Connect with us

Global

Pemakaian Pelitup Muka Tak Lagi Wajib Di Singapura

Published

on

pelitup muka
Pelitup Muka Tak Wajib Dipakai Di Luar Bangunan

Bermula 29 Mac depan, Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong mengumumkan orang ramai tidak diwajibkan lagi memakai pelitup muka ketika berada di luar bangunan kerana risik0 jangk1tan adalah jauh lebih rendah.

Pakai Pelitup Muka Dalam Bangunan Sahaja

Menurut laporan berita.mediacorp, beliau berkata, pemakaian tersebut bagaimanapun masih diwajibkan ketika berada di dalam bangunan.

pelitup muka

Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Long

Jelas beliau, negara itu juga akan menggandakan saiz kumpulan perhimpunan s0sial dari 5 kepada 10 orang.

Pengumuman itu sebahagian daripada tindakan Singapura menjalani kehidupan dengan C0vid-19.

pelitup muka

Kelonggaran Lain

Perubahan lain kepada langkah pengurusan selamat termasuk membenarkan sehingga 75% pekerja yang boleh bekerja dari rumah untuk kembali ke pejabat.

Selain itu, had kapasiti bagi acara-acara lebih besar dinaikkan dengan lebih 1,000 tetamu atau 75% kapasiti.

Bagaimanapun, keperluan jarak selamat 1 meter dikekalkan antara kumpulan bagi mengurangkan penularan jangk1tan ketika pelitup muka tidak dipakai.

92% Rakyat Lengkap Vaks1nasi

pelitup muka

Setakat ini, Singapura merekodkan 92% rakyat yang telah mendapatkan vaks1nasi lengkap manakala 71% lagi sudah mendapatkan vaks1nasi penuh beserta d0s penggalak.

Di samping itu, negara berkenaan turut menunjukkan penurunan kes C0vid-19 yang cukup signifikan dengan mencatatkan 9,000 kes berbanding 26,000 kes Februari lepas.

Laporan perubatan turut mengesahkan pesak1t C0vid-19 di negara tersebut rata-rata hanya menunjukkan simpt0m ringan, ada juga yang tidak mempunyai sebarang simpt0m.

Sumber : Utusan/Thevocket

Klik Juga : Anjing Liar Diberi Makan Nasi Lemak Hingga Montel Buat Ramai Terhibur Dan Berterima Kasih Pada Makcik Peniaga Gerai

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Global

Gemp4r! Pakar Kesan ‘W4bak Z0mbie’ Di Kanada, D4kwa Mampu Menjangkiti Manusia!

Published

on

By

c w d

J4ngkitan 4neh, melem4hkan dan sangat mudah berjngkit merebak ke seluruh populasi rusa di Barat Kanada. Chr0nic w4sting dise4se (C W D) atau lebih terkenal dengan ‘w4bak z0mbie’ ialah fenomena membimbngkan yang boleh memberi kesan ekologi dan pemuliharaan dalam masa terdekat, kata pakar.

Menurut lap0ran VICE World News, pakar peny4kit hidupan liar serta penyelidik di Universiti Alberta, Margo Pybus mend4kwa bahawa w4bak ini merebak melalui rusa di padang rumput dan bahagian taman yang terdapat di sekitar Alberta serta Saskatchewan.

Difahamkan bahawa CWD bukanlah wab4k baharu, ia pertama kali ditemui pada akhir 1960-an dalam satu taw4nan rusa di kemudahan penyelidikan dan kemudiannya ditemui sekali lagi dikesan pada populasi rusa li4r di Colorado pada tahun 1981. Sejak itu, wabak ini telah dikesan di 26 negeri dan sudah diklasifikasikan sebagai end3mik di beberapa tempat.

Walaupun majoriti j4ngkitan telah dikesan di Alberta dan Saskatchewan, namun Manitoba melap0rkan kes li4r pertama yang didokumenkan pada akhir 2021.

Di Kanada, peny4kit ini pertama kali muncul pada tahun 1996 di ladang rusa di Saskatchewan, kemudian mereb4k ke populasi li4r. Alberta mengesahkan k3s pertamanya pada Disember 2005 dalam rusa liar, haiwan bu’ruan yang ditangkap berhampiran sempadan Saskatchewan, kata Pybus. C W D dikesan melalui sampel yang diberikan oleh pemburu di bawah program pengawasan pembu’ruan, di mana pembu’ru menyediakan sampel haiwan untuk pemeriks4an lanjut.

Rusa adalah perumah kepada peny4kit ini. Apabila ia dij4ngkiti dengan peny4kit ini, rusa akan menjadi lem4h dan kurus. Ia juga akan kehilangan rasa t4kut terhadap manusia dan pem4ngsa lain, air liur akan keluar, jalannya tidak teratur, kemu’rungan, perubahan tingkah laku dan seterusnya lum’puh. Gejala ini telah menyebabkan sesetengah orang awam merujuk C W D sebagai ‘w4bak z0mbi’ kerana peny4kit ini boleh ditularkan melalui sentuhan haiwan ke haiwan, terutamanya dalam air kencing dan air liur.

c w d

Gambar : Businessinsider

Bagi Pybus, C W D adalah peny4kit yang berb4haya kerana ia memerlukan masa sekurang-kurangnya dua tahun untuk seekor rusa menunjukkan simpt0m bahawa ia menghidapi peny4kit ini. Sebelum ini, rusa yang dijangkiti C W D berkelakuan dan kelihatan normal, boleh makan, bergerak, malah mampu meng4wan seperti yang dilakukan oleh haiwan yang sihat. Namun dalam diam, rusa tersebut sebenarnya sedang menyebarkan w4bak peny4kit kepada rusa yang lain.

“Kami percaya bahawa pada peringkat awal peny4kit ini memasuki kawasan baharu, [kaedah] penul4ran utama adalah terus, daripada satu individu yang dij4ngkiti [rusa] kepada individu yang tidak dij4ngkiti,” kata Pybus.

“Tetapi semakin lama C W D berada di sesuatu kawasan dan semakin banyak rusa yang dij4ngkiti, anda mula melihat penumpukan pri0n di dalam tanah dan lama-kelamaan persekitaran mula memainkan peranan yang lebih besar dalam menj4ngkiti rusa.”

Pakar mend4kwa bahawa pembu’ru dan pemakan d4ging rusa boleh terdedah kepada C W D, sama ada melalui pengendalian b4ngkai atau melalui pengambilan d4ging.

Namun sehingga kini, tiada k3s direkodkan pada manusia, tetapi Pusat Kaw3lan dan Pencegahan Peny3kit AS “sangat mencadangkan” agar rusa yang diambil dari kawasan yang diketahui terdapat C W D perlu diperiksa terlebih dahulu sebelum memakannya, dan jangan makan d4ging jika didapati p0sitif.

“Perkara yang benar-benar membimb4ngkan tentang chr0nic w4sting dise4se ialah kesan jangka panjangnya terhadap populasi rusa,” kata Pybus. Rusa yang dilahirkan di kawasan di mana peny4kit itu sudah wujud lebih cenderung untuk dij4ngkiti, dan oleh itu akan m4ti lebih awal serta memendekkan lagi kapasiti pembi4kan populasi rusa..” kata Pybus.

Sumber : Businessinsider via Vocket

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK