Connect with us

Uncategorized

P3rang Dunia Ke-3?! – K0nflik Ukr4ine-Rus’sia, Baca Ulasan Pakar!

Published

on

Paling penting, kesimpulan di perenggan akhir. Itulah realitinya!

K r i s i s  R u s s i a – U k r a i n e

Jom baca ulasan pakar Ayman Rashdan Wong

*Ukr : U k r a i n e

*Rus : R u s s i a

Ukr Rus

Ramai minta aku ulas pasal keadaan di Ukr.

Aku tak berapa nak ulas sebab:

(1) k0nflik Ukr-Rus ini tak akan membawa kepada WW3 seperti tanggapan orang ramai, so bukanlah i’su besar sangat

(2) Backgr0under kepada isu ini sangat panjang. Tulis panjang panjang kat medsos ni orang bukan nak baca. Boleh baca dalam siri Dunia Tanpa Tembok.

Basically punca mas4lah utama antara Ukr dan Rus ialah: N A T 0

Ukr Rus

N4TO merujuk kepada N0rth Atl4ntic Tre4ty Org4nization, iaitu satu pak4tan yang diasaskan oleh U S pada tahun 1949.

Tujuan asal penubuhan N4TO adalah untuk meng3kang S0viet Uni0n atau US S R (Uni0n of S0cialist S0viet Rpublics), satu kesatuan negara-negara k0munis yang menggabungkan Rus, Ukr, Belarus, Georgia, Kazakhstan dan 10 buah negara yang lain.

Untuk counter balik N4T0, U S S R juga menubuhkan pakatan W4rsaw Pact yang dianggotai negara k0munis Er0pah Timur seperti Poland, Czechoslovakia, Hungary dan Romania.

Dengan itu wujud satu “buffer z0ne” antara N4T0 dan U S S R yang menjamin kesel4matan U S S R. Kalau N4T0 nak ser4ng U S S R, negara-negara ni yang akan kena dulu. U S S R ada ruang dan masa untuk d3fend.

Pada tahun 1991, U S S R dibubarkan akibat pelbagai mas4lah ekonomi dan p0litik dalaman. Rus, Ukr, Belarus, Georgia dan lain-lain jadi negara yang merdeka.

Tapi U S tak bubarkan N4T0, malah siap masukkan bekas ahli Wars4w P4ct dan juga bekas negara US S R seperti Estonia, Latvia dan Lithuania ke dalam N4T0.

Maksudnya apa?

Maksudnya N4T0 ni memang nak target Rus, tak kisah lah Rus ni k0munis ke tak k0munis.

Ukr Rus

Dalam sejarah, Rus pernah dis3rang oleh P0land-Lithu4nia (1609), P3rancis (1812), P0land (1920) dan J3rman (1941) dari barat. S3r4ngan 1609 dan 1941 cukup tr4um4tik dalam memori orang Rus. So Rus memang mementingkan buffer z0ne yang diwujudkan pada zaman U S S R.

Dengan N4T0 yang semakin besar ini, “buffer z0ne” Rus semakin mengecil. So Pu tin mula nak f1ght back.

Pada tahun 2008, apabila Georgia mengumumkan deme nak masuk N4T0, p3rang mel3tus antara Rus dan Ge0rgia.

Tapi p3rang tak lama (12 hari), tujuan Rus lebih kepada bagi w4rning, secure kawasan sep4ratis pr0-Rus (Abkh4zia dan S0uth Ossetia), pastu blah.

Sampai sekarang Georgia tak masuk-masuk N4T0 lagi. Bukan Georgia t4kut, kuasa besar N4T0 yang kecut. Macam Jerman yang berg4ntung kepada bekalan gas Rus. Nanti kang Pu tin potong bekalan gas, m4mpuih Jerman.

Selepas Georgia, Ukr pula gatal nak masuk N4T0. Pada tahun 2014, geng pr0-N4T0 di Ukra menggu’lingkan kerajaan Yanuk0vych yang pr0-Rus.

Berbanding Georgia, Ukr lagi krit1k4l kepada Rus sebab Crim3a di selatan Ukr adalah tempat terletaknya pngkalan tntera lautnya.

Zaman U S S R, Rus boleh park tntera dan kapal dia kat situ macam tu saja. Selepas Ukr merdeka daripada U S S R, Rus kena bayar sewa kepada Ukr untuk aks3s Crim3a.

Ukr Rus

Kalau Ukr masuk N4T0, bukan saja Rus tak boleh pakai Crim3a lagi, malah kapal p3rang N4T0 boleh memasuki Laut Hitam dan meny3kat laluan Rus. Kapal Rus tak boleh keluar. M4mpuih Rus.

So Pu tin tak boleh duduk dan tengok Ukr bergolak saja. Selepas Yanuk0vych digulingkan, Pu tin terus menakluk (“ann3x”) Crim3a. Crim3a jadi milik Rus sampai ke hari ini.

Selepas secure Crim3a, Rus bagi bantuan kepada sep4ratis pr0-Rus di D0nbass (Don3tsk dan Luh4nsk) di timur Ukr untuk k4cau dan pr3ssure Ukr. G4duh punya g4duh, MH 17 jadi mangsa.

Selepas Zlensky jadi presiden pada tahun 2019, keteg4ngan Rus dan Ukr reda sikit sebab Zlensky ni bukan dari bl0k pr0-N4T0 macam Yushchenko, Tymoshenko atau Poroshenko. Tapi dia juga tak pr0-Rus macam Yanuk0vych. So dalam 1su N4T0 dia samar-samar.

Pu tin tak nak samar-samar, dia nak Ukr bagi jaminan tak akan masuk N4T0, baru Rus boleh berdamai dengan Ukr.

So Rus selang beberapa bulan akan hantar tntera ke smpadan Ukr untuk psik0 Zelensky. Cuma kali ini dia punya hy’pe lain macam.

Terutamanya U S dan U K, tak rel4x langsung. Tak habis-habis cakap Rus nak ser4ng, Rus nak ser4ng. Tapi tuan punya badan (Zelensky) pula kata dia tak tau pun Rus nak s3rang. Siap suruh Bid3n relax.

Pemimpin negara N4T0 yang lain berb0ndong-b0ndong jumpa Pu tin pujuk Rus jangan serang Ukr. Macam Macr0n (presiden Perancis).

Sebenarnya negara-negara N4T0 ni walaupun duduk dalam satu pak4tan tapi, kepala masing-masing tak sama. Perancis terutamanya tak suka kena dictate dengan halatuju US dan UK. US-UK ke kiri, maka Perancis ke kanan. US-UK duk propa pasal p3rang, maka Perancis pr0pa damai.

Samada Rus betul-betul nak s3rang Ukr kali ini, hanya Pu tin dan penasihatnya tahu. Tapi Pu tin ni suka psik0 orang, mungkin asalnya dia tak nak s3rang Ukr pun, tapi dia tengok ramai sangat orang nak dia s3rang, so dia s3rang je lah. Orang Rus ni makan beruang.

Tapi s3rangan terhadap Ukr tidak mengu’ntungkan Rus sebenarnya. Sebab l0ng-term objective Rus adalah untuk memastikan Ukr tak masuk N4T0. Kalau s3rang, itu akan menguatkan hujah pr0-N4T0 bahawa Ukr memerlukan N4T0 untuk melin’dungi diri daripada Rus.

Penaklukan seluruh Ukr juga tidak menepati kep3ntingan Rus sebab itu akan membuat Rus bersambung secara langsung dengan sempadan N4T0. Padahal Rus nak elak N4T0.

Ukr Rus Ukr Rus

So kesimpulannya:

  1. Keteg4ngan kali ini tak akan membawa kepada p3rang (60% kemungkinan)
  2. Dan sekiranya p3rang (40% kemungkinan), ia hanyalah p3rang yang singkat dan terhad, lebih kepada s3cure posisi Rus di timur Ukr.

Dan 99% kepastian bahawa s3rangan Rus terhadap Ukr tidak akan menc3tuskan WW3.

Sebab Ukr belum jadi ahli N4T0. Kalau Ukr bukan ahli N4T0, ahli N4T0 (US, UK, Perancis dan Jerman) tak wajib mempert4hankannya.

Paling-paling pun deme c0nd3mn Rus dan suruh Rus menarik keluar tnteranya bla bla, bagi bntuan int3l dan l0gistik saja.

So kalau ku4sa besar tak bertmbung secara lngsung, maka bukan W0rld W4r namanya.

WW1 berlaku sebab Rus isytiharkan p3rang terhadap Austria (yang merupakan sek’utu Jerman). WW2 berlaku sebab Jerman s3rang P0land (sek’utu UK dan Perancis). Ukr bukan sek’utu siapa-siapa.

Ada lah negara N4T0 macam Est0nia, Latvia dan Lithuania jadi batu 4pi nak bantu Ukr. Deme ni bekas negara U S S R dan anggap Rus sebagai penjajah. Tapi deme ni kira bilis dalam N4T0, tidak mewakili pendirian N4T0.

Jadi, tak perlu risau, WW3 belum (dan tak akan) bermula dalam masa terdekat. Tuan-puan masih perlu kerja, bayar bil, ambik anak kat sekolah dan fikir masak apa untuk dinner.

Ch0w!

Ukr Rus

Sumber : Ayman Rashdan Wong

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

Published

on

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

BARU berusia dua tahun tetapi seorang kanak-kanak pandai meniru gaya bintang bola sepak Cristiano Ronaldo, yang sering meraikan jaringan gol dengan laungan ‘Siu’.

Dari baldi, bakul, topi keledar sehinggalah ke set permainan gawang, semuanya mampu dibolosi si cilik ini apabila melakukan tendangan.

Setiap langkah dan aksinya yang tak ubah seperti pemain profesional sering dirakamkan oleh ibu bapanya dan dikongsi di laman sosial.

Berkongsi cerita kepada mStar, ibu kanak-kanak itu, Anis Adibah Hashim berkata, anak sulungnya, Yusuff Iskandar Mahadir kini berusia dua tahun enam bulan.

Lebih mesra disapa Anis, katanya, dia percaya minat suaminya dalam dunia bola sepak menyebabkan sukan itu mula mempengaruhi anaknya ketika masih dalam kandungan lagi.

“Minat Yusuff pada bola sepak sejak dia belum lahir lagi. Setiap malam sebelum tidur, suami saya iaitu bapa Yusuff akan gosok perut (baby bump).

“Setiap kali gosok perut, suami kata bila anak lahir nanti, dia mahu anak minat bermain bola sepak dan jadi pemain bola sepak,” katanya ketika dihubungi.

Yusuff merupakan kanak-kanak yang aktif dan peramah.

Menurut wanita berusia 35 tahun itu, bapanya, Allahyarham Hashim Abdullah merupakan pemain bola sepak Kelantan yang ketika itu Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) dan suaminya, Mahadir Othman, 40, aktif mewakili sekolah untuk beberapa kejohanan.

“Suami selalu main bola permainan di hadapan Yusuff. Selalu juga bola tu menyentuh kaki anak yang sedang baring atau meniarap.

“Masuk usia lebih setahun, Yusuff pula semakin obses dengan bola. Hampir setiap hari dia bermain bola di rumah bersama ayahnya,” ujarnya yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan.

Bapa Yusuff sentiasa melatih anaknya bermain bola sepak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Anis, anaknya tidak seperti kebanyakan kanak-kanak lain yang lebih berminat untuk bermain dengan pelbagai jenis permainan yang dijual di pasaran.

“Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan seperti patung Ultraman. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung minta belikan.

Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung.
ANIS ADIBAH HASHIM

“Lebih 20 biji bola kami beli untuk Yusuff. Sekurang-kurangnya kena ada sebiji bola di rumah nenek dan ibu saudara yang sering dikunjunginya, serta sebiji bola dalam kereta untuk Yusuff bermain… kalau tak, nanti dia menangis.

“Sebagai kanak-kanak, Yusuff sudah tentu minat menonton kartun dan dia lebih teruja dengan siri animasi Bola Kampung,” ujarnya lagi.

Antara jersi milik Yusuff,

Lebih banyak menghabiskan masa dengan berlatih di rumah, dia yang merupakan suri rumah menambah, anaknya juga dibawa ke padang berdekatan.

“Yusuff ni aktif, peramah dan bercakap non-stop walaupun kita tak faham apa yang dia cakap sebab pelat. Dia memang susah nak menangis, sangat happy-go-lucky.

“Buat masa ini, Yusuff lebih tahu perkataan gol. Bola pun disebutnya gol. Kalau Yusuff dapat jaringkan goL, ayah dia akan bagi ganjaran ais krim dan pernah sanggup belikan pukul 11 malam,” katanya sambil menambah suaminya merupakan penyokong Ronaldo dan Manchester United.

Sebagai ibu, Anis berkata, dia akan sentiasa menyokong minat dan bidang yang diceburi anaknya termasuk menjadikan pemain bola sepak sebagai kerjaya.

“Kalau Yusuff hanya menjadikannya bola sepak sebagai hobi dan bukan kerjaya, saya tak paksa dan tetap menyokong apa juga selagi ia baik, tidak memudaratkan dan tidak melanggar hukum.

“Sebagai ibu bapa, kita perlu menghargai anak tu walau sekecil-kecil pun pencapaian itu kerana ia cukup bermakna bagi mereka. Dari situ dia akan tunjuk sikap yang baik,” katanya.

Sumber: mStar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Uncategorized

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Published

on

By

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Tindakan bintang bola sepak negara, Arif Aiman yang dikhabarkan baru membeli sebuah kereta mewah jenis Mercedes CLA45S AMG keluaran 2021 mencuri tumpuan orang ramai di media sosial.

Menerusi laman Instagram, pengedar kenderaan Hafis Naserr berkongsi momen ketika pemain kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) itu menerima kenderaan mewah tersebut di depan rumahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Walaupun tiada butiran lanjut dinyatakan, difahamkan kenderaan berwarna silver itu boleh mencecah harga sehingga RM400,000 mengikut pasaran semasa.

Bagaimanapun, tidak hairan pemain berusia 20 tahun itu mampu memilikinya apatah lagi dia pernah membawa gelaran Pemain Paling Bernilai Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Menerusi kapsyen, Hafis mengucapkan tahniah atas pencapaian Arif dan mendoakan bintang muda itu terus dimurahkan rezeki serta berjaya dalam karier bola sepak tanah air.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Congratulation to adik @ariifaiman42 for your archivement.. berkat usaha keras & tak henti2 cari peluang yang terbaik untuk karier adik, u really do a good job.
“Semoga adik dimurahkan rezeki & sentiasa dalam lindungan Allah SWT, abang doakan adik makin maju dalam karier adik,” tulisnya.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut tumpang gembira atas rezeki diperoleh Arif dan berharap dia dapat mengekalkan momentum dan prestasi di atas padang.

Kurang gosip, masa ni la nak kumpul aset…

Sumber: Instagram Hafis Naserr

 

Continue Reading

Uncategorized

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Published

on

By

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Berita tentang kemalangan melibatkan dua orang wanita dewasa dan seorang kanak-kanak yang dipercayai tercampak ketika menaiki permainan ‘sotong ride’ di Fun Fair Puncak Alam malam tadi sememangnya mengejutkan ramai.

Tiga individu cedera
Menerusi laporan dari Kosmo! Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa memaklumkan yang pihaknya bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima maklumat mengenai insiden itu kira-kira pukul 8.50 malam.

“Berdasarkan maklumat awal, kesemua mangsa berada di atas permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak sebelum terjatuh.
“Siasatan menyeluruh mengenai kejadian itu bagaimanapun masih dijalankan termasuk mengenal pasti identiti mangsa terlibat,” katanya.
Kesemua mangsa telah dibawa ke Hospital Shah Alam untuk menerima rawatan lanjut.

Telah diarahkan tutup serta merta
Difahamkan, fun fair tersebut telah diarahkan tutup secara serta merta bagi siasatan lanjut. Ada juga kenyataan memaklumkan bahawa fun fair berkenaan beroperasi tanpa lesen.

“Arahan itu dikeluarkan selepas polis turut berbincang dengan Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS).
“Siasatan lanjut akan dijalankan mengikut Seksyen 6 Enekmen Hiburan dan Tempat Hiburan Negeri Selangor 1995 kerana beroperasi tanpa lesen,” katanya.

Abang kepada mangsa kongsi keadaan adik
Dalam pada itu, seorang individu telah berkongsi keadaan seorang kanak-kanak di dalam ambulans dengan meninggalkan kapsyen “adik saya fighter guys“.

LIHAT VIDEO DISINI

Pengguna TikTok dikenali sebagai Saiful Azif itu memuat naik video kanak-kanak yang cedera dipercaya salah seorang mangsa kejadian ‘sotong ride’ tersebut.

Saman je mereka
Perkongsian tersebut telah mendapat pelbagai maklum balas daripada warganet. Rata-rata mereka meluahkan rasa bimbang dengan kejadian terbabit dan meminta ahli keluarga kesemua mangsa mengambil tindakan sewajarnya diatas insiden berkenaan.

LIHAT VIDEO DISINI

Tahap keselamatan permainan diragukan
Saiful Azif juga turut bekongsi beberapa gambar keadaan tempat duduk permainan tersebut. Menurutnya, tahap keselamatan untuk permainan di fun fair berkenaan agak meragukan sehingga menyebabkan berlakunya insiden tidak terduga itu.

Walau bagaimanapun, siasatan masih sedang dijalankan untuk mengesan punca sebenar kejadian tersebut boleh berlaku.

Terdahulu, tular di media sosial terutamanya di TikTok video beberapa individu tercampak sewaktu menaiki permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak laju.

Hal tersebut membuatkan ramai yang berada di tapak fun fair itu panik dan kesemua mangsa mengalami kecederaan apabila terhempas jatuh ke bawah dari atas permainan berbahaya terbabit.

komen para netizen 

Sumber: Kosmo! (Iskandar Shah Mohamed), TikTok saifulazif, farinarynaa_

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK