Connect with us

Semasa

Kerana terlalu merindui tuannya yang telah mninggal dunia, kucing berduka sehingga s4kit, kucing tersebut enggan makan dan minum sehingga badannya tidak bermaya, akhirnya kucing ini ‘pergi’ jua

Published

on

Kerana terlalu merindui tuannya yang telah mninggal dunia, kucing berduka sehingga s4kit, kucing tersebut enggan makan dan minum sehingga badannya tidak bermaya, akhirnya kucing ini ‘pergi’ jua

Ikatan antara kucing dan tuannya adalah sesuatu yang amat istimewa, iaitu terbina atas sifat ihsan dan bertukar menjadi kasih-sayang.

Baru-baru ini tular di Facebook mengenai kisah seekor kucing yang berduka sehingga s4kit, kerana terlalu merindui tuannya yang telah mninggal dunia.

Dulu dia kucing yang gemuk

Mengikut apa yang dikongsikan, kucing tersebut dulunya sangat gemuk ketika tuannya masih lagi hidup. Malah, kucing ini terlalu manja dan sering menemani tuannya.

Namun, selepas pemergiaan tuannya, kucing tersebut enggan makan dan minum sehingga badannya yang gemuk menjadi kurus dan tidak berm.aya.

Dengan kuasa Allah menganugerahkan naluri kepada kucing itu, kucing tersebut tahu bagaimana mahu mencari kub.ur tuannya dan sering duduk disitu setia menanti.

Tahu mana nak cari kubur tuan dia

Akhirnya kucing tersebut juga akhirnya m4ti dan ditanam berhampiran dengan kubur tuannya kerana menanggung rindu. Sebuah ikatan kasih-sayang meskipun antara haiwan dan manusia.

Sumber : D’Cat D’ Hati via borakdaily

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Semasa

Setelah tiga tahun ‘Menunggu’ Sebab Cov1d, wanita Jepun menikmati durian hingga menitiskan air mata, seolah dia merindui dengan kenikmatan rasa durian

Published

on

By

Setelah tiga tahun ‘Menunggu’ Sebab Cov1d, wanita Jepun menikmati durian hingga menitiskan air mata, seolah dia merindui dengan kenikmatan rasa durian

Durian merupakan buah-buahan tempatan yang digelar sebagai ‘raja buah’, tak hairanlah kalau ada yang sampai menangis apabila dapat menikmati durian, seperti wanita dari Jepun ini. Namun, masih ada juga yang tidak suka dengan buah yang satu ini kerana mempunyai bau yang agak kuat.

Bukan sahaja orang Malaysia yang jatuh cinta dengan rasa lemak berkrim buah ini, orang luar juga ada yang menggemari raja buah ini hingga sanggup datang merentas benua untuk menikmati salah satu kenikmatan dunia termasuk warga Jepun ini.

Mengeksplorasi siaran Youtube milik salah seorang warga Jepun, dia berkongsi detik menikmati durian setelah tiga tahun. Menariknya, wanita Jepun ini menikmati durian hingga menitiskan air mata, seolah dia benar-benar merindui dengan kenikmatan rasa durian.

Dalam pada itu, menerusi video Youtube yang menggunakan nama iChang RM, wanita dan pasangannya itu jelas sekali sangat menggemari buah tersebut dilihat dari ekspresi wajah setiap kali suapan lemak berkrim durian menyentuh lidah mereka berdua.

“Lama tidak berjumpa,” tegur salah seorang peniaga durian itu menandakan bahawa memang dia pernah singgah di gerai ini beberapa tahun lalu sebelum dunia dihebohkan dengan pandemik.

Lebih menarik, wanita Jepun ini juga memiliki dompet yang mempunyai bentuk seperti sepangsa durian. Menurut kapsyen yang dimuat naik bersama video berkenaan, peniaga durian tersebut mungkin mengenali mereka berdua berdasarkan dompet durian yang dimiliki oleh wanita Jepun itu.

Perkongsian video pengalaman warga yang berasal dari negara matahari terbit ini menikmati buah kebanggan Malaysia.

Sumber: iChang RM (Youtube)

Continue Reading

Semasa

Belum bertemu pengganti Vida, Iqbal mahu mencari jodoh, menangis sebelum tidur fikir soal jodoh

Published

on

By

Belum bertemu pengganti Vida, Iqbal mahu mencari jodoh, menangis sebelum tidur fikir soal jodoh

Iqbal menitiskan air mata setiap kali memikirkan soal jodoh. Sehingga kini Iqbal Zulkefli masih belum mempunyai pengganti. Sejak hubungan cinta dengan usahawan kosmetik, Datuk Seri Vida kecundang ditengah jalan.

Iqbal yang juga usahawan sensai itu menerusi laman Instastory miliknya mendedahkan perkara itu sebagai menjawab pertanyaan netizen yang ingin mengetahui statusnya terkini.

“Jujur akak nak tahu, Iqbal dah ada girfriend atau seseorang yang istimewa di hati? Jawab dengan jujur,” tanya netizen.

Antara soalan netizen yang dijawab oleh Iqbal.

Menurut Iqbal atau nama sebenarnya Ahmad Iqbal Zulkefli, mendapatkan pasangan hidup yang boleh menerima kekurangan serta susah senang bersama tidak semudah disangka.

Malah kata bekas peserta program Big Stage 2022 itu, ada masa air matanya mengalir memikirkan soal jodoh yang belum tiba sebelum tidur.

Kadang-kadang saya menitis air mata di tengah malam.
IQBAL ZULKEFLI
USAHAWAN

“Belum (kekasih). Kadang-kadang saya stres fikir tentang jodoh. Saya boleh beli apa sahaja yang saya mahu tetapi pasangan hidup, ia tak semudah itu.

“Menemui orang yang jujur, sanggup susah senang dan boleh terima segala kekurangan, ia tidak mudah. Tak semudah orang ramai bertanya ‘Iqbal bila nak kawin? Iqbal dah ada semua kenapa tak kawin? Iqbal, kawin sajalah’.

“Kadang-kadang saya menitis air mata di tengah malam. Tolong doakan saya ya,” kata Iqbal.

Sebelum ini, usahawan berusia 28 tahun itu pernah merancang untuk meminang Vida atau DSV pada tahun lalu namun hubungan mereka berakhir disebabkan konflik yang berlaku.

Iqbal mahu mencari jodoh.

Dalam pada itu, penyanyi lagu Hujan ini juga menjawab persoalan netizen yang ingin melihat gambarnya ketika zaman kanak-kanak.

“Ini gambar saya. Ketika lahir, kulit saya betul-betul gelap seperti orang India. Sampaikan orang fikir ibu saya bela anak angkat. Berganjak usia tiga tahun terus berubah muka macam cina.

“Sebelah ayah saya ada arab, pakistan, india… entahlah. Saya pun pening. Apa yang penting saya sihat,” kata Iqbal.

Continue Reading

Semasa

Yasin Rayu Keluarkan Gan’ja Daripada Senarai Nar’kotik

Published

on

By

Yasin Rayu Keluarkan Gan’ja Daripada Senarai Nar’kotik

Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Asnawi Abu Hanipah berkata, pertu’duhan terhadap Yasin di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya kerana menanam 17 pokok gan’ja itu kekal berdasarkan laporan kimia diterimanya. Kes pendakwaan terhadap penyanyi terkenal, Yasin Sulaiman dikekalkan mengikut Seksyen 6B (1) (a) Akta Da’dah Berbahaya (ADB) 1952.

Bagi peguam Yasin, Ariff Azami Hussein berkata pihaknya tiada bantahan terhadap permohonan berkenaan dan berterima kasih kepada pihak pendakwaan kerana menyediakan laporan kimia dalam masa singkat.

Selain itu, keadaan semasa Yasin sempat menjadi bualan orang. Dilihat tersenyum, menerusi video dikongsikan Instagram Hlive, Yasin sempat menitipkan pesan menggesa kerajaan Malaysia mengeluarkan kan’abis daripada senarai nark’otik.

“Kan’abis bukan nark’otik, satu dunia dah tahu. 40 negara antara yang maju telah membenarkan kanabis perubatan. Tuhan tak jadikan pohon kan’abis sia-sia, pohon kan’abis adalah untuk rawatan. Maka, keluarkanlah kan’abis daripada senarai nark’otik. Terima kasih semua,” katanya.

Kebanyakan netizen sebak dan bersimpati dengan nasib yang menimpa Yasin. Perkongsian video itu kemudiannya tular di beberapa platform media sosial yang lain.

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK