Connect with us

Viral

Pencetus filem “The Terminal” meninggal dunia

Published

on

Pencetus filem “The Terminal” meninggal dunia

Pencetus filem “The Terminal” Mehran Karimi Nasseri, yang terkandas di lapangan terbang Perancis selama 18 tahun dilaporkan meninggal dunia awal November lalu. Pencetus filem yang dibintangi oleh Tom Hanks itu menjadikan Lapangan Terbang Charles de Gaulle sebagai rumahnya sejak tahun 1988 hingga 2006.

Dilahirkan pada tahun 1945 di wilayah Khuzestan, Iran, Nasseri dikatakan pertama kali terbang ke Eropah untuk mencari ibunya.

Pada awalnya, Nasseri mengatakan bahawa dia telah dibuang dari tanah airnya kerana terlibat dengan aktiviti antikerajaan pada tahun 1977. Sekembalinya ke Iran, dia dipenjarakan sebelum diasingkan.

Selepas itu, Nasseri mengelilingi Eropah selama beberapa tahun dengan kertas pelarian sementarea sebelum tiba di Belgium. Di sana, Nasseri diberikan status pelarian rasmi pada tahun 1981.

Untuk beberapa tahun, Nasseri mengembara ke Britain dan Perancis tanpa sebarang masalah. Sehinggalah pada tahun 1988, dia tiba di Lapangan Terbang Charles de Gaulle dengan tiket sehala ke London, beberapa helai pakaian, wang lebih kurang Dolar Amerika 500 dan tanpa pasport.

Nasseri memberitahu pihak berkuasa mengenai dokumen dirinya yang telah dicuri di stesen kereta api Paris. Dengan budi bicara yang ada, pihak berkuasa membenarkan Nasseri terbang ke London. Namun setibanya di sana, pegawai imigresen British enggan membenarkannya memasuki negara itu. Akhirnya Nasseri kembali semula ke Lapangan Terbang Charles de Gaulle, Perancis.


Disebabkan tidak memiliki dokumen untuk membuktikan status dirinya dan tidak dapat ke mana-mana, Nasseri terkandas di lapangan terbang tersebut. Dia berada di sana selama beberapa hari, kemudian beberapa minggu dan bulan dan akhirnya menjadi beberapa tahun.

Pada tahun 1990-an, pihak berkuasa Perancis menegaskan bahawa Nasseri berada di tanah Perancis secara haram. Namun mereka tidak dapat mengusir Nasseri kerana tahu tiada negara yang akan menerimanya. Disebabkan itulah Nasseri menjadikan Terminal 2F Lapangan Terbang Charles de Gaulle sebagai rumahnya.

Seperti yang dilaporkan oleh media tempatan, Nasseri melalui hari-harinya dengan menulis tentang kehidupannya dalam buku nota. Selain itu, sambil bersandar dibangku yang dikelilingi dengan troli berisi barangan peribadinya, Nasseri juga menghabiskan masanya dengan membaca buku dan surat khabar.

Pekerja-pekerja lapangan terbang memanggil Nasseri sebagai Alfred atau Tuan Alfred (nama panggilan yang berpunca daripada pegawai imigresen Belanda yang tersilap tulis namanya).

Dengan menggunakan sabun mandian yang diberikan oleh pekerja kapal terbang, Nasseri akan membersihkan dirinya di bilik air penumpang. Kemudian, dia membawa pakaiannya ke tukang cuci di lapangan terbang. Pernah juga pengembara yang tahu kisah Nasseri memberikan beg tidur kepadanya.

Ketika kisahnya tersebar di seluruh media berita Perancis, wartawan menyedari akan keghairahan Nasseri bercakap mengenai lapangan terbang.

“Lapangan terbang tidaklah begitu teruk. Ia sangat aktif dan berfungsi setiap hari. Saya melihat penumpang yang berbeza setiap minggu dari seluruh dunia,” kata Nasseri kepada The Times pada tahun 1999.

Selain media antarabangsa, Steven Spielberg turut tertarik dengan kisah Nasseri.

Terinspirasi dengan kepayahan yang dihadapi Nasseri, Steven memutuskan untuk mengarahkan filem bertajuk “The Terminal” yang dibintangi oleh Tom Hanks dan Catherine Zeta-Jones.

Selepas filem Hollywood tersebut ditayangkan, ramai wartawan berpusu-pusu menemu ramah pencetus filem “The Terminal” itu. Le Parisien melaporkan ketika itu, Nasseri pernah menerima enam wawancara sehari.

Untuk makluman, Nasseri pernah diberikan kebenaran untuk meninggalkan lapangan terbang dan pergi ke mana-mana sahaja di Eropah pada tahun 1999. Namun Nasseri memutuskan untuk terus tinggal di lapangan terbang tersebut sehingga tahun 2006.

Pada mulanya sebagai pelarian tetapi akhirnya dengan rela hati Nasseri menetap terus di lapangan terbang tersebut.

“Apabila anda menunggu sesuatu selama 11 tahun dan tiba-tiba dalam sekelip mata anda memperolehnya, ia pasti sesuatu yang sangat mengejutkan,” kata Dr.Philippe Bargain, pengarah perubatan lapangan terbang tersebut.

Nasseri pernah dibawa ke hospital untuk dirawat kerana penyakit yang dihadapinya ketika itu.

Laporan akhbar Perancis Libération mengatakan, selepas keluar dari hospital Nasseri tinggal di rumah penjagaan dengan menggunakan wang yang diterimanya daripada filem “The Terminal”.

Nasseri walau bagaimanapun kembali semula ke lapangan terbang beberapa minggu lalu sebelum menghembuskan nafas terakhirnya di sana.

Menurut pegawai lapangan terbang tersebut, mayat Nasseri ditemui dengan beberapa ribu euro dalam simpanannya.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Viral

Hidu dalam-dalam, cium tuala arwah bapa buat lepas rindu… Ramai sebak tonton video anak manja ini – “Dud sayang papa!”

Published

on

Hidu dalam-dalam, cium tuala arwah bapa buat lepas rindu… Ramai sebak tonton video anak manja ini – “Dud sayang papa!”

RASA rindu pada insan yang sudah meninggal dunia merupakan satu perasaan sukar untuk dizahirkan dengan kata-kata.

Demikian juga perasaan yang membelenggu kanak-kanak lelaki bernama Luth ini terhadap arwah bapanya, Zulfikal Ami yang meninggal dunia pada 26 Disember tahun lalu.

Kisah Luth diceritakan ibunya, Amiesya di TikTok selepas melihat kegelisahan anaknya itu gara-gara menanggung rindu.

“Daripada semalam dia tak tidur. Asyik bangun keluar bilik. Apabila ditanya kenapa, dia bagi alasan nak charge telefon, kencing, makan… nak tidur tepi mama.

“Dia cakap sayang mama. Mama ikutkan sahaja kehendak dia semalam. Sedar-sedar pagi tadi cari mana Luth. Dekat ruang tamu tak ada. Rumah sunyi saja,” ujarnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menjengah ke ruangan dapur, wanita ni melihat si anak berkelakuan persis arwah bapanya yang akan bermain telefon di kedudukan sama sambil minum di meja makan di kediaman mereka di Kelantan setiap kali pulang daripada kerja.

Apabila ditanya mengenai tindakan anehnya pada pagi itu, Luth hanya mendiamkan diri tanpa sebarang jawapan.

Tanpa berlengah, si ibu menyediakan sarapan air bersama kuih muih untuk mereka sekeluarga.

Kata Amiesya dia juga menyedari bahawa seawal itu Luth sudah selesai mandi berdasarkan keadaan tuala yang bersepah.

Amiesya bersama ahli keluarganya.

Namun apabila ditanya kepada Luth, jawapan diberikan oleh anak lelakinya ini menyentap jiwa hati seorang ibu.

“Saya tanya sama ada adik (Luth) sudah mandi atau belum. Dia jawab sudah kerana nak pergi Kuala Krai dengan papa. Nak pergi kedai dua ringgit (Ecoshop).

“Saya tanya dia papa dekat mana dik? Dia jawab papa dekat kubur. Terus dia diam. Saya panggil dia masuk bilik… tiba-tiba dia menangis,” ujar si ibu.

Dia masuk bilik peluk Luth tengah tidur… itulah pelukan terakhir untuk Luth.
AMIESYA

“Dud (panggilan Luth) rindu papa… Dud sayang papa,” ujar Luth sambil memeluk tuala buruk yang sering digunakan arwah bapanya.

Pada video dimuat naik si ibu di TikTok, jelas kelihatan si anak menangis teresak-esak sambil memeluk tuala yang dimaksudkan.

Jelas ibu kepada empat cahaya mata, berkemungkinan perasaan itu sudah lama dipendam oleh Luth sejak kehilangan ayahnya sekitar sebulan lalu.

Apatah lagi menurut Amiesya, Luth merupakan anak yang paling rapat dan manja dengan suaminya.

Bercerita mengenai tanda-tanda yang ditunjukkan suaminya sebelum pergi buat selamanya, Amiesya berkata pada hari kejadian arwah pulang awal dari tempat kerjanya berbanding biasa.

“Haritu dia pulang pukul 4.55 pagi. Dia kejut suruh saya buka pintu. Terus dia masuk bilik peluk Luth tengah tidur. Itulah pelukan terakhir untuk Luth.

Zulfikal meninggal dunia pada 26 Disember 2022.

“Papa tinggalkan Luth pukul 8 pagi naik motosikal ke JPJ di Gua Musang sebab ada urusan,” imbasnya lagi.

Namun, pada jam 9 pagi wanita ini dikejutkan dengan panggilan bahawa suaminya terlibat dalam kemalangan hingga meragut nyawanya.

Begitulah yang terjadi sebagaimana telah dikongsikan Amiesya di TikTok sehingga mengundang sebak warga maya.

Untuk rekod, rakaman menunjukkan keadaan Luth menangis merindui bapanya itu ditonton lebih 3.1 juta pengguna aplikasi berkenaan.

Sumber: mStar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Inspirasi

Warga Britain jalan kaki 547 km dari Makkah ke Madinah, hayati pengorbanan hijrah Rasulullah

Published

on

Warga Britain jalan kaki 547 km dari Makkah ke Madinah, hayati pengorbanan hijrah Rasulullah

LIMA lelaki warga Britain yang baru selesai menunaikan umrah di Tanah Suci Makkah berjalan kaki untuk menziarahi Madinah al-Munawarrah.

Perjalanan sejauh 547 kilometer (km) itu mengambil masa kira-kira 185 jam atau tujuh hari untuk kelima-lima pengembara tersebut tiba di destinasi.

Kumpulan tersebut menyatakan tujuan utama kembara itu adalah untuk merasai sendiri jerih perih yang dilalui Rasulullah SAW ketika melakukan hijrah dari Kota Makkah ke Kota Madinah pada 1400 tahun yang lalu.

“Mengikut jejak langkah Rasulullah SAW dalam pengembaraan ini membuatkan kami berasa sangat dekat dengan Rasulullah SAW dan seolah-olah kami sedang berjalan bersamanya.

“Kami belajar banyak perkara tentang Rasulullah SAW dan rasa sayang kami kepada baginda bertambah berlipat ganda,” kata Rashid Ali yang merupakan salah seorang peserta dalam kumpulan itu.

Terdahulu pada tahun 622 Masihi, Allah SWT telah memerintahkan Rasulullah SAW untuk berjirah ke Kota Madinah kerana tentangan masyarakat Arab Quraisy yang semakin hebat di Makkah.

Hijrah itu mustahak demi keselamatan Rasulullah SAW dan para sahabat serta penyebaran Islam yang perlu diteruskan.

Kumpulan itu menerima sambutan yang luar biasa dari penduduk di Madinah.

Setibanya kumpulan warga Britain itu di Madinah, mereka disambut dengan meriah, diiringi paluan kompang, dihidangi jamuan makanan dan dikerumuni penduduk tempatan yang teruja dengan pencapaian mereka.

Dua orang dari ahli kumpulan itu sebelum ini pernah mengayuh basikal dari London, Britain ke Makkah, Arab Saudi dan merupakan individu pertama dalam sejarah yang berjaya berbuat demikian.

Rata-rata warga maya yang melihat kisah mereka berasa teruja dan mengambilnya sebagai inspirasi untuk tidak mudah berputus asa dalam hidup. – ilmfeed

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Kongsi Ilmu

Cara Buat Sosej Tanpa Pengawet Dan Tiada Perasa Tambahan. Tiada MSG, Baik Untuk Anak Makan.

Published

on

Cara Buat Sosej Tanpa Pengawet Dan Tiada Perasa Tambahan. Tiada MSG, Baik Untuk Anak Makan.

Sosej Tanpa Pengawet Dan Tiada Perasa Tambahan Ini Resepi Mudah Buat Sendiri Di Rumah
Ramai ibu bapa yang melarang makanan untuk anak-anak tapi kesian juga kalau anak teringin nak makan. Jadi cara terbaik adalah buat sendiri. Homemade sosej versi sihat tanpa pengawet, perasa tambahan malah boleh letak sayur dan bahan lain yang kita suka.

Caranya boleh ikut perkongsian Marlina Musafir.

Homemade sosej versi sihat
Alang-alang dah buat kita bubuh sayur-sayuran kesukaan. Yg penting bersih, tiada bahan pengawet, tiada perasa tambahan.

Bahan-bahan:

500gram isi ayam
1 sudu teh garam
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh garlic powder
1/2 sudu teh blackpepper (option)
1 sudu chili flakes (kalau nak pedas. Kalau tak letak pun takpe)
1 gelas kecil air / stok ayam
Sayur-sayuran ikut suka (Carrot, daun sup, mushroom)
Cream cheese (option) tak letak pun xpe. Nak gantikan dgn cheese lain pun boleh.
Tepung ubi (agak-agak je)
Cara membuat:

1. Kisar semua bahan di atas (saya guna food processor).

2. Paipkan dalam plastik aiskrim. Ikat ketat (tujuannya supaya air tak masuk semasa merebus).

3. Rebus sampai masak. Saya kukus saja lebih kurang 15-20 minit.

4. Dah siap kukus atau rebus boleh sejukkan dan buka plastik dan goreng. Nak frozen kan pun boleh.

5. Adunan ini boleh hasilkan dalam 15 batang sosej. Ikut saiz yang kita nak.

6. Bahan boleh tambah dan tukar ikut kreativiti masih masing.

Selamat mencuba.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK