Connect with us

Isu Semasa

Sawah Sekinchan Jadi Cameron Highlands Kedua Bagi Warga Bangladesh?!

Published

on

sawah

Sawah Sekinchan Jadi Cameron Highlands Ke2 Warga Bangladesh?

Menukar sawah menjadi kebun. Itu antara inisiatif petani Bangladesh yang menyewa tanah sawah dengan kadar sewa RM4,000 hingga RM 4,500 semusim di sekitar Sekinchan, Tanjong Karang, Selangor. Sawah seluas 12 hektar tersebut diubah kepada kebun tanaman kontan.

Menurut Ketua Pengarah Pengawalan Padi dan Beras, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (Mafi), Azman Mahmood, ia telah menjadi trend mereka sejak 2 tahun lalu.

Ubah Sawah Jadi Kebun Timbulkan Masalah

sawah

Namun, ini menimbulkan rasa kurang senang sebahagian besar pesawah kerana tanaman mereka diganggu makhluk perosak dari kebun berhampiran.

Aktiviti kebun yang dijalankan juga mengakibatkan saliran air untuk sawah tersekat dan perlu diperbaiki dari semasa ke semasa.

Keadaan ini menyebabkan hasil bendang terjejas sekali gus memberi kesan kepada pendapatan pesawah.

Sewa Murah, Penghasilan Berganda-Ganda

sawah

Azman memaklumkan bahawa, “Kadar sewa adalah antara RM4,000 hingga RM4,500 untuk semusim. Bermakna dalam setahun, mereka bayar dua kali namun ia boleh memberikan hasil berkali ganda,”

Antara tanaman lain yang diusahakan termasuklah peria, timun, kacang, bendi, keladi, jagung dan sayuran lain.

Ia kemudian dijual kepada peraih termasuk daripada Bangladesh sendiri yang turut mengambil stok sayuran yang ditanam golongan itu.

“Kita dapati, mereka ini menggunakan saluran sama dengan penanam sayur di Cameron Highlands.

“Mereka sudah mula membekalkan sayur untuk pasaran Lembah Klang.

“Tak mustahil jika tidak dibendung, ia akan menjadi Cameron Higlands kedua,” katanya lagi.

“Rantaian perniagaan yang akan digunakan sama seperti di Cameron Highlands, tapi mereka kini boleh jadikan Lembah Klang sebagai hub bekalan,” ujar Azman lagi.

“Kita mahu ia dikembalikan kepada sawah semula dan diusahakan sebaiknya.

Warga Bangladesh Makin ‘Besar Kepala’, Mohon Peruntukan Baja, Racun Dari Kerajaan

sawah

“Kita juga dapat rungutan daripada petani bahawa ada antara Bangladesh ini sudah ‘besar kepala’ dengan memohon peruntukan baja dan racun yang disediakan kerajaan,” katanya.

Wakil pesawah bernama Ghazali yang ditemui wartawan berkata, apa yang berlaku ketika ini adalah warga Bangladesh ini bertindak seolah-olah cacing naik ke mata.

“Mereka datang meminta racun dan baja yang diuruskan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK), bertanya seolah-olah itu hak mereka.

“Sedangkan mereka pendatang dan yang patut berurusan adalah pemilik sawah yang mempunyai rekod dengan PPK.

“Apa yang berlaku, mereka sudah mula tunjuk taring, meminta bantuan termasuk baja tambahan. Ini menimbulkan suasana tidak harmoni,” katanya ketika ditemui.

Pesawah Hilang Sabar

sawah

Ghazali berkata, sebelum ini dia dan rakan-rakan petani lain bersabar dengan kerenah warga Bangladesh di situ.

“Ketika sawah tidak memerlukan air, mereka buka palong untuk kegunaan kebun. Bila Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) tutup, mereka buka.

“Perkara ini berlaku beberapa kali sehinggakan menimbulkan masalah kepada petani,”

Tinjauan mendapati warga Bangladesh dilihat mengusahakan kebun di situ sejak awal pagi.

Rata-rata mereka berada di kebun yang diusahakan sehingga tengah hari sebelum beredar. Dapat dilihat  juga hasil kebun yang diangkut keluar dari kawasan sawah diserahkan kepada peraih untuk dijual di tempat lain.

Cadangan Penyelesaian

sawah

Menurut Azman, pihaknya akan mengadakan perbincangan bersama agensi berwajib untuk mencari jalan penyelesaian dan dalam pada masa membantu petani yang memerlukan tenaga kerja.

“Ini isu yang besar kerana ia akan menjadi aktiviti ekonomi, tapi dikawal orang asing.

“Perlu satu pendekatan bersama antara semua pihak terbabit supaya agenda agronomi ini diusahakan dan dinikmati oleh orang tempatan,”

“Perkara ini juga sudah dibangkitkan di Parlimen semalam dan saya harap ada kaedah yang diperkenalkan untuk membantu petani di seluruh negara,” katanya semalam.

Cegah Sebelum Parah

sawah

Susulan isu ini, Pertubuhan Amal Sejagat Malaysia (Amal Sejagat) tidak duduk diam. Mereka menggesa agar cegah isu ini sebelum sawah padi ‘ditawan warga asing’.

Pengerusinya, Mohd Nor Izzat Mohd Johari berkata, wujud kemungkinan sawah padi yang asalnya disewa kepada warga asing ini dijual terus selain mengehadkan peluang anak tempatan menceburi bidang pertanian.

“Awalnya memang mereka menyewa dan hanya ambil upah mengusahakan sawah.

“Tetapi lama-kelamaan, mereka akan minta beli untuk memudahkan kerja dengan alasan lebih baik dijual daripada terbiar. Di situ, kita secara perlahan-lahan akan kehilangan hak,”

Warga Asing Mudah Dapat Tempat Di Sektor Lain

Beliau juga menyatakan bahawa  trend sama juga digunakan di dalam industri lain di negara ini yang membolehkan warga asing seperti Bangladesh dan Rohingya mendapat tempat dengan mudah.

Katanya, keperluan tenaga buruh asing untuk pertanian memang ada namun pemilikan sawah secara total dibimbangi menimbulkan isu lain yang tidak terkawal.

“Kita tahu antara masalahnya adalah pemilik sawah berumur, ada yang uzur manakala anak lebih selesa bekerja di bidang lain.

Bentuk Gabungan Atasi Masalah

“Justeru Amal Sejagat mencadangkan satu gabungan dibentuk bagi mengatasi masalah ini.

“Jangan sampai pelbagai insentif disediakan kerajaan dimanfaatkan warga asing,” katanya.

Selain isu sawah ini, aduan tentang isu warga asing pelopori beberapa sector ekonomi lain turut diterima oleh Biro Keusahawanan dan Sosioekonomi Persatuan Pengguna Melayu Malaysia (PPMM).

Pengerusinya, Mohd Afiq Salim berkata, mereka bimbang dengan senario penguasaan warga asing dalam pelbagai sector tanpa sekatan yang semakin parah sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Demikian kebimbangan yang diutarakan ramai pihak.

sawah

Gambar hiasan

Pada sisi lain, wajar kita berfikir mengapa golongan warga asing tersebut begitu bersungguh-sungguh bekerja, menggunakan segenap peluang yang ada di depan mata, tidak sambil lewa sehingga mengaut untung berkali ganda, begitu berinisiatif dalam merancang ekonomi?

Mungkinkah ada input lain yang layak diambil daripada kesungguhan mereka?

Apa pun, semoga isu ini dapat diselesaikan dengan segera agar tiada warga asing yang semakin ‘naik tocang’, ‘diberi betis mahu peha’ dan warga tempatan hilang hak di bumi sendiri.

Sumber : Mypendidik.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Isu Semasa

Ajal dalam bilik hotel… pengetua maut ketika adakan hubungan sulit dengan guru wanita

Published

on

Ajal dalam bilik hotel… pengetua maut ketika adakan hubungan sulit dengan guru wanita

Seorang pengetua meninggal dunia dalam bilik hotel. -gambar hiasan

SEORANG pengetua sekolah meninggal dunia di sebuah bilik hotel ketika bersama dengan seorang guru wanita.

Lelaki berusia 50 tahun itu disyaki dan guru berusia 39 tahun menjalinkan hubungan sulit.

Kejadian berlaku di sebuah hotel di Tulungagung, Jawa Timur di Indonesia, pada 24 Januari lalu.

Kedua-dua mereka bertugas di sekolah yang sama.

Pasangan bukan suami isteri itu kemudian menginap di sebuah hotel.

Beberapa jam kemudian pengetua tersebut tidak sedarkan diri dan sempat diberi bantuan pernafasan.

Bagaimanapun, lelaki berkenaan tidak dapat diselamatkan dah disahkan meninggal dunia.

Susulan itu, laporan polis dibuat berhubung kejadian.

Berdasarkan keterangan guru wanita itu, mangsa tidak mengambil sebarang pil ketika melakukan hubungan intim.

Perbuatan ini salah dari segi undang-undang atau/ haram dalam Islam dan semua pihak perlu menjauhinya. – Kompas

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Isu Semasa

Projek HSR: Dua Bekas PM Kena Saman, Pampasan RM1 Juta Untuk Setiap Rakyat Malaysia?

Published

on

Projek HSR: Dua Bekas PM Kena Saman, Pampasan RM1 Juta Untuk Setiap Rakyat Malaysia?

Ekoran dari pembatalan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur – Singapura, seorang lelaki bertindak memfailkan saman terhadap dua bekas Perdana Menteri dan menuntut pembayaran ganti rugi RM1 juta kepada setiap rakyat Malaysia!

Mohd. Hatta Sanuri, 47, selaku plaintif telah memfailkan saman tersebut pada Disember lalu atas kapasiti peribadi dengan menamakan Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai defendan pertama dan kedua.

Bekas Menteri Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mustapha Mohamed, bekas Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong dan kerajaan Malaysia pula masing-masing sebagai defendan ketiga hingga kelima.

Beliau memfailkan saman tersebut atas kapasiti peribadi dan bagi pihak seluruh rakyat negara ini yang terjejas dan terkesan akibat tindakan salah, kecuaian dan misfeasans (salah laku ketika berada di pejabat awam) sehingga membawa pembatalan salah projek HSR dan pembayaran pampasan tidak perlu kepada Singapura.

Wartawan Nuzulsham Shamsuddin dari KOSMO! ONLINE juga melaporkan, plaintif telah mendakwa Dr. Mahathir melakukan kecuaian dan menyalah guna jawatannya ketika itu dengan menangguhkan projek HSR menyebabkan kerajaan dan seluruh rakyat Malaysia perlu membayar pampasan kepada Kerajaan Singapura hampir RM46 juta.

Ketika Muhyiddin atau nama sebenarnya Mahiaddin menjadi Perdana Menteri pula, beliau didakwa cuai apabila menamatkan projek berkenaan sehingga kerajaan dan semua rakyat Malaysia termasuk plaintif selaku pembayar cukai perlu mengeluarkan wang RM320,270,519.24 sebagai pampasan pembatalan Perjanjian Dua Hala di antara Malaysia dan Singapura yang dipersetujui.

Manakala Wee Ka Siong pula didakwa cuai sehingga menyebabkan hak rakyat Malaysia untuk menikmati sistem pengangkutan kelas pertama di peringkat antarabangsa yang pantas, selamat dan murah telah dinafikan.

Kerajaan Malaysia dan Singapura sebelum ini telah bersetuju secara rasmi pada 19 Februari 2013 untuk melaksanakan projek HSR sejauh 350 kilometer yang dijangka siap pada 2026 dengan anggaran kos RM60 billion.

Namun, projek untuk rakyat menikmati perjalanan di antara Malaysia dan Singapura dalam tempoh 90 minit itu dibatalkan pada 1 Januari 2021 selepas kedua-dua negara gagal mencapai persetujuan mengenai perubahan yang dicadangkan oleh Malaysia sebelum perjanjian projek itu luput pada 31 Disember 2020.

Malaysia kemudiannya dikehendaki membayar sebanyak SGD$102.8 juta (RM320.27 juta) kepada Singapura sebagai kos yang perlu ditanggung bagi pembangunan projek dan pelanjutan penggantungannya.

Plaintif menuntut deklarasi bahawa pembatalan projek yang diumumkan oleh Muhyiddin adalah batal dan tidak sah dan deklarasi supaya kesemua defendan membayar ganti rugi dan pampasan sebanyak RM1 juta kepada setiap rakyat Malaysia termasuk plaintif kerana telah secara salah dan cuai membatalkan projek HSR.

Pengurusan kes ditetapkan pada 2 Februari 2023 di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Nur Shasha Hidayah Nor Azahar.

Sumber: KOSMO! ONLINE

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Isu Semasa

Buat lawak lucah ketika ‘live’, netizen jijik tengok perangai ‘bapak2 orang’

Published

on

Buat lawak lucah ketika ‘live’, netizen jijik tengok perangai ‘bapak2 orang’

Tindakan beberapa individu yang membuat live di aplikasi TikTok sambil bergurau sesama sendiri menggunakan lawak ‘double meaning’ telah mendapat perhatian ramai setelah rakaman live tersebut dimuat naik ke laman Twitter.

Buat live lawak double meaning
Menerusi perkongsian daripada pengguna Twitter dikenali sebagai Cikgu Anep, beberapa individu yang ada di antara mereka merupakan pelawak telah membuat bergurau dengan seorang wanita sambil menggunakan perkataan menjurus ke arah lucah.

Dalam video terbabit, mereka telah berlakon seperti berada di dalam kelas dengan wanita tersebut menjadi guru dan individu yang lain sebagai ‘anak murid’.

LIHAT VIDEO DISINI

Kesemua lelaki yang berada di dalam live tersebut seperti mempermainkan guru berkenaan dengan menjatuhkan pen ke bawah dan berulang kali menyebut ‘how much’ merujuk kepada perkara seksual.

Kalau perempuan tu ahli keluarga mereka macam mana?
Gurauan kurang cerdik mereka telah mendapat respon yang pelbagai daripada warganet yang rata-rata jijik mendengar ucapan mereka termasuklah ketika menyebut berkenaan ‘cup’ yang pasti merujuk kepada saiz pakaian dalam wanita.

Mereka menganggap perbualan individu-individu tersebut tidak wajar kerana masing-masing telah mempunyai pengikut tersendiri yang boleh jadi ada diantaranya adalah kanak-kanak.

Sumber: Twitter Cikgu Anep

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK