Connect with us

Viral

Kerana Ment4liti ‘Putih Itu cantik’, Anak Masih Di Bangku Sekolah Sudah Di Suap Dengan Produk ‘pemutih’!

Published

on

gelap

Kerana taksub ‘putih itu cantik’, anak masih kecil sudah di suap dengan produk ‘pemutih’!

Beberapa hari ini, banyak kisah anak berkulit gelap di viralkan. Kebanyakan kisah dikongsi sendiri oleh ibu bapa, kanak kanak bukan peduli sangat pun.

Ada yang bangga seronok berkongsi anak telah bertukar menjadi cerah berbanding sebelum ini. Ada juga founder ambil kesempatan mempromosikan produk, anak masih lagi bersekolah rendah sudah di suap dengan produk glow skin..

Ini refleksi kepada ment4liti masyarakat yang masih begitu t4ksub dengan kulit cerah. Mentaliti yang sudah diwarisi sekian lama beberapa generasi ini perlu diper4ngi.

Bukan sekadar warna kulit, bentuk hidung, gigi, ketinggian, tubuh badan, bentuk mata setiap inci tubuh anak menjadi m0dal krit1k ibu bapa.

Anak lelaki dan perempuan tidak terkecuali. Kedua duanya menjadi perhatian. Bagi anda, ia mungkin sesuatu yang melucukan, namun hakikatnya ia memberi satu tamp4ran em0si kepada mereka.

Ia menyebabkan kanak kanak hil4ng keyakinan diri dan boleh akib4tkan mereka lebih rendah diri berbanding rakan sebaya.

Hentikan tabi4t ini. Hentikan mengkr1tik penampilan fizikal kanak kanak. Jangan r0bohkan keyakinan diri mereka. Sesungguhnya nilai diri seseorang lebih besar dari penampilan luaran sahaja.

gelap

Sumber gambar : Public Health Malaysia

Komen warganet :

Syahirah Omar

Kalau kita dah ada kesed4ran ni hentikanlah dari mereb4k kat keturunan kita. Saya perhatikan orang lama suka sangat buat perbndingan ni.

Masa saya bersalin,

Datang makcik ni ke rumah mak saya tengok baby saya, bandingkan dengan cucu dia. Cucu dia putihhhhh sangat. Anak saya hitam berkilat katanya. Saya ni keturunan pendek4r. Menyumph juga saya dalam hati.

Makcik jangan macam macam.”

Nurul Azlinda Ramlee

“Benda ni dah berlangsung berkurun lama dulu.. Sebab tu orang Melayu berlumba nak jadi putih, sebab tu tokey timbang kilo jadi kaya raya hasil ment4lity putih itu cantik.. mentality begini mengkayakan orang yang s4lah dan memb4hay4kan kesih4tan

Tidak salahnya kita berkulit gelap.. Allah tau apa yang terbaik utk kita.. Terima sajalah seadanya.. Biar kulit gelap tapi hati putih bersih..

Saya pun berkulit gelap, dulu time kecik bila kena ng4nj1ng berkulit gelap rasa sed1h jugeee, sekarang tak heran dah sebab dah paham erti syukur dan t4kdir…”

Izzuewana Darias

“Bab warna kulit ni berkurun memang tak pernah habis. Sy pun berkulit gelap & rasa perbezaan since kecik dib4nding dgn orang2 kulit cerah 🥲 Benda ni berterusan selagi orang tu tak rasa berd0sa ATAU kena kat diri sendiri dpt suami & anak rupa fizikal mcm orang2 diorang pernah ku’tuk, haa muka2 tu la hadap sampai m4ti so bersih2kan la hati tu terima perbezaan. Sy nampak orang2 sy kenal terkena kat diorang balik..”

Siti Syamimi

“Orang yg suka kr1tik peribadi orang lain tu..umpama kr1tik ciptaan Allah.. Terima seadanye la. Janji cukup sifat sempurna.. Sy kulit gelap jga antara semua adik beradik.. Masa sekolah dulu ada budak lelaki ej3k2.. Terasa jga.. Lama2 dah l4li..bila dah kawin ank2 pun ikut kulit kita ibubapanye..xde gelap mana pun.. Cuma x cerah.. Alhamdulillah..syukur seadanye.. Diberi zuriat..”

Maka itu, budaya ‘b0dy sh4ming’ di kalangan masyarakat kita harus dibndung. Mungkin kel4kar bagi anda namun tidak bagi m4ngsa..

Sama-sama kita muhasabah…

Sumber : PHM Facebook

Viral

Tuntut hutang RM250, lelaki m4ut dipukul rakan

Published

on

Tuntut hutang RM250, lelaki m4ut dipukul rakan

Kejadian berlaku di sebuah kedai makan di Jalan Prima 2, Metro Prima, Kepong pagi tadi membabitkan pergaduhan dua lelaki.

Mangsa (76) dipukul suspek (63) menggunakan sebuah kerusi plastik sebelum dileraikan anggota RELA yang kebetulan berada di situ.

Namun, mangsa yang sedang beredar tiba-tiba rebah dan meninggal dunia di tepi jalan. Siasatan mendapati suspek yang juga rakan lamanya gagal membayar hutang kepada mangsa.

Mayat mangsa dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk dibedah siasatan, manakala permohonan reman suspek akan dibuat esok.

Sumber: Sinar Harian

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

 

Continue Reading

Viral

Rider Ini Terkejut Bila Lihat Sampul Tips Yang Diberi Kepadanya. Jumlahnya Tak Masuk Akal

Published

on

Rider Ini Terkejut Bila Lihat Sampul Tips Yang Diberi Kepadanya. Jumlahnya Tak Masuk Akal

Sekiranya anda biasa membuat tempahan makanan melalui aplikasi, pasti anda akan perasan ada satu pilihan butang untuk anda berikan tips kepada si penghantar makanan, tidak kiralah samada secara digital atau wang tunai.

Walaupun tips ini tidak semestinya diberi kepada penghantar makanan, kemudahan ini memberikan peluang kepada penghantar ini untuk menerima wang lebih dari penghantaran yang dilakukan.

Jika pelanggan tidak memberikan tips, upah untuk setiap penghantaran tetap diperoleh untuk setiap ‘job’ yang diselesaikan. Kemudahan ini memberikan peluang kepada pelanggan sekiranya ingin memberikan hadiah kepada penghantar sekiranya ada rezeki lebih untuk dikongsikan.

Baru-baru ini telah tular satu perkongsian oleh seorang pemuda penghantar makanan yang terkejut dengan jumlah tips yang diberikan oleh pelanggannya.

Perkongisan tersebut telah mendapat perhatian netizen yang rata-rata mengatakan rezeki pemuda tersebut sungguh luar biasa.

Muhamad Faris 28 telah memuat naik satu hantaran di facebook mengenai ceritanya menerima sampul berisi wang tunai berjumlah RM1000 dari seorang pelanggan wanita.

Berikut adalah perkongsian Faris

“Sebagai seorang penghantar makanan, memang akan ada pelanggan yang bermurah hati untuk memberikan tips dan paling banyak saya dapat pun RM50 tapi benda tu saya tak berharap sangat sebab sudah jadi tugas saya menghantar pesanan kepada mereka”.

“Pada suatu hari, semasa saya dalam perjalananm pelanggan itu ada menghantar mesej melalui aplikasi yang memaklumkan supaya saya meletakkan makanan di meja dalam kawasan rumah dan mengambil sekali sampul wang yang ada disitu, ujarnya.

Selepas Faris beredar dari situ, Muhamad Faris berehat sebentar di satu kawasan dan cuba membuka sampul tersebut. Alangkah terkejutnya bila melihat sejumlah wang RM1000 di dalamnya.

Untuk mendapatkan kepastian, Faris telah menghubungi semula pelanggan wanita berkenaan kerana bimbang mungkin ada kesilapan dan tersalah ambil sampul yang sepatutnya.

“Rupa-rupanya, pelanggan itu memang berhajat memberikan saya wang sebanyak itu”.

“Dia ikhlas untuk berikan kepada saya cuma minta supaya doakan dia dikurniakan zuria dan berkongsi rezeki itu dengan rakan yang lain”

“Jika diikutkan, saya tak mahu kongsi kisah benar itu di facebook, tapi saya lakukannya dengan harapan lebih ramai yang akan mendoakan wanita itu selepas membaca hantaran dari saya , tambah faris lagi.

‘Saya belum lagi usik duit itu tapi saya ada terfikir untuk sedekahkan sebahagiannya kepada anak yatim dan golongan kurang bernasib baik kerana mahu pahala pelanggan itu moga berpanjangan.

“Manalah tahu, dengan sedekah itu, Allah akan makbulkan impian wanita itu untuk memiliki zuriat seperti yang diidamkan, kata Faris.

Marilah kita sama-sama doakan akak pemurah ini supaya dikurniakan zuriat dan semoga Faris si penghantar makanan ini juga dimurahkan rezeki kerana kejujurannya.

Kisah mengenai pemuda dan wanita ini cukup untuk membuktikan wujud manusia yang mulia didunia ini, wanita tersebut mungkin sedang diuji menantikan zuriat yang masih tidak kunjung tiba. Dia telah melakukan sesuatu yang mulia dengan mengharapkan ihsan dari Allah S.W.T supaya suatu hari nanti impian untuk memiliki zuriat akan dimakbulkan.

Bagi pemuda ini pula, ianya bukan sekadar rezeki buat dirinya tetapi membuktikan dia tidak semudah-mudahnya menerima hadiah wang berkenaan selagi tidak dipastikan samada ianya benar diberikan wanita berkenaan atau tidak. Kejujuran inilah yang harus dimiliki oleh sesiapa sahaja dan walau apa sahaja pekerjaan yang anda lakukan, kerana sikap jujur inilah yang akan membawa kebaikan dan dipercayai oleh orang lain sekiranya anda diamanahkan untuk melakukan sesuatu.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Viral

Gara-Gara Takut Disunat Lelaki Ini Nekad Lari Dari Rumah, Pulang Ke Pangkuan Keluarga Selepas 25 Tahun

Published

on

Gara-Gara Takut Disunat Lelaki Ini Nekad Lari Dari Rumah, Pulang Ke Pangkuan Keluarga Selepas 25 Tahun

Seorang lelaki berusia 38 tahun di Indonesia akhirnya pulang ke pangkuan keluarga selepas 25 tahun melarikan diri daripada rumah tanpa sebarang berita dan dianggap sudah meninggal dunia.

Disambut gembira

Difahamkan, lelaki berkenaan menghilangkan diri gara-gara takut untuk berkhatan semasa berusia tujuh tahun. Kepulangannya secara tiba-tiba itu telah mengejutkan ahli keluarganya.

Ini kerana, ahli keluarganya telah mencuba dan berusaha sedaya upaya untuk menjejaki kehilangan lelaki tersebut namun gagal ditemui.

Pun begitu, hasil kerjasama serta bantuan daripada pihak berkuasa dan sekumpulan YouTuber, akhirnya membuahkan hasil apabila ditemui di wilayah Bantul, Jogjakarta.

Kepulangannya tetap disambut gembira oleh ahli keluarga yang berkumpul di hadapan rumah.

LIHAT VIDEO DISINI

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK