Connect with us

Bantuan

Permohonan Bantuan RM10,000 Secara ‘One-off ‘ Untuk Peniaga, BKSS 7.0

Published

on

Permohonan Bantuan RM10,000 Secara ‘One-off ‘ Untuk Peniaga, BKSS 7.0

Sarawak Lancar BKSS 7.0

Ketua Menteri, Datuk Patinggi (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Openg menyempurnakan Majlis Simbolik Penyerahan Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 6.0 dan melancarkan BKSS 7.0 di Dewan Serbaguna, Yayasan Sarawak Wisma Adenan, Jalan Sultan Tengah, Petrajaya.

Menurut Abang Johari, bantuan ini memberi fokus kepada perusahaan dan perniagaan yang sihat setelah menghadapi beberapa siri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) memandangkan pelbagai aktiviti ekonomi tertangguh dalam usaha mengekang pandemik COVID-19 dan BKSS 1.0 -6.0 kini melibatkan perbelanjaan RM4.5 billion.

Antara bantuan yang diberikan di bawah BKSS 6.0 termasuklah bantuan tunai bagi isi rumah B40, elaun enam bulan kepada petugas barisan hadapan, bantuan kepada peniaga kecil dan penjaja, pemandu ‘e-hailing’ dan guru memandu, individu bujang, pemilik dan pengusaha penambang, pengusaha van berlesen, pemandu teksi, pemandu bas sekolah dan pengusaha van sekolah, pemandu pelancong, dan pemandu pelancong Taman Negara, Agensi Pelancongan Berlesen, Operator ‘Homestay’ Berlesen dan Pemandu Kenderaan Perlamcongan Berlesen.

Bantuan lain termasuklah diskaun bil air dan elektrik, kadar cukai taksiran, diskaun 30% cukai tanah, bakul makanan dan sewa bagi penerima yang layak.

3 Fokus Utama Bantuan BKSS 7.0

Tiga fokus utama BKSS 7.0 pula, adalah seperti berikut:

1. Bantuan RM10,000 One-off Untuk Peniaga

Memberi bantuan kewangan RM10 ribu ringgit (‘one-off’) untuk perniagaan aktif yang berdaftar di Sarawak dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) setakat 31 Disember 2021 kepada lebih kurang 40 ribu perniagaan melibatkan kos RM400 juta bagi membantu kelangsungan perniagaan seperti perbelanjaan operasi, sewa dan upah pekerja terutama perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Bayaran bantuan sebanyak RM5000 akan diagihkan pada bulan September dan baki RM5000 pada Disember 2021.

Tarikh atau cara permohonan BKSS 7.0 belum diumumkan setakat ini dan akan dikemaskini seiring dengan makluman oleh pihak Kerajaan Negeri Sarawak.

2. Pengecualian Perolehan Kerajaan bagi Perniagaan dan Industri iaitu ‘Liquidated and Ascertained Damages’ (LAD) dan ‘Extension of Time’ (EAT)

LAD yang telah dikenakan akan dikecualikan dalam tempoh PKP diwartakan dan pernilaian akan dilakukan secara automatik pada setiap akhir bulan tanpa perlu menunggu permohonan terperinci secara bertulis dari pihak kontraktor bagi tujuan tuntutan dan pembaharan interim sebanyak RM1000 diagihkan bagi semua pemegang Kontrak Negeri.

Kerajaan Negeri turut membenarkan pembayaran kepada ‘Consultants Site Supervision’ selama tempoh PKP tertakluk kepada terma dan syarat yang telah ditetapkan juga membenarkan variasi harga untuk kontrak kerja kerajaan yang mengakibatkan kenaikan harga untuk bahan binaan tertentu kesan global p4ndem1k dianggarkan dalam RM400 juta.

EOT pula dikenakan pada projek yang sedang berjalan dengan tarikh siap bukan dalam tempoh PKP 3.0 dan projek yang dijadualkan siap pada PKP 3.0 diberikan EOT maksimum 60 hari.

3. Pengecualian Pembaharuan Permit Pekerja Asing

Ketiga pula mengenai Pengecualian Pembaharuan Permit Pekerja Asing melibatkan sektor perladangan berdaftar sehingga 31 Disember 2022 diperluas kepada pertanian, perlombongan, pembinaan dan servis perkhidmatan.

Terdahulu Setiausa Kerajaan Negeri Sarawak Datuk Amar Jaul Samion menegaskan penjawat awam negeri akan terus memberi komitmen yang tinggi dalam memacu ekonomi dan sistem tadbir urus kerajaan dan mengucapkan selamat ulangtahun ke-71 tahun kepada Ketua Menteri serta mengharapkan Sarawak terus cemerlang di bawah pimpinannya.

Turut hadir, Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak (KWKPK) Dato Sri Fatimah Abdullah, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sim Kui Hian, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan dan Menteri Belia dan Sukan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah.

Sudah baca artikel ini?Mohon komen dan share kepada yang memerlukan..Semoga Bermanfaat

Sumber:ecentral.my

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bantuan

3 Beradik Y4tim Piatu Makan Sekali Sehari, Hidup Sendirian Dan Sering Menahan Lapar

Published

on

By

3 Beradik Y4tim Piatu Makan Sekali Sehari, Hidup Sendirian Dan Sering Menahan Lapar

Ya Allah mereka membuat penyapu llidi untuk dijual dengan harga RM 0.30 satu ikat penyapu lidi supayah dapat membeli makanan.

Tidak mempunyai Ayah dan Ibu, 3 anak YATIM PIATU ini terpaksa berjuang sendiri demi untuk terus bertahan hidup.

Dalam seminggu mereka hanya mampu membuat 20 ikat sahaja, artinya dalam seminggu mereka hanya dapat mengumpulkan duit sebanyak RM6 sahaja.

Ayah mereka telah meninggal 2 Tahun yang lalu, manakala Ibu mereka sudah lebih lama meninggal dunia

Adik beradik bertiga saat ini tinggal disebuah rumah peninggalan orang tua mereka yang kini sudah mulai hampir rosak dan tidak akan bertahan lama.

“Begitu pilu, saya sampai terdiam melihat keadaan 3 YATIM PIATU ini, tidak terbayang dengan keadaan mereka harus bertahan hidup sendiri, sedihnya mereka selalunya hanya makan sekali sehari, kerana itu saja kemampuan mereka.” kata penjaga Rumah YATIM PIATU.

Fatmawati, adalah anak sulung dari 3 orang YATIM PIATU ini, terkadang ketika Fatmawati pergi sekolah dia sanggup membawa adiknya karena tidak ada orang yang akan mengurus Aizil dirumah kerana Aeni juga pergi sekolah.

Ketiga beradik itu selalu pergi kehutan dengan jalan yang sangat curam, untuk mengambil daun sawit untuk dijadikan penyapu.

Tiga beradik ini berada di indonesia..Doakan semoga anak-anak ini diberikan perlindunga Allah dan sentiasa dimurahkan rezeki..Amin

sumber: Agensi

Continue Reading

Bantuan

B4ntuan Khas Kewangan Aidilfitri Dibayar 25 April Ini Untuk Semua Penjawat Awam Gred 56 Kebawah

Published

on

By

penjawat awam

Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri

Kerajaan bersetuju memberi B4ntuan Khas Kewangan Aidilfitri sebanyak RM500 kepada semua penjawat awam Gred 56 dan ke bawah.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata bayaran itu juga diberikan kepada kakitangan di bawah skim kontrak perkhidmatan dan Kontrak atas Perkhidmatan serta pegawai atas lantikan di bawah program MySTEP.

B4NTUAN KHAS KEWANGAN AIDILFITRY DIBAYAR 25 APRIL INI

B4ntuan khas itu membabitkan peruntukan RM923 juta bagi manfaatkan lebih dua juta penjawat awam dan pesara, lapor BH Online.

Selain itu, beliau juga menyatakan pemberian B4ntuan Khas Kewangan Aidilfitri pada tahun ini dibuat lebih awal atas keprihatinan kerajaan supaya kakitangan awam dapat membuat perancangan awal dan persiapan bagi menyambut Aidilfitri.

“Kerajaan juga bersetuju untuk memberi b4ntuan khas sebanyak RM250 kepada pesara kerajaan. Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat bersama dengan pembayaran gaji bulan April iaitu pada 25 April ini,” jelasnya.

Kerajaan berharap dengan pemberian B4ntuan Khas ini boleh meringankan beb4n kewangan kepada penjawat awam dan pesara serta dijadikan sebagai pemangkin kepada mereka untuk terus berkhidmat dengan penuh dedikasi.

Artikel berkaitan: Semakan Permohonan Khas KWSP Boleh Dibuat Bermula 9 April

penjawat awam

Permohonan untuk pengeluaran khas RM10,000 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah pun dibuka kepada ahli di bawah umur 55 tahun pada 1 April.

Ahli dibenarkan untuk mengeluarkan jumlah maksimum sebanyak RM10,000 dan minimum RM50, selain perlu mengeluarkan baki simpanan dalam Akaun 2 mereka dahulu sebelum mengakses simpanan dalam Akaun 1.

SEMAKAN PERMOHANAN KHAS KWSP BERMULA 9 APRIL

Perkara ini dikongsi sendiri melalui Facebook Rasmi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan ahli boleh membuat semakan status permohonan pengeluaran khas maksimum RM10,000 bermula 9 April ini.

Pengeluaran Khas KWSP

KWSP dalam satu hantaran hari ini berkata, pencarum tidak perlu mengakses i-Akaun, mengunjungi kios atau cawangan bagi membuat semakan berkenaan.

“Anda boleh lakukan semakan status permohonan Pengeluaran Khas bermula 9 April 2022 ini. Semakan boleh dilakukan secara online melalui portal Pengeluaran Khas di https://pengeluarankhas.kwsp.gov.my/ “ jelasnya.

Kerajaan berharap agar para pencarum membuat pertimbangan yang sewajarnya sebelum melakukan pengeluaran, demi masa depan.

Sumber: BH Online

Continue Reading

Bantuan

“Kami anak yatim. Setelah Abah ‘pergi’, pakcik dan makcik b0lot semua harta peninggalan arwah Abah..”

Published

on

By

anak

Namaku Ilya. Asal Perak. Aku anak sulung dari 5 beradik. Mak aku surirumah. Abah kerja company swasta. Hidup kami bahagia sehinggalah umur aku 9 tahun. Abah akhirnya meninggalkan kami untuk selama-lamanya kerana sakit jantung. Kami hilang tempat bergantung. Mak aku tak kerja, time tu aku baru DARJAH TIGA, dan adik bongsu aku baru umur setahun lebih!

Jadi, di sinilah erti hidup bermula. Semua pakcik makcik aku sebelah abah terus tak hiraukan kami. Mereka ambil rumah yg kami diami tu, termasuklah kereta arwah abah. Dulu ketika abah masih hidup, kami semua rapat sangat-sangat, sehinggalah abah meninggl, mak pun tak sangka mereka sanggup buat macam tu pada kami. Kebetulan, abah meninggl secara tiba-tiba, tanpa meninggalkan sebarang wasiat, dan untuk pengetahuan pembaca semua, duit KWSP arwah abah aku pun hampir mereka sapu (sebab abah aku tak letak penama) end up, lepas campur tangan abg mak aku, barulah kami dapat apa yg sewajarnya dapat (walaupun sikit, kami tetap dapat)

Sejak dari itu, abg mak aku iaitu paklong aku, terus bawak kami anak-beranak balik tinggal di kampung asal mak aku, di Kedah. Paklong dan maklong yg sediakan makan pakai kami. Mereka yg menjaga kami sejak arwah abah meninggl, dari kecil sehingga sekarang, umur aku dah 26 tahun, dan adik bongsu aku dah 18 tahun. Pakcik makcik sebelah arwah abah? Langsung tak hiraukan kami.

Paklong dan maklong aku kerja kerajaan. Mempunyai anak 3 org. Tapi, mereka jaga aku dan adik-adik aku macam anak mereka sendiri. Mereka jaga kami yg anak yatim ni. Pergi sekolah, mereka yg hulurkan duit. Makan pakai mereka yg sediakan. Paklong aku siap bina satu rumah sebelah rumah nenek supaya mudah dia nak jaga kami. Duduk dekat-dekat senang katanya. Maklong aku langsung tak bantah bila suami dia dahulukan kami. Malah dia support suami dia utk jaga kami. Anak-anak Paklong aku pun baik sangat-sangat. Pernah adik kedua aku cerita, ketika mereka di sekolah, duit makan adik aku hilang, jadi anak Paklong aku yg hulur duit kat adik aku utk makan (masa tu aku dah naik sekolah menengah, mereka masih di sekolah rendah). Serius aku cakap, family Paklong aku sangat-sangat baik, dari bapak sehinggalah ke anak bongsu, semua baik!

Mereka membela anak yatim. Dari aku sekolah rendah, sampai sekarang aku dah kerja, Paklong and Paklong aku tetap ambil berat pasal aku. Aku sambung Diploma, Degree dan Master, semuanya guna duit Paklong Paklong aku. Dia langsung tak berkira kalau bab pelajaran. Adik-adik aku masuk universiti pun, dia yg tanggung.

Mak aku? Mak aku ada. Bukan dia tak kerja. Dia pun kerja sebagai penoreh getah. Mak aku pun sara kami. Tapi banyak yg Paklong and Paklong aku topup bagi pihak mak. Mak aku beruntung dapat abg dan kakak ipar yg sangat baik (langsung tak berkira dgn anak yatim). Dan skrg, Alhamdulillah, lepas aku habis pengajian Master, aku terus dapat kerja dan sekarang aku pulak yg sara adik-adik aku. Aku dah boleh balas jasa Paklong and Paklong aku sikit-sikit.

Nak tahu apa yg Paklong and Paklong aku dapat sejak dia membela anak yatim? Allah maha Kaya, rezeki mereka melimpah ruah. Naik pangkat sangat mudah, dan anak-anak mereka pun sangat berjaya sekarang. Dan sekarang, paklong dan maklong aku telah pun bergelar Datuk Seri, diatas segala pengorbanan dan contribution mereka ke atas negara, mereka dapat pangkat dunia, dan diatas semua peng0rbanan mereka ke atas anak yatim, Allah naikkan darjat mereka, semua org menghormati mereka tanpa ada yg mencela, sehingga satu saat aku pernah ke kawasan pedalaman di Kedah, aku pernah dengar org kampung memuji Paklong aku atas keprihatinan beliau ke atas rakyat, Allahuakhbar, aku sangat bangga walaupun org kampung tu tak kenal pun aku sebenarnya anak saudara kpd Paklong aku.

Paklong and Maklong aku bukak account ASBloanfinancing dekat kami lima beradik. Tahun pertama, mereka bayar. Tahun kedua, kami sendiri bayar guna dividen. Ada ka manusia yg sebaik Paklong Maklong aku di dunia ini? Bayangkan kalau seorang buat loan 100k, lima org dah berapa k kena bayar utk tahun pertama? Itu belum masuk ASB anak-anak mereka lagi. Allahuakhabar. Betapa mulianya mereka. Aku masih ingat, ketika aku nak sambung Master dia Shah Alam, aku kena cari rumah sewa. Masa registration, Paklong and Maklong aku yg hantar aku, dia jejak ja dalam rumah sewa tu, dia terus tak berkenan.

Sebab apa? Sebab rumah tu dekat tingkat 11. Lift pun ada 3 jer, itu pun satu dah rosak. Plus ramai foreigners dekat flat tu. Safety memang zero. End up, Paklong aku call kawan dia, mintak tolong cari rumah sewa lain, and Alhamdulillah, aku dapat rumah sewa baru. Fully furnished, ground floor lagi, sewa mahal sikit la. Tapi Paklong and Maklong aku terus tulis cheque RM10, 000 utk owner tu, lepastu cakap “Kakak belajaq ja, tak payah pikiaq pasal rumah, abah dah settle) – Aku panggil Paklong and Maklong aku : abah and mama – Allah, mulianya hati mereka. Patutlah rezeki limpah ruah. Langsung tak berkira dgn kami anak yatim.

So, kepada pembaca semua. Bantulah mereka yg susah especially anak yatim. Allah akan naikkah darjat anda. Paklong and Maklong aku dulu bukan org senang. Tapi semenjak mereka menyara kami adik beradik dari tahun 2001, sampailah sekarang, tahun 2018, pelbagai anugerah yg mereka peroleh, rezeki tak henti-henti, dtg bergolek, dan Alhamdulillah, mereka still humble, down to earth, tak ri4k dan masih menjadi idola utk aku dan adik-adik.

Buat Paklong dan Maklong, nama kalian sentiasa yg teratas dalam doa kakak dan adik-adik. Syurga buat kalian. Kakak, adik-adik dan mak sayang abah dan mama dunia akhirat.

– Ilya

Sumber : padumedia via coretannasihat.net

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK