Connect with us

Viral

“Saya Tak Mampu Buat Apa Yang Nina Buat” -Ayah Mizz Nina

Published

on

“Saya Tak Mampu Buat Apa Yang Nina Buat” -Ayah Mizz Nina

Sebut sahaja nama Mizz Nina sudah pasti ramai peminat industri hiburan tanah air mengenali nama ini.

Dahulunya Mizz Nina cukup terkenal dan boleh dikategorikan sebagai selebriti kerana telah banyak menerpa nama di peringkat dalam dan luar negara.

Mizz Nina mɛrupakan sɛorang selebriti yang patut dipuji kerana perubahannya yang mɛndadak dan tɛrus kekal sɛhingga kini.

Sebɛlum mengambil kɛputusan bɛrhijab, Mizz Nina dahulunya pernah bɛrkolaborasi dengan artis-artis antarabangsa seperti Flo Rida dan Colby O’ Donis.

Mizz Nina juga mɛmpunyai rancangan tɛmu bualnya sendiri, ‘The Mizz Nina Show’. Apa yang mɛnarik kali ini, wanita cantik itu bɛrpeluang menemu bual ayahandanya sɛndiri, Tan Sri Datuk Azman Hashim.

Menɛrusi episod tɛrsebut boleh dikatakan amat istimewa kerana Mizz Nina diberi tanggungjawab untuk menɛmu bual ayahandanya sendiri, mɛnggali kisah-kisah silam ayahandanya yang boleh dijadikan sumbɛr inspirasi.

Pɛrasaan gemɛntarnya telah diluahkan di dalam Instagram milknya dengan mɛnulis,“The first interview I’ve ever done with my dad, I was supɛr nɛrvous and at the same time gratɛful to have him in the show. Don’t miss it tomorrow! Alhamdulilah…”

Tan Sri Datuk Azman Hashim mɛrupakan figura koporat yang sangat berpɛngaruh dan disɛgani bukan sahaja di Malaysia, malah mɛrentas horizon Asia. Terlalu banyak anugɛrah yang telah diraihnya, antaranya pada tahun 1993, ASEAN Business Forum mɛngangkatnya sebagai penɛrima anugɛrah “ASEAN Businessman of The Year”.

Beliau juga bɛrtemu jodoh dengan Tunku Arishah Tunku Maamor dan dikurniakan dua anak lɛlaki dan tiga anak pɛrempuan, termasuk Mizz Nina.

Mizz Nina kini giat giat melakukan kerja-kerja amal bɛrsama suaminya, Noh Hujan dan sahabat-sahabatnya.

Satu dɛmi satu pɛrubahan dilakukan oleh Mizz Nina. Pasti ayah dan suami bangga dɛngan apa yang diusahakan oleh pɛlantun lagu What You Waiting For ini. Mizz Nina juga pastinya mɛnjadi “role modɛl” sɛorang muslimah yang hɛbat buat wanita-wanita lain.

Mizz Nina atau nama sebɛnarnya Shazrina Binti Azman pasti ramai yang akan tɛrfikir kisah hebat tɛntang pɛnghijrahan beliau. Beliau merupakan anak kepada Tan Sri Azman Hashim yang mɛrupakan Pɛngerusi Kumpulan Ambank.

Walaupun beliau bɛrasal dari keluarga yang terkenal dalam bidang pɛrniagaan, beliau tetap mɛmilih untuk mengikut naluri hatinya yang lebih cɛnderung ke arah seni dan membina kerjaya sebagai pɛnulis lagu, pereka fesyɛn dan pɛnyanyi dan berjaya tɛmbusi pasaran antarabangsa.

Mizz Nina mɛmilih untuk menamatkan zaman bujangnya dengan mɛndirikan mahligai bersama vokalis kumpulan Hujan, Noh Salleh. Sebaik sahaja pulang dari mengɛrjakan Haji di Tanah Suci Mɛkah, Mizz Nina mula mengɛnakan tudung dan mɛngambil kɛputusan untuk bɛrsara dari industri sɛni tanah air. Selɛpas itulah beliau mula mɛnggiatkan diri dalam bidang pɛrniagaan.

Seorang pengguna Facebook, Bakhtiar Fitri Abdul Hamid telah berkongsi tɛntang rancangan tersɛbut. Beliau mɛlahirkan rasa kagum terhadap kɛluarga tersɛbut. Mereka ternyata tetap merendah diri walaupun berasal dari kɛluarga yang bɛrada serta mɛmpunyai kɛdudukan.

Malah Tan Sri Azman sangat mɛnghomati Noh walaupun mereka berbɛza bidang. Lebih mɛnyentuh hati, ucapan Tan Sri Azman dalam rancangan itu.

“Saya tak mampu nak buat apa yang bɛliau (Mizz Nina) buat. Selɛpas berhijrah, Nina mɛngajak orang buat kɛbaikan sɛdangkan saya pun tidak mampu nak sɛbarkan kɛbaikan”
“Moga Allah kurniakan juga kɛbaikan kepada saya sɛbagai ayah kɛpada Nina”
Bakhtiar turut mɛlahirkan rasa sɛbaknya apabila seorang ayah bolɛh buat pɛngakuan sepɛrti itu dihadapan orang ramai. Bakhtiar juga mɛmuji perilaku Mizz Nina yang istiqamah dɛngan pɛnghijrahannya.

Sama-sama kita mendoakan supaya Mizz Nina terus istiqamah dalam penghijrahan ini. Semoga Allah tidak membolak balikkan hatinya. Semoga Allah merahmatinya. Insyaallah…

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

Pasangan guru maut kemalangan, bekas pelajar luah sedih hilang kata-kata

Published

on

Pasangan guru maut kemalangan, bekas pelajar luah sedih hilang kata-kata

Pemergian pasangan guru yang meninggal dunia selepas terbabit kemalangan jalan raya di Kilometer 274, Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT2), Kemaman petang tadi mengundang rasa sayu orang ramai.

Menurut laporan Harian Metro, Arbain Baharudin, 47, dan isterinya Rosmayati Bakar, 48 maut di lokasi kejadian manakala anak mereka tiga anak mereka yang cedera dirawat di Hospital Kemaman.

Menerusi laman Facebook, beberapa kenalan terutama individu yang pernah menjadi anak didik pasangan tersebut memuat naik posting meluahkan rasa sedih atas pemergian kedua-dua mangsa.

Rata-rata mengucapkan takziah dan menitipkan al-Fatihah selain mengimbau semula kenangan sewaktu hayat suami isteri berkenaan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kemaman Superintendan Hanyan Ramlan berkata, kejadian dipercayai berlaku apabila MPV Toyota Estima dipandu Arbain terbabas ke kiri jalan sebelum merempuh pembahagi lebuh raya lalu terbalik.

Difahamkan, pasangan guru yang bertugas di Sekolah Menengah Agama Persekutuan Kajang itu tercampak lima hingga 10 meter dari kenderaan mereka dan disahkan maut di lokasi kejadian.

Sumber: Facebook search, Harian Metro (Rosli Ilham)

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

Kesian… nak beritahu ada ular, disangka mahu ayam goreng! Dah 2 kali selamatkan tuan, siapa kata kucing hitam bawa malang?

Published

on

Kesian… nak beritahu ada ular, disangka mahu ayam goreng! Dah 2 kali selamatkan tuan, siapa kata kucing hitam bawa malang?

ORANG kata kucing hitam dianggap malang, membawa petanda buruk. Betul ke?

Mungkin tanggapan itu sekadar mitos dan kepercayaan bagi sebahagian masyarakat, tidak kiralah sama ada di Malaysia atau di luar negara.

Namun, seekor kucing hitam menjadi perhatian di media sosial apabila pemiliknya mendedahkan haiwan peliharaannya itu sudah dua kali membantu menyelamatkan individu lain.

Kucing hitam yang dibela Emma sejak kecil.

Bercakap kepada mStar, pemiliknya, Nurul Irma Ismail berkata, kucing hitam yang diberi nama Bulan Gerhana itu merupakan baka domestic long hair dan berusia tujuh tahun.

Memeliharanya sejak kecil, dia yang lebih mesra disapa Emma memberitahu, kucing jantan itu merupakan haiwan yang sangat manja dan mudah dijaga.

“Kejadian pertama berlaku tiga tahun lalu di rumah keluarga saya di Bukit Wang di Jitra, Kedah. Masa tu hanya mak dan Bulan (panggilan kucing) di rumah.

“Mak saya panaskan kuali sebelum masak lauk makan tengah hari, kemudian dia pergi tengok TV kat ruang tamu sehingga lupa. Biasa la mak dah tua, usia 60an.

“Masa tengok TV, mak perasan Bulan asyik meow, dia datang ruang tamu meow-meow dan kembali ke dapur. Tapi mak saya tak kisah sangat sebab Bulan suka meow,” katanya ketika dihubungi.

Bulan sangat manja dan mudah dijaga.

Bagaimanapun, Emma yang berusia 30 tahun berkata, kucingnya itu berulang kali mengiau dan berjalan antara ruang tamu dan dapur.

“Mak pun pusing tengok dia sambil tanya kenapa? Masa tu baru mak ternampak dapur dah berasap. Kelam-kabut mak bangun dan capai tuala untuk padam api kat dapur.

“Mak melecur sikit di bahagian dagu masa nak padam sebab api dah tinggi, apabila letak tuala, api tu macam menyambar ke muka sikit.

“Apabila api dah padam baru Bulan berhenti meow. Tiada apa yang serius selain kerosakan kecil di bahagian dapur,” ujarnya.

Anggota JPAM membawa keluar ular dari kedai makan.

Menurut anak bongsu daripada tiga beradik itu lagi, insiden kedua pula baru berlaku minggu lalu di kedai makan abangnya yang terletak di hadapan rumah.

“Bulan jarang ada di kedai waktu pagi. Tapi hari tu dia di situ sampai abang dan kakak datang buka kedai kira-kira pukul 10.30 pagi. Buka je kedai, Bulan masuk sambil meow-meow.

“Kakak saya ingatkan Bulan lapar sebab dia selalu minta ayam goreng, tapi Bulan buat macam curious tentang something, dia jalan perlahan-lahan ke meja tempat bancuh air.

Sebenarnya, tak ada kucing pun yang bawa malang dalam hidup ni.
EMMA
“Bulan macam tengok sesuatu dan terus berjalan mengundur. Kakak pun hairan dan dia jenguk bawah meja nak tengok apa yang Bulan nampak,” tambahnya.

Kata Emma, alangkah terkejutnya apabila kakaknya terpandang seekor ular yang sedang melingkar di bawah meja.

Kucing hitam yang dibela Emma sejak kecil.

“Tapi bukan ular biasa, abang tengok nampak sisik besar-besar… baru tahu itu adalah ular tedung selar.

“Abang hubungi Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) bagi membantu mengeluarkan ular tedung tu dari kedai. Lepas abang dan kakak tahu pasal ular tu Bulan pun berhenti meow.

“Alhamdulillah, semua okay dalam kejadian ni. Tapi kalau Bulan tak beritahu ada ular, tak pasti la apa yang akan jadi sebab ular tu besar betul,” katanya lagi.

Emma menolak tanggapan kucing hitam pembawa malang.

Turut membela tujuh lagi kucing, Emma yang mengusahakan bisnes dalam talian berkata, perkongsiannya itu sebenarnya untuk memberitahu bahawa sekiranya manusia menjaga haiwan dengan baik dan sempurna, dengan izin Allah ia akan menjaga dan melindungi kita juga.

“Saya juga nak ubah stereotaip orang tentang kucing hitam ni pembawa malang. Sebab Bulan kucing hitam dan dia adalah kucing paling bertuah yang saya ada.

“Sebenarnya, tak ada kucing pun yang bawa malang dalam hidup ni. Kucing pun makhluk Tuhan juga yang perlu disayangi,” katanya.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

Lepaskan! Lepaskan! ronta si bibik. Aku tak kira, ini aku punya balas Oyen. Perebutan ini berakhir dengan.

Published

on

Lepaskan! Lepaskan! ronta si bibik. Aku tak kira, ini aku punya balas Oyen. Perebutan ini berakhir dengan.

Kucing adalah teman setia kepada manusia selain daripada bin4tang lain selain anj1ng. Sifat penyayang, lemah lembut dan kecomelan kucing menjadikan ianya bin4tang peliharaan yang amat digemari oleh penggemar kucing tidak kira jenis kucing baka yang terbaik atau kucing biasa.

Lain pula yang terjadi kepada pemilik seekor kucing yang diberi nama Trekkie ini, trekkie sangat suka akan makanan bahkan trekkie sangat suka makan makanan apa sahaja asalkan ianya makanan. Beberapa video yang menunjukkan ketekunan trekkie yang mengejar dan merebut makanan daripada pemiliknya membuatkan ramai teruja melihatnya.

Dimana sahaja ada makanan, trekkie akan segera mengejar makanan tersebut walaupun terpaksa memanjat, menerk4m mahupun merebut daripada sesiapa sahaja. Selalunya kucing ini tidak ada yang agres1f seperti trekkie sampai pandai membuka bungkusan makanan yang memang dibeli untuk trekkie.

Mempunyai lebih daripada 600 ribu pengikut di aplikasi Tik T0k membuatkan trekkie menjadi kucing yang popular dek kerana lagaknya yang agres1f dalam mengejar makanan.

LIHAT VIDEO DISINI

Walaupun begitu, baru2 ini penjaga trekkie membuat kenyataan bahawa trekkie sudah tiada lagi di dunia ini.

Tiada maklumat lengkap yang dapat dikongsikan berhubung kehilangan kucing bernama trekkie itu. Trekkie akan diingati walaupun sudah tiada dan sampai sekarang video kecomelan trekkie ini mendapat jutaaan tontonan di seluruh dunia.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK