Connect with us

Uncategorized

“Kalau hendak cantik kena tahan sikit…”- Kulit Muka ‘Bersisik’ Lepas Rawatan Ke-4 Drip Pemutih Kulit !

Published

on

pemutih wajah

Cecair Drip Pemutih Ada Campuran J4nin Bayi

Kuala Lumpur: “Saya tergamam apabila diberitahu cecair drip pemutih kulit yang sedang dimasukkan ke dalam badan mengandungi campuran  j4nin bayi,” kata wanita hanya mahu dikenali sebagai Sally, 32.

Sally berkata, ketika itu, dia rasa sangat bersalah hinggakan merasakan mahu menyedut keluar semua cecair drip pemutih yang memasuki badan.

“Saya hanya sempat menjalani dua kali raw4tan drip pemutih kulit dan selepas peristiwa itu, saya tidak melakukannya lagi.

“Saya takutkan kemurk4an Allah SWT kerana memasukkan bahan tidak suci ke dalam badan hanya untuk kecantikan semata-mata,” katanya.

Kata Sally, dia mengambil drip pemutih kulit pada 2017. Ketika itu, dia pada awalnya hanya menemani rakan menjalani r4watan berkenaan.

“Namun, saya terikut ajakan rakan yang meminta saya mencuba r4watan itu di rumah seorang wanita.

“Wanita itu mend4kwa bahan drip pemutih campuran j4nin bayi ini mempunyai kesan pemutihan yang lebih cepat.

“Dia juga menunjukkan testimoni r4watan oleh selebriti terkenal tanah air yang menjalani r4watan itu dengannya,” katanya.

Sally berkata, pada 2017, r4watan drip pemutih kulit mulai terkenal dan ramai yang melakukannya.

“Beberapa rakan saya yang menjalani r4watan ini turut menghentikan r4watan berkenaan selepas mengetahui kandungannya.

“Pada masa itu, saya ambil pakej berharga RM100 untuk satu sesi r4watan dan terdapat beberapa pakej lain dengan harga lebih mahal.

“Saya tidak kisah berkulit sawo matang, asalkan kesihatan terjamin dan tidak berhadapan risik0 peny4kit merb4haya,” katanya.

H4ram Guna Produk Ada Bahan Memud4ratkan

Kuala Lumpur: H4ram sekiranya mengambil produk kecantikan yang mengandungi bahan memud4ratkan kesihatan, bahan tidak su’ci dan mengubah ciptaan asal wajah atau tubuh manusia.

Pensyarah Fiqh Fatwa Makanan dan Kepenggunaan Semasa, Pusat Kajian Syariah, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Madya Datuk Dr Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim berkata, ini kerana perkara itu bercanggah dengan arahan dan juga lar4ngan yang terdapat dalam al-Quran dan sunnah Nabi Muhammad SAW.

“Mengambil drip pemutih kulit hingga bertukar warna kulit asal (gelap) kepada putih adalah h4ram kerana mengubah ciptaan asal.

“Sekiranya mengambil produk ini (drip pemutih kulit) mengandungi bahan tidak suci yang melanggar syariat Islam, maka ia berd0sa dan perlu bertaubat,” katanya.

Beliau berkata, perlu difahami bahawa berhias, menjaga tubuh, menjaga wajah atau anggota kurniaan Allah SWT adalah tanggungjawab semua manusia, khususnya umat Islam.

“Atas dasar ini, jangan melakukan tindakan yang mel4mpaui batas syarak.

“Bagi mereka yang ingin kelihatan cantik dengan cara mengambil drip atau bahan kecantikan tertentu, perlulah mengetahui kandungan asas dalam produk berkenaan,” katanya.

pemutih wajahKatanya lagi, menggunakan bahan  mengandungi bahan seperti anggota atau j4nin manusia atau haiwan untuk produk kecantikan adalah tidak dibenarkan, kecuali dalam keadaan d4rurat.

“Isu d4rurat hanya boleh ditentukan oleh pihak berwajib seperti Kementerian Kesihatan Malaysia dan mufti yang difatwakan sebagai d4rurat.

“Namun, perlu diketahui, buat masa ini isu kosmetik kecantikan masih belum termasuk dalam keadaan d4rurat dan ia lebih kepada tahsiniat sahaja.

“Ketiadaan perkara tahsiniat tidak membawa kepada kesuk4ran dalam hidup manusia,” katanya.

Kulit Muka ‘Bersisik’ Lepas Raw4tan Keempat

Kuala Lumpur: Kalau hendak cantik kena tahan sikit.

Itu jawapan ‘juruterapi estetik’ kepada wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Nabela, 34, setiap kali mengadu ‘kes4kitan’ selepas menjalani raw4tan drip pemutih kulit.

Nabela berkata, empat sesi r4watan itu memberikan kesan yang berbeza dan membuatkan dia berasa tidak selesa.

“Selepas r4watan pertama, saya berasa kebas tangan, panas badan dan sedikit pening kepala.

“Kesan r4watan kedua pula ialah badan kemerahan dan gatal-gatal. Tetapi, saya menahan rasa itu kerana inginkan kulit putih,” katanya.

Menurutnya, selepas  r4watan ketiga, bahagian muka, tangan dan paha terasa pijar serta panas.

Juruterapi estetik mengatakan itu adalah re4ksi biasa dan melaraskan kandungan vitamin untuk meningkatkan kesan pada kulit.

“Kesan saya alami selepas raw4tan keempat ialah kulit muka seperti ‘bersisik’, kemerahan dan gatal.

“Saya berasa t4kut dengan tindak balas yang berlaku pada kulit. Saya tidak berpuas hati dengan jawapan diberikan oleh juruterapi estetik yang hanya mengatakan kesan dialami setiap orang berbeza,” katanya.

Nabela berkata, dia kemudian merujuk masalah dialami ke klinik estetik lain dan mereka menasihati supaya menghentikan pr0sedur berkenaan kerana tidak bersesuaian dengan dirinya.

“Ini kerana badan saya seperti menolak bahan drip pemutih ini dan bimbang akan memberi kesan bu’ruk kepada kesih4tan.

“Saya mencuba r4watan ini kerana inginkan kulit cantik dan cerah seperti rakan sekerja yang pernah menjalani r4watan drip pemutih kulit enam tahun lalu,” katanya.

Sumber : Hmetro

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

Published

on

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

BARU berusia dua tahun tetapi seorang kanak-kanak pandai meniru gaya bintang bola sepak Cristiano Ronaldo, yang sering meraikan jaringan gol dengan laungan ‘Siu’.

Dari baldi, bakul, topi keledar sehinggalah ke set permainan gawang, semuanya mampu dibolosi si cilik ini apabila melakukan tendangan.

Setiap langkah dan aksinya yang tak ubah seperti pemain profesional sering dirakamkan oleh ibu bapanya dan dikongsi di laman sosial.

Berkongsi cerita kepada mStar, ibu kanak-kanak itu, Anis Adibah Hashim berkata, anak sulungnya, Yusuff Iskandar Mahadir kini berusia dua tahun enam bulan.

Lebih mesra disapa Anis, katanya, dia percaya minat suaminya dalam dunia bola sepak menyebabkan sukan itu mula mempengaruhi anaknya ketika masih dalam kandungan lagi.

“Minat Yusuff pada bola sepak sejak dia belum lahir lagi. Setiap malam sebelum tidur, suami saya iaitu bapa Yusuff akan gosok perut (baby bump).

“Setiap kali gosok perut, suami kata bila anak lahir nanti, dia mahu anak minat bermain bola sepak dan jadi pemain bola sepak,” katanya ketika dihubungi.

Yusuff merupakan kanak-kanak yang aktif dan peramah.

Menurut wanita berusia 35 tahun itu, bapanya, Allahyarham Hashim Abdullah merupakan pemain bola sepak Kelantan yang ketika itu Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) dan suaminya, Mahadir Othman, 40, aktif mewakili sekolah untuk beberapa kejohanan.

“Suami selalu main bola permainan di hadapan Yusuff. Selalu juga bola tu menyentuh kaki anak yang sedang baring atau meniarap.

“Masuk usia lebih setahun, Yusuff pula semakin obses dengan bola. Hampir setiap hari dia bermain bola di rumah bersama ayahnya,” ujarnya yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan.

Bapa Yusuff sentiasa melatih anaknya bermain bola sepak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Anis, anaknya tidak seperti kebanyakan kanak-kanak lain yang lebih berminat untuk bermain dengan pelbagai jenis permainan yang dijual di pasaran.

“Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan seperti patung Ultraman. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung minta belikan.

Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung.
ANIS ADIBAH HASHIM

“Lebih 20 biji bola kami beli untuk Yusuff. Sekurang-kurangnya kena ada sebiji bola di rumah nenek dan ibu saudara yang sering dikunjunginya, serta sebiji bola dalam kereta untuk Yusuff bermain… kalau tak, nanti dia menangis.

“Sebagai kanak-kanak, Yusuff sudah tentu minat menonton kartun dan dia lebih teruja dengan siri animasi Bola Kampung,” ujarnya lagi.

Antara jersi milik Yusuff,

Lebih banyak menghabiskan masa dengan berlatih di rumah, dia yang merupakan suri rumah menambah, anaknya juga dibawa ke padang berdekatan.

“Yusuff ni aktif, peramah dan bercakap non-stop walaupun kita tak faham apa yang dia cakap sebab pelat. Dia memang susah nak menangis, sangat happy-go-lucky.

“Buat masa ini, Yusuff lebih tahu perkataan gol. Bola pun disebutnya gol. Kalau Yusuff dapat jaringkan goL, ayah dia akan bagi ganjaran ais krim dan pernah sanggup belikan pukul 11 malam,” katanya sambil menambah suaminya merupakan penyokong Ronaldo dan Manchester United.

Sebagai ibu, Anis berkata, dia akan sentiasa menyokong minat dan bidang yang diceburi anaknya termasuk menjadikan pemain bola sepak sebagai kerjaya.

“Kalau Yusuff hanya menjadikannya bola sepak sebagai hobi dan bukan kerjaya, saya tak paksa dan tetap menyokong apa juga selagi ia baik, tidak memudaratkan dan tidak melanggar hukum.

“Sebagai ibu bapa, kita perlu menghargai anak tu walau sekecil-kecil pun pencapaian itu kerana ia cukup bermakna bagi mereka. Dari situ dia akan tunjuk sikap yang baik,” katanya.

Sumber: mStar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Uncategorized

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Published

on

By

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Tindakan bintang bola sepak negara, Arif Aiman yang dikhabarkan baru membeli sebuah kereta mewah jenis Mercedes CLA45S AMG keluaran 2021 mencuri tumpuan orang ramai di media sosial.

Menerusi laman Instagram, pengedar kenderaan Hafis Naserr berkongsi momen ketika pemain kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) itu menerima kenderaan mewah tersebut di depan rumahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Walaupun tiada butiran lanjut dinyatakan, difahamkan kenderaan berwarna silver itu boleh mencecah harga sehingga RM400,000 mengikut pasaran semasa.

Bagaimanapun, tidak hairan pemain berusia 20 tahun itu mampu memilikinya apatah lagi dia pernah membawa gelaran Pemain Paling Bernilai Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Menerusi kapsyen, Hafis mengucapkan tahniah atas pencapaian Arif dan mendoakan bintang muda itu terus dimurahkan rezeki serta berjaya dalam karier bola sepak tanah air.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Congratulation to adik @ariifaiman42 for your archivement.. berkat usaha keras & tak henti2 cari peluang yang terbaik untuk karier adik, u really do a good job.
“Semoga adik dimurahkan rezeki & sentiasa dalam lindungan Allah SWT, abang doakan adik makin maju dalam karier adik,” tulisnya.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut tumpang gembira atas rezeki diperoleh Arif dan berharap dia dapat mengekalkan momentum dan prestasi di atas padang.

Kurang gosip, masa ni la nak kumpul aset…

Sumber: Instagram Hafis Naserr

 

Continue Reading

Uncategorized

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Published

on

By

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Berita tentang kemalangan melibatkan dua orang wanita dewasa dan seorang kanak-kanak yang dipercayai tercampak ketika menaiki permainan ‘sotong ride’ di Fun Fair Puncak Alam malam tadi sememangnya mengejutkan ramai.

Tiga individu cedera
Menerusi laporan dari Kosmo! Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa memaklumkan yang pihaknya bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima maklumat mengenai insiden itu kira-kira pukul 8.50 malam.

“Berdasarkan maklumat awal, kesemua mangsa berada di atas permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak sebelum terjatuh.
“Siasatan menyeluruh mengenai kejadian itu bagaimanapun masih dijalankan termasuk mengenal pasti identiti mangsa terlibat,” katanya.
Kesemua mangsa telah dibawa ke Hospital Shah Alam untuk menerima rawatan lanjut.

Telah diarahkan tutup serta merta
Difahamkan, fun fair tersebut telah diarahkan tutup secara serta merta bagi siasatan lanjut. Ada juga kenyataan memaklumkan bahawa fun fair berkenaan beroperasi tanpa lesen.

“Arahan itu dikeluarkan selepas polis turut berbincang dengan Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS).
“Siasatan lanjut akan dijalankan mengikut Seksyen 6 Enekmen Hiburan dan Tempat Hiburan Negeri Selangor 1995 kerana beroperasi tanpa lesen,” katanya.

Abang kepada mangsa kongsi keadaan adik
Dalam pada itu, seorang individu telah berkongsi keadaan seorang kanak-kanak di dalam ambulans dengan meninggalkan kapsyen “adik saya fighter guys“.

LIHAT VIDEO DISINI

Pengguna TikTok dikenali sebagai Saiful Azif itu memuat naik video kanak-kanak yang cedera dipercaya salah seorang mangsa kejadian ‘sotong ride’ tersebut.

Saman je mereka
Perkongsian tersebut telah mendapat pelbagai maklum balas daripada warganet. Rata-rata mereka meluahkan rasa bimbang dengan kejadian terbabit dan meminta ahli keluarga kesemua mangsa mengambil tindakan sewajarnya diatas insiden berkenaan.

LIHAT VIDEO DISINI

Tahap keselamatan permainan diragukan
Saiful Azif juga turut bekongsi beberapa gambar keadaan tempat duduk permainan tersebut. Menurutnya, tahap keselamatan untuk permainan di fun fair berkenaan agak meragukan sehingga menyebabkan berlakunya insiden tidak terduga itu.

Walau bagaimanapun, siasatan masih sedang dijalankan untuk mengesan punca sebenar kejadian tersebut boleh berlaku.

Terdahulu, tular di media sosial terutamanya di TikTok video beberapa individu tercampak sewaktu menaiki permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak laju.

Hal tersebut membuatkan ramai yang berada di tapak fun fair itu panik dan kesemua mangsa mengalami kecederaan apabila terhempas jatuh ke bawah dari atas permainan berbahaya terbabit.

komen para netizen 

Sumber: Kosmo! (Iskandar Shah Mohamed), TikTok saifulazif, farinarynaa_

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK