Connect with us

Inspirasi

Manusia Terkaya Sepanjang Zaman Yang Pernah Direkodkan Sejarah, Kenali Raja Emas, Mansa Musa, Harta Dianggarkan Lebih 400 Bilion Dollar

Published

on

Manusia Terkaya Sepanjang Zaman Yang Pernah Direkodkan Sejarah, Kenali Raja Emas, Mansa Musa, Harta Dianggarkan Lebih 400 Bilion Dollar

Mengikut sejarah, harta-harta yang dimiliki oleh nama-nama manusia yang terkaya di dunia masa kini belum pun mampu untuk menyaingi manusia terkaya sepanjang zaman yang pernah direkodkan sejarah.

Memetik BBC, gelaran tersebut dipercayai milik Mansa Musa, pemerintah Afrika Barat pada abad ke-14 yang begitu kaya dengan sikap murah hatinya hingga pernah hampir menghancurkan ekonomi sebuah negara.

“Sangat sukar untuk maramal betapa kayanya Musa dan betapa besar kuasanya yang sebenar,” menurut Rudolph Butch Ware, profesor sejarah di Universiti California.

Walaupun penyelidik menganggarkan kekayaan yang dimiliki beliau mungkin melebihi 400 bilion Dollar, namun Mansa Musa sebenarnya ‘lebih kaya daripada apa yang mampu digambarkan oleh sesiapa’, menurut sorang penulis terkenal Jacob Davidson, yang menghasilkan sebuah buku tentang raja Afrika itu ketika ditemu bual oleh Money.com pada tahun 2015.

The golden king

Mansa Musa dilahirkan pada tahun 1280 dalam salah silah keluarga pemerintah. Saudaranya, Mansa Abu-Bakr, telah memerintah empayar Mali sehingga pada tahun 1312 dan turun takhta untuk melakukan ekspedisi.

Mansa dipercayai adalah sebuah gelaran, menyamai gelaran Sultan.

Menurut ahli sejarah Syria Abad ke-14 Shibab al-Umari, Mansa Abu-Bakr sangat taksub dengan Lautan Atlantik dan apa yang ada di sebaliknya. Baginda dilaporkan telah memulakan ekspedisi untuk menjelajah laut itu bersama armada 2,000 kapal dan ribuan lelaki, wanita dan juga hamba. Mereka belayar dan tidak pernah kembali.

Beberapa orang pakar termasuk pakar sejarah Amerika, Ivan Van Sertima berpendapat bahawa ekspedisi Mansa Abu-Bakr telah sampai ke Amerika Selatan namun tidak ada sebarang bukti untuk meyokong kenyataan itu.

Walau apa pun, selepas ‘kehilangan’ Mansa Abu-Bakr, Mansa Musa telah mewarisi kerajaan dan menjadi penguasa empayar Mali seterusnya. Di bawah pemerintahannya, kerajaan Mali berkembang dengan sangat ketara. Baginda telah menawan dan mengambil alih 24 bandar termasuklah Timbuktu.

Kerajaan Mali terbentang luas kira-kira 2,000 batu dari Lautan Atlantik hingga ke Niger moden yang kini dikenali sebagai Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guinea-Bissau, Guinea dan Ivory Coast.

Saiz tanah yang luas bermakna Mali juga menguasai segala hasil mahsul yang terkandung di dalamnya seperti emas dan juga garam. Semasa pemerintahan Mansa Musa, empayar Mali telah menyumbang hampir separuh daripada emas ‘Old World’s’ menurut Muzium British.

Dan itu semua adalah kepunyaan raja

“Sebagai pemerintah, Mansa Musa mempunyai akses hampir tanpa had kepada sumber kekayaan yang paling bernilai di dunia pada Zaman Pertengahan.

“Pusat perdagangan utama yang berdagang emas dan juga barangan lain turut berada dalam wilayahnya dan Mali memperoleh kekayaan daripada mereka,” Kathleen Bickford Berzock, pakar dalam seni Afrika di Muzium Seni Blok, Universiti Barat Laut, lapor BBC.

Perjalanan ke Mekah

Walaupun empayar Mali adalah ‘rumah’ kepada begitu banyak emas, namun kerajaan itu tidaklah terkenal sehingga Mansa Musa, seorang Muslim yang taat memutuskan untuk berkunjung ke Mekah melalui Gurun Sahara dan Mesir bagi menunaikan haji.

Raja itu difahamkan telah meninggalkan Mali dengan konvoi 60,000 0rang. Baginda membawa hampir keseluruhan isi istana termasuk tentera, penghibur, pedagang, pemandu unta dan 12,000 hamba bersama kereta yang dipenuhi dengan kambing dan juga biri-biri sebagai sumber makanan.

Ia diibaratkan sebagai sebuah bandar yang bergerak di atas padang pasir yang terbentang luas. Pemandangan itu jadi lebih menarik apabila konvoi itu tiba di Kaherah, Mesir di mana mereka benar-benar boleh mempamerkan kekayaan yang dimiliki.

Kejatuhan emas di Kaherah

Mansa Musa telah meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan disana sehingga al-Umari yang melawat kota itu selepas 12 tahun berkata, orang-orang di sana masih bercakap tentangnya.

Baginda memberi sedekah emas kepada penduduk-penduduk Kaherah selama tiga bulan baginda tinggal di sana sehingga menyebabkan harga emas jatuh menjunam seterusnya meranapkan ekonomi Mesir selama 10 tahun akibat inflasi.

Sebuah syarikat teknologi yang berpangkalan di AS, SmartAsset.com telah menganggarkan bahawa disebabkan susut nilai emas, kunjungan Mansa Musa telah membawa kerugian besar hingga RM6.6 bilion ekonomi di seluruh Timur Tengah.

Dalam perjalanan pulang semula ke tanah air, Mansa Musa sekali lagi melalui Mesir dan menurut beberapa sumber, Baginda cuba untuk membantu ekonomi negara tersebut dengan mengeluarkan semula sebahagian emas yang disedekahkannya dengan meminjam semula dengan kadar faedah daripada agensi pinjaman di Mesir.

Baginda juga dikatakan mengeluarkan terlalu banyak emas hingga habis emas yang dibawa bersamanya.

Lucy Duran dari School of African and Oriental Studies di London berkata, sifat terlalu pemurah Mansa Musa turut menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan pengikutnya.

“Baginda memberikan begitu banyak emas Mali di sepanjang jalan sehingga jelas bahawa ada pengikutnya itu menzahirkan rasa tidak suka kerana menganggap itu adalah perkara yang mensia-siakan sumber tempatan di luar kawasan empayar,” jelasnya, lapor BBC.

Pendidikan dari hati

Tidak dinafikan bahawa Mansa Musa telah memberikan terlalu banyak emas ketika kunjungan hajinya. Namun, kemurahan hatinya yang berlebihan telah menarik perhatian dunia.

Mansa Musa telah meletakkan Mali dan dirinya pada peta secara harfiah. Dalam peta Catalan Atlas dilukis pada 1375, pelukis peta berkenaan melakar seorang raja Afrika duduk di atas takhta emas di atas Timbuktu sambil memegang sekeping emas pada tangannya.

Timbuktu menjadi El Dorado Afrika dan orang ramai datang sama ada jauh atau dekat untuk melihat kekayaan itu.

Selain memiliki kekayaan yang luar biasa, Mansa Musa sebenarnya banyak membangunkan wilayah-wilayah dikuasainya antaranya menjadi pelopor kepada institusi pendidikan di benua Afrika dengan membina sekolah dan pusat sumber. Baginda juga membina masjid-masjid dengan diantaranya ada yang masih teguh berdiri sehingga ke hari ini.

Pada Abad ke-19, ia masih mempunyai status mitos sebagai sebuah bandar emas yang hilang di pinggir dunia, menjadi suar yang menarik pemburuan dan peneroka Eropah yang kaya untuk berkunjung ke benua tersebut.

Mansa Musa kemudiannya dilaporkan mangkat pada 1337 pada usia 57 tahun. Anaknya menyambung legasi beliau Baginda sebagai penguasa Empayar Mali, namun tidak mampu bertahan lama apabila pergolakan dalaman yang berlaku menyaksikan empayar tersebut berpecah dan melahirkan negara-negara baharu.

Seterusnya, dengan kehadiran bangsa Eropah ke bumi Afrika, ia sekaligus menjadi penamat riwayat kepada empayar berkenaan untuk bangkit kembali.

Pengkaji berpendapat, jika penakluk Eropah tiba di benua tersebut ketika ia berada di bawah kekuasaan Mansa Musa, yang mempunyai kekuatan ekonomi dan ketenteraan yang luar biasa, sejarah yang tertulis tentang benua tersebut mungkin berbeza dari apa yang kita ketahui hari ini.

Sumber: BBC

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Inspirasi

Mat Kilau dilahirkan pada tahun 1847, meningg4l dunia pada 16 Ogos 1970, iaitu 10 hari selepas disahkan identitinya dan diiktiraf sebagai pejµang negara

Published

on

By

Mat Kilau dilahirkan pada tahun 1847, meningg4l dunia pada 16 Ogos 1970, iaitu 10 hari selepas disahkan identitinya dan diiktiraf sebagai pejµang negara

Gelaran serta penyebaran dakyah secara berleluasa menyebabkan Mat Kilau sering dilabel pendɛrhaka oleh segelintir masyarakat, malah hingga kini, jasanya menɛntang penjajah terbiar begitu sahaja tanpa dihargai.

“Ketua Pendɛrhaka”, itu gelaran diberikan kerajaan British yang memerintah negara ketika zaman penjajahan terhadap pahlawan Melayu, Mat Kilau kerana perjµangan menentang penjajah.

Seorang cicit Mat Kilau, Datuk Zulkarmi Abu Bakar, berkata sebagai waris kepada pahlawan yang tersohor kerana sifat kepemimpinannya, keadaan itu sudah tentu menggµris hati mereka.

“Saya masih ingat ada orang memberitahu saya sendiri bahawa moyang kami (Mat Kilau) adalah pendɛrhaka hanya kerana menɛntang penjajahan kerajaan British ketika hayatnya. Siapa yang tidak sɛdih bila mendengarnya.

“Kalau boleh, kita hendak ubah stigma ini. Waris menerusi Persatuan Waris Mat Kilau berusaha untuk memberikan penerangan kepada masyarakat bahawa Mat Kilau bukannya penderhaka seperti didakwa British tetapi sebenarnya pejµang kemerdekaan negara.
“Kita hargai pelbagai usaha dibuat kerajaan, termasuk membina Galeri Mat Kilau di Pulau Tawar. Ia membolehkan orang ramai mendapat maklumat mengenai ketokohan dan pengorb4nan Mat Kilau membebaskan negara daripada cɛngkaman pɛnjajah,” katanya.

Zulkarmi juga berkongsi kisah ketika proses menentukan identiti seorang lelaki, yang mendakwa dirinya sebagai Mat Kilau. Tidak banyak yang dapat diingat Zulkarmi mengenai lelaki itu. Tambah pula, ketika itu beliau baru berusia tujuh tahun.

Yang beliau ingat, lelaki yang tiba-tiba muncul di Masjid Kampung Pulau Tawar, Jerantut selepas solat Jumaat itu sudah dimamah usia.

Begitu juga arw4h bapanya, yang tidak pernah mengenali Mat Kilau sebelum ini. Justeru, tiada sebarang cerita yang dikongsikan dengannya mengenai moyangnya itu.

Zulkarmi hanya ingat beliau sering dibawa ke rumah lelaki itu di Kampung Batu 5, Jalan Gambang-Kuantan selepas kemunculannya.

“Saya ingat juga sias4tan dilakukan memang rapi dan mengambil masa yang lama. Lelaki itu juga dibawa bertemu dengan orang lama di Pulau Tawar kerana ramai sangat hendak jumpa, hingga dia nak makan pun dah tak boleh.

“Bila dibawa berjumpa rakan lama beliau di sebuah dewan, mereka mengesahkan lelaki itu adalah Mat Kilau, moyang saya,” katanya sambil menambah tidak berkesempatan mengenali Mat Kilau selepas pengesahan identiti dibuat oleh pihak berkaitan.

Mat Kilau muncul semula di Masjid Kampung Pulau Tawar pada 26 Disember 1969. Beliau mengisytiharkan dirinya sebagai Mat Kilau menyebabkan ramai rakyat terkejµt berikutan selama ini keluarga serta orang ramai mengenalinya sebagai Mohammad Ibrahim atau Mat Siam.

Pada 8 Januari 1970, Jawatankuasa Menyiasat Kemunculan Mat Kilau ditubuhkan dan selepas penyi4satan dibuat, Menteri Besar Pahang pada waktu itu, Tan Sri Yahya Mohd Seth mengesahkan lelaki berkenaan adalah Mat Kilau.

Mat Kilau meningg4l dunia pada 16 Ogos 1970, iaitu 10 hari selepas disahkan identitinya dan diiktiraf sebagai pejµang negara. Jɛnazahnya dikebµmikan bersebelahan kubµr ibunya di Tanah Perkubµran Kedong, Pulau Tawar.

Ketika hayatnya, Mat Kilau yang dilahirkan pada tahun 1847 berjµang bersama Datuk Bahaman dan Tok Janggut, melakukan pemberont4kan ke atas British, yang bukan sahaja angkµh, malah mengamalkan dasar kutipan cukai yang menind4s penduduk.

Kegagahan Mat Kilau terbukti menerusi siri ser4ngan hɛndap ke atas kubu British di Raub, Lipis dan Tembeling, yang menyebabkannya dibµru hingga ke sempadan Kelantan, Terengganu dan Thailand.

Mat Kilau akhirnya dit4ngkap oleh Siam dan British pada tahun 1895. Beliau disangka sudah meningg4l dunia dan dikebµmikan di Kampung Dalam Umau, Bunut Payung, Kota Bharu, Kelantan, tetapi pemeriksaan pada kµbur berkenaan mendapati ‘jɛnazah’ itu hanyalah ‘sekujur’ batang pisang.

LATAR BELAKANG MAT KILAU.

Mat Kilau bin Imam Rasu (1865-67 – 16 Ogos 1970) sebelum menukar namanya kepada Mohamed bin Ibrahim dengan nama gelaran Mat Siam merupakan seorang pahlawan Melayu yang berjµang menɛntang penjajah British di Pahang.

Ibu beliau ialah Mahda iaitu anak kepada Tok Kaut Burau. Mat Kilau dipercayai lahir dalam kira-kira tahun 1865–1867 di Kampung Masjid, Pulau Tawar, Jerantut, Pahang.

KEHIDUPAN PERIBADI MAT KILAU

Mat Kilau bin Imam Rasu dilahirkan pada kira-kira tahun 1865 atau 1866 di Kampong Pulau Tawar, namun kelahirannya sering dianggap jatµh pada tahun 1847. Kelahirannya jatµh ketika zaman pemerintahan Raja Bendahara Pahang ketika itu iaitu Tun Ahmad.

Bapanya ialah Imam Rasu bin Shahrum atau lebih dikenali dengan nama Tok Gajah manakala ibunya pula ialah Mahda binti Tok Kaut Burau. Mat Kilau mahir mengaji, berzanji dan berdikir maulud serta belajar berdikir rebana yang dikenali sebagai “Dikir Pahang”. Hobi Mat Kilau adalah bermain gasing dan berl4ga buah kɛras.

Pada usia lebih kurang 20 tahun, Mat Kilau berkahwin dengan seorang gadis yang bernama Yang Chik binti Imam Daud yang berasal dari Kampung Kedondong. Imam Daud ialah seorang guru agama yang disegani di daerah Pulau Tawar, Jerantut, Pahang dan juga merupakan guru mengaji kepada Mat Kilau dan rakan-rakanya. Hasil perkahwinan ini Mat Kilau telah dikurniakan tiga orang anak.

Setelah berkahwin barulah Mat Kilau belajar silat dan menuntut ilmu kebatinan. Mat Kilau bukan sahaja belajar bersilat sebagaimana sahabatnya yang lain, bahkan beliau lebih mendalami silat dengan menggunakan senjata seperti kɛris dan p4rang. Mat Kilau juga banyak menuntut ilmu daripada ayahnya sendiri iaitu Tok Gajah. Ilmu kebatinan secara agama banyak dituntutnya daripada Haji Montok (Hj. Uthman bin Senik) yang merupakan mufti Pahang ketika itu.

Mat Kilau dikatakan pergi bertapa di Gua Kota Gelanggi yang terletak tidak jauh dari Pulau Tawar untuk mendalami ilmu. Menurut beberapa pendapat orang-orang lama, gua ini dapat menghubungkan Pahang, Terengganu dan Kelantan. Gua tersebut masih ada hingga kini.

Continue Reading

Inspirasi

Ismail Din, meningg4l dunia ketika bertasbih disisi Kaabah selepas selesai solat terawih, meningg4al pada hari, bulan dan ditempat yang mulia, bulan Ramadhan

Published

on

By

Ismail Din, meningg4l dunia ketika bertasbih disisi Kaabah selepas selesai solat terawih, meningg4al pada hari, bulan dan ditempat yang mulia, bulan Ramadhan

Suatu pengakhiran hidup yang sangat didambakan oleh ramai mukmin didunia ini. Almarhum sangat bertuah dipilih oleh Allah salah seorang daripada hamba-Nya yang bertuah.

Ismail Din (1951 – 22 Oktober 2005) merupakan seorang pelakon komedi yang terkenal di Malaysia. Beliau berasal dari Jalan Langgar, Alor Star, Kedah.

Beliau mula aktif dalam kegiatan teater, malah Ismail juga adalah antara pengasas kumpulan Angkatan Seni Alor Star (ASAS) yang ditubuhkan pada 1964.

Kumpulan ini menghimpunkan ramai anak seni kelahiran Kedah, seperti Zulkifli Zain, Noorjaya, Morad Ibrahim dan Abu Bakar Omar.

Ismail juga pernah berlakon dalam pementasan bertajuk Alang Rentak Seribu arahan Morad dan teater Warung pada awal kemunculannya sebagai pelakon.

Menerusi kaca televisyen, dia pernah muncul dalam ratusan judul drama sama ada dalam bentuk episod, bersiri atau telefilem. Ismail Din meningg4l dunia pada umur 54 tahun semasa mengerjakan umrah di Makkah pada bulan Ramadhan 2005.

Difahamkan, almarhum meningg4l dunia ketika bertasbih disisi Kaabah selepas selesai solat terawih. Siapa sangka, almarhum telah meningg4al dunia pada hari, bulan dan ditempat yang mulia.

Iaitu pada hari dan bulan Ramadhan yang merupakan kerahmatan yang lebih baik daripada seribu bulan. Tambahan pula ketika berada di Makkah saat berada disisi Kaabah setelah selesai solat terawih.

Dimaklumkan daripada isteri almarhum, Ismail Din sangat menjaga solat dhuha semasa hayatnya. Walau sesibuk manapun, solat dhuha pasti akan didirikan yang dijaganya dengan istiqamah.

AL Fatihah untuk almarhum Ismail Din. Semoga almarhum ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Apa yang berlaku kepada almarhum merupakan salah satu tanda kema4tian Husnul Khatimah.

Sumber: fb VIA TRENDINGNEWS

Continue Reading

Inspirasi

Guru beli lembu sado RM20,000 yang seberat hampir 1000 kilogram untuk sambutan korban tahun ini

Published

on

By

Guru beli lembu sado RM20,000 yang seberat hampir 1000 kilogram untuk sambutan korban tahun ini

Sempena sambutan korban tahun ini, seorang guru sanggup menghabiskan RM20,000 untuk mendapatkan seekor lembu sado jantan seberat hampir 1000 kilogram (kg).

Azura Ilyani Alias, 38, yang juga seorang usahawan memberitahu, tahun ini beliau ingin mencari kelainan untuk sambutan korban.

“Saya berbincang bersama suami dan dia menyokong pilihan untuk memilih lembu sado kali ini.

“Lembu baka Charolais dari Perancis ini akan dikorbankan di Masjid Makmur Kampung Losong Dato Amar di Kuala Terengganu pada sambutan hari raya kedua Aidiladha nanti,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

Beliau ditemui bersama suaminya, Roslan Basri, 46 di Sungai Kepong dekat Lanchang di sini.

Ujar Azura lagi, beliau mengambil peluang selepas negara dilanda jangkitan Covid-19 sejak beberapa tahun lalu untuk memeriahkan sambutan korban kali ini.

Mat bersama lembu sado, Boy dengan berat mencecah hampir 1000kg dibela sejak lahir


Sementara itu pemilik lembu, Mat Abdul Wahid, 42, memberitahu walaupun sayang terhadap lembu yang diberikan nama “Boy” itu namun kekangan kos khususnya makanan yang semakin tinggi menyebabkan dia melepaskan lembu berusia 2 tahun 9 bulan itu.

“Kos makanan iaitu palet bersama rumput napier mencecah lebih RM15 sehari untuk “Boy” sahaja.

“Jadi bila ada tawaran harga yang menarik ini saya lepaskan walaupun sayang sebab pelihara sejak lahir lagi selain manja dengan saya,” ujarnya.

“Syukur memang tahun ini rezeki untuk saya selepas beberapa tahun terjejas akibat Covid-19,” katanya lebih 10 tahun terbabit dalam aktiviti ternakan tersebut.

Tambahnya, untuk sambutan korban kali ini, sebanyak 10 ekor lembu termasuk “Boy” sudah ditempah pelanggan.

Sumber;  sinarharian

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK