Connect with us

Viral

Menyaksikan Langit Bertukar Merah Pada Waktu Malam, Penampakan 26 Imej Aneh Di Langit Klang Cetus Panik!

Published

on

Langit

Korang tahu tak?

Sekitar tahun 1992 dalam bulan Oktober, daerah Klang g3mpar dengan penampakan aneh dilangit yang berbentuk pelbagai benda.

Ianya disaksikan oleh 200 pelajar sekolah agama. Imej-imej berbentuk seperti kabus silau itu mula muncul sekitar jam 11.30 malam hingga ke pagi buta.

LangitImej apa yang dorang nampak tu?

Antara imej terbentuk adalah kala jengking, manusia berwajah khin’zir, wajah perempuan, ker’anda, janin dan 26 lagi imej yang lain.

Keadaan agak mena’kutkan dengan latar belakang merah seperti senja sedangkan ketika itu sudah pun lewat malam.

Kata saksi lagi, khalimah nama Allah juga ada terbentuk.

Keadaan bagi mereka ketika ini agak mena’kutkan kerana tidak pernah berlaku. Tambahan pula imej-imej itu terbentuk dengan jelas. Peta, may’at yang dikap’ankan, ikan paus, burung, orang berdoa dan sebagainya dapat dilihat terukir dilangit. Berpusu-pusu pelajar sekolah agama keluar melihat kejadian aneh tersebut.

Langit

Lepas je kejadian ni, ramailah orang mula berteori pelbagai hal dan rupanya zaman ni pun dah ramai kaki konsp’irasi. Ada juga yang menyatakan bahawa bumi akan ditimpa musi’bah atau banjir besar hingga beberapa ahli dari pergerakan digelar Ajaran Sulaiman (katanya pergerakan ini sudah dihara’mkan) telah membina 3 biji kapal besar bagi menyelamatkan diri. Hal ini nyata membuatkan penduduk lainnya pa’nik.

Namun akhirnya kapal tersebut terbengkalai sahaja.

Memang orang panik lah nak pula JAIS pun ada mengeluarkan kenyataan bahawa kejadian imej pelik dilangit itu adalah benar, mereka siap pergi ke sekolah agama Klang bagi menemubual beberapa saksi. Zaman-zaman ni takda lagi namanya Facebook bagai.

Langit

Jadi saksi jujur serta surat khabarlah yang menjadi sumber utama kepercayaan netizen. Kalau surat khabar kata ti’pu, tipulah dia. Kalau dikatakan benar, maka benarlah ia.

Kata pelajar-pelajar disekolah agama itu, selepas sahaja kejadian ini berlaku, mereka menjadi tr4uma. Merasa t4kut hingga tidak berselera untuk makan dan tidur. Mereka terus menerus beribadat, baca Al-Quran bahkan berpuasa.

Punyalah kecoh masa ni sampaikan Hal-ehwal agama Islam, Jabatan perdana menteri pun ikut serta menyi4sat kejadian. Hujung-hujung BHEAI-JPM mengesahkan hal ini adalah suatu penipuan.

Kenyataan JPM mengatakan ia cuma khayalan pelajar-pelajar tersebut kerana keta4suban mereka terhadap ajaran seorang guru yang dikatakan menyebarkan dak’yah s3sat.

Katanya lagi pelajar ni semua sudah dipengaruhi untuk berlebihan menyanjung guru tersebut hingga apa yang diberitahu olehnya mereka akan percaya bulat-bulat. Kira dah kena brainwash lah.

Nak pula pelajar ada khabar melihat imej wajah tok guru mereka berserta namanya. Jadi pihak JPM merasa sangat was-was.

Apakah disebalik kejadian ini semua?

JPM mengeluarkan kenyataan bahawa pelajar-pelajar ini bergerak dengan pergerakan ajaran bernama Ajaran Sulaiman. Yakni yang dimention tadi menyebarkan berita tentang musi’bah dasyat bakal berlaku hingga mereka membina kapal besar dengan menggunakan wang pengumpulan dana. Mereka nyatakan kutipan dana ini adalah sebahagian dari persediaan untuk hari kia’mat.

(Sumber JPM sendiri, kalau salah boleh marah JPM. Sebab tu dah catat dekat bawah mencari sak’si)

Kejadian ini juga telah mengambil titik dari pandangan sains, yelah nak juga tahu ada kemungkinan tak hal seperti ini berlaku?

Langit

Menurut kata seorang pensyarah dari UiTM bernama Prof Madya Dr Nani Fadzlina, fenomena alam seperti ini mungkin ada kaitan dengan The Morning Glory, Light Pillar atau Fire Rainbow dimana ia terhasil daripada konfigurasi tertentu di muka bumi.

Namun, ketiga fenomena ini amatlah jarang berlaku di negara Asia seperti kita. Misalnya Light Pillar yang biasanya berlaku dikawasan bersalji atau gunung berapi sahaja.

Namun pandangannya yang lain, dia tidak juga menidakkan ada kemungkinan hal ini semua boleh berlaku dengan kehendak Allah.

Jadi cerita imej terlakar di langit ini tak siapa pun tahu ia benar atau tidak memandangkan pihak JAIS dan JPM mempunyai pandangan berbeza. Lagipula ada juga saksi dari luar kalangan pelajar memberitahu tentang kebenaran penampakan ini dan mereka bersungguh memberitahu ianya adalah benar.

Kalau zaman-zaman saya dulu, famous dengan viral bunyi dari langit. Tak ingatlah sekitar tahun berapa tapi rasanya benda ni jadi di Sabah. Memang seram masa tu, kalau kita berada di situasi begini pun rasanya kita akan ingat kia’mat je kan?

Ada tak dari kalangan korang boleh sahihkan cerita ni? Manalah tahu ada sak’si selain pelajar?

Sebab kenyataan JAIS dan JPM pun tak sehaluan. Jadi kita tak boleh kata tipu tak boleh juga kata benar kan…

Antara komen netizen :

Langit

Sumber : Salmah Melor FB

Semasa

Hadir konsert lagenda India, wanita tulis kapsyen sentuh sensitiviti kaum

Published

on

Hadir konsert lagenda India, wanita tulis kapsyen sentuh sensitiviti kaum

Konsert Mega Lagenda India A.R. Rahman yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Sabtu lalu sememangnya menghadirkan pelbagai cerita menarik seperti penampilan Dato’ Sri Siti Nurhaliza yang membuka tirai dengan penuh bertenaga.

Lebih menyeronokkan lagi, kehadiran A.R. Rahman bukan sahaja dihadiri oleh masyarakat India tetapi turut kelihatan pelbagai kaum bersorak apabila penyanyi dan komposer hebat itu muncul.

Namun, disebalik kemeriahan 60,000 penonton di dalam stadium tersebut ada sesetengah pihak yang langsung tidak peka dan menjaga sensitiviti sebagai rakyat Malaysia apabila memuat naik momen berada di konsert dengan kapsyen rasis.

Menerusi posting yang dibuat pengguna Twitter Kesavan Vekraman, dia telah berkongsi semula rakaman Insta Story seorang wanita yang menyebut perkataan menyentuh perihal sensitiviti kaum India.

“Pening dengar lagu k***ng. Nak lagu Nustey please…waiting for Tokti ni,” tulisnya sambil merakam suasana di dalam stadium.

Hidup dah lama, sensitiviti orang pun tak faham

Perkongsian tersebut nyata membuatkan ramai berasa geram kerana tindakan seperti itu boleh menggangu keharmonian semua kaum di Malaysia terutamanya yang hadir sewaktu konsert mega itu.

Susulan dikecam teruk netizen di media sosial, wanita terbabit telah membuat permohonan maaf diatas keterlanjurannya menulis perkataan rasis di media sosialnya yang mempunyai ratusan ribu pengikut.

Konsert A.R. Rahman yang berlangsung pada 28 Januari 2023 telah mendapat sambutan hangat apabila SNBJ dipenuhi penonton lebih dari 60,000 orang.

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut hadir menyaksikan konsert tersebut bersama isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah dan mengakui sangat gembira melihat pelbagai kaum menyaksikan konsert mega dari komposer terkenal India.

Sumber: Twitter Kesavan Vekraman

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Viral

Selepas Di Sweden, Aktivis Bakar Al-Quran Lagi Berhampiran Masjid Di Denmark

Published

on

Selepas Di Sweden, Aktivis Bakar Al-Quran Lagi Berhampiran Masjid Di Denmark

Baru-baru ini, dunia dikejutkan dengan tindakan ahli politik Sweden berhaluan kanan yang membakar al-Quran. Tindakan biadapnya telah menjadi kecaman ramai termasuklah negara Malaysia.

Walau bagaimanapun, pemimpin parti ‘Hard Line’ dikenali sebagai Rasmus Paludan yang juga ahli politik anti-imigran Denmark-Sweden itu telah mendapat permit polis bagi mengadakan demonstrasi bertujuan bagi menentang Islam.

Tindakan biadapnya membakar al-Quran tempoh hari telah dilakukan dihadapan Kedutaan Turkiye.

Bakar al-Quran sekali lagi

Selepas beberapa hari insiden tersebut menjadi kekecohan terutama di negara-negara Islam, Paludan sekali lagi membuat onar dengan membakar al-Quran di hadapan masjid di Denmark.

Turkiye panggil Duta Denmark

Susulan itu, memetik laporan dari Kosmo! merujuk kepada media tempatan, Turkiye telah memanggil duta Denmark semalam untuk mengecam tindakan Copenhagen yang memberi keizinan pelampau berhaluan kanan membakar al-Quran disebabkan keengganan Ankara membenarkan Sweden dan Finland menganggotai Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

Dalam video yang tular, Paludan pada awalnya membakar satu salinan ayat suci Al-Quran di hadapan masjid di Copenhagen sebelum membakar salinan kedua di luar kedutaan Turkiye.

Disebabkan Sweden membenarkan ahli politiknya mengadakan protes sebegitu di ibu negara, Stockholm, ia sekali gus mendorong Turkiye menangguhkan rundingan dua negara itu untuk mengertai NATO.

Sumber: Kosmo!

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

‘Maafkan adik mak, adik tak dapat jumpa mak lagi’

Published

on

‘Maafkan adik mak, adik tak dapat jumpa mak lagi’

Manjung: “Semalam saya sempat buat panggilan video dengan arwah mak, tak sangka ia adalah kali terakhir kami dapat bergelak-ketawa,” kata Ahmad Shahful Osman Azmi, anak kepada Fatimah Mohd Ali yang meninggal dunia dalam nahas di Jalan Beruas-Ipoh, dekat sini, hari ini.

Dalam kejadian 8.30 pagi itu, Fatimah, 64, maut selepas Perodua Kelisa yang dipandunya terlanggar van pekerja, lalu terbabas ke dalam gaung.

Kemalangan itu turut meragut nyawa jirannya, Mohd Ibrahim Md Deram, 77.

Akibat kejadian itu juga, suami kepada Fatimah, Osman Azmi Chulan, 70, patah kaki kanan manakala anak kepada Mohd Ibrahim, Fazlina Mohd Ibrahim, 53, parah.

Menurut Ahmad Shahful, 30, dia mengetahui berita kematian ibunya, 9 pagi tadi ketika di tempat kerjanya di Sungai Petani, Kedah.

“Rakan saya yang tinggal di kampung hubungi saya pagi tadi.

“Susah saya nak percaya pada awalnya kerana baru semalam kami bersembang melalui panggilan video.

“Arwah mak sempat berlawak dengan saya dan bersembang dengan cucu bongsunya, Nur Arisa Adelia Ahmad Shahful, 2,” katanya ketika ditemui di Unit Perubatan Forensik Hospital Seri Manjung, hari ini.

Difahamkan, Fatimah dalam perjalanan ke Klinik Kesihatan Beruas untuk membawa Osman membuat pemeriksaan kesihatan.

Ahmad Shahful berkata, ibunya seorang yang periang dan suka membantu jiran tetangga untuk pergi membuat pemeriksaan kesihatan di klinik.

“Memandangkan mak boleh memandu kereta, arwah kerap membantu jiran yang berkeperluan. Kadang-kadang bawa mereka buat pemeriksaan di klinik, ada juga teman kawan-kawanya ke pasar.

“Sebelum ini mak akan maklumkan pada kami anak-anak jika mahu ke mana-mana. Tapi, hari ini tidak,” katanya.

Menurut anak bongsu dari tiga beradik itu, kali terakhir dia dapat pulang berjumpa ibu dan ayahnya adalah semasa cuti hujung Disember lalu.

“Semalam, saya ada beritahu mak yang kami sekeluarga akan balik Ahad depan. Sudah ketetapan Allah begini, saya reda.

“Maafkan adik mak, adik tak dapat jumpa mak lagi,” kata Ahmad Shahful, sebak.

Menurutnya, jenazah ibunya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Buluh Akar, Parit.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK