Bantuan Pelajar IPT 2021 Negeri Sabah (BUDI) pada 30 Oktober 2021

Bantuan Tunai Pendaftaran IPT (BUDI)

Kerajaan negeri Saba

 

h mengumumkan Bantuan Tunai Pendaftaran IPT (BUDI) secara (one-off) sebanyak RM2,000 seorang kepada pelajar dari negeri ini yang mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

Jumlah bantuan yang akan diberikan adalah sebanyak RM2,000 secara sekali bayar (one-off)

Permohonan BUDI hendaklah dibuat secara atas talian (online).

KLIK SINI

Tarikh tutup permohonan bantuan ini adalah pada penghujung bulan iaitu 30 Oktober 2021

Permohonan Program Subsisi Upah 4.0 Masih ditutup pada 31 Oktober 2021

Program Subsidi Upah adalah bantuan kewangan yang dibayar kepada majikan setiap perusahaan bagi setiap pekerja tempatan.

Info Grafik Program Subsidi Upah PSU 4.0

Tujuan PSU ialah untuk membantu majikan yang terkesan dari segi ekonomi akibat COVID-19 serta penutupan operasi semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) supaya dapat meneruskan operasi syarikat serta mengelakkan pekerja hilang pekerjaan dan punca pendapatan bagi semua perusahaan.

Cara permohonan hendaklah dibuat secara online.

KLIK SINI

ontuk maklumat sila layari realmerah,terima kasih.
sumber:bantuan rakyat

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

Published

on

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

BARU berusia dua tahun tetapi seorang kanak-kanak pandai meniru gaya bintang bola sepak Cristiano Ronaldo, yang sering meraikan jaringan gol dengan laungan ‘Siu’.

Dari baldi, bakul, topi keledar sehinggalah ke set permainan gawang, semuanya mampu dibolosi si cilik ini apabila melakukan tendangan.

Setiap langkah dan aksinya yang tak ubah seperti pemain profesional sering dirakamkan oleh ibu bapanya dan dikongsi di laman sosial.

Berkongsi cerita kepada mStar, ibu kanak-kanak itu, Anis Adibah Hashim berkata, anak sulungnya, Yusuff Iskandar Mahadir kini berusia dua tahun enam bulan.

Lebih mesra disapa Anis, katanya, dia percaya minat suaminya dalam dunia bola sepak menyebabkan sukan itu mula mempengaruhi anaknya ketika masih dalam kandungan lagi.

“Minat Yusuff pada bola sepak sejak dia belum lahir lagi. Setiap malam sebelum tidur, suami saya iaitu bapa Yusuff akan gosok perut (baby bump).

“Setiap kali gosok perut, suami kata bila anak lahir nanti, dia mahu anak minat bermain bola sepak dan jadi pemain bola sepak,” katanya ketika dihubungi.

Yusuff merupakan kanak-kanak yang aktif dan peramah.

Menurut wanita berusia 35 tahun itu, bapanya, Allahyarham Hashim Abdullah merupakan pemain bola sepak Kelantan yang ketika itu Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) dan suaminya, Mahadir Othman, 40, aktif mewakili sekolah untuk beberapa kejohanan.

“Suami selalu main bola permainan di hadapan Yusuff. Selalu juga bola tu menyentuh kaki anak yang sedang baring atau meniarap.

“Masuk usia lebih setahun, Yusuff pula semakin obses dengan bola. Hampir setiap hari dia bermain bola di rumah bersama ayahnya,” ujarnya yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan.

Bapa Yusuff sentiasa melatih anaknya bermain bola sepak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Anis, anaknya tidak seperti kebanyakan kanak-kanak lain yang lebih berminat untuk bermain dengan pelbagai jenis permainan yang dijual di pasaran.

“Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan seperti patung Ultraman. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung minta belikan.

Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung.
ANIS ADIBAH HASHIM

“Lebih 20 biji bola kami beli untuk Yusuff. Sekurang-kurangnya kena ada sebiji bola di rumah nenek dan ibu saudara yang sering dikunjunginya, serta sebiji bola dalam kereta untuk Yusuff bermain… kalau tak, nanti dia menangis.

“Sebagai kanak-kanak, Yusuff sudah tentu minat menonton kartun dan dia lebih teruja dengan siri animasi Bola Kampung,” ujarnya lagi.

Antara jersi milik Yusuff,

Lebih banyak menghabiskan masa dengan berlatih di rumah, dia yang merupakan suri rumah menambah, anaknya juga dibawa ke padang berdekatan.

“Yusuff ni aktif, peramah dan bercakap non-stop walaupun kita tak faham apa yang dia cakap sebab pelat. Dia memang susah nak menangis, sangat happy-go-lucky.

“Buat masa ini, Yusuff lebih tahu perkataan gol. Bola pun disebutnya gol. Kalau Yusuff dapat jaringkan goL, ayah dia akan bagi ganjaran ais krim dan pernah sanggup belikan pukul 11 malam,” katanya sambil menambah suaminya merupakan penyokong Ronaldo dan Manchester United.

Sebagai ibu, Anis berkata, dia akan sentiasa menyokong minat dan bidang yang diceburi anaknya termasuk menjadikan pemain bola sepak sebagai kerjaya.

“Kalau Yusuff hanya menjadikannya bola sepak sebagai hobi dan bukan kerjaya, saya tak paksa dan tetap menyokong apa juga selagi ia baik, tidak memudaratkan dan tidak melanggar hukum.

“Sebagai ibu bapa, kita perlu menghargai anak tu walau sekecil-kecil pun pencapaian itu kerana ia cukup bermakna bagi mereka. Dari situ dia akan tunjuk sikap yang baik,” katanya.

Sumber: mStar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Uncategorized

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Published

on

By

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Tindakan bintang bola sepak negara, Arif Aiman yang dikhabarkan baru membeli sebuah kereta mewah jenis Mercedes CLA45S AMG keluaran 2021 mencuri tumpuan orang ramai di media sosial.

Menerusi laman Instagram, pengedar kenderaan Hafis Naserr berkongsi momen ketika pemain kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) itu menerima kenderaan mewah tersebut di depan rumahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Walaupun tiada butiran lanjut dinyatakan, difahamkan kenderaan berwarna silver itu boleh mencecah harga sehingga RM400,000 mengikut pasaran semasa.

Bagaimanapun, tidak hairan pemain berusia 20 tahun itu mampu memilikinya apatah lagi dia pernah membawa gelaran Pemain Paling Bernilai Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Menerusi kapsyen, Hafis mengucapkan tahniah atas pencapaian Arif dan mendoakan bintang muda itu terus dimurahkan rezeki serta berjaya dalam karier bola sepak tanah air.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Congratulation to adik @ariifaiman42 for your archivement.. berkat usaha keras & tak henti2 cari peluang yang terbaik untuk karier adik, u really do a good job.
“Semoga adik dimurahkan rezeki & sentiasa dalam lindungan Allah SWT, abang doakan adik makin maju dalam karier adik,” tulisnya.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut tumpang gembira atas rezeki diperoleh Arif dan berharap dia dapat mengekalkan momentum dan prestasi di atas padang.

Kurang gosip, masa ni la nak kumpul aset…

Sumber: Instagram Hafis Naserr

 

Continue Reading

Uncategorized

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Published

on

By

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Berita tentang kemalangan melibatkan dua orang wanita dewasa dan seorang kanak-kanak yang dipercayai tercampak ketika menaiki permainan ‘sotong ride’ di Fun Fair Puncak Alam malam tadi sememangnya mengejutkan ramai.

Tiga individu cedera
Menerusi laporan dari Kosmo! Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa memaklumkan yang pihaknya bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima maklumat mengenai insiden itu kira-kira pukul 8.50 malam.

“Berdasarkan maklumat awal, kesemua mangsa berada di atas permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak sebelum terjatuh.
“Siasatan menyeluruh mengenai kejadian itu bagaimanapun masih dijalankan termasuk mengenal pasti identiti mangsa terlibat,” katanya.
Kesemua mangsa telah dibawa ke Hospital Shah Alam untuk menerima rawatan lanjut.

Telah diarahkan tutup serta merta
Difahamkan, fun fair tersebut telah diarahkan tutup secara serta merta bagi siasatan lanjut. Ada juga kenyataan memaklumkan bahawa fun fair berkenaan beroperasi tanpa lesen.

“Arahan itu dikeluarkan selepas polis turut berbincang dengan Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS).
“Siasatan lanjut akan dijalankan mengikut Seksyen 6 Enekmen Hiburan dan Tempat Hiburan Negeri Selangor 1995 kerana beroperasi tanpa lesen,” katanya.

Abang kepada mangsa kongsi keadaan adik
Dalam pada itu, seorang individu telah berkongsi keadaan seorang kanak-kanak di dalam ambulans dengan meninggalkan kapsyen “adik saya fighter guys“.

LIHAT VIDEO DISINI

Pengguna TikTok dikenali sebagai Saiful Azif itu memuat naik video kanak-kanak yang cedera dipercaya salah seorang mangsa kejadian ‘sotong ride’ tersebut.

Saman je mereka
Perkongsian tersebut telah mendapat pelbagai maklum balas daripada warganet. Rata-rata mereka meluahkan rasa bimbang dengan kejadian terbabit dan meminta ahli keluarga kesemua mangsa mengambil tindakan sewajarnya diatas insiden berkenaan.

LIHAT VIDEO DISINI

Tahap keselamatan permainan diragukan
Saiful Azif juga turut bekongsi beberapa gambar keadaan tempat duduk permainan tersebut. Menurutnya, tahap keselamatan untuk permainan di fun fair berkenaan agak meragukan sehingga menyebabkan berlakunya insiden tidak terduga itu.

Walau bagaimanapun, siasatan masih sedang dijalankan untuk mengesan punca sebenar kejadian tersebut boleh berlaku.

Terdahulu, tular di media sosial terutamanya di TikTok video beberapa individu tercampak sewaktu menaiki permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak laju.

Hal tersebut membuatkan ramai yang berada di tapak fun fair itu panik dan kesemua mangsa mengalami kecederaan apabila terhempas jatuh ke bawah dari atas permainan berbahaya terbabit.

komen para netizen 

Sumber: Kosmo! (Iskandar Shah Mohamed), TikTok saifulazif, farinarynaa_

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK