Connect with us

Bantuan

“Tak Bersyu’kurnya Kamu…!”- NGO Luah Kece’wa Dengan Sikap Man’gsa Banjir Yang Tidak Bera’dab & ‘Demand’ Tidak Bertempat

Published

on

peti ais

Lama dah aku pen’dam benda ni. Ingat nak biar je dalam hati. Tapi malam ni aku luahkan.

Agar jadi ped0man. Agar jadi penga’jaran. Agar jadi sempadan. Agar akan datang tidak lagi berulang.

peti ais

Cikgu Fadli Salleh

Hari ni team sambung lagi buat agihan 100 buah peti ais. Dan seperti agihan sebelum ini, ada team kami kena ma’rah.

Ada peni’puan cuba dilakukan, ada pula bagi betis minta peha, minta kepala, minta semua benda.

Projek Bantuan Peti Ais untuk sasa’ran ba’njir ni menelan belanja sangat-sangat besar. Awalnya kami target 500 peti sahaja, namun permohonan masuk sampai 12,000.

Termenung aku. Ramainya orang su’sah kali ni. Tapi dana dah tinggal paras hidung.

Aku pejam mata, aku putuskan untuk order lagi 300 peti ais. Masih berhu’tang RM278,000 dengan kedai.

peti ais

Antara team yang turun padang berminggu-minggu untuk selesaikan tugasan mengagih peti sampai ke rumah sasa’ran. Sesen tak dak gaji mereka ni. Penuh ikhlas membantu, pun ada yang mar’ah kat mereka. Aduh.

Pemohon ni macam-macam ragam dan perangai. Ada yang tidak ju’jur, rumah tak tenggelam pun mohon. Ada satu rumah mohon sampai 2x.

Dan kebetulan team berbeza yang hantar peti ke rumah tersebut, dia dapat 2 buah tanpa bagitahu sebenarnya dah dapat semalam. Call mula tak angkat, team pergi ge’gar rumah dia ambil semula sebiji bagi kat orang lain yang lebih layak.

Hari ni masa nak agih, team call dulu bakal penerima yang ada dalam list,

“Tuan. Kami dari Dana Kita nak hantar peti ais. Sebelum tu saya nak tanya, rumah tuan dah beli peti ais baru ke? Atau dan repair yang lama?”

“Kenapa baru nak call sekarang! Dah beli lah dah pun!”

Keras jawapan. Kena ma’rah, kena teng’king sukarelawan kami. Padahal mereka ini pergi nak membantu dengan sesen pun tak bergaji.

peti ais

Dah dapat peti ais, minta mesin basuh pula. Ada yang minta tv. Ada minta rice cooker, dapur gas, tilam, dan macam-macam.

Ada yang bila hantar peti ais, mohon macam-macam. Nak mesin basuh, nak tv, nak dapur gas, nak semua benda kalau boleh.

Allah. Tak bersyukur’nya kamu!

Dah terpilih pun rezeki besar. Nak lagi meminta benda lain pula. Kami masing menanggung hut’ang dekat RM300k tahu tak?

Ada yang mar’ah sebab tak terpilih. Nak buat macamana tuan puan, 12,000 yang mohon. Kemampuan kami terhad juga. Kami cuma mampu sumbang 800 peti ja. Tu pun masih hut’ang RM300k.

Ada pula yang perti’kai kenapa lepas terima peti ais kena up di media sosial mereka. Nak bagi, bagi je lah. Tak perlu suruh penerima up pula. Ma’rah segelintir ini.

Tak nak up, sudah. Diam-diam guna je lah. Yang perti’kai tu kenapa? Sejujurnya dari 600 peti yang diagih, tak sampai 50% pun yang up kat media sosial mereka. Kami diam je lah. Tak ada mema’ksa pula.

peti ais

Semua penerima peti ais kami sertakan dengan n0tis ini. Turut diberi sekeping sticker Dana Kita untuk mereka tampal kat peti ais dan muat naik kat media sosial mereka untuk hebahan awam bahawa ama’nah orang ramai melalui Dana Kita telah sampai kat mereka.

Peti ni sumb’angan orang ramai. Orang perlu tahu sumb’angan mereka sampai disamping hebahan pada orang lain juga untuk lebih menyokong NGO kami.

Keperc’ayaan dan aman’ah orang ramai telah kami sampaikan. Biar orang jelas dan tahu. Nak s0rok kenapa? Kami masih perlu cari RM300k nak settle hu’tang peti ais ni tahu tak?

Haa, dah 4x aku sebut pasal hut’ang peti RM300k nak kena settle ni. Transfer la singgit dua okeh.

Punya la kami nak bantu orang sampai berhut’ang. Tapi ada yang tak hargai, tapi pertika’ikan, tapi ma’rah-ma’rah, tapi minta macam-macam lagi.

Belajar rasa bersy’ukur sikit. Belajar berterima kasih sikit pada insan-insan yang sumbangkan masa mereka, tenaga mereka, wang ringgit mereka untuk bantu kamu.

Benda gini sebenarnya aku tak nak sebut dan tak nak pun tulis pada asalnya. Tapi memandangkan jika terus berdiam ia hanya membuatkan segelintir orang ini terus berbuat sesuka hati mereka, aku kena bersuara dan ajar bab adab dan rasa syukur sikit lah.

peti ais

Punya gigih nak bantu orang. Masa ni tenaga sukarelawan tak cukup. Seorang diri pikul peti ais gedabak tu. Pun masih tak bersyu’kur orang bantu sampai tahap ni?

Banyak lagi sebenarnya dugaan sepanjang laksanakan misi ini sahaja. Tapi tak apalah, yang lebih tu kami simpan dalam hati saja. Yang ni kena luah agar orang faham, agar penerima pandai ucap terima kasih pada sukarelawan, agar Gerila Dana Kita tidak dimaki, tidak dimarah lagi.

Aku kena jaga team aku ni. Karang mereka kecil hati siapa nak t0long aku pula. Tapi aku yakin, geng ni hati ikhlas dan tidak kisah pun. Tapi sebagai ketua, aku kena back up team aku.

peti ais

Sahabat baik aku. Allan Jacho terja’tuh masa angkat peti ais. Tak boleh bangun seminggu. Efek kat pinggang. Sampai sekarang kesan masih dia rasa. Sebab tu aku ma’rah sangat pada segelintir yang tak reti ad’ab dan tak bers;yukur ni.

Okey, dah. Tu je luahan malam ni pasal peti ais.

Tidak banyak tapi sentiasa.

Tidak ramai tapi ada.

Tidak kaya tapi cakna.

Sumber : Mohd Fadli Salleh

Bantuan

3 Beradik Y4tim Piatu Makan Sekali Sehari, Hidup Sendirian Dan Sering Menahan Lapar

Published

on

By

3 Beradik Y4tim Piatu Makan Sekali Sehari, Hidup Sendirian Dan Sering Menahan Lapar

Ya Allah mereka membuat penyapu llidi untuk dijual dengan harga RM 0.30 satu ikat penyapu lidi supayah dapat membeli makanan.

Tidak mempunyai Ayah dan Ibu, 3 anak YATIM PIATU ini terpaksa berjuang sendiri demi untuk terus bertahan hidup.

Dalam seminggu mereka hanya mampu membuat 20 ikat sahaja, artinya dalam seminggu mereka hanya dapat mengumpulkan duit sebanyak RM6 sahaja.

Ayah mereka telah meninggal 2 Tahun yang lalu, manakala Ibu mereka sudah lebih lama meninggal dunia

Adik beradik bertiga saat ini tinggal disebuah rumah peninggalan orang tua mereka yang kini sudah mulai hampir rosak dan tidak akan bertahan lama.

“Begitu pilu, saya sampai terdiam melihat keadaan 3 YATIM PIATU ini, tidak terbayang dengan keadaan mereka harus bertahan hidup sendiri, sedihnya mereka selalunya hanya makan sekali sehari, kerana itu saja kemampuan mereka.” kata penjaga Rumah YATIM PIATU.

Fatmawati, adalah anak sulung dari 3 orang YATIM PIATU ini, terkadang ketika Fatmawati pergi sekolah dia sanggup membawa adiknya karena tidak ada orang yang akan mengurus Aizil dirumah kerana Aeni juga pergi sekolah.

Ketiga beradik itu selalu pergi kehutan dengan jalan yang sangat curam, untuk mengambil daun sawit untuk dijadikan penyapu.

Tiga beradik ini berada di indonesia..Doakan semoga anak-anak ini diberikan perlindunga Allah dan sentiasa dimurahkan rezeki..Amin

sumber: Agensi

Continue Reading

Bantuan

B4ntuan Khas Kewangan Aidilfitri Dibayar 25 April Ini Untuk Semua Penjawat Awam Gred 56 Kebawah

Published

on

By

penjawat awam

Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri

Kerajaan bersetuju memberi B4ntuan Khas Kewangan Aidilfitri sebanyak RM500 kepada semua penjawat awam Gred 56 dan ke bawah.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata bayaran itu juga diberikan kepada kakitangan di bawah skim kontrak perkhidmatan dan Kontrak atas Perkhidmatan serta pegawai atas lantikan di bawah program MySTEP.

B4NTUAN KHAS KEWANGAN AIDILFITRY DIBAYAR 25 APRIL INI

B4ntuan khas itu membabitkan peruntukan RM923 juta bagi manfaatkan lebih dua juta penjawat awam dan pesara, lapor BH Online.

Selain itu, beliau juga menyatakan pemberian B4ntuan Khas Kewangan Aidilfitri pada tahun ini dibuat lebih awal atas keprihatinan kerajaan supaya kakitangan awam dapat membuat perancangan awal dan persiapan bagi menyambut Aidilfitri.

“Kerajaan juga bersetuju untuk memberi b4ntuan khas sebanyak RM250 kepada pesara kerajaan. Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat bersama dengan pembayaran gaji bulan April iaitu pada 25 April ini,” jelasnya.

Kerajaan berharap dengan pemberian B4ntuan Khas ini boleh meringankan beb4n kewangan kepada penjawat awam dan pesara serta dijadikan sebagai pemangkin kepada mereka untuk terus berkhidmat dengan penuh dedikasi.

Artikel berkaitan: Semakan Permohonan Khas KWSP Boleh Dibuat Bermula 9 April

penjawat awam

Permohonan untuk pengeluaran khas RM10,000 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah pun dibuka kepada ahli di bawah umur 55 tahun pada 1 April.

Ahli dibenarkan untuk mengeluarkan jumlah maksimum sebanyak RM10,000 dan minimum RM50, selain perlu mengeluarkan baki simpanan dalam Akaun 2 mereka dahulu sebelum mengakses simpanan dalam Akaun 1.

SEMAKAN PERMOHANAN KHAS KWSP BERMULA 9 APRIL

Perkara ini dikongsi sendiri melalui Facebook Rasmi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan ahli boleh membuat semakan status permohonan pengeluaran khas maksimum RM10,000 bermula 9 April ini.

Pengeluaran Khas KWSP

KWSP dalam satu hantaran hari ini berkata, pencarum tidak perlu mengakses i-Akaun, mengunjungi kios atau cawangan bagi membuat semakan berkenaan.

“Anda boleh lakukan semakan status permohonan Pengeluaran Khas bermula 9 April 2022 ini. Semakan boleh dilakukan secara online melalui portal Pengeluaran Khas di https://pengeluarankhas.kwsp.gov.my/ “ jelasnya.

Kerajaan berharap agar para pencarum membuat pertimbangan yang sewajarnya sebelum melakukan pengeluaran, demi masa depan.

Sumber: BH Online

Continue Reading

Bantuan

“Kami anak yatim. Setelah Abah ‘pergi’, pakcik dan makcik b0lot semua harta peninggalan arwah Abah..”

Published

on

By

anak

Namaku Ilya. Asal Perak. Aku anak sulung dari 5 beradik. Mak aku surirumah. Abah kerja company swasta. Hidup kami bahagia sehinggalah umur aku 9 tahun. Abah akhirnya meninggalkan kami untuk selama-lamanya kerana sakit jantung. Kami hilang tempat bergantung. Mak aku tak kerja, time tu aku baru DARJAH TIGA, dan adik bongsu aku baru umur setahun lebih!

Jadi, di sinilah erti hidup bermula. Semua pakcik makcik aku sebelah abah terus tak hiraukan kami. Mereka ambil rumah yg kami diami tu, termasuklah kereta arwah abah. Dulu ketika abah masih hidup, kami semua rapat sangat-sangat, sehinggalah abah meninggl, mak pun tak sangka mereka sanggup buat macam tu pada kami. Kebetulan, abah meninggl secara tiba-tiba, tanpa meninggalkan sebarang wasiat, dan untuk pengetahuan pembaca semua, duit KWSP arwah abah aku pun hampir mereka sapu (sebab abah aku tak letak penama) end up, lepas campur tangan abg mak aku, barulah kami dapat apa yg sewajarnya dapat (walaupun sikit, kami tetap dapat)

Sejak dari itu, abg mak aku iaitu paklong aku, terus bawak kami anak-beranak balik tinggal di kampung asal mak aku, di Kedah. Paklong dan maklong yg sediakan makan pakai kami. Mereka yg menjaga kami sejak arwah abah meninggl, dari kecil sehingga sekarang, umur aku dah 26 tahun, dan adik bongsu aku dah 18 tahun. Pakcik makcik sebelah arwah abah? Langsung tak hiraukan kami.

Paklong dan maklong aku kerja kerajaan. Mempunyai anak 3 org. Tapi, mereka jaga aku dan adik-adik aku macam anak mereka sendiri. Mereka jaga kami yg anak yatim ni. Pergi sekolah, mereka yg hulurkan duit. Makan pakai mereka yg sediakan. Paklong aku siap bina satu rumah sebelah rumah nenek supaya mudah dia nak jaga kami. Duduk dekat-dekat senang katanya. Maklong aku langsung tak bantah bila suami dia dahulukan kami. Malah dia support suami dia utk jaga kami. Anak-anak Paklong aku pun baik sangat-sangat. Pernah adik kedua aku cerita, ketika mereka di sekolah, duit makan adik aku hilang, jadi anak Paklong aku yg hulur duit kat adik aku utk makan (masa tu aku dah naik sekolah menengah, mereka masih di sekolah rendah). Serius aku cakap, family Paklong aku sangat-sangat baik, dari bapak sehinggalah ke anak bongsu, semua baik!

Mereka membela anak yatim. Dari aku sekolah rendah, sampai sekarang aku dah kerja, Paklong and Paklong aku tetap ambil berat pasal aku. Aku sambung Diploma, Degree dan Master, semuanya guna duit Paklong Paklong aku. Dia langsung tak berkira kalau bab pelajaran. Adik-adik aku masuk universiti pun, dia yg tanggung.

Mak aku? Mak aku ada. Bukan dia tak kerja. Dia pun kerja sebagai penoreh getah. Mak aku pun sara kami. Tapi banyak yg Paklong and Paklong aku topup bagi pihak mak. Mak aku beruntung dapat abg dan kakak ipar yg sangat baik (langsung tak berkira dgn anak yatim). Dan skrg, Alhamdulillah, lepas aku habis pengajian Master, aku terus dapat kerja dan sekarang aku pulak yg sara adik-adik aku. Aku dah boleh balas jasa Paklong and Paklong aku sikit-sikit.

Nak tahu apa yg Paklong and Paklong aku dapat sejak dia membela anak yatim? Allah maha Kaya, rezeki mereka melimpah ruah. Naik pangkat sangat mudah, dan anak-anak mereka pun sangat berjaya sekarang. Dan sekarang, paklong dan maklong aku telah pun bergelar Datuk Seri, diatas segala pengorbanan dan contribution mereka ke atas negara, mereka dapat pangkat dunia, dan diatas semua peng0rbanan mereka ke atas anak yatim, Allah naikkan darjat mereka, semua org menghormati mereka tanpa ada yg mencela, sehingga satu saat aku pernah ke kawasan pedalaman di Kedah, aku pernah dengar org kampung memuji Paklong aku atas keprihatinan beliau ke atas rakyat, Allahuakhbar, aku sangat bangga walaupun org kampung tu tak kenal pun aku sebenarnya anak saudara kpd Paklong aku.

Paklong and Maklong aku bukak account ASBloanfinancing dekat kami lima beradik. Tahun pertama, mereka bayar. Tahun kedua, kami sendiri bayar guna dividen. Ada ka manusia yg sebaik Paklong Maklong aku di dunia ini? Bayangkan kalau seorang buat loan 100k, lima org dah berapa k kena bayar utk tahun pertama? Itu belum masuk ASB anak-anak mereka lagi. Allahuakhabar. Betapa mulianya mereka. Aku masih ingat, ketika aku nak sambung Master dia Shah Alam, aku kena cari rumah sewa. Masa registration, Paklong and Maklong aku yg hantar aku, dia jejak ja dalam rumah sewa tu, dia terus tak berkenan.

Sebab apa? Sebab rumah tu dekat tingkat 11. Lift pun ada 3 jer, itu pun satu dah rosak. Plus ramai foreigners dekat flat tu. Safety memang zero. End up, Paklong aku call kawan dia, mintak tolong cari rumah sewa lain, and Alhamdulillah, aku dapat rumah sewa baru. Fully furnished, ground floor lagi, sewa mahal sikit la. Tapi Paklong and Maklong aku terus tulis cheque RM10, 000 utk owner tu, lepastu cakap “Kakak belajaq ja, tak payah pikiaq pasal rumah, abah dah settle) – Aku panggil Paklong and Maklong aku : abah and mama – Allah, mulianya hati mereka. Patutlah rezeki limpah ruah. Langsung tak berkira dgn kami anak yatim.

So, kepada pembaca semua. Bantulah mereka yg susah especially anak yatim. Allah akan naikkah darjat anda. Paklong and Maklong aku dulu bukan org senang. Tapi semenjak mereka menyara kami adik beradik dari tahun 2001, sampailah sekarang, tahun 2018, pelbagai anugerah yg mereka peroleh, rezeki tak henti-henti, dtg bergolek, dan Alhamdulillah, mereka still humble, down to earth, tak ri4k dan masih menjadi idola utk aku dan adik-adik.

Buat Paklong dan Maklong, nama kalian sentiasa yg teratas dalam doa kakak dan adik-adik. Syurga buat kalian. Kakak, adik-adik dan mak sayang abah dan mama dunia akhirat.

– Ilya

Sumber : padumedia via coretannasihat.net

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK