Connect with us

Inspirasi

Klien Orang Sus4h, Peguam Baik Tidak Kisah Terima Upah Ketam Sebagai Pengganti Duit!

Published

on

ketam

Klien Orang Sus4h

Seorang pemuda berhati mulia yang bekerja sebagai peguam menjadi tular dan popular selepas membantu kliennya yang dalam kesusahan dan tidak berduit.

Peguam yang dikenali sebagai Noel Allen Bose dan berasal dari bandar Sorsogon mendedahkan dirinya menerima ketam sebagai bayaran kerana mempert4hankan anak guamnya di mahk4mah.

Anak guamnya bukanlah orang yang berduit dan sebaik sahaja habis perbic4raan, anak guamnya memaklumkan bahawa dia tidak mempunyai duit yang mencukupi untuk membayar khidmatnya dan anak guamnya menawarkan beberapa ekor ketam sebagai ganti.

Noel Allen Bose kemudian dengan baik hatinya menerima ketam yang ditawarkan kepadanya tanpa meminta bayaran tambahan. Hal ini kerana Noel sememangnya memahami keadaan kewangan anak guamnya.

Meskipun sudah mengetahui dari awal, Noel tetap terk3jut ketika anak guamnya menghantar beberapa ekor ketam kepadanya.

Noel kemudian memuat naik gambar dirinya dengan beberapa ekor ketam di media sosial dan meluahkan rasa bangga kerana dapat membantu orang yang kurang berkemampuan.

ketam

Noel turut berterima kasih kepada netizen yang banyak memberikan kata-kata positif kepadanya.

“Makan ketam sangat mengenyangkan perut, tetapi reaksi anda semua pada kiriman ini membuatkan hati saya lebih ‘kenyang’.

“Saya juga nak berterima kasih kepada para peguam yang bekerja untuk kerajaan dan swasta. Mereka biasanya jarang berkongsikan cab4ran yang dilalui mereka tetapi mereka rajin dan setia pada janji mereka untuk membantu sesama warga Filipina.” Tambah Noel lagi.

Noel turut berkongsi gambar ketam yang sudak dimasaknya di laman Facebooknya.

ketam

Nampak sedap lah..

Semoga lahir lebih ramai pegu4m yang tidak berkira dan sangat prihatin seperti Noel di masa akan datang.

Terima kasih Noel! Jasamu pasti dikenang sampai bila-bila…

Kredit: Noel Allan Bose via arenagempak

Inspirasi

Warga Britain jalan kaki 547 km dari Makkah ke Madinah, hayati pengorbanan hijrah Rasulullah

Published

on

Warga Britain jalan kaki 547 km dari Makkah ke Madinah, hayati pengorbanan hijrah Rasulullah

LIMA lelaki warga Britain yang baru selesai menunaikan umrah di Tanah Suci Makkah berjalan kaki untuk menziarahi Madinah al-Munawarrah.

Perjalanan sejauh 547 kilometer (km) itu mengambil masa kira-kira 185 jam atau tujuh hari untuk kelima-lima pengembara tersebut tiba di destinasi.

Kumpulan tersebut menyatakan tujuan utama kembara itu adalah untuk merasai sendiri jerih perih yang dilalui Rasulullah SAW ketika melakukan hijrah dari Kota Makkah ke Kota Madinah pada 1400 tahun yang lalu.

“Mengikut jejak langkah Rasulullah SAW dalam pengembaraan ini membuatkan kami berasa sangat dekat dengan Rasulullah SAW dan seolah-olah kami sedang berjalan bersamanya.

“Kami belajar banyak perkara tentang Rasulullah SAW dan rasa sayang kami kepada baginda bertambah berlipat ganda,” kata Rashid Ali yang merupakan salah seorang peserta dalam kumpulan itu.

Terdahulu pada tahun 622 Masihi, Allah SWT telah memerintahkan Rasulullah SAW untuk berjirah ke Kota Madinah kerana tentangan masyarakat Arab Quraisy yang semakin hebat di Makkah.

Hijrah itu mustahak demi keselamatan Rasulullah SAW dan para sahabat serta penyebaran Islam yang perlu diteruskan.

Kumpulan itu menerima sambutan yang luar biasa dari penduduk di Madinah.

Setibanya kumpulan warga Britain itu di Madinah, mereka disambut dengan meriah, diiringi paluan kompang, dihidangi jamuan makanan dan dikerumuni penduduk tempatan yang teruja dengan pencapaian mereka.

Dua orang dari ahli kumpulan itu sebelum ini pernah mengayuh basikal dari London, Britain ke Makkah, Arab Saudi dan merupakan individu pertama dalam sejarah yang berjaya berbuat demikian.

Rata-rata warga maya yang melihat kisah mereka berasa teruja dan mengambilnya sebagai inspirasi untuk tidak mudah berputus asa dalam hidup. – ilmfeed

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Inspirasi

Margaret Gan bersyukur,pertama kali raih tahun baru cina denga versi seorang muslim

Published

on

Margaret Gan bersyukur,pertama kali raih tahun baru cina denga versi seorang muslim

Pelak0n veteran, Margaret Gan meIuahkan kesyukuran kerana meraikan sambutan Tahun Baharu Cina buat kali pertama sebagai Muslim selepas memeIuk Islam pada 15 Februari tahun lalu.

Menurut lap0ran Harian Metro, aktres berusia 80 tahun itu bersyukur kerana menyambut perayaan dengan memperbanyakkan amaIan sedekah selain mampu menghafaI surah al-Fatihah dengan baik.

Walaupun sudah Iama meraikan Tahun Baharu Cina bersama ahli keIuarga secara sederhana, tetapi Margaret merasakan sambutan pada tahun ini sedikit berbeza memandangkan dia sudah menganuti agama Islam.

Katanya Iagi, sambutan pada tahun ini berbeza kerana ia dihadiri dengan perasaan ketenangan jiwa.

“Saya gembira meraikan Tahun Baharu Cina setiap tahun kerana menghabiskan masa bersama keIuarga. Cuma, kali ini saya lebih gembira kerana banyak bersedekah. Ia membuatkan saya sangat ser0nok dan tenang jiwa,”ujarnya.

Dalam pada itu, Margaret atau nama sebenarnya Gan Ee Kek turut meIuahkan kesyukuran kerana dikurniakan rezeki kesihatan yang baik serta berpeIuang terlibat dengan aktiviti kebajikan.

“Alhamdulillah, saya juga masih dianugerahkan Tuhan menjaIani kehidupan seperti biasa dengan bahagia bersama anak, menantu dan cucu, selain kesihatan yang baik serta peIuang terbabit dengan banyak aktiviti kebajikan dianjurkan persatuan-persatuan yang mengajak saya menyertainya.

“JaduaI aktiviti saya boleh dikata tetap sibuk walaupun sekarang jarang berlak0n kerana watak tidak sesuai,”jelasnya.

Katanya lagi, dia terpksa men0lak tawaran berlak0n yang memerIukannya membuka tudung memandangkan kini sudah hidup sebagai se0rang beragama Islam.

“Jadual aktiviti saya b0leh dikata tetap sibuk waIaupun sekarang jarang berlak0n kerana watak tidak sesuai.

“Sebagai 0rang Islam dan bertudung, saya memang men0lak twaran berlak0n yang memerIukan saya tidak bertudung,”katanya lagi.

TerdahuIu, Margaret bersyukur impian anak tunggaInya, Mohd Taufik Gan, 38, untuk melihat dia memeIuk agama Islam menjadi kenyataan tahun lalu selepas menunggu dengan sabar bertahun-tahun lamanya.

Perkara itu juga dik0ngsikan oleh pelak0n Serina Redzuwan yang juga anak kepada cef selebriti terkemuka, Chef Wan di laman Instagram.

Sumber: Harian Metro / ohmymedia

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Inspirasi

Kebaikan mcm ni bukan semua mampu buat… Sekali CEO datang…Pemuda inI tak sangka Apa Yg Dia Bakal Dapat!

Published

on

Kebaikan mcm ni bukan semua mampu buat… Sekali CEO datang…Pemuda inI tak sangka Apa Yg Dia Bakal Dapat!

Pernah tak jumpa orang yang terlebih sayangkan kucing? Maksudnya perasaan sayang kepada kucing yang melampau. Sayang kucing itu perkara biasa, lagi2 jika mereka memang pencinta kucing yg tegar. Ada juga orang yang membawa makanan kucing kemana sahaja mereka pergi, mana tahu jika terserempak dengan kucing jalanan, mereka boleh memberi makan kepada kucing2 tersebut. Alangkah mulianya hati mereka.

Adalah perkara biasa bagi pemilik kucing untuk sayang kepada haiwan peliharaannya. Menjaganya dengan baik, memberi makan setiap hari, mandi, bermain serta mengambil berat terhadap kesihatan kucingnya. tapi bagaiman pula dengan kucing2 liar yang berkeliaran dimana2? ada juga kucing2 liar ini yg jinak2 dan ada yg boleh di bawa balik untuk dipelihara lagi.

satu video perkongsian seorang pengguna fesbuk ini ternyata mendapat respect daripada orang ramai. Lelaki ini sanggup berhabis separuh daripada gajinya hanya untuk memberikan kucing2 jalanan makan. Lelaki ini hanya bekerja sebagai penjaga parkir sahaja pun. Itupun masih cukup untuk dia menyara dirinya sendiri selain separuh daripada gaji dihabiskan untuk makanan kucing jalanan.

Bukan itu sahaja, lelaki ini juga memberikan makan kepada anjing jalanan. Alangkah mulianya hati mu wahai pemuda. Ini la balasan bila kau buat baik dgn Binatang,..walaupon seekor anjing. CEO Modenas datang untuk berikan anugerah dan ganjaran kepada lelaki ini.

LIHAT VIDEO DISINI

Komen Netizen

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK