Connect with us

Uncategorized

“O0tak…0takk!!”- Inilah Sejarah Z0mbi Yang Sebenarnya Bukanlah Mayat Hidup

Published

on

Z0mbi

Z0mbi Bukan Mayat Hidup

Z0mbi menurut pemahaman kita lebih kepada makhluk yang asalnya adalah ma.yat manusia yang telah mening.gal dunia tetapi hidup kembali tanpa akal fikiran dan menjadikan manusia hidup yang lain sebagai sasaran utama kewujudan mereka.

Z0mbi, makhluk g.anas dengan selera yang menakutkan dan hanya mahu memakan dagi.ng manusia hidup, terutamanya bahagian otak, telah mula mendapat tempatnya yang tersendiri dalam budaya pop.

Z0mbi

Sedutan Filem Warm B0dies

Sebagai makhluk ga.nas yang bergerak perlahan secara berkumpulan, zombi mula menjadi salah satu elemen kuasa yang penting dalam industri hiburan sejak sedekad yang lalu.

Walaupun filem nukilan George Romero pada tahun 1968 (Night of the Living De.ad) sering dianggap sebagai filem z0mbi moden yang terawal, filem zombi yang pertama sebenarnya telah muncul seawal 40 tahun sebelum itu melalui filem White Zombie, yang dibintangi oleh Béla Lugosi sebagai ahli sihir voodoo jahat di Haiti yang mengubah wanita-wanita muda yang cantik bertukar menjadi zombi.

Istilah “z0mbie” (z0mbi) kali pertama muncul dalam sejarah adalah pada tahun 1819 di dalam History of Brazil yang ditulis oleh penyair dan sejarawan, Robert Southey. Oxford English Dictionary pula mencadangkan perkataan ini berasal dari Afrika Barat melalui perbandingan dengan istilah dari Bahasa Kongo nzambi (dewa) dan zumbi atau nzumbi (kesaktian). Beberapa pengarang juga membandingkannya dengan istilah vumbi (mvumbi) atau (nvumbi) dalam bahasa sama yang bermaksud “badan tanpa roh”

Z0mbi

Sedutan dari filem Train to Busan

Tetapi istilah z0mbi yang asal ini bukanlah merujuk kepada ma.yat hidup yang memakan otak manusia seperti yang kita selalu lihat di dalam filem, tetapi zombi dianggap sebagai satu kepercayaan mistik di Afrika Barat. Istilah itu kemudian mencadangkan satu titik yang penting, di mana kuasa sakti meninggalkan badan manusia, hingga akhirnya manusia menjadi sejenis makhluk yang secara fizikalnya dalam bentuk manusia tetapi tiada kemahiran untuk menjaga diri, tiada akal yang waras, dan tiada roh. Kepercayaan ini diimport ke Haiti dan di tempat lain dari Afrika melalui perdagangan hamba.

Z0mbi

Sedutan dari filem Train to Busan

Semua orang tahu tentang z0mbi yang fiksyen, tetapi tak ramai yang mengetahui fakta mengenai z0mbi. Namun bagi kebanyakan orang lain terutamanya sama ada di Haiti dan di tempat lain, z0mbi adalah wujud dalam dunia nyata. Mereka bukan bahan gurauan,  mereka percaya ia adalah perkara yang harus dipandang serius. Kepercayaan terhadap ilmu sihir dan bomoh tersebar luas di seluruh Haiti dan Caribbean, selalunya dalam bentuk keagamaan seperti vo0doo dan santeria.

Z0mbi di Haiti dikatakan sebagai manusia yang dihidupkan semula dari alam kem.atian (kadang-kala dikawal) melalui kaedah ghaib oleh penyihir vo0do0 yang dikenali sebagai bokor atau houngan. Adakalanya zombifikasi dilakukan sebagai huku.ma.n walaupun sebenarnya ia hanya untuk menimbulkan rasa ketakutan yang tinggi terhadap mereka yang percaya bahawa jasad mereka boleh disalahgunakan walaupun setelah m.ati.

Tetapi z0mbi ini juga sering diperkatakan telah digunakan sebagai buruh hamba di ladang dan kebun tebu. Pada tahun 1980, seorang lelaki yang bermasalah mental mendakwa telah dijadikan sebagai seorang tahanan yang diberikan bahan hingga dia berkelakuan seperti z0mbi yang membuat kerja ladang selama dua dekad, tetapi oleh kerana dia gagal membantu untuk membawa siasatan terhadap tempat dia bekerja itu, kisahnya tidak pernah dianggap sah. Lelaki itu adalah Clairvius Narcisse, seorang warga Haiti yang dikatakan telah berubah menjadi z0mbi melalui penggunaan pelbagai bahan ubat-ubatan. Kesnya menarik minat dan beberapa penyelidik saintifik pada masa itu.

Z0mbi

Menurut laporan, Clairvius dira.cun dengan campuran pelbagai ra.cun semula jadi untuk mensimulasikan kemat.ian. Orang yang bertanggungjawab meracu.ni Clairvius dipercayai sebagai adik-beradiknya sendiri akibat tidak berpuas hati tentang soal tanah. Setelah “kem.atian” nya, dia dikebumikan pada 2 Mei 1962, ma.yatnya dipulihkan dan dia diberikan sejenis bahan yang terbuat dari bunga datura bera.cun pada dos tertentu yang memberikan kesan halusinogenik dan boleh menyebabkan kehilangan ingatan.

‘Pemilik’ barunya, seorang ahli sihir bokor kemudian memaksanya bersama dengan beberapa lagi hamba z0mbi yang lain untuk dikerah bekerja di kebun tebu sehinggalah kema.tian tuannya itu pada tahun 1964. Setelah bokor m.ati, pengambilan dos halusinogen seperti biasa pun terhenti, dia akhirnya  kembali sihat (tidak seperti kebanyakan orang lain yang mengalami kerosakan otak akibat diku.burkan hidup-hidup) dan kembali kepada keluarganya setelah beberapa waktu, itu pun hanya selepas dia mendapat tahu bahawa adiknya telah meninggal dunia.

Kisah Narcisse dipopularkan dalam buku The Serpent and the Rainbow karya Wade Davis, Selama beberapa dekad juga, orang-orang barat menganggap z0mbi tidak lebih dari sekadar salah satu makhluk ga.nas dalam filem fiksyen, tetapi tanggapan tersebut dipersoalkan pada tahun 1980-an apabila seorang saintis dan fotografer yang pernah bekerjasama dengan National Geographic iaitu Wade Davis sendiri mengaku telah menemui sejenis serbuk yang boleh mencipta z0mbie, jadi ia memberikan asas sainstifik terhadap kisah z0mbi. Davis tidak mempercayai sihir vo0doo.

Z0mbi

Tetapi dia percaya bahawa dia telah menemui suatu bahan yang boleh mera.cuni m.angsa dan membuatkan dia berada dalam keadaan seperti zombi. Bahan tersebut ialah neurotoksin yang kuat dikenali sebagai tetrodotoxin, yang boleh ditemui pada beberapa jenis haiwan termasuklah ikan buntal.  Dia mendakwa telah menyusup masuk ke dalam organisasi rahsia bokor dan memperoleh beberapa sampel serbuk untuk mencipta zombi, yang kemudian dianalisis secara kimia.

Davis menulis sebuah buku berkaitan topik tersebut yang berjudul The Serpent and the Rainbow yang kemudiannya diadaptasi ke dalam bentuk filem s3ram. Untuk sementara waktu Davis dianggap sebagai individu yang secara saintifik telah merungkai misteri z0mbi. Namun dakwaan Davis kemudian mendapat tentangan oleh saintis yang skeptikal kerana menganggap kaedahnya tidak saintifik, dia berpendapat bahawa sampel serbuk z0mbi yang dicadangkan adalah tidak konsisten, dan jumlah neurotoksin yang terkandung di dalam sampel tersebut tidak cukup tinggi untuk membuat seseorang menjadi zombi.

Tambahan pula, dos yang digunakan oleh kelompok bokor perlu tepat, kerana ia mengandungi terlalu banyak rac.un yang boleh membun.uh seseorang dengan mudah. Faktor yang lain menunjukkan bahawa tidak ada sesiapa pun yang pernah menemui mana-mana kebun dan ladang yang kononnya dipenuhi dengan pekerja zombi di negara pulau kecil itu.

Dalam bukunya yang kedua, Passage of Darkness: The Ethnobiology of the Haitian Z0mbie, Davis mengakui terdapat masalah dengan teorinya dan menyangkal beberapa dakwaan yang lebih sensasi dikenakan terhadapnya. Namun, dia menegaskan, kepercayaan warga Haiti terhadap z0mbi boleh didasarkan pada kes (tetapi diakui agak jarang berlaku) di mana seseorang diracu.ni oleh tetrodotoxin dan kemudian dihidupkan kembali di dalam keranda dan dibawa kembali dari kubur.

Z0mbi

Selain itu, terdapat banyak lagi fenomena z0mbi selain daripada sekadar serbuk, ia hanyalah sebahagian daripada kepercayaan sosiobudaya yang mendalam mengenai kuasa ghaib dan ilmu sihir. Dalam budaya Haiti, ahli sihir v0odoo melakukan lebih banyak perkara lain berbanding menjadikan seseorang sebagai z0mbi, mereka dikatakan membawa rahmat tetapi turut membawa sumpahan dan bala melalui sihir.

Jadi, begitulah kisah-kisah z0mbi Haiti yang wujud dalam dunia nyata melalui ‘kebangkitan’ semula ma.yat dari kubur, dan akhirnya rebah ke tanah sebagai mana zombi di dalam filem yang perlu ditem.bak di kepalanya. Walaupun begitu, z0mbi yang dalam bentuk ma.yat yang dihidupkan semula tetap sekadar mitos dalam kehidupan sebenar, filem-filem dan novel-novel fiksyen yang ada sudah mencukupi untuk memuaskan hati peminat genre seram dan penggemar zombi sepanjang zaman.

RUJUKAN:

Hurston, Zora Neale (2009) Tell My Horse: Voodoo and Life in Haiti and Jamaica, Harper Perennial.

Sumber : Th3Patri0ts

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

Published

on

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

BARU berusia dua tahun tetapi seorang kanak-kanak pandai meniru gaya bintang bola sepak Cristiano Ronaldo, yang sering meraikan jaringan gol dengan laungan ‘Siu’.

Dari baldi, bakul, topi keledar sehinggalah ke set permainan gawang, semuanya mampu dibolosi si cilik ini apabila melakukan tendangan.

Setiap langkah dan aksinya yang tak ubah seperti pemain profesional sering dirakamkan oleh ibu bapanya dan dikongsi di laman sosial.

Berkongsi cerita kepada mStar, ibu kanak-kanak itu, Anis Adibah Hashim berkata, anak sulungnya, Yusuff Iskandar Mahadir kini berusia dua tahun enam bulan.

Lebih mesra disapa Anis, katanya, dia percaya minat suaminya dalam dunia bola sepak menyebabkan sukan itu mula mempengaruhi anaknya ketika masih dalam kandungan lagi.

“Minat Yusuff pada bola sepak sejak dia belum lahir lagi. Setiap malam sebelum tidur, suami saya iaitu bapa Yusuff akan gosok perut (baby bump).

“Setiap kali gosok perut, suami kata bila anak lahir nanti, dia mahu anak minat bermain bola sepak dan jadi pemain bola sepak,” katanya ketika dihubungi.

Yusuff merupakan kanak-kanak yang aktif dan peramah.

Menurut wanita berusia 35 tahun itu, bapanya, Allahyarham Hashim Abdullah merupakan pemain bola sepak Kelantan yang ketika itu Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) dan suaminya, Mahadir Othman, 40, aktif mewakili sekolah untuk beberapa kejohanan.

“Suami selalu main bola permainan di hadapan Yusuff. Selalu juga bola tu menyentuh kaki anak yang sedang baring atau meniarap.

“Masuk usia lebih setahun, Yusuff pula semakin obses dengan bola. Hampir setiap hari dia bermain bola di rumah bersama ayahnya,” ujarnya yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan.

Bapa Yusuff sentiasa melatih anaknya bermain bola sepak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Anis, anaknya tidak seperti kebanyakan kanak-kanak lain yang lebih berminat untuk bermain dengan pelbagai jenis permainan yang dijual di pasaran.

“Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan seperti patung Ultraman. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung minta belikan.

Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung.
ANIS ADIBAH HASHIM

“Lebih 20 biji bola kami beli untuk Yusuff. Sekurang-kurangnya kena ada sebiji bola di rumah nenek dan ibu saudara yang sering dikunjunginya, serta sebiji bola dalam kereta untuk Yusuff bermain… kalau tak, nanti dia menangis.

“Sebagai kanak-kanak, Yusuff sudah tentu minat menonton kartun dan dia lebih teruja dengan siri animasi Bola Kampung,” ujarnya lagi.

Antara jersi milik Yusuff,

Lebih banyak menghabiskan masa dengan berlatih di rumah, dia yang merupakan suri rumah menambah, anaknya juga dibawa ke padang berdekatan.

“Yusuff ni aktif, peramah dan bercakap non-stop walaupun kita tak faham apa yang dia cakap sebab pelat. Dia memang susah nak menangis, sangat happy-go-lucky.

“Buat masa ini, Yusuff lebih tahu perkataan gol. Bola pun disebutnya gol. Kalau Yusuff dapat jaringkan goL, ayah dia akan bagi ganjaran ais krim dan pernah sanggup belikan pukul 11 malam,” katanya sambil menambah suaminya merupakan penyokong Ronaldo dan Manchester United.

Sebagai ibu, Anis berkata, dia akan sentiasa menyokong minat dan bidang yang diceburi anaknya termasuk menjadikan pemain bola sepak sebagai kerjaya.

“Kalau Yusuff hanya menjadikannya bola sepak sebagai hobi dan bukan kerjaya, saya tak paksa dan tetap menyokong apa juga selagi ia baik, tidak memudaratkan dan tidak melanggar hukum.

“Sebagai ibu bapa, kita perlu menghargai anak tu walau sekecil-kecil pun pencapaian itu kerana ia cukup bermakna bagi mereka. Dari situ dia akan tunjuk sikap yang baik,” katanya.

Sumber: mStar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Uncategorized

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Published

on

By

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Tindakan bintang bola sepak negara, Arif Aiman yang dikhabarkan baru membeli sebuah kereta mewah jenis Mercedes CLA45S AMG keluaran 2021 mencuri tumpuan orang ramai di media sosial.

Menerusi laman Instagram, pengedar kenderaan Hafis Naserr berkongsi momen ketika pemain kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) itu menerima kenderaan mewah tersebut di depan rumahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Walaupun tiada butiran lanjut dinyatakan, difahamkan kenderaan berwarna silver itu boleh mencecah harga sehingga RM400,000 mengikut pasaran semasa.

Bagaimanapun, tidak hairan pemain berusia 20 tahun itu mampu memilikinya apatah lagi dia pernah membawa gelaran Pemain Paling Bernilai Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Menerusi kapsyen, Hafis mengucapkan tahniah atas pencapaian Arif dan mendoakan bintang muda itu terus dimurahkan rezeki serta berjaya dalam karier bola sepak tanah air.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Congratulation to adik @ariifaiman42 for your archivement.. berkat usaha keras & tak henti2 cari peluang yang terbaik untuk karier adik, u really do a good job.
“Semoga adik dimurahkan rezeki & sentiasa dalam lindungan Allah SWT, abang doakan adik makin maju dalam karier adik,” tulisnya.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut tumpang gembira atas rezeki diperoleh Arif dan berharap dia dapat mengekalkan momentum dan prestasi di atas padang.

Kurang gosip, masa ni la nak kumpul aset…

Sumber: Instagram Hafis Naserr

 

Continue Reading

Uncategorized

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Published

on

By

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Berita tentang kemalangan melibatkan dua orang wanita dewasa dan seorang kanak-kanak yang dipercayai tercampak ketika menaiki permainan ‘sotong ride’ di Fun Fair Puncak Alam malam tadi sememangnya mengejutkan ramai.

Tiga individu cedera
Menerusi laporan dari Kosmo! Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa memaklumkan yang pihaknya bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima maklumat mengenai insiden itu kira-kira pukul 8.50 malam.

“Berdasarkan maklumat awal, kesemua mangsa berada di atas permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak sebelum terjatuh.
“Siasatan menyeluruh mengenai kejadian itu bagaimanapun masih dijalankan termasuk mengenal pasti identiti mangsa terlibat,” katanya.
Kesemua mangsa telah dibawa ke Hospital Shah Alam untuk menerima rawatan lanjut.

Telah diarahkan tutup serta merta
Difahamkan, fun fair tersebut telah diarahkan tutup secara serta merta bagi siasatan lanjut. Ada juga kenyataan memaklumkan bahawa fun fair berkenaan beroperasi tanpa lesen.

“Arahan itu dikeluarkan selepas polis turut berbincang dengan Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS).
“Siasatan lanjut akan dijalankan mengikut Seksyen 6 Enekmen Hiburan dan Tempat Hiburan Negeri Selangor 1995 kerana beroperasi tanpa lesen,” katanya.

Abang kepada mangsa kongsi keadaan adik
Dalam pada itu, seorang individu telah berkongsi keadaan seorang kanak-kanak di dalam ambulans dengan meninggalkan kapsyen “adik saya fighter guys“.

LIHAT VIDEO DISINI

Pengguna TikTok dikenali sebagai Saiful Azif itu memuat naik video kanak-kanak yang cedera dipercaya salah seorang mangsa kejadian ‘sotong ride’ tersebut.

Saman je mereka
Perkongsian tersebut telah mendapat pelbagai maklum balas daripada warganet. Rata-rata mereka meluahkan rasa bimbang dengan kejadian terbabit dan meminta ahli keluarga kesemua mangsa mengambil tindakan sewajarnya diatas insiden berkenaan.

LIHAT VIDEO DISINI

Tahap keselamatan permainan diragukan
Saiful Azif juga turut bekongsi beberapa gambar keadaan tempat duduk permainan tersebut. Menurutnya, tahap keselamatan untuk permainan di fun fair berkenaan agak meragukan sehingga menyebabkan berlakunya insiden tidak terduga itu.

Walau bagaimanapun, siasatan masih sedang dijalankan untuk mengesan punca sebenar kejadian tersebut boleh berlaku.

Terdahulu, tular di media sosial terutamanya di TikTok video beberapa individu tercampak sewaktu menaiki permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak laju.

Hal tersebut membuatkan ramai yang berada di tapak fun fair itu panik dan kesemua mangsa mengalami kecederaan apabila terhempas jatuh ke bawah dari atas permainan berbahaya terbabit.

komen para netizen 

Sumber: Kosmo! (Iskandar Shah Mohamed), TikTok saifulazif, farinarynaa_

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK