Connect with us

Uncategorized

“O0tak…0takk!!”- Inilah Sejarah Z0mbi Yang Sebenarnya Bukanlah Mayat Hidup

Published

on

Z0mbi

Z0mbi Bukan Mayat Hidup

Z0mbi menurut pemahaman kita lebih kepada makhluk yang asalnya adalah ma.yat manusia yang telah mening.gal dunia tetapi hidup kembali tanpa akal fikiran dan menjadikan manusia hidup yang lain sebagai sasaran utama kewujudan mereka.

Z0mbi, makhluk g.anas dengan selera yang menakutkan dan hanya mahu memakan dagi.ng manusia hidup, terutamanya bahagian otak, telah mula mendapat tempatnya yang tersendiri dalam budaya pop.

Z0mbi

Sedutan Filem Warm B0dies

Sebagai makhluk ga.nas yang bergerak perlahan secara berkumpulan, zombi mula menjadi salah satu elemen kuasa yang penting dalam industri hiburan sejak sedekad yang lalu.

Walaupun filem nukilan George Romero pada tahun 1968 (Night of the Living De.ad) sering dianggap sebagai filem z0mbi moden yang terawal, filem zombi yang pertama sebenarnya telah muncul seawal 40 tahun sebelum itu melalui filem White Zombie, yang dibintangi oleh Béla Lugosi sebagai ahli sihir voodoo jahat di Haiti yang mengubah wanita-wanita muda yang cantik bertukar menjadi zombi.

Istilah “z0mbie” (z0mbi) kali pertama muncul dalam sejarah adalah pada tahun 1819 di dalam History of Brazil yang ditulis oleh penyair dan sejarawan, Robert Southey. Oxford English Dictionary pula mencadangkan perkataan ini berasal dari Afrika Barat melalui perbandingan dengan istilah dari Bahasa Kongo nzambi (dewa) dan zumbi atau nzumbi (kesaktian). Beberapa pengarang juga membandingkannya dengan istilah vumbi (mvumbi) atau (nvumbi) dalam bahasa sama yang bermaksud “badan tanpa roh”

Z0mbi

Sedutan dari filem Train to Busan

Tetapi istilah z0mbi yang asal ini bukanlah merujuk kepada ma.yat hidup yang memakan otak manusia seperti yang kita selalu lihat di dalam filem, tetapi zombi dianggap sebagai satu kepercayaan mistik di Afrika Barat. Istilah itu kemudian mencadangkan satu titik yang penting, di mana kuasa sakti meninggalkan badan manusia, hingga akhirnya manusia menjadi sejenis makhluk yang secara fizikalnya dalam bentuk manusia tetapi tiada kemahiran untuk menjaga diri, tiada akal yang waras, dan tiada roh. Kepercayaan ini diimport ke Haiti dan di tempat lain dari Afrika melalui perdagangan hamba.

Z0mbi

Sedutan dari filem Train to Busan

Semua orang tahu tentang z0mbi yang fiksyen, tetapi tak ramai yang mengetahui fakta mengenai z0mbi. Namun bagi kebanyakan orang lain terutamanya sama ada di Haiti dan di tempat lain, z0mbi adalah wujud dalam dunia nyata. Mereka bukan bahan gurauan,  mereka percaya ia adalah perkara yang harus dipandang serius. Kepercayaan terhadap ilmu sihir dan bomoh tersebar luas di seluruh Haiti dan Caribbean, selalunya dalam bentuk keagamaan seperti vo0doo dan santeria.

Z0mbi di Haiti dikatakan sebagai manusia yang dihidupkan semula dari alam kem.atian (kadang-kala dikawal) melalui kaedah ghaib oleh penyihir vo0do0 yang dikenali sebagai bokor atau houngan. Adakalanya zombifikasi dilakukan sebagai huku.ma.n walaupun sebenarnya ia hanya untuk menimbulkan rasa ketakutan yang tinggi terhadap mereka yang percaya bahawa jasad mereka boleh disalahgunakan walaupun setelah m.ati.

Tetapi z0mbi ini juga sering diperkatakan telah digunakan sebagai buruh hamba di ladang dan kebun tebu. Pada tahun 1980, seorang lelaki yang bermasalah mental mendakwa telah dijadikan sebagai seorang tahanan yang diberikan bahan hingga dia berkelakuan seperti z0mbi yang membuat kerja ladang selama dua dekad, tetapi oleh kerana dia gagal membantu untuk membawa siasatan terhadap tempat dia bekerja itu, kisahnya tidak pernah dianggap sah. Lelaki itu adalah Clairvius Narcisse, seorang warga Haiti yang dikatakan telah berubah menjadi z0mbi melalui penggunaan pelbagai bahan ubat-ubatan. Kesnya menarik minat dan beberapa penyelidik saintifik pada masa itu.

Z0mbi

Menurut laporan, Clairvius dira.cun dengan campuran pelbagai ra.cun semula jadi untuk mensimulasikan kemat.ian. Orang yang bertanggungjawab meracu.ni Clairvius dipercayai sebagai adik-beradiknya sendiri akibat tidak berpuas hati tentang soal tanah. Setelah “kem.atian” nya, dia dikebumikan pada 2 Mei 1962, ma.yatnya dipulihkan dan dia diberikan sejenis bahan yang terbuat dari bunga datura bera.cun pada dos tertentu yang memberikan kesan halusinogenik dan boleh menyebabkan kehilangan ingatan.

‘Pemilik’ barunya, seorang ahli sihir bokor kemudian memaksanya bersama dengan beberapa lagi hamba z0mbi yang lain untuk dikerah bekerja di kebun tebu sehinggalah kema.tian tuannya itu pada tahun 1964. Setelah bokor m.ati, pengambilan dos halusinogen seperti biasa pun terhenti, dia akhirnya  kembali sihat (tidak seperti kebanyakan orang lain yang mengalami kerosakan otak akibat diku.burkan hidup-hidup) dan kembali kepada keluarganya setelah beberapa waktu, itu pun hanya selepas dia mendapat tahu bahawa adiknya telah meninggal dunia.

Kisah Narcisse dipopularkan dalam buku The Serpent and the Rainbow karya Wade Davis, Selama beberapa dekad juga, orang-orang barat menganggap z0mbi tidak lebih dari sekadar salah satu makhluk ga.nas dalam filem fiksyen, tetapi tanggapan tersebut dipersoalkan pada tahun 1980-an apabila seorang saintis dan fotografer yang pernah bekerjasama dengan National Geographic iaitu Wade Davis sendiri mengaku telah menemui sejenis serbuk yang boleh mencipta z0mbie, jadi ia memberikan asas sainstifik terhadap kisah z0mbi. Davis tidak mempercayai sihir vo0doo.

Z0mbi

Tetapi dia percaya bahawa dia telah menemui suatu bahan yang boleh mera.cuni m.angsa dan membuatkan dia berada dalam keadaan seperti zombi. Bahan tersebut ialah neurotoksin yang kuat dikenali sebagai tetrodotoxin, yang boleh ditemui pada beberapa jenis haiwan termasuklah ikan buntal.  Dia mendakwa telah menyusup masuk ke dalam organisasi rahsia bokor dan memperoleh beberapa sampel serbuk untuk mencipta zombi, yang kemudian dianalisis secara kimia.

Davis menulis sebuah buku berkaitan topik tersebut yang berjudul The Serpent and the Rainbow yang kemudiannya diadaptasi ke dalam bentuk filem s3ram. Untuk sementara waktu Davis dianggap sebagai individu yang secara saintifik telah merungkai misteri z0mbi. Namun dakwaan Davis kemudian mendapat tentangan oleh saintis yang skeptikal kerana menganggap kaedahnya tidak saintifik, dia berpendapat bahawa sampel serbuk z0mbi yang dicadangkan adalah tidak konsisten, dan jumlah neurotoksin yang terkandung di dalam sampel tersebut tidak cukup tinggi untuk membuat seseorang menjadi zombi.

Tambahan pula, dos yang digunakan oleh kelompok bokor perlu tepat, kerana ia mengandungi terlalu banyak rac.un yang boleh membun.uh seseorang dengan mudah. Faktor yang lain menunjukkan bahawa tidak ada sesiapa pun yang pernah menemui mana-mana kebun dan ladang yang kononnya dipenuhi dengan pekerja zombi di negara pulau kecil itu.

Dalam bukunya yang kedua, Passage of Darkness: The Ethnobiology of the Haitian Z0mbie, Davis mengakui terdapat masalah dengan teorinya dan menyangkal beberapa dakwaan yang lebih sensasi dikenakan terhadapnya. Namun, dia menegaskan, kepercayaan warga Haiti terhadap z0mbi boleh didasarkan pada kes (tetapi diakui agak jarang berlaku) di mana seseorang diracu.ni oleh tetrodotoxin dan kemudian dihidupkan kembali di dalam keranda dan dibawa kembali dari kubur.

Z0mbi

Selain itu, terdapat banyak lagi fenomena z0mbi selain daripada sekadar serbuk, ia hanyalah sebahagian daripada kepercayaan sosiobudaya yang mendalam mengenai kuasa ghaib dan ilmu sihir. Dalam budaya Haiti, ahli sihir v0odoo melakukan lebih banyak perkara lain berbanding menjadikan seseorang sebagai z0mbi, mereka dikatakan membawa rahmat tetapi turut membawa sumpahan dan bala melalui sihir.

Jadi, begitulah kisah-kisah z0mbi Haiti yang wujud dalam dunia nyata melalui ‘kebangkitan’ semula ma.yat dari kubur, dan akhirnya rebah ke tanah sebagai mana zombi di dalam filem yang perlu ditem.bak di kepalanya. Walaupun begitu, z0mbi yang dalam bentuk ma.yat yang dihidupkan semula tetap sekadar mitos dalam kehidupan sebenar, filem-filem dan novel-novel fiksyen yang ada sudah mencukupi untuk memuaskan hati peminat genre seram dan penggemar zombi sepanjang zaman.

RUJUKAN:

Hurston, Zora Neale (2009) Tell My Horse: Voodoo and Life in Haiti and Jamaica, Harper Perennial.

Sumber : Th3Patri0ts

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Tular Video Dua Lelaki Hina Nabi Muhammad, PDRM Sedang Siasat

Published

on

Tular Video Dua Lelaki Hina Nabi Muhammad, PDRM Sedang Siasat

Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengesahkan telah menerima laporan mengenai video tular di media sosial membabitkan dua lelaki dipercayai menghina Nabi Muhammad SAW.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang melakukan siasatan berhubung perkara tersebut,

“Sudah tentu KDN akan memberi keutamaan kepada perkembangan kes ini yang tentunya tidak sihat sama sekali dalam konteks amalan beragama di negara ini,” katanya.

Beliau yang juga Setiausaha Agung PKR berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Sambutan Hari Penjara ke-233 di Maktab Penjara Kajang, Kajang hari ini.

Turut hadir, Ketua Setiausaha KDN Datuk Ruji Ubi dan Ketua Pengarah Jabatan Penjara Datuk Nordin Muhamad.

Terdahulu, tular sebuah video berdurasi 52 saat memaparkan dua lelaki mendakwa Nabi Muhammad adalah Allah dan Allah adalah gelaran bagi baginda.

Rakama itu turut menarik perhatian penyanyi rap dan aktivis, Caprice yang menggesa pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) supaya menyiasat siapa dalang di sebalik ajaran berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiger of AlQuds (@capricedaddycap)

Sumber: BERNAMA, Instagram Caprice

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Uncategorized

Shermon Burgess, ketua aktivis 4nti-Islam terkemuka di Australia kini dapat hidayah Allah

Published

on

Shermon Burgess, ketua aktivis 4nti-Islam terkemuka di Australia kini dapat hidayah Allah

SYDNEY – Seorang aktivis anti-Islam terkemuka di Australia mengejutkan ramai pihak terutama kumpulan berhaluan kanan apabila mengisytiharkan dirinya telah memeluk agama Islam.

Shermon Burgess ialah bekas ketua kumpulan sayap kanan United Patriot Fronts (UPF) dan terkenal dengan peranannya semasa protes anti-Islam yang tertumpu kepada pembinaan masjid di Bendigo pada 2015. Burgess menganjurkan berpuluh protes bersama ketua kumpulan neo-Nazi, Blair Cottrell dan Neil Erikson.

Selain UPF, Burgess pernah mengetuai beberapa lagi organisasi anti-Islam dan antipendatang, antaranya Reclaim Australia serta Defence League yang kini telah dibubarkan.

Alasan utama Burgess memilih Islam kerana tertarik dengan pendirian teguh agama tersebut terhadap isu maskuliniti, peranan jantina dan penentang total terhadap lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ).

Tidak lama dahulu, Burgess pernah melabelkan Islam sebagai mundur dan menegaskan agama tersebut tidak sesuai diamalkan dalam cara hidup orang tempatan di Australia.

Dia juga menghasilkan pelbagai kandungan berbaur perkauman dan menghasut di laman media sosialnya ‘The Great Aussie’ sebagai tanda kebencian terhadap komuniti Muslim.

TERBUKA HATI

Burgess dalam temu bual eksklusif di portal Crikey berkata, dia terbuka hati mendekati Islam, seterusnya memeluk agama itu semasa Australia dilanda pandemik Covid-19.

Malah, pertemuannya dengan Ketua Muslim Freedom Movement, Youssra Rose menjadi titik penting dalam memberinya input dan pandangan lebih jelas mengenai Islam.

“Anda mesti tidak percaya melihat saya berdiri bersama orang Islam untuk berjuang dengan tujuan sama, namun kini banyak yang telah berubah. Kini saya bersama komuniti Muslim untuk melawan penind4san Zi0nis dan Fre3mason yang memerintah,” katanya.

TERIMA KEC4MAN

Selepas memeluk Islam, Burgess mengakui dia menerima banyak kec4man dan u.gutan daripada bekas ahli-ahli UPF. Malah, akaun media sosialnya dihujani dengan kata-kata k3sat, namun perkara itu tidak sesekali melemahkan semangatnya untuk terus mendalami Islam.

“Ramai antara mereka merupakan peminum ar4k t3gar.

“Malah, mereka juga mempunyai kehidupan yang tungg4ng-l4nggang.

“Saya suka dengan aspek kesihatan Islam yang melatih dan menghalang penganutnya daripada mengambil alkohol serta d4dah,” ujarnya.

Tambah Burgess, kehidupannya kini lebih teratur dan bermakna berbanding sebelum mengucap dua kalimah syahadah.

Sumber: https://mykmu.ne

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Uncategorized

Sedar tiada tauliah, Ustaz Kazim tolak undangan ceramah di Selangor

Published

on

Sedar tiada tauliah, Ustaz Kazim tolak undangan ceramah di Selangor

Pendakwah popular, Datuk Kazim Elias mendedahkan beliau tidak mempunyai tauliah untuk mengajar tentang agama Islam daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Datuk Kazim atau popular dengan panggilan Ustaz Kazim berkata, ketika ini beliau hanya mempunyai tauliah di dua negeri selain akan menerima satu lagi tauliah khas daripada sebuah negeri.

Menurut pendakwah berusia 50 tahun itu, beliau mengucapkan terima kasih atas ‘kebenaran sementara’ selama ini yang dipohon pihak penganjur bagi sesebuah program serta menyedari bahawa perlu mengikut undang-undang ditetapkan.

“Saya tidak ada tauliah mengajar daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) namun begitu saya berterima kasih kerana diberi peluang berceramah di seluruh negeri Selangor selama ini dengan kebenaran sementara yang dipohon oleh pihak yang mengundang saya.
“Atas kesedaran bahawa saya tidak mempunyai tauliah maka saya tidak dapat menerima semua jemputan daripada pihak masjid dan surau di Selangor.
“Kerana ini adalah peraturan dan undang-undang. Siapapun kita, kita perlu mematuhi peraturan dan undang-undang,” tulisnya menerusi satu hantaran di laman Facebook semalam.

The Tahfiz school Al-Barakah Manjoi will eventually closed down due to unsufficient funds in sustaining the cost of running the school said the founder Ustad Datuk Mohammad Kazim Elias.

Sementara itu, beliau juga memaklumkan bahawa pihaknya terpaksa menolak bagi memenuhi undangan program ceramah di Selangor dan menerimanya dengan hati terbuka.

“Insya-Allah pihak saya tidak akan menerima lagi sebarang jemputan ceramah dan lain-lain di negeri Selangor dan saya memohon maaf kepada semua yang menjemput saya kerana tidak dapat melayan jemputan anda semua.
“Terima kasih kepada semua yang pernah mengurus, menjemput dan menghadiri semua program saya selama ini di Selangor.
“Anda boleh terus mengikuti kuliah saya di media sosial atau datang melawat sekolah saya di Pusat Pendidikan Al Barakah,” ujarnya.

Terdahulu, menerusi laporan media, Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, tiada ‘special lane’ atau pengecualian istimewa diberikan kepada mana-mana pendakwah walaupun popular.

Ini kerana golongan yang mengajar mengenai agama Islam perlu tertakluk kepada undang-undang serta peraturan berkuat kuasa di Selangor.

Sumber: Facebook Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK