Connect with us

Viral

“Ramalan penya’kit berjangkit!” – Mumi4 Menye’ramkan Mirip Ikan Duyung Ditemui Di Kuil Di Jepun, Hasil Kajian Akan Didedah…

Published

on

ikan duyungg

Mumi4 Menye’ramkan Mirip Ikan Duyung Ditemui Di Kuil Di Jepun

Satu m4khluk mumia kun0 yang menyerupai ‘ikan duyung’ yang dikatakan mampu memberi sesiapa yang memakan dagingnya kehidupan abadi akan dianalisis oleh para saintis.

Makhluk yang dikatakan memiliki wajah seperti manusia dan memiliki ekor seperti ikan tersebut telah menarik perhatian dan membingungkan pakar selama berabad lamanya.

Makhluk tersebut did4kwa ditangkap di Lautan Pasifik, di luar pulau Shikoku, Jepun, antara tahun 1736 dan 1741.

Kini makhluk tersebut berada di sebuah kuil di bandar Asakuchi.

Makhluk tersebut dijumpai dalam keadaan dua belah tangannya ibarat sedang menutup mukanya yang merin’gis. Huraian rambut masih kelihatan di bahagian kepalanya dan ia masih mempunyai sisa gigi yang t4jam dan runcing di mulut.

ikan duyungg

Penyelidik dari Universiti Sains dan Seni Kurashikil telah mengambil mumi4 tersebut untuk menjalankan ‘CT scan’ dalam usaha untuk membongkar miste’rinya.

Hiroshi Kinoshita dari Persatuan Cerita Rakyat Okayama, yang menghasilkan projek itu, berkata mumia tersebut mungkin mempunyai kepentingan dalam perkara keagamaan.

“Ikan duyung dalam kalangan orang Jepun mempunyai lagenda berkenaan keabadian,” katanya.

“Pernah dikatakan jika anda memakan isi dari seekor ikan duyung, anda akan hidup buat selama-lamanya. Ada juga dalam lagenda tersebut yang menceritakan bahawa terdapat seorang wanita yang secara tidak sengaja makan isi daging ikan duyung tersebut dan hidup selama 800 tahun.”

Lagenda ‘Yao-Bikuni’ ini juga dipelihara berhampiran kuil kawasan mumia ikan duyung ini ditemui.

ikan duyungg

Hiroshi turut berkongsi bahawa menurut cerita rakyat, ikan duyung juga boleh menjadi petanda yang tidak menyenangkan pada masa pnd3mik ini.

“Terdapat juga lagenda bahawa ikan duyung meramalkan peny4kit berjangkit,” katanya lagi

ikan duyungg

Ketua Sami, Kozen Kuida berkata kedatangan mumia tersebut ke kuil Enjuin di Asakuchi tidak diketahui bila dan bagaimana, namun makh’luk itu telah disimpan di dalam sebuah kotak kaca selama 40 tahun yang lalu dan kini di simpan di dalam peti kalis api.

Hiroshi bagaimanapun, memandang situasi tersebut dengan lebih pragmatik tentang makhluk itu. Dia percaya makhluk tersebut sebenarnya dihasilkan ketika zaman Edo suatu ketika dahulu.

Para saintis akan mendedahkan penemuan mereka selepas selesai menganalisa mumia kuno tersebut.

Apa itu ikan duyung?

Ikan duyung merupakan satu makhluk mit0s yang digambarkan mempunyai badan seperti ikan tetapi berkepala manusia, kebiasannya perempuan cantik.

Hikayat-hikayat mengenai ikan duyung dikatakan telah wujud sejak ribuan tahun dahulu. Ia boleh ditemui dalam banyak kebudayaan, bermula daripada penempatan awal persisiran pantai di Ireland hinggalah kawasan padang pasir di Afrika Selatan.

Daripada namanya pula, ”Mermaid” merupakan gabungan perkatan Inggeris lama iaitu ”Mere” yang bermaksud ‘laut’ dan ‘maid’ iaitu gadis atau wanita.

Ikan duyung dan simbol kebudayaan

Dengan wujudnya kepelbagaian budaya dalam tamadun-tamadun manusia, ikan duyung juga membawa kepada makna simbol yang berbeza-beza antara satu sama lain.

Dalam kebudayaan Afrika, ‘semangat’ air ini dipanggil Mami Wata. Walaupun lakaran Mami Wata sedikit berbeza dengan gambaran biasa ikan duyung, namun ia mempunyai persamaan antara satu sama lain. Bezanya, Mami Wata dikatakan boleh berubah bentuk, maka ia boleh menjelma sebagai lelaki ataupun wanita.

Mami Wata dipuja sebagai simbol kecantikan, penyembuhan dan juga pelindung daripada ba’la benc4na.

Selain itu, dalam mitologi Greek dan Roman, imej ikan duyung dalam tamadun ini hampir menyamai gambaran ikan duyung yang kita kenali. Dalam mitos Greek, makhluk yang dikenali sebagai Sirens biasanya dianggap sebagai ikan duyung.

Walaupun kedua-dua makhluk ini mempunyai banyak persamaan, namun pengkaji mendapati Sirens dan ikan duyung adalah entiti yang berbeza.

Dalam cerita rakyat Greek, adik kepada Alexander The Great, iaitu Thessalonike bertukar menjadi ikan duyung ketika kem4tiannya pada 250BC dan meneruskan kehidupan di Laut Aegean.

Dikatakan, apabila ada kapal yang melalui laut tersebut, Thessalonike akan muncul dan menahan kapal-kapal berkenaan. Kemudian, dia akan bertanya “Adakah Alexander masih hidup?”, jika pelayar menjawab dengan betul, “Ya, Alexander masih hidup dan memerintah”, maka Thessalonike akan melepaskan kapal tersebut.

Sebaliknya, jika jawapan yang diberi salah dan mencetuskan kem4rahan Thessalonike, maka p4dah menanti para pelayar berkenaan.

Terdapat pelbagai lagi simbol ikan duyung misalnya dalam tamadun Eropah Timur, ia dikenali sebagai Rusalki, manakala dalam masyarakat purba di Asia Tenggara, ikan duyung dikenali sebagai Suvannamaccha.

Sumber: Metro UK, Royal Museum Greenwich via siakapkeli

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

Sudah Seminggu Ditinggalkan Di Pusat Jagaan, Warga Emas Ini Masih Berharap Dapat Beraya Bersama Keluarga

Published

on

Sudah Seminggu Ditinggalkan Di Pusat Jagaan, Warga Emas Ini Masih Berharap Dapat Beraya Bersama Keluarga

Benarlah kata orang, seorang ibu atau bapa boleh menjaga 10 orang anak tapi 10 orang anak tak mungkin dapat jaga seorang ibu atau ayah.

Jika dulu, pusat penjagaan warga emas akan menempatkan individu yang tiada waris tetapi kini boleh dikatakan warga emas yang dimasukkan ke situ adalah yang dihantar sendiri oleh anak-anak dek kerana tidak sanggup menjaga mereka.

Memang tidak dinafikan, menjaga orang tua memerlvk4n kesabaran yang tinggi. Malah ada kalanya, seperti menjaga budak kecil yang suka merengek namun adalah tidak wajar untuk mengabaikan insan yang banyak berjasa dan berkorban untuk membesarkan kita ini di sisa usia sebegitu.

TONTON VIDEO DISINI

Sewaktu kunjungan beberapa orang artis yang menziarahi warga emas yang ditempatkan di Pusat Jagaan Mahmudah, Semenyih Selangor, sempat mereka menemubual beberapa penghuni di situ.

Setiap penghuni ada cerita tersendiri. Ada yang redha ditinggalkan disitu, ada yang memendam duk4 dan ada juga yang memilih untuk memendam segala rasa.

Namun ada sesuatu yang mencuri perhatian dan meruntum jiwa, apabila ditanya kepada seorang warga emas lelaki yang baru sahaja seminggu berada di situ, “ Ada rindu sesiapa?”

Lantas pakcik tua itu terus men4ngis tanpa sebarang kata. Dari gerak gerinya sudah cukup untuk menggambarkan keduk4an dihatinya.

Menurut pegawai yang bertugas disini, pakcik tersebut baru seminggu tinggal di sana dan masih berharap dapat balik raya dengan keluarga.

Sewaktu semua pelawat mahu pulang, sekali lagi pakcik tersebut menitiskan air mata seakan berat untuk melepaskan.

Menjengah di ruangan komen. ramai yang bersimpati dengan nasib warga emas di sana. Malah ada yang menitipkan pesanan agar yang masih mempunyai ibu bapa, jagalah mereka sebaiknya kerana merekalah insan yang banyak berkorban untuk membesarkan kita sedari kecil dulu.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Inspirasi

Orang Lain Buang Selimut Buruk, Tuala Koyak. Aku Kutip Buat Pasu Bunga Buat Duit Tepi

Published

on

Orang Lain Buang Selimut Buruk, Tuala Koyak. Aku Kutip Buat Pasu Bunga Buat Duit Tepi

Mempunyai pemikiran yang kreatif adalah menjadi syarat utama untuk kekal ‘survive’ dalam cabaran ekonomi yang ada pada hari ini. Apa sahaja yang boleh menjana duit boleh diusahakan untuk mencari pendapatan tambahan.

Begitulah yang telah terjadi kepada seorang pemuda yang telah menghasilkan pasu bunga dengan menggunakan barang terpakai dan terbuang seperti tuala buruk yang sudah dibuang orang.

Pemuda yang bernama Mohamad Hazhlee Azid ini berkata, dia telah menghasilkan pasu bunga itu hanya sekadar suka-suka untuk mengisi masa lapang semasa tempoh PKP.

Beliau yang berusia 24 tahun itu berkongsi, tambahan pula, rumahnya itu yang terletak di Tunjung Kota Bharu Kelantan cukup banyak dihiasi pokok-pokok bunga yang dijaga oleh ibunya.

“Saya ni bekerja sebagai kontraktor dan buat kerja-kerja wiring kalau ada projek. Bila saya takde job ni, saya buatlah sesuatu daripada apa yang nampak boleh dilakukan di rumah.

‘Mak pun memang suka bercucuk tanam pokok-pokok bunga. Maka timbullah idea untuk buat pasu bunga dengan menggunakan barang-barang yang terpakai. Kongsinya kepada mstar.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Pok Lie itu berkata pasu bunga itu menggunakan sumber barang-barang seperti bakul sampah, baldi, bekas makanan terpakai dan termasuk tin biskut.

“Bekas pasu yang dibina akan ditampal dengan meletakkan satu lapisan kain samada tuala atau selimut lama yang sudah koyak, ianya dicampur dengan bancuhan simen untuk memastikan ketebalannya dan lebih kukuh.

“Penggunaan kain yang telah dicelup dengan simen itu boleh menimbulkan kesan 3D (tiga dimensi). Daripada kain atau tuala buruk tu terbuang begitu sahaja, lebih saya manfaatnya, ujarnya yang turut terlibat dalam kerja membuat rumah secara sambilan.

Menurut Pok Lie yang juga anak kedua dari lapan beradik, proses menghasilkan pasu itu mengambil masa sehari di mana bahan yang telah dicelup dengan simen perlukan masa untuk dikeringkan.

‘Selepas bancuhan simen itu kering, saya sapu lagi satu lapisan simen untuk pasu bunga itu jadi lebih tebal dan kukuh. Pagi-pagi saya buat, petang dah boleh kering selepas dijemurkan. Bila sudah kering baru saya akan cat.

Sekiranya ada permintaan, saya pertimbangkan juga untuk menjualnya sebagai pendapatan tambahan.

“Cumanya cabaran yang dihadapi adalah sekiranya hujan, kerana pasu-pasu bunga yang disalut simen perlu dikeringkan dulu” kongsinya sambil memaklumkan kebanyakan bahan terbuang diperoleh dari keluarga dan kawan-kawan.

Pok Lie menyatakan” setakat ini, sudah 20 pasu dengan pelbagai saiz dan bentuk telah saya hasilkan, sambil menambah pada peringkat awal semua dibuat untuk kegunaan sendiri di rumah untuk ibunya.

“Namun apabila saya dah susun dan jemur di luar rumah, memang orang-orang akan terlihat dan ada juga yang terus berminat untuk membeli.

Pasu bunga buatan tangan yang dihasilkan ini bukan sekadar untuk meletakkan pokok tetapi keunikan yang ada padanya boleh menaikkan seri rumah.

‘Sebenarnya, apa yang saya cuba lakukan ini lebih kepada memenuhi kepuasan, saya tengok macam mana orang lakukannya melalui sumber youtube dan saya cuba buat sendiri mengikut kreativiti yang ada.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

Berpuluh tahun pandu Wira lama, warga emas lepas ‘geram’ pegang stereng Perodua Bezza… Tekan minyak macam orang muda!

Published

on

Berpuluh tahun pandu Wira lama, warga emas lepas ‘geram’ pegang stereng Perodua Bezza… Tekan minyak macam orang muda!

KEBERADAAN sebuah kereta Perodua Bezza yang diparkir di bawah garaj rumahnya membuatkan seorang warga emas terpinga-pinga tentang siapakah pemilik kenderaan itu.

Menerusi sebuah video yang tular di TikTok, lelaki berkenaan dilihat hanya menuding jari ke arah kenderaan berkenaan dengan raut wajah penuh tanda tanya.

Tanpa berselindung, anak lelaki warga emas berkenaan segera memberitahu bahawa Perodua Bezza itu adalah miliknya sambil menghulurkan kunci kereta.

“Kereta baharu abah,” kedengaran suara si anak kepada bapanya yang masih tidak faham tentang situasi berkenaan.

Berkongsi cerita kepada mStar, anak warga emas berkenaan iaitu Mohd Faizal Eshak berkata, ia merupakan kejutan untuk bapanya yang berusia 78 tahun pada 1 Ramadan lalu.

Lebih mesra disapa Faizal, dia berkata bapanya, Eshak Buyong sebelum ini pernah menyuarakan hasrat untuk memiliki sebuah kereta baharu.

Faizal (tengah) bersama ibu bapanya di hadapan kereta baharu.

“Abah ada kereta Proton Wira yang sudah digunakan selama lebih 20 tahun. Kereta lama, jadi keadaan sudah tidak berapa elok macam kereta baharu tapi abah gagahkan juga.

“Saya berazam sejak Oktober tahun lepas nak belikan kereta untuk abah. Jika ikut queue (tempoh menunggu) dijangka pada Jun tahun ini.

“Tapi rezeki abah dapat cepat sebab ada pelanggan lain tak jadi nak beli. Alhamdulillah, nampaknya rezeki abah pada bulan Ramadan,” katanya kepada mStar.

Faizal (kanan) bersama keluarga dan ibu bapanya.

Mengenai kejutan yang dibuat di rumah ibu bapanya di Kampung Sungai Penchala, Kuala Lumpur, Faizal yang berusia 37 tahun berkata, bapanya mempunyai perwatakan yang ceria.

“Abah sebenarnya happy-go-lucky. Pada petang sebelum waktu buka puasa abah macam terkejut, siapa la yang parkir kereta kat garaj.

Alhamdulillah, rezeki Ramadan kali ni… abah boleh bawa mak dengan kereta baharu pergi berjalan-jalan masa Hari Raya nanti.
MOHD FAIZAL ESHAK
ANAK
“Macam tak puas hati sebab kereta lama dia pun parkir di luar garaj. Apabila saya dan isteri beritahu kereta tu sebenarnya untuk dia, memang abah terkejut.

“Abah memang teruja sangat sampaikan tak sempat bawa masuk beg plastik makanan yang dibelinya ke rumah, terus pergi test drive dulu,” ujar anak keempat daripada lima beradik itu,

Ibu (kiri) dan bapa Faizal meniti usia emas.

Sejak bersara daripada bekerja di sebuah kilang, bapanya yang dikenali sebagai Haji Ripin di Kampung Sungai Penchala banyak menggunakan kereta untuk ke masjid, pergi minum di kedai dan membeli barang-barang dapur.

Namun, Faizal yang mengusahakan bisnes produk madu berkata, Hari Raya kali ini lebih bermakna buat ibu bapanya kerana kereta baharu tersebut dapat digunakan untuk pergi menziarah teman-teman dan saudara-mara.

Hari Raya kali ini lebih bermakna kerana bapa Faizal boleh menggunakan kereta untuk pergi menziarah bersama ibunya.

“Alhamdulillah, rezeki Ramadan kali ni… abah boleh bawa mak dengan kereta baharu pergi berjalan-jalan masa Hari Raya nanti.

“Masa test drive hari tu, terkejut juga abah tekan paddle minyak bawa laju. Mungkin selama ni dia kena tekan paddle minyak lebih sebab pandu kereta lama.

“Jadi, saya pesan abah supaya kawal pemanduan dan tak perlu tekan paddle minyak kuat sangat. Kereta lama dan baharu tak sama. Semoga perjalanan abah sentiasa selamat,” katanya.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK