Subhanallah!! Inilah 11 golongan yang masuk syurga tanpa hisab.

Syurga adalah pengakhiran yang diharapkan oleh setiap orang muslim. Tiada lagi pengakhiran yang lebih baik daripada mendapat nikmat syurga. Namun begitu,sebelum memperolehi kenikmatan syurga,seorang manusia itu perlulah taat akan perintah Allah serta melakukan seluruh perintahnya dan meninggalkan larangannya. Setelah berakhirnya kehidupan didunia,manusia akan dihidupkan di negeri akhirat yang diantaranya perlu melalui proses hisab sebelum manusia itu di masukkan kedalam syurga atau neraka.

Semasa hisab,seorang manusia akan dihintung segala amal baik dan buruknya ketika didunia dihadapan Allah. Tiada apa yang dapat disembunyikan melainkan kesemuanya dihisab oleh Allah. Sewaktu ini semua manusia akan berasa takut akan nasib mereka sama ada masuk syurga atau neraka.

Namun begitu,terdapat golongan yang teristimewa yang dapat memasuki syurga tanpa hisab. Berikut adalah golongan-golongan yang dapat masuk syurga tanpa hisab diperik daripada laman web akuislam.com. Semoga kita tergolongan dalam golongan ini dan mendapat nikmat syurga Allah. Amin.

Syurga Tanpa Hisab
Terdapat 70,000 umat Muhammad s.a.w yang dapat masuk syurga tanpa hisab dan tiada azab.

Ini bersumberkan hadis yang diriwayat Bukhari dan Muslim bersumber daripada Ibnu Abbas r.a.

Muka mereka bercahaya seperti bulan purnama.

Mereka adalah:

1- Ahl al-fadl (ahli kemuliaan)

– orang yang menanggung kesakitan apabila diperbodohkan, bersabar apabila dizalimi dan memaafkan apabila dilakukan kejahatan terhadap mereka.

2- Ahli as sabr (ahli kesabaran)

– bersabar dalam menjalankan ketaatan kepada Allah dan menghindarkan maksiat terhadap-Nya.

3- Jiran-jiran Allah

– mereka yang saling berziarah dalam berkasih-sayang kerana Allah, duduk dan bangun bersama-sama saudara mereka kerana Allah. (hadis riwayat Abu Nu’aim daripada Ali bin Husain)

4- Orang yang mati dalam perjalanan ke Mekah samada pergi atau balik. (hadis riwayat Jabir)

5- Penuntut ilmu, perempuan yang taat kepada suami dan anak yang berbakti kepada ibu bapa (hadis marfu’ sumber Abu Ayyaub al-ansari)

6- Sesiapa yang berjalan kerana hendak menunaikan hajat saudaranya yang muslim sehingga tertunai hajat itu dan meniggal dalam masa tersebut. (hadis marfu’ sumber daripada Anas)

7- Sesiapa yang mengasuh kanak-kanak sehingga berupaya mengucapkan ‘lailahaillallah” (hadis sumber daripada A’isyah r.a)

8- Orang islam lelaki dan perempuan yang mati pada malam dan siang hari Jumaat (hadis marfu’ sumber daripada ‘Ata’)

9- Hamba yang bersabar apabila diuji dengan bala bencana pada tubuhnya dan anaknya (hadis marfu’ riwayat Hakim at-Tirmidzi)

10- Orang yang menggali perigi di tengah padang dengan penuh keimanan dan mengharapkan ganjaran Allah (Ibn Mas’ud)

11- Orang yang mathi syahid mempertahankan agama Islam.

“Barangsiapa yang lebih kebajikannya atas kejahatannya, maka mereka itulah yang masuk ke syurga tanpa hisab, dan barang siapa yang sama kebajikannya dan kejahatannya maka mereka itulah yang dihisabkan dengan hisab yang sedikit, dan barang siapa yang kejahatannya lebih banyak, maka dialah yang diberikan syafaat setelah menerima siksaannya.”

sumber daripada buku Misteri di sebalik tiupan sangkakala saringan daripada kitab At-Tazkirah fi Ahwal al-Mauta wa Umur al-Akhirah oleh Imam al-Qurtubi dan Kasyful Ghummah pada menyatakan orang mati & hal hari kiamat oleh Syeikh Daud al-Fatani yang disusun oleh Muhammad Ramzi Omar.

Semoga dengan perkongsian ini dapat menambah keazaman kita untuk sentiasa membuat baik bagi memburu syurga. Hal ini disebabkan tiada nikmat dan pengakhiran yang lebih baik daripada nikmat syurga di akhirat. Syurga yang penuh dengan kenikmatan yang telah dijanjikan oleh Allah bagi orang-orang beriman.

Kongsikan dengan rakan-rakan anda. Semoga bermanfaat.

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*