Connect with us

Viral

Keluarga Tak Mampu Bayar Lepas Makan, Tindakan Pemilik Restoran Ini Amat Mengejutkan!

Published

on

Keluarga Tak Mampu Bayar Lepas Makan, Tindakan Pemilik Restoran Ini Amat Mengejutkan!

Bagi setiap pengusaha kedai makan atau pemilik restoran, pelanggan yang datang setiap hari pastinya akan membawa seribu satu ragam yang tidak pernah diduga oleh mereka.

Namun, dalam mencari rezeki seharian, adalah wajar bagi mereka untuk melihat setiap perkara dari pelbagai sudut dan perspektif yang berbeza tanpa mengira untung dan rugi semata-mata.

Sebuah kisah masyarakat yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, Fahmi Huzairi berikut mengajak orang ramai khususnya semua pemilik restoran di luar sana agar lebih berfikiran positif, bersabar dan berfikiran terbuka dalam menerima apa jua kerenah pelanggan mereka setiap hari.

Semoga dapat dijadikan iktibar dan teladan buat semua.

…kalau takde duit tak payahlah order makan macam-macam.

Satu kedai dengar tauke kedai tu sound pak cik ni dengan family dia.

Pak cik tu dengan mak cik, 4 orang cucu dan 3 perempuan remaja and dewasa.

“Menantu saya tak dapat dihubungi, dia yang suruh makan kat sini…”

“Itu hal awaklah, habis tu takkan dah makan tak nak bayar…RM259 ni”

Ah kacau, dah jadi drama pulak kat restoran tu, pelanggan-pelanggan lain dah mula bergosip, ada yang buat tak tahu…

Aku tengok pak cik tu punya muka macam malu yakmat…

Tadi aku tengok masa makan-makan family dia happy sangat…dan ada terdengar sorang budak kecik tu cakap…

“Mana baba atuk? Rindu nak jumpa baba…”

Maybe menantu dia yang setting makan keluarga ni, tapi menantu dia tak sampai lagi..call pun tak angkat-angkat…

Tadi aku tengok satu family ni sampai kat restoran pun pakai van Vanette lama…masuk restoran pun, tengok yang kecik-kecik tu seronok bukan kepalang dapat makan kat luar…

Pak cik tu pakai serban..baju jubah…keluarga dia pun elok berpakaian Muslimah…

Keluarga baik-baik ni, tak sanggup aku tengok dia orang dimalukan…

“Mak cik, kira saya punya dulu, saya nak cepat ni”

Panggil aku kat tauke kedai yang tengah hot tu yang berdiri kat meja pak cik tu…

Tauke kedai datang kat aku… “20 dik”

“Kira sekali ngan pak cik tu punya tapi dengan syarat mak cik minta maaf ngan dia dan cakap mak cik belanja dia hari ni, boleh?”

“Tapi kenapa? Kenapa tak cakap adik je belanja?”

“Pak cik tu mungkin ada masalah keluarga, mak cik tengking dia,

dia dah dimalukan depan orang ramai,

jadi saya nak mak cik perbetulkan keadaan supaya maruah dia dikembalikan dan dalam masa yang sama saya nak kredibiliti mak cik juga dikembalikan,

sebab bila mak cik tengking pelanggan,

pelanggan-pelanggan lain akan mula anggap mak cik ni tauke restoran yang tak baik,

nanti mereka akan cerita macam-macam pasal restoran mak cik…

padahal saya tahu mak cik orang baik,

dah lama saya jadi pelanggan mak cik..

saya tak naklah disebabkan benda macam ni reputasi mak cik jatuh di mata orang lain..”

Tauke kedai pun macam tersentap dan sedar kekasaran dia…

Lepas aku siap bayar, aku tengok tauke kedai pergi kat pak cik tu ngan muka senyum-senyum, bersalam-salaman ngan yang perempuan-perempuan kat meja tu..

Terhangguk-hangguk kepala masing-masing, tengah minta maaf dan memaafi la tu…

Lepas tu aku tengok pak cik tu bangun tergesa-gesa…semua pun bangun tergesa-gesa menuju ke van mereka dan gerak….

So aku pun bangun dan gerak nak bla…

Tauke kedai follow aku sampai kat luar kedai dan…

“Dik, thank you sedarkan mak cik, duit makanan keluarga tadi mak cik nak bayar balik kat adik, biarlah mak cik belanja dia orang…rupanya menantu dia kemalangan, sebab tulah menantu dia tak angkat-angkat call…

Kalaulah mak cik terus marah-marah dia tadi, tak tahulah nak simpan perasaan bersalah ni macam mana…”

“Sebab itulah saya tak nak mak cik marah-marah tadi, sebab setiap masalah tu mesti ada sebabnya…takut kita menyesal kalau tak bersabar…”

“Ni duit RM280 mak cik nak pulang semula kat adik, biarlah mak cik yang belanja keluarga tu ngan adik punya sekali…”

“Takpe mak cik, simpan duit ni untuk bayarkan dan bantu maybe akan ada yang susah atau takde duit nak makan akan datang…carry forward je sedekah ni…semoga jadi asbab pahala mengalir tak putus-putus kepada kita…”

Begitulah kawan-kawan, nenek moyang kita pun dah berpesan…

Kalau benci jangan benci sangat…

Kalau marah jangan marah sangat…

Kalau tak suka jangan tak suka sangat…

Bersederhanalah dalam setiap perkara…

Ini kisah terobek zaman-zaman Malaysia menuju negara maju dulu…zaman-zaman manusia bebas tanpa darurat dan pandemik…

Rindu zaman tu …..

SumberFahmi Huzairi

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

Hadir konsert lagenda India, wanita tulis kapsyen sentuh sensitiviti kaum

Published

on

Hadir konsert lagenda India, wanita tulis kapsyen sentuh sensitiviti kaum

Konsert Mega Lagenda India A.R. Rahman yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Sabtu lalu sememangnya menghadirkan pelbagai cerita menarik seperti penampilan Dato’ Sri Siti Nurhaliza yang membuka tirai dengan penuh bertenaga.

Lebih menyeronokkan lagi, kehadiran A.R. Rahman bukan sahaja dihadiri oleh masyarakat India tetapi turut kelihatan pelbagai kaum bersorak apabila penyanyi dan komposer hebat itu muncul.

Namun, disebalik kemeriahan 60,000 penonton di dalam stadium tersebut ada sesetengah pihak yang langsung tidak peka dan menjaga sensitiviti sebagai rakyat Malaysia apabila memuat naik momen berada di konsert dengan kapsyen rasis.

Menerusi posting yang dibuat pengguna Twitter Kesavan Vekraman, dia telah berkongsi semula rakaman Insta Story seorang wanita yang menyebut perkataan menyentuh perihal sensitiviti kaum India.

“Pening dengar lagu k***ng. Nak lagu Nustey please…waiting for Tokti ni,” tulisnya sambil merakam suasana di dalam stadium.

Hidup dah lama, sensitiviti orang pun tak faham

Perkongsian tersebut nyata membuatkan ramai berasa geram kerana tindakan seperti itu boleh menggangu keharmonian semua kaum di Malaysia terutamanya yang hadir sewaktu konsert mega itu.

Susulan dikecam teruk netizen di media sosial, wanita terbabit telah membuat permohonan maaf diatas keterlanjurannya menulis perkataan rasis di media sosialnya yang mempunyai ratusan ribu pengikut.

Konsert A.R. Rahman yang berlangsung pada 28 Januari 2023 telah mendapat sambutan hangat apabila SNBJ dipenuhi penonton lebih dari 60,000 orang.

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut hadir menyaksikan konsert tersebut bersama isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah dan mengakui sangat gembira melihat pelbagai kaum menyaksikan konsert mega dari komposer terkenal India.

Sumber: Twitter Kesavan Vekraman

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Viral

Selepas Di Sweden, Aktivis Bakar Al-Quran Lagi Berhampiran Masjid Di Denmark

Published

on

Selepas Di Sweden, Aktivis Bakar Al-Quran Lagi Berhampiran Masjid Di Denmark

Baru-baru ini, dunia dikejutkan dengan tindakan ahli politik Sweden berhaluan kanan yang membakar al-Quran. Tindakan biadapnya telah menjadi kecaman ramai termasuklah negara Malaysia.

Walau bagaimanapun, pemimpin parti ‘Hard Line’ dikenali sebagai Rasmus Paludan yang juga ahli politik anti-imigran Denmark-Sweden itu telah mendapat permit polis bagi mengadakan demonstrasi bertujuan bagi menentang Islam.

Tindakan biadapnya membakar al-Quran tempoh hari telah dilakukan dihadapan Kedutaan Turkiye.

Bakar al-Quran sekali lagi

Selepas beberapa hari insiden tersebut menjadi kekecohan terutama di negara-negara Islam, Paludan sekali lagi membuat onar dengan membakar al-Quran di hadapan masjid di Denmark.

Turkiye panggil Duta Denmark

Susulan itu, memetik laporan dari Kosmo! merujuk kepada media tempatan, Turkiye telah memanggil duta Denmark semalam untuk mengecam tindakan Copenhagen yang memberi keizinan pelampau berhaluan kanan membakar al-Quran disebabkan keengganan Ankara membenarkan Sweden dan Finland menganggotai Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

Dalam video yang tular, Paludan pada awalnya membakar satu salinan ayat suci Al-Quran di hadapan masjid di Copenhagen sebelum membakar salinan kedua di luar kedutaan Turkiye.

Disebabkan Sweden membenarkan ahli politiknya mengadakan protes sebegitu di ibu negara, Stockholm, ia sekali gus mendorong Turkiye menangguhkan rundingan dua negara itu untuk mengertai NATO.

Sumber: Kosmo!

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

‘Maafkan adik mak, adik tak dapat jumpa mak lagi’

Published

on

‘Maafkan adik mak, adik tak dapat jumpa mak lagi’

Manjung: “Semalam saya sempat buat panggilan video dengan arwah mak, tak sangka ia adalah kali terakhir kami dapat bergelak-ketawa,” kata Ahmad Shahful Osman Azmi, anak kepada Fatimah Mohd Ali yang meninggal dunia dalam nahas di Jalan Beruas-Ipoh, dekat sini, hari ini.

Dalam kejadian 8.30 pagi itu, Fatimah, 64, maut selepas Perodua Kelisa yang dipandunya terlanggar van pekerja, lalu terbabas ke dalam gaung.

Kemalangan itu turut meragut nyawa jirannya, Mohd Ibrahim Md Deram, 77.

Akibat kejadian itu juga, suami kepada Fatimah, Osman Azmi Chulan, 70, patah kaki kanan manakala anak kepada Mohd Ibrahim, Fazlina Mohd Ibrahim, 53, parah.

Menurut Ahmad Shahful, 30, dia mengetahui berita kematian ibunya, 9 pagi tadi ketika di tempat kerjanya di Sungai Petani, Kedah.

“Rakan saya yang tinggal di kampung hubungi saya pagi tadi.

“Susah saya nak percaya pada awalnya kerana baru semalam kami bersembang melalui panggilan video.

“Arwah mak sempat berlawak dengan saya dan bersembang dengan cucu bongsunya, Nur Arisa Adelia Ahmad Shahful, 2,” katanya ketika ditemui di Unit Perubatan Forensik Hospital Seri Manjung, hari ini.

Difahamkan, Fatimah dalam perjalanan ke Klinik Kesihatan Beruas untuk membawa Osman membuat pemeriksaan kesihatan.

Ahmad Shahful berkata, ibunya seorang yang periang dan suka membantu jiran tetangga untuk pergi membuat pemeriksaan kesihatan di klinik.

“Memandangkan mak boleh memandu kereta, arwah kerap membantu jiran yang berkeperluan. Kadang-kadang bawa mereka buat pemeriksaan di klinik, ada juga teman kawan-kawanya ke pasar.

“Sebelum ini mak akan maklumkan pada kami anak-anak jika mahu ke mana-mana. Tapi, hari ini tidak,” katanya.

Menurut anak bongsu dari tiga beradik itu, kali terakhir dia dapat pulang berjumpa ibu dan ayahnya adalah semasa cuti hujung Disember lalu.

“Semalam, saya ada beritahu mak yang kami sekeluarga akan balik Ahad depan. Sudah ketetapan Allah begini, saya reda.

“Maafkan adik mak, adik tak dapat jumpa mak lagi,” kata Ahmad Shahful, sebak.

Menurutnya, jenazah ibunya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Buluh Akar, Parit.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK