Connect with us

Viral

“Sekali je pleassee..kalau sekali tak keluar anak..” – Surat Murid Perempuan Darjah 5 Pancing Budak Lelaki Darjah 6 Ajak Bersetubh

Published

on

Surat

“Sekali je pleassee..kalau sekali tak keluar anak..”

#Foto sekadar hiasan.. Emak Ayah Pastikan Anak Tak Tengok

Seorang ibu mesej saya gambar ini. Saat bercerita kepada saya, tangan beliau mengge’letar. Hampir tidak percaya, anak lelakinya darjah 6 perolehi surat dari seorang kanak kanak perempuan, darjah 5.

“Kepada ……

Nama aku ….., Darjah 5. Tak apa kalau kau tak kenal aku. Aku nak berkenalan dengan kau. Aku nak tanya, kau pernah tak bersetvbuh dengan perempuan?

Hmmm. Sebenarnya aku nak bersetvbuh dengan kau. Sekali je, please. Kalau sekali tak keluar anak. I li’ke you.”

Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiuun.

Surat

Ini kiriman surat budak perempuan berusia 11 tahun kepada pelajar lelaki 12 tahun tau. Kalau kita yang jadi mak bapak budak lelaki ni pun mesti berada dalam sit’uasi puan berkenaan, menggel’etar dan seolah olah tidak percaya.

Idea budak perempuan berkenaan ada. Ia serius. Bukan main main. Beliau maksudkan apa yang ditulis. Bersetvbuh, sekali sahaja, tidak akan lahirkan anak.

Anak puan ini tak kenal siapakah gerangan budak perempuan berkenaan.

Ada beberapa faktor anak sekecil ini boleh jadi begitu.

 1. Masih lagi tidur seb’ilik bersama mak bapak. Saya tak pelik hal ini boleh berlaku. Kerap kali adalam program bersama budak sekolah rendah, ada yang darjah 6 pun masih tidur satu bilik dengan parents.

Apa yang mak ayah begini fikirkan? Tak pernah ke terlintas di fikiran anak ini boleh mencuri pandang jim4k yang dilakukan oleh mereka?

Expect anak dah tidur? Tak pernah ke sampai kepada mereka kisah gadis muda ketagih s3ks dek selalu tengok mak ayah berjim4k depan mata dari kecil?

 1. Ada juga budak sekolah jadi begini disebabkan pernah menonton ‘kandungan dewasa’. Samada aks’es sekali sekala atau sampai keta’gih. Tak perlu saya huraikan aspek yang ini.

Masing masing dah tahu kesannya bilamana viral kes budak lelaki 12 tahun rgol kanak kanak perempuan 4 tahun setelah terangs’ang tengok video ‘dewasa’.

Tak cukup dengan tu, beberapa hari lepas keluar lagi isu yang lebih kurang. Seorang budak lelaki 11 tahun rg0l kakak sepupu yang berusia 12 tahun. .

Puncanya sama. Terang’sang tonton video ‘dewasa’ dari telefon bimbit.

 1. Kawan kawan yang telah akses video ‘dewasa’ mengajar rakan rakannya yang lain di sekolah. Saya pernah kongsikan sebelum ni ada budak lelaki darjah 1 ajak kawan lelakinya ke tandas untuk main rg0l rg0l. Dan iya, budak ini maksudkan apa yang beliau katakan.
 2. Yang paling saya takutkan sebab yang keempat ni. Kanak kanak ini menjadi mngsa penga’ntunan s3k’sual (s3xual gr0oming) oleh individu yang dikenali atau tidak dikenali, samada di dunia nyata mahupun di alam maya.

Ada pihak yang tak bertanggu’ngjaw’ab seperti ayah, datuk, abang, sepupu, bapa sedara, abang ipar, anak pengasuh, pelajar transit, kawan kepada ayah atau individu yang ada aks’es dengannya telah membina tr’ust dengan si kecil ini untuk tujuan s3ksual.

Walau budak ini telah menjadi m’ngsa cbul atau rgol/ liiw4t (nauzubillah), tapi dia tak tahu yang dirinya m’ngsa. Pem’ngsa telah berjaya buatkan budak ini percaya perbuatan itu ok, n0rmal dan menyeronokkan.

Lepas jadi mangsa, child s3x pre’dat0r ini akan belanja makan, bagi hadiah atau lain lain ganjaran.

******

Ke’san kepada 4 perkara ini, kanak kanak yang menjadi m’ngsa s3ksual akan anggap perbuatan s3ks itu n0rmal. Beliau akan gr0om pula kawan kawannya di sekolah.

Dalam kes ini, mujurlah puan berkenaan selalu sp0tcheck beg sekolah anaknya. Kalau tak, sampai bila bila tak tahu yang anaknya terima ‘surat cinta’ ini.

Surat

Gambar hiasan

Buat mak ayah di luar sana, ini cadangan saya,

 1. Please ingatkan anak anak, jika mendengar perkataan yang tak elok kawan sebut di sekolah, kata kata ke’ji, mak”ian, ejekan, mencar’ut, lcah, terus bagi tahu mak ayah.

Parents pula kena terangkan pada anak kenapa perkataan itu tak elok atau terangkan definisinya seperti perkataan zii’na, rgol, cbul, liiw’at dan lain lain.

 1. Mak ayah juga tolong pesan kepada anak anak jika dapat surat kiriman kawan kawan terus bagi tahu parents. Tak kisahlah walau ia cinta monyet sekalipun. Yang penting, mak ayah kena tahu. Tambah tambah, anak yang masih bersekolah rendah.
 2. Jangan jemu jemu ingatkan pasal sentuhan sela’mat dan tidak sela’mat, beza antara sentuhan kasih sayang dan bersifat s3k’sual.

Juga ajar tentang priv4te part yang tak boleh disentuh, dipegang atau dira’ba (mulut, dada, kemalvan, pungg’ung, paha). Jika ia berlaku, je’rit kuat kuat, lari selam’atkan diri dan mengadu atau beri tahu parents.

 1. Paling penting, jangan kau pula jadi bdoh berji’m4k atau bercu’mbu cmbuan depan anak. Tak tahu malu ke?

Buat guru guru,

 1. Inilah dia antara anak anak didik kalian hari ini. Bermula dari sekolah tadika lagi sudah ada budak melcah.
 2. Jika cikgu dapat kes seperti ini, t0long bantu sebaik mungkin. Mereka adalah mngsa. Bukan saja saja buat macam tu. Sebab sebabnya saya dah nyatakan di atas.
 3. Jika dapat aduan dari pelajar melibatkan kes kes s3ksual, jangan anggap mereka bergurau. Budak kecil jarang menipu bab bab begini. Ambil peduli dan refer kepada guru yang berkaitan.
 4. Walau kalian bukan guru mengajar Pendidikan Kesihatan atau subjek Pendidikan Islam, jangan pernah jemu ingatkan anak didik pasal isu isu sebegini.

Lant’aklah kalau ada ibu bapa atau rakan guru yang kata kita memandai mandai. Tak kena ke anak dia memang sedap cakap. Tugas kita bersama ni.

Saya harap post ini dibaca dan dikongsi sebanyaknya oleh kalian.

Mari sama-sama jadi masyarakat yang berperanan. Jangan jadi netizen yang tahu mengec’am sahaja isu pembuangan b’ayi, s’3ks bebas atau ha’mil luar nik’ah tanpa sedar punca permas’alahan yang perlu dirawat.

Dan ia bermula dari rumah.

Reaksi Warganet

Eykien Nor –

Pernah 10 tahun lepas anak sulung lelaki saya menerima surat berdrah dari seorang murid perempuan darjah 4.

Meluahkan rasa ci’nta dan sayang padaa anak lelaki saya yang sekelas dengannya siap berpesan surat ni ditulis dengan dra’hnya sendiri dan kalau ada murid perempuan lain yang cuba mendekati anak saya dia mengu’gut akan membnuh diri.

Allahuakbar, tapi saya tak ambik pusing sangat sebab 2 minggu lepas tu dia berpindah sekolah.

Jason Chang –

Setuju sangat sangat artikel ini. Kalau di Taska, kanak kanak lelaki dan perempuan harus tidur berasi’ngan.Saya rasa masih ada sesetengah taska masih letak kanak kanak tidur beramai ramai tanpa pengasin’gan janti’na. Tilam lelaki dan perempuan hanya ada jarak sejengkal. Alasan mereka, mereka kata budak masih kecil.

Zaman sekarang dah berubah. Fikiran kita harus maju mengikut pengedaran zaman, tidak dapat take for guar’anted dengan cara lama.

Nik Yus –

Kalau saya jadi ibu pelajar ni, saya akan maklumkan pada kaunsel0r. Mak ayah budak perempuan tu kena tahu yang ank dia dah bole pikir smpai ke situ walaupn baru 11 tahun.

Budak pempuan tu kena tahu tulisan dia tu dah mela’mpau. Memang bole trace dekat sekolh. Tindakan untuk mendidik bukan nk malu’kan dia..

Rabiya Adawiya –

Dari ayat anak ini,

 1. Bersetvbuh dengan perempuan
 2. Aku nak bersetvbuh dengan kau
 3. Sekali je
 4. Kalau sekali tak keluar anak

Ayat ayat ni jelas menunjukkan bukan saja dia nampak dengan mata. Tapi anak ni dah “rasa”. Ada orang buat pada dia

Tapi anak ni tak salah. Kita kene terima bi0logi badan manusia yang akan teran’gsang dan nakkan lagi perkara yang asy’ik tu. Sebab tu anak ni boleh minta pada orang lain.

Maybe kalau perkara ni dah jadi pada anak kita ( nauzubillah) terangkan perkra paling benar.

Contoh :

Kemalvan kita memang Allah cipta untuk ada rasa se’dap. Tapi untuk budak 11 tahun tak patut ada rasa tu. Itu dah sal’ah.

Kalau ade seseorang pegang kamu kene marah walaupun ibu yang pegang. Dan kamu boleh pegang kemalvan kamu masa nak ceb0k sahaja.

Kamu boleh bagitahu ibu jika kamu rasa apa-apa pada kemalvan kamu ibu akan bantu kamu tapi kamu tak boleh buat tindak’an sendiri. Apape kamu kene bagitahu ibu. Ibu takkan marah sikit pon sayang ibu akan bantu kamu.

Tindakan ibu :

Sibukkan anak, Gembirakan hatinya. Buat banyak aktiviti pergerakan badan yang aktif

Jangan sesekali biarkan dia sendiri’an

Untuk fasa pertama sentiasa perhatikan dia mandi dan setiap pergerakannnya jika pegang kemalvan terus tegur.

Ibu kene selalu tanya anak perkembangannya

Buat anak nak cerita semua sekali. Jangan fon. Sentiasa pesan tentang bah’aya sentuhan tempat pri’vasi

Jangan sed’ih apa pon masalah, Allah tu ada.

Bila ada k3s macam macam ni naik di feed FB saya nampak lua’han ibu bapa dan cikgu dengan situasi ni. Allahu, se’dih

Sumber : Akhi Fairuz Al-Jengkawi Via edisimedia

*Posting di atas awalnya dikongsikan di laman FB Akhi Fairuz Al-Jengkawi pada 20 Aug 2019. Semoga menjadi iktibar dan dapat kita jadikan sebagai pengajar’an.

Inspirasi

Orang Lain Buang Selimut Buruk, Tuala Koyak. Aku Kutip Buat Pasu Bunga Buat Duit Tepi

Published

on

Orang Lain Buang Selimut Buruk, Tuala Koyak. Aku Kutip Buat Pasu Bunga Buat Duit Tepi

Mempunyai pemikiran yang kreatif adalah menjadi syarat utama untuk kekal ‘survive’ dalam cabaran ekonomi yang ada pada hari ini. Apa sahaja yang boleh menjana duit boleh diusahakan untuk mencari pendapatan tambahan.

Begitulah yang telah terjadi kepada seorang pemuda yang telah menghasilkan pasu bunga dengan menggunakan barang terpakai dan terbuang seperti tuala buruk yang sudah dibuang orang.

Pemuda yang bernama Mohamad Hazhlee Azid ini berkata, dia telah menghasilkan pasu bunga itu hanya sekadar suka-suka untuk mengisi masa lapang semasa tempoh PKP.

Beliau yang berusia 24 tahun itu berkongsi, tambahan pula, rumahnya itu yang terletak di Tunjung Kota Bharu Kelantan cukup banyak dihiasi pokok-pokok bunga yang dijaga oleh ibunya.

“Saya ni bekerja sebagai kontraktor dan buat kerja-kerja wiring kalau ada projek. Bila saya takde job ni, saya buatlah sesuatu daripada apa yang nampak boleh dilakukan di rumah.

‘Mak pun memang suka bercucuk tanam pokok-pokok bunga. Maka timbullah idea untuk buat pasu bunga dengan menggunakan barang-barang yang terpakai. Kongsinya kepada mstar.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Pok Lie itu berkata pasu bunga itu menggunakan sumber barang-barang seperti bakul sampah, baldi, bekas makanan terpakai dan termasuk tin biskut.

“Bekas pasu yang dibina akan ditampal dengan meletakkan satu lapisan kain samada tuala atau selimut lama yang sudah koyak, ianya dicampur dengan bancuhan simen untuk memastikan ketebalannya dan lebih kukuh.

“Penggunaan kain yang telah dicelup dengan simen itu boleh menimbulkan kesan 3D (tiga dimensi). Daripada kain atau tuala buruk tu terbuang begitu sahaja, lebih saya manfaatnya, ujarnya yang turut terlibat dalam kerja membuat rumah secara sambilan.

Menurut Pok Lie yang juga anak kedua dari lapan beradik, proses menghasilkan pasu itu mengambil masa sehari di mana bahan yang telah dicelup dengan simen perlukan masa untuk dikeringkan.

‘Selepas bancuhan simen itu kering, saya sapu lagi satu lapisan simen untuk pasu bunga itu jadi lebih tebal dan kukuh. Pagi-pagi saya buat, petang dah boleh kering selepas dijemurkan. Bila sudah kering baru saya akan cat.

Sekiranya ada permintaan, saya pertimbangkan juga untuk menjualnya sebagai pendapatan tambahan.

“Cumanya cabaran yang dihadapi adalah sekiranya hujan, kerana pasu-pasu bunga yang disalut simen perlu dikeringkan dulu” kongsinya sambil memaklumkan kebanyakan bahan terbuang diperoleh dari keluarga dan kawan-kawan.

Pok Lie menyatakan” setakat ini, sudah 20 pasu dengan pelbagai saiz dan bentuk telah saya hasilkan, sambil menambah pada peringkat awal semua dibuat untuk kegunaan sendiri di rumah untuk ibunya.

“Namun apabila saya dah susun dan jemur di luar rumah, memang orang-orang akan terlihat dan ada juga yang terus berminat untuk membeli.

Pasu bunga buatan tangan yang dihasilkan ini bukan sekadar untuk meletakkan pokok tetapi keunikan yang ada padanya boleh menaikkan seri rumah.

‘Sebenarnya, apa yang saya cuba lakukan ini lebih kepada memenuhi kepuasan, saya tengok macam mana orang lakukannya melalui sumber youtube dan saya cuba buat sendiri mengikut kreativiti yang ada.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

Makan Tak Kenyang, Tidur Tak Lena. Jangankan Manusia, Kucing Pun boleh Mu.rung Kerana Ini

Published

on

Makan Tak Kenyang, Tidur Tak Lena. Jangankan Manusia, Kucing Pun boleh Mu.rung Kerana Ini

Kerinduan pada seseorang atau sesuatu itu adalah rindu pada seseorang yang kita sayang, tidak kira lah ianya rindu pada seorang teman istimewa atau rindu kepada seseorang yang bergelar sahabat. Memang semuanya pun akan kita rindu jika berjauhan.

Bukan sahaja manusia boleh merindui sesama manusia tetapi haiwan juga boleh merindui antara satu sama lain. Tetapi haiwan ini tidak boleh meluahkan melalui kata2 tetapi melalui perbuatan mereka.

Begitulah juga yang dihadapi oleh seekor kucing yang kelihatan sangat murung, tidak seaktif seperti biasa. Nampak seperti kesedihan, si bulus itu kelihatan seperti kehilangan teman atau yang istimewa kepadanya.

LIHAT VIDEO DISINI

“Boleh Bawak M4 ti..” – Kesian! Kucing Makin Hari Makin Murυng Selepas Kucing Jiran Pindah

Menurut tuan kepada si bulus itu, sejak pemergian kucing jirannya yang telah berpindah mengikuti tuannya juga si bulus itu bermurvng seperti kesedihan. Mungkin si bulus itu kesunyian kerana tidak lagi mempunyai teman dan bermurung setelah pemerg1an temannya itu.

Menjengah ke ruangan komen pula, ramai netizen yang memberikan cadangan kepada tuannya supaya memcari teman sepermainan kepada si bulusnya itu kerana dikhuatiri si bulus itu akan lagi murung dan akan j4tuh s4kit.

Sumber : I Muslim Network via bicara kini

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Inspirasi

Individu Ini Akhirnya Jumpa Cikgu Yang Tolong Bayar Yuran Masuk Universiti 36 Tahun Lalu

Published

on

Individu Ini Akhirnya Jumpa Cikgu Yang Tolong Bayar Yuran Masuk Universiti 36 Tahun Lalu

Selepas 36 tahun berlalu, seorang individu dikenali sebagai Puan Norasiah Jamil akhirnya berjaya menjejaki cikgu yang membantunya membayar yuran pengajian masuk universiti pada 1988.

Pencarian Norasiah bermula apabila dia memuat naik beberapa keping foto lama beserta maklumat ringkas di Facebook. Orang ramai yang mengenali Cikgu Pak Lin Haw membantu Norasiah yang sudah lama ingin bertemu cikgu itu.

Jumpa selepas 36 tahun

Memetik laporan Malay Mail, Cikgu Pak Lin Haw adalah guru kimia Norasiah ketika bersekolah di SMK Alor Akar, Kuantan Pahang pada tahun 1987.

Selepas keputusan SPM diumumkan, Norasiah menerima tawaran untuk melanjutkan pengajian di universiti tetapi terpaksa menolak kerana kekangan wang.

Cikgu tolong bayar yuran masuk universiti

Untuk semester pertama pengajian, Norasiah perlu membayar yuran sebanyak RM1,200 dan keluarganya kurang berkemampuan pada waktu itu.

Cikgu Pak Lin Haw yang mengetahui hal itu sanggup mengeluarkan duit sendiri sebanyak RM400. Baki sebanyak RM800 pula adalah daripada sumbangan PIBG sebanyak RM400 (anugerah pelajar cemerlang) dan RM400 lagi dipinjam daripada saudara mara.

Selepas tamat pengajian dalam bidang kejuruteraan elektrik, Norasiah cuba mencari gurunya tetapi gagal.

Baru-baru ini, dia menjumpai gambar bersama cikgu kesayangannya itu selepas menyelongkar barang lama di rumah ibu bapanya terletak di Felda Lepar Hilir 3, Gambang.

Norasiah sangat bersyukur akhirnya mereka bertemu semula selepas 36 tahun.

Kredit: MalayMail | Facebook Norasiah Jamil

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK