Connect with us

Isu Semasa

P0lis Kelantan Perketat Kawalan Sempadan Malaysia-Thailand

Published

on

polis

Kawalan Sempadan Malaysia-Thailand

PASIR MAS: P0lis Kelantan mengerahkan lebih 500 anggotanya untuk memperketatkan kawalan sempadan Malaysia-Thailand di negeri itu menjelang pembukaan semula sempadan negara pada 1 April depan.

Timbalan Ketua Polis Kelantan Datuk Muhamad Zaki Harun berkata anggota Pasukan Polis Marin dan Pasukan Gerakan Am turut ditugaskan termasuk melakukan r0ndaan di 92 pangkalan ha’ram yang terdapat di sekitar kawasan sempadan negara.

“Tugasan r0ndaan memberi fokus kepada pencegahan penularan C0V1D-I9 dan pematuhan pr0sedur 0perasi standard (S0P).

“Kami menjangkakan berlakunya pertambahan pergerakan keluar dan masuk sempadan…P0lis Kelantan bersiap siaga dengan segala kemungkinan termasuk mengekang aktiviti peny3ludupan melalui darat atau air, ” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kepada mngsa b4njir bagi Program ‘Tangan Bersalaman’ di Sekolah Kebangsaan Gual To’ Deh dekat Rantau Panjang di sini, hari ini.

polis

Baru-baru ini, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa sempadan negara akan dibuka semula pada 1 April ini.

Beliau berkata langkah itu selari dengan perancangan memasuki Fasa Peralihan Ke End3mik yang akan merancakkan semula ekonomi negara secara keseluruhan khususnya industri pelancongan setelah terjejas te’ruk akibat pand3mik C0V1D-I9.

– BERNAMA

Isu Semasa

“4 bulan dider4, takde sorang pun jiran dengar dia men4ngis?”- Dr Malar Kongsi Soalan Peguam Siti Bainun Yang…

Published

on

By

Dr Malar

Tidak pernah komen, cakap atau post apa-apa mengenai k3s pender4an Bella, Dr Malar mengambil inisiatif sendiri untuk hadirkan diri ke perbicaraan.

Baca ulasan Dr Malar mengenai sinopsis perbicaraan pada hari tersebut :

Sejak kes ni viral, sy tak pernah komen/cakap/post apa apa pasal isu ini…tak pernah langsung. Malah sy tak pernah pun tgk video Bella yang viral ketika ditemui itu, sy tak boleh, tak sanggup…

Namun, saya amek inisiatif untuk hadir sendiri ke perbicaraan dan dengar  sendiri. Dan ni sy kongsikan sinopsis perbicaraan versi Celoteh Dr Malar 😣

Peguam Asiah Jalil : Bilik laundry tu ada tingkap kan?

Saksi : Ye ada

Peguam : Kalau bukak tingkap, boleh lah dengar anak jiran men4ngis kan?

Saksi : Iya

Peguam : Tapi 4 bulan Bella dider4, takde sorang pun jiran dengar Bella men4ngis

Saksi : Tak pasti

Peguam : 4 bulan Bella dider4, takde sorang pun jiran buat rep0rt p0lis

Saksi : Saya tak pasti

**Malar dalam hati : Kalau setiap kali anak jiran men4ngis, si jiran pi buat report polis, semua mak kat Malaysia ni akan meringkuk dalam penj4ra, tau takk?? Rumah yg ada kanak², mmg lah akan dengar bunyi men4ngis hampir hari hari. Lagipun rumah bonda tu mmg ramai budak kan, banyak baby, macam mana jiran nak kenal yg mana satu men4ngis sbb lapar, sbb berg4duh, sbb dider4… Isshhh.. jiran sy buat report p0lis tak nih🤔, anak² sy memang men4ngis setiap hari pun..hadooiii💆

Peguam No 2 : S4ksi, awak ingat tak waktu awak mula mula tinggal di rumah bonda, SB ada bibik

Saksi : Iya

Peguam : Bibik ni lah yang jaga anak² SB kan?

Saksi : Iya

Peguam : Maksudnya awak menipu lah bila awak kata awak jaga anak² SB? Sebab sebenarnya Bibik lah yg jaga kan?

Saksi : Tak setuju

**Malar dalam hati : Hoooiii!! Kalau ada bibik, maksudnya dia tak jaga ke? Saya pun ada bibik, maksudnya saya tak jaga anak² sy ke?? Saya ada bibik fulltime,tapi yang menjaga anak² sy adalah mak saya, adik saya, suami dan saya sendiri. Bibik tu tolong tolong tengokkan je.. Ehh peguam ni tahu tak apa maksud “jaga anak”? Suka suka hati dia je label saksi tu p3nipu atas sebab yang tak munasabah langsung(pada pendapat saya).

*****

Banyak lagi yang diperkatakan dan dipersoalkan dalam ruang mahkamah tu yang saya rasa sangaaaaattt ridicul0us. Mungkin sebagai rakyat biasa, yang kurang arif tentang selok belok perundangan, saya tak faham motif pegu4m yang bertanyakan soalan soalan sebegitu.

Namun sebagai seorang ibu, hati saya lu’luh, pilu tak terkata!!

Mewakili ibu ibu di Malaysia yang sangat terk3san dengan kes ini, sy memohon team pendakw4raya, pegu4mbela dan hakim kes ini untuk bukak pintu hati dan tolonglah tegakkan kebenaran dan keadilan 😭😭🙏🙏😭😭

Coretan ikhlas oleh,

Malar Santhi Santherasegapan,

Ibu kepada 2 orang anak.

#justiceforbella

#celotehdrmalar

Fb : Malar Santhi Santherasegapan

Dr Malar

Gambar : Malar Santhi Santherasegapan

Komen netizen :

Norazlina Ismail

L4wyer mmg suka create soalan per4ngkap yg berjela tp jawapan utk s4ksi/m4ngsa ya atau tidak saja dibenarkan jawab so dgn jawapan tu lah mereka membuat conclusion utk yakinkan hakim..betullah und4ng2 dunia ni x adil. lihatlah ending kes arw4h zulfarhanUpnM😭 pembu’nuh boleh lepas Act 302 kut..hancur negara kl pr0siding lawyer mcm ni👎

Ruhana Mat

X tau la plk klu men4ngis dlm bilik laundry kita kena buka tibgkap sbb nk bg jiran2 dngr. & Kena pastikan jiran2 ada kt rmh masa men4ngis sUpaya ada s4ksi kita men4ngis.. Jiran2x pyh kluo bekerja. Sbb mnta nk dengar bella men4ngis dr bilik laundry. Apa yg loyar lakukan ni adalah utk cari kesal4han teknikal dr bella, agar OKT menang.

Juee Ani

Lawyer mmg suka putar belit kan fakta..klau dia orng yg soal tu..mcm emmm kacang je ni kena gert4k sikit dh gel4bah tu dia stard onpoin soalan yg bole mem4tikan kata2 saksi …ko rasa…mmg ada tingkap tp dekat situ kh konfem dia der4 bella ..kalau pun ada bibik ..bibik tu je kh yg buat kja kat umah tu xkan orng lain dlm umah xda tugas.

Salina Md Yunus

YaAllah …betol DR …kadang2 bidang perund4ngan ni banyak putar alam nya. penjagaan anak2 ,baik anak sendiri atau anak asuh,dititik berat kepada kasih dan sayang.

Moga keadilan memihak kepada yang benar.

Sumber : Dr Malar via Media O

Continue Reading

Isu Semasa

Nelayan Temui M4yat Lelaki, Leher Dije’rut Tali & Diikat Pada Pokok

Published

on

By

nelayan

M4yat seorang lelaki dalam keadaan leher dije’rut tali dan diikat pada sebatang pokok ditemui di satu lokasi di Pulau Melaka, Melaka hari ini, lapor Utusan.

Merujuk Utusan, m4yat yang dipercayai warga tempatan berusia 27 tahun itu ditemui dalam keadaan terduduk oleh seorang nelayan di lokasi kejadian kira-kira pukul 12 tengah hari tadi.

Menurut Ketua P0lis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Christopher Patit, penemuan menge’jutkan itu dilap0r oleh saksi di Balai Polis Bandar Hilir tengah hari tadi.

“Sebaik menerima lap0ran, sepasukan pegawai penyi4sat termasuk daripada Unit F0rensik D10 Jabatan Sias4tan Jen4yah (JSJ) Ibu Pejabat P0lis Kontinjen (IPK) Melaka dikejarkan ke lokasi kejadian.

“Hasil pemeriksaan didapati si 4ati merupakan seorang lelaki tempatan berusia 27 tahun berasal dari Kampung Jaya Gading, Kuantan, Pahang,” katanya kepada pemberita, lap0r Utusan.

Menurutnya, m4ngsa tersebut ditemui dalam keadaan duduk dan lehernya dije’rut serta diikat pada sebatang pokok.

“Ketika ditemui m4yat mangsa masih lengkap berpakaian dan setakat ini tiada unsur jen4yah ditemui di tempat kejadian.

“M4yat telah dibawa ke Jabatan F0rensik H0spital Melaka untuk proses bed4h si4sat dan kes’ diklasifikasikan sebagai m4ti menge’jut,” jelasnya.

Sumber: Utusan via Siakapkeli

BACA JUGA : Mis’teri Terungkai, Bapa Dan Anak Perempuan Di Tu’duh Kes’ Penemuan R4ngka Budak!

nelayan

SEREMBAN: Dua beranak dihadapkan ke M4hkamah M4jistret Seremban atas pertu’duhan membu’nuh seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun, bulan lalu.

Tertvduh Khalid Redza Shuib, 41 dan anak perempuannya berusia 18 hanya mengangguk faham selepas kertas pertvduhan dibacakan jurubahasa di hadapan M4jistret Mohd Firdaus Saleh.

Menurut pertu’duhan, mereka secara bersama pada 3 Mac 2022 lebih kurang jam 7 malam di sebuah rumah di Taman Nee Yan di Seremban telah menyebabkan kem4tian Hanan Hasrul Izwan, 5.

Berikutan itu tertduh did4kwa melakukan kes4lahan di bawah Seksyen 302 Kanun Kes3ksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun yang sama.

Khalid Redza turut did4kwa membvnuh Meriammah Abdullah Basam, 29, pada tarikh antara 15 Mac 2022 hingga 17 Mac 2022 di lokasi sama.

Bagi pertvduhan itu juga tiada pengakuan direk0dkan dan tertvduh hanya mengangguk faham selepas kertas pertvduhan dibacakan di hadapan Mjistret Norzaliza Tesmin.

Selain itu di Mhkamah Sesyen pula, Khalid Redza did4kwa menyebabkan ceder4 par4h ke atas Siti Syarifah Aibiddin, 35, dengan cara menyimbah air panas sehingga kulitnya mlecur yang dilakukan antara 1 Disember 2021 hingga 24 Mac 2022.

Artikel penuh (KLIK SINI)

Continue Reading

Isu Semasa

Ibu Bapa Keluar Ambil Zakat, Remaja 0KU Disyaki Dir0g0l Hingga Lahirkan Bayi Lelaki

Published

on

By

0ku

Seorang remaja perempuan orang kurang upaya (0KU) masalah pertuturan yang disyaki telah dir0gol sehingga melahirkan bayi lelaki di dalam tandas rumahnya di Kampung Cherang Ruku di Pasir Puteh, bulan lalu.

Menurut Timbalan Ketua P0lis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun,pada Mac lepas, setakat ini pihaknya sedang meng3san pel4ku terlibat. Pihaknya masih menunggu sia4atan dan percaya susp3k berada di sekitar rumah m4ngsa.

“Dan saya percaya pelaku ini bukanlah jauh daripada rumah tersebut jadi apapun kita tunggu sias4tan dan Insya-Allah kita akan selesaikan dalam masa terdekat, jadi inilah masalahnya apabila kita mempunyai anak istimewa begini, pemerhatian perlu lebih, ibu bapa perlu melihat secara lebih kerana masyarakat di kampung kita kadang-kadang terlalu mempercayai orang,” katanya selepas program ‘Tangan Bersalaman’ penyampaian sumbangan penduduk terjej4s banjir di Sekolah Kebangsaan Gual To’ Deh, di sini.

Pada program itu sebanyak 150 kit bantuan kerjasama P D R M dan beberapa aktivis kemasyarakatan diagihkan berupa barangan keperluan asas dan pakaian kepada penduduk terakhir yang keluar dari Pusat Pemindahan Sementara (PPS) yang terjej4s banjir di kampung berkenaan.

0ku

(Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun ketika ditemu bual media selepas program ‘Tangan Bersalaman’)

Khamis lalu, media melap0rkan seorang remaja perempuan orang kurang upaya (0KU) mas4lah pertuturan disyaki telah dir0gol sehingga melahirkan bayi lelaki di dalam tandas rumahnya di Kampung Cherang Ruku di Pasir Puteh.

Mangsa yang berusia 18 tahun itu disedari melahirkan bayi lelakinya oleh ibunya yang berusia 36 tahun kira-kira pukul 10.40 malam.

Ekoran kejadian itu,ibu saudara mangsa tampil membuat laporan di Balai Polis Cherang Ruku.

Bapa m4ngsa kemudian membawa bayi berkenaan ke Klinik Kesihatan Cherang Ruku untuk rawatan lanjut.

Berdasarkan keterangan, m4ngsa tidak pernah keluar rumah melainkan hanya ditemani oleh bapanya.

Bagaimanapun, m4ngsa telah ditinggalkan bersama saudara maranya di dalam rumah ketika ibu bapanya keluar mengambil zakat di sebuah masjid, Mei tahun lalu.

Ibu mangsa mengesyaki susp3k masuk ke dalam rumah dan mer0gol anaknya.

Sumber : Berita RTM

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK