Connect with us

Global

Runsing fikir nak cari duit bagi melangsungkan perkahwinan keduanya bersama seorang janda, lelaki ma’ut akibat minum ra’cun tikus atas kubur isteri

Published

on

Runsing fikir nak cari duit bagi melangsungkan perkahwinan keduanya bersama seorang janda, lelaki ma’ut akibat minum ra’cun tikus atas kubur isteri

Seorang lelaki dilaporkan ma’ut akibat minum ra’cun tikus atas kubur isteri. Gara-gara runsing fikir cara nak cari duit bagi melangsungkan perkahwinan keduanya bersama dengan seorang janda.

Perkara tersebut telah disahkan oleh pihak polis yang menyimpulkan bahawa kema’tian mang’sa adalah disebabkan oleh meminum ra’cun tikus sehingga mening’gal dunia.

Polis juga turut menyatakan bahawa mang’sa telah membu’nuh diri akibat terdesak untuk mencari duit bagi membiayai perkahwinannya.

Lelaki yang berumur 46 tahun itu merupakan seorang penjual kasut di Mojokerto.

Difahamkan, mangsa berstatus duda sejak isterinya meninggal dunia akibat Covid-19 pada 20 Julai 2021 yang lalu.

Anak mang’sa menyatakan bahawa sebelum berlakunya kejadian itu, bapanya telah menunjukkan beberapa perubahan tingkah laku.

Menurutnya, mangsa dilihat menjadi lebih pendiam berbanding sebelumnya. Bagaimanapun, mang’sa enggan menceritakan masalah yang dialaminya kepada anak-anaknya.

Anak mang’sa tidak mengetahui secara pasti berkenaan sebab yang mendorong ayahnya itu untuk membu’nuh diri. Lebih-lebih lagi tiada wasiat yang ditinggalkan oleh bapanya kepada mereka.

Setahunya, mang’sa hanya menghadapi kesukaran untuk melangsungkan perkahwinan dengan seorang janda.

Mereka telah merancang untuk melaksanakan majlis tersebut pada 3 Julai ini. Calon isteri mangsa telah meminta Rp 17 juta (RM5,040) untuk melangsungkan majlis resepsi perkahwinan mereka.

“Buntu kerana tidak mempunyai wang. Wang yang ada pula akan digunakan untuk modal perniagaan. Pihak perempuan pula sudah mendesak untuk membuat majlis besar-besaran dengan meminta wang yang banyak,” jelas anak mang’sa.

Sebelum membu’nuh diri, mang’sa sempat mengucapkan selamat tinggal kepada anaknya ketika hendak pergi menziarahi bakal isterinya pada hari Isnin 20 Jun lalu sekitar jam 11.30 pagi.

Kemudian, mang’sa telah pulang sekitar jam 2.30 petang dengan membawa bahan-bahan kasut. Namun, mang’sa keluar dari rumah semula bersendirian selepas menukar bajunya.

Menurut anak mang’sa, ketika itu ar’wah bapanya pergi tanpa mengucapkan selamat tinggal. Dia juga tidak tahu apa yang dibawa mang’sa.

Dia mendapat tahu berkenaan pesanan terakhir bapanya itu dari seorang pekerja. Melalui mesej itu, dia bagaikan mengucapkan selamat tinggal untuk pergi selamanya.

“Pekerja itu memberitahu saya bahawa mang’sa ada memberitahunya berkenaan tuntutan gaji seterusnya, pekerja diminta untuk bertanya terus kepada saya, ” dia menambah.

Polis membuat kesimpulan bahawa kema’tian mang’sa berpunca daripada meminum ra’cun tikus bercampur ra’cun serangga di kubur isterinya. Pengusaha perniagaan kasut ini terdesak untuk menamatkan riwayat hidupnya akibat masalah kewangan untuk berkahwin semula.

Ketua Perhubungan Awam Polis Mojokerto, Iptu Khoirul Umam berkata, penjaga Tanah Perkuburan Islam di Kampung Gedeg, Bambang Utomo (52) pada mulanya terlihat mang’sa sedang menziarahi ke kubur isterinya sekitar jam 5 petang.

Kira-kira 30 minit kemudian, penjaga tanah kubur tersebut telah kembali ke kawasan tanah perkuburan untuk menghidupkan lampu di situ.

Dia kemudiannya mendapati bahawa mang’sa sudah pun mening’gal dunia di atas kubur isterinya.

Ketika siasatan di tempat kejadian, polis menemui 1 paket ubat nyamuk, 2 bungkus bekas ra’cun tikus, 1 paket sisa ubat nyamuk, gunting, selipar serta bekas muntah mang’sa.

Sumber: Detik.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Global

Pihak Israel Dipercayai Gali Tapak Bawah Masjid Menyebabkan Keretakan Pada Struktur Bangunan Masjid Al-Aqsa Hingga Berisiko Runtuh

Published

on

By

Pihak Israel Dipercayai Gali Tapak Bawah Masjid Menyebabkan Keretakan Pada Struktur Bangunan Masjid Al-Aqsa Hingga Berisiko Runtuh

Pihak Israel dipercayai telah melaksanakan penggalian di bawah tapak Masjid Al-Aqsa sejak beberapa minggu yang lalu dan ia didakwa telah menyebabkan keretakan hingga batu mula tertanggal dari dinding dan juga siling bangunan suci itu.

Pegawai di Masjid Al-Aqsa di Baitul Maqdis telah menzahirkan rasa bimbang terhadap kerja-kerja gali dipercayai dilakukan oleh pihak Israel yang didakwa menyebabkan kerosakan dan keretakan pada struktur bangunan Masjid Al-Aqsa hingga berisiko runtuh.

Ketua Jabatan Wakaf Islam Al-Aqsa di bandar itu, Azzam Al-Khatib telah memberi amaran bahawa masjid itu mungkin akan runtuh jika penggalian itu akan terus dijalankan dari masa ke masa, lapor Arab News.

“Terdapat kerja-kerja penggalian yang tidak diketahui dan berbahaya. Tiada sesiapa yang tahu kenapa penggalian itu dibuat dan tujuannya. Kami dapat lihat terdapat sejumlah habuk dan bunyi peralatan penggalian serta batu-batu pecah.

“Gegaran tersebut telah menyebabkan beberapa ketulan batu dari atas siling masjid tertanggal di bahagian selatan.

“Kami meminta pihak polis Israel untuk membenarkan jurutera dan juruteknik dari pihak kami untuk menilai situasi yang sedang berlaku,” katanya.

Bagaimanapun menurut pegawai berkenaan, setakat ini tiada respon diberikan terhadap permintaan tersebut.

Menurut Al-Khatib, kerja-kerja yang sama seperti itu pernah berlaku sebelum ini, tapi kali ini aktiviti penggalian didakwa berlaku semakin kerap.

“Kami bimbang tentang terowong yang digali akan menyebabkan keruntuhan Al-Aqsa.

“Jadi, kami telah maklumkan kepada Mahkamah Diraja Jordan, Kementerian Wakaf Islam Jordan, Kedutaan Jordan dan Raja Abdullah (Jordan) selaku penjaga tapak suci itu untuk campur tangan menangani isu ini.

“Pihak pengurusan Awqaf Islam tidak mahu berlaku sebarang pergeseran dan sangat mengambil berat tentang apa yang mengganggu gugat kestabilan Al-Aqsa dan seluruh rantau ini.

“Saya telah meminta pihak polis Israel membenarkan kami membaik pulih dinding yang telah rosak dengan batu-batu telah tertanggal yang mungkin akan membawa kepada keruntuhan, tetapi tiada respon.

“Sama ada Wakaf, UNESCO (Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan PBB), tiada siapa yang tahu apa yang sedang berlaku. Kita diamanahkan untuk menjaga Al-Aqsa, apa yang berlaku sangat membimbangkan dan mungkin akan membahayakan kita,” jelasnya lagi.

Pegawai teknikal Islamic Waqaf memaklumkan bahawa satu jawatankuasa jurutera dan pakar bergabung untuk melihat apa yang sedang berlaku dan hasil laporan akan dimaklumkan nanti.

Sumber: Arab News

Continue Reading

Global

Tertekan Dilahirkan Sebagai Seorang Manusia, Lelaki Ini Nekad Menjadi Seekor Kambing

Published

on

By

Tertekan Dilahirkan Sebagai Seorang Manusia, Lelaki Ini Nekad Menjadi Seekor Kambing

Lazimnya pelbagai cara akan dilakukan untuk mengembalikan keyakinan diri untuk terus hidup apabila seseorang itu berdepan masalah dalam kehidupan. Contohnya pergi bercuti ke tempat yang menjadi impian untuk dikunjungi bersama orang yang tersayang atau seorang diri.

Tetapi, berikutan kecewa dengan kehidupan yang dialaminya, lelaki berasal dari United Kingdom sanggup seorang diri pergi ke kawasan pergunungan Swiss untuk menikmati kehidupan sebagai seekor kambing.

Justeru, dia mendapatkan sepasang kaki kambing dan usus kambing buatan manusia yang boleh menghadam rumput hijau untuk dirinya.

Lelaki yang dimaksudkan itu bernama Thomas Thwaites, sebelum itu dia menetap di London, berdepan masalah pengangguran dan masalah peribadi serta bosan dengan kehidupan di bandaraya.


Suatu hari dia mendapati anjing yang dibela oleh rakannya kelihatan sungguh ceria, dan keadaan tersebut membuatkannya teringin menjadi haiwan. Pelik, bukan?

Setelah memikirkan ia secara mendalam, Thomas Thwaites akhirnya memilih untuk menjadi seekor kambing.

Bagi menyesuaikan diri dengan tabiat makan rumput seperti kambing, dia memasang usus buatan manusia di bahagian pinggangnya.


Pelbagai cabaran dialaminya ketika hidup sebagai kambing, contoh seperti sering terjatuh ketika merangkak bersama kumpulan kambing, dan sebagainya.

Selain itu, kewujudannya tidak diterima oleh sekumpulan kambing dan menganggap dia sebagai spesis asing, malah ada yang cuba menyerangnya.

Namun, akhirnya seekor kambing kelihatan mengekorinya ke mana saja dan cuba menyentuhnya melalui hidungnya.

Menurut seorang pengembala kambing, tindakan kambing tersebut menandakan Thomas Thwaites telah diterima sebagai spesis mereka. Thomas Thwaites rasa terharu dengan apa yang terjadi.

Dalam usaha menjalani kehidupan yang lebih relaks, Thomas Thwaites terinspirasi dengan Kehidupan menjadi seekor kambing, bahawa manusia wajar belajar daripada kambing. Ini kerana kambing lebih tahu menikmati kehidupan daripada manusia.

Sumber: Dairishare

Continue Reading

Global

Pemuda Menderit4 Bar4h Es0fagus Sehingga Menyebabkan FizikaInya Berubah Dan Berat badannya juga turun secara Mendadak

Published

on

By

Pemuda Menderit4 Bar4h Es0fagus Sehingga Menyebabkan FizikaInya Berubah Dan Berat badannya juga turun secara Mendadak

TuIar satu perk0ngsian yang memap4rkan se0rang pemuda berusia 20 tahun menderit4 bar4h es0fagus sehingga menyebabkan fizikaInya berubah.

Fajar Septiawan yang berasaI dari Desa Jajar Sumberkepuh, Kabupaten Tanjungan0m Nganjuk, Indonesia dilap0rkan sedang menjalani raw4tan kem0terapi.

Lebih meny4yat hati apabila perutnya tepksa ditebuk bagi menyaIurkan makanan melaIui tiub kerana dia tidak b0leh menggunakan muIut seperti biasa. Tiubnya itu pula difahamkan sering tersumb4t.

Bahkan dia dikatakan terpksa membersihkan atau menuk4r tiub yang baru di Rumah S4.kit Sut0mo di Surabaya. Keadaan kesihatan Faj4r sering kali menyu.sut dan ianya memksanya untuk beruIang-alik ke h0spital.

Netizen yang bersimp4ti akan nasibnya itu telah bekerjasama untuk mengutip dana buat Fajar agar dapat mering4nkan uj1an yang dihad4pinya.

Beberapa p0tret dirinya sebelum dan selepas menderit4 bar4h es0fagus telah membuatkan ramai warganet bersimp4ti disebabkan berat badan Fajar yang turun secara mendadak.

Sumber : wowberita

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK