Connect with us

Pemulih

Taklimat Mengenai Program PEMULIH PERKESO: PSU Dan PenjanaKerjaya 3.0 Akan Diadakan Sepanjang Ogos Dan Awal September

Published

on

Taklimat Mengenai Program PEMULIH PERKESO: PSU Dan PenjanaKerjaya 3.0 Akan Diadakan Sepanjang Ogos Dan Awal September

Satu taklimat mengenai Program PEMULIH PERKESO akan diadakan secara atas talian sepanjang Ogos dan awal September khusus menerangkan mengenai Program Subsidi Upah dan PenjanaKerjaya 3.0.

Dalam pengumuman Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang lalu, Perdana Menteri mengumumkan beberapa inisiatif penting buat majikan yang terkesan dengan Pandemik Cov1d-19. Antaranya Program Subsidi Upah 4.0 dan PenjanaKerjaya 3.0.

Oleh yang demikian PERKESO bertanggungjawab menerangkan pelaksanaan program ini buat mereka yang terlibat khususnya para majikan.

Mengenai PSU 4.0 PEMULIH

Perdana Menteri dalam ucapan PEMULIH mengumumkan;

“Melalui inisiatif PSU 4.0, Kerajaan akan menampung sehingga 500 pekerja bagi setiap majikan dengan kadar sebanyak 600 ringgit setiap pekerja selama tempoh empat bulan, iaitu dua bulan bagi semua sektor dalam fasa kedua PPN, dan dua bulan seterusnya khusus bagi sektor-sektor yang dikategorikan dalam senarai n3gat1f semasa tempoh fasa ketiga nanti.”

“Jika sebelum ini, pelaksanaan PSU disyaratkan dengan had gaji di bawah 4 ribu ringgit, sukacita saya umumkan bahawa di bawah PSU 4.0, tiada lagi syarat had gaji ditetapkan. Ini bermakna, majikan boleh memohon PSU 4.0 bagi pekerjanya yang bergaji lebih 4 ribu ringgit.”

Tan Sri Muhyiddin Yasin – 28 Jun 2021

Mengenai PenjanaKerjaya 3.0 PEMULIH

Bagi PenjanaKerjaya 3.0 pula, Tan Sri Muhyiddin Yasin menyebut;

“Kerajaan bersetuju untuk melanjutkan program ini dan dijenamakan sebagai PenjanaKerjaya 3.0 dengan beberapa penambahbaikan. Ini antaranya mengurangkan had kelayakan gaji daripada 1,500 ringgit kepada 1,200 ringgit untuk program Malaysianisation supaya memberi lebih dorongan kepada majikan untuk mengganti pekerja asing dengan pekerja tempatan. Selain itu, tempoh kontrak penggajian juga akan dilonggarkan daripada 12 bulan kepada 6 bulan bagi kategori pekerja berusia 50 tahun ke atas, golongan 0KU dan bekas b4nduan.”

Tan Sri Muhyiddin Yasin – 28 Jun 2021

Tarikh Taklimat Program PEMULIH PERKESO: PSU dan PenjanaKerjaya 3.0

Bagi menyokong kelangsungan perniagaan dalam tempoh mencabar ini, MYFutureJobs akan menganjurkan sesi taklimat PEMULIH bagi menerangkan lebih lanjut mengenai Program Subsidi Upah dan juga PenjanaKerjaya 3.0 yang terbuka kepada majikan seluruh Malaysia. Berikut adalah maklumat program tersebut;

Masa: 3 petang hingga 5 petang

Medium: Aplikasi Cisco Webex

Tarikh taklimat:

4 Ogos 2021

Pautan: https://bit.ly/3fdhjew

No. Meeting: 170 745 4049

Kata Laluan: m4VjJMjPD22

11 Ogos 2021

Pautan: https://bit.ly/2VlHUic

No. Meeting: 170 896 1526

Kata Laluan: hpKT3vHrT22

18 Ogos 2021

Pautan: https://bit.ly/3C7RIxx

No. Meeting: 170 884 8994

Kata Laluan: mjD4nMenm28

25 Ogos 2021

Pautan: https://bit.ly/3j2yBMx

No. Meeting: 170 840 3785

Kata Laluan: xD6G9W6Yp8B

1 September 2021

Pautan: https://bit.ly/3fdKrlO

No. Meeting: 170 208 0566

Kata Laluan: AdDvJMbS394

PENAFIAN: Semua yang “kami” kongsikan di halaman ini sekadar panduan dan rujukan para pembaca di laman web ini sahaja. Kami tidak ada kaitan dengan mana-mana agensi kerajaan atau syarikat yang berkaitan dengannya, segala rujukan adalah berpandukan sumber sebagaimana yang disebut.

Sudah baca artikel ini?Mohon komen dan share kepada yang memerlukan..Semoga Bermanfaat

Sumber:bantuanrakyat.my

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pemulih

Terkini! Tiada Lagi Pengeluaran KWSP Sebelum Bersara (i-Ceria)

Published

on

By

pengeluaran

i-Ceria

Ramai yang gembira dan mengharapkan cadangan pengeluaran KWSP buat kali terakhir, i-Ceria, yang dicadangkan di Dewan Rakyat oleh Ahli Parlimen Jempol, Datuk Seri Mohd Salim Sharif akan dapat direalisasikan.

pengeluaran

Namun buat masa ini Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak bercadang membenarkan lagi pengeluaran oleh pencarum sebelum had umur yang ditetapkan.

Tiada Lagi Pengeluaran KWSP Selepas Ini @ i-Ceria

Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata, apa yang utama sebagai pengurus dana persaraan adalah memenuhi mandat untuk membina semula simpanan hari tua pencarum.

Menurutnya, tempoh bagi tiga skim pengeluaran sudah pun berakhir iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra.

“Tiga skim itu sudah pun berakhir (kemudahan pengeluaran terakhir adalah i-Citra pada bulan lalu).

“Adalah penting bukan hanya melihat kepada permintaan itu (idea i-Ceria) tetapi juga konteks utama KWSP seperti yang saya bentangkan iaitu mengutamakan bekalan simpanan untuk pekerja yang sudah bersara.

pengeluaran

“Kita faham apabila kita terima desakan. Tetapi kena ingat mandat diberikan kepada KWSP mengikut akta adalah menolong ahli mencapai simpanan untuk hari tua,” katanya pada sidang media selepas membentangkan Prestasi Kewangan KWSP 2021 dan Pengumuman Dividen, di sini, hari ini.

Mohd Salim ketika perbahasan Titah Diraja di Dewan Rakyat dilaporkan berkata, cadangan i-Ceria ini diusulkan kerana terdapat keperluan mendesak bagi sebilangan rakyat Malaysia menggunakan wang persaraan mereka itu bagi tujuan meneruskan kelangsungan hidup.

Negara Sudah Memasuki Fasa Pemulihan Ekonomi

Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah berkata, data pekerja dan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara sudah pun memasuki fasa pemulihan ekonomi.

Oleh sebab ini, tiada lagi pengeluaran KWSP @ i-Ceria diperlukan, sebaliknya fokus terhadap membina simpanan hari tua.

“Saya harap kita tak payah keluar lagi (mengeluarkan KWSP sebelum tempoh masa bersara).

“KWSP akan terus fokus dengan mandat untuk membina simpanan hari tua pencarum.

“Peranan kita adalah memudahkan kehidupan ahli sewaktu persaraan,” katanya.

Terdahulu dalam pembentangannya, beliau turut menjelaskan pengeluaran KWSP yang sudah dibuat ahli dalam tempoh pandemik C0v1d-I9.

 

Katanya, ia membabitkan RM20.8 bilion pengeluaran i-Lestari bagi tempoh April 2020 hingga Mac 2021.

“i-Sinar berjumlah RM58.7 bilion bagi tempoh Januari hingga Disember 2021 dan i-Citra berjumlah RM21.4 bilion untuk tempoh Julai 2021 hingga Februari 2022.

“Jumlah keseluruhan pengeluaran untuk ketiga-tiga skim dianggarkan RM110 bilion,” katanya.

Berdasarkan rekod, katanya, seramai 7.3 juta ahli memohon sekurang-kurangnya satu atau semua skim berkenaan.

Kesan Pengeluaran Awal KWSP Agak Membim’bangkan

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah, kesan pengeluaran awal KWSP itu adalah agak membimb’angkan kerana ramai ahli berisik0 hidup dalam kemiskinan sewaktu persaraan.

“Orang tua tak cukup simpanan untuk bekalan perbelanjaan menjalani kehidupan seharian yang menjadi kebimbangan kami di KWSP.

“Malaysia negara menua atau akan mempunyai jumlah warga tua yang ramai.

“Penting setiap daripada kita mempunyai seku’riti simpanan untuk digunakan selepas persaraan atau sewaktu tidak lagi bekerja bagi menjana pendapatan,” katanya.

Beliau menegaskan, selain kesi’hatan, keupayaan kewangan masyarakat dalam golongan berusia juga perlu dijamin.

Sumber: Harian Metro

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK