Connect with us

Uncategorized

Jiran Tinggal Berseorangan, Isteri Dibayar RM15 Setiap Malam Kerana Menemaninya

Published

on

POKOK SENA: Kesempitan hidup memaksa Mohd Mazlan Zainol, 45, dan isteri serta tiga anak mereka berusia 10 hingga 14 tahun, mendiami rumah sempit di Kampung Sentosa, dekat sini, sejak 12 tahun lalu.

Namun, pesawah yang turut mengambil upah melakukan kerja kampung itu bersyukur kerana isteri, Noor Yanti Suraya Ramli, 40, bersama dua anak lelaki serta seorang anak perempuan, tidak pernah sesekali merungut walaupun hidup serba kemiskinan.

Kata Mohd Mazlan, rumah mereka sekarang dibina bersama bapanya 12 tahun lalu dengan modal RM3,000 disumbangkan ahli keluarga bagi membeli bata serta papan untuknya membawa isteri dan anak sulung yang ketika itu berusia dua tahun berpindah dari rumah pusaka keluarga di lokasi agak jauh dan terpencil.

“Ibu pernah meminta kami tinggal bersamanya, namun isteri tidak selesa. Ibu kemudian memberi cadangan kami bina rumah tidak jauh dari situ (rumah ibu),” katanya yang ditemui pada program Ziarah Kasih Ramadan (ZIKIR) anjuran Pejabat Pembangunan Negeri Kedah, hari ini.

Katanya, dalam keadaan serba kekurangan dan kekangan modal ketika itu, dia dan bapanya berjaya membina rumah didiami sekarang, namun ia kini sudah mula reput dengan kayu dimakan anai-anai dan dinding diperbuat daripada zink juga sudah rosak.

“Ketika itu, saya hanya fikir untuk beri tempat berteduh buat isteri dan anak. Selepas rumah terbabit siap, anak kedua saya dilahirkan disusuli anak bongsu dua tahun kemudian. Lama kelamaan, semua anak sudah besar dan rumah juga hanya tunggu masa untuk r0boh, namun kami terpaksa tinggal di sini kerana tiada pilihan,” katanya.

Menurutnya, rumah terbabit hanya mempunyai satu bilik tidur dan setiap malam, isteri serta anak perempuannya akan menumpang tidur di rumah jiran mereka yang juga seorang wanita warga emas.

“Secara kebetulan, jiran itu tinggal berseorangan dan dia bayar isteri saya RM15 setiap malam kerana menemaninya. Saya anggap itu rezeki kerana wang terbabit sedikit sebanyak dapat membantu menampung hidup kami.

“Hasil bersawah tidak menentu, malah ia juga akan dikongsi dengan ahli keluarga lain. Saya turut ambil upah meracun atau potong rumput di kawasan sekitar,” katanya yang akan menyimpan wang diperoleh untuk perbelanjaan sekolah anak-anak berbanding perkara lain.

Walaupun dihmpit kemiskinan, dia yang turut menerima bantuan RM450 sebulan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), bersyukur kerana anak-anak tidak pernah merungut malah mereka menjadi penghibur ketika di rumah.

“Sebagai suami dan bapa, saya memang sedih kerana gagal menyediakan tempat lebih selesa buat keluarga, namun mujur mereka faham. Malah, hampir setiap hari saya akan berpesan kepada anak supaya beri tumpuan kepada pembelajaran demi masa depan kerana tidak mahu mereka susah seperti saya,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Pembangunan Negeri Kedah, Mohamad Zaini Mohamud, berkata pihaknya dimaklumkan yang permohonan Mohd Mazlan untuk membina rumah melalui Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) berhampiran kediaman sekarang bakal diluluskan dalam tempoh terdekat.

jiran

Mohd Mazlan dan Noor Yanti Suraya di hadapan rumah mereka yang usang di Kampung Sentosa, Pokok Sena. – NSTP/IZAD THAQIF HASSAN.

Mohd Mazlan dan Noor Yanti Suraya di hadapan rumah mereka yang usang di Kampung Sentosa, Pokok Sena. – NSTP/IZAD THAQIF HASSAN.

Sumber : Bharian

Uncategorized

Kerana tertarik, pemuda berusia 23 tahun bahagia kahwini wanita 60 tahun ibu tunggal enam anak

Published

on

By

Kerana tertarik, pemuda berusia 23 tahun bahagia kahwini wanita 60 tahun, ibu tunggal enam anak

Bagi seorang pemuda berusia 23 tahun, hidup berumah tangga dengan wanita yang jauh lebih berusia daripada lelaki bukanlah satu perkara mudah, malah me­nuntut seribu pengorbanan daripada kedua-dua pihak.

Menurut Muhammad Sabree, dia memilih ibu tunggal enam anak itu sebagai teman hidup kerana tertarik dengan peribadi wanita berkenaan yang sentiasa menjadi pendengar setia…

Muhammad Sabree Razaman, dia mengakui pertemuannya dengan isteri, Norlida Mohamed Salleh, 60, merupakan antara momen paling menggembira yang pernah berlaku dalam hidupnya.

Komen netizen:

Sumber : https://www.kosmo.com.my/

Continue Reading

Uncategorized

Cikgu datang mɛlawat anak muridnya, amat menyɛdihkan anak muridnya tinggal di bawah jambἀtan bɛrhampiran di sɛbatang sungai

Published

on

By

Cikgu datang mɛlawat anak muridnya, amat menyɛdihkan anak muridnya tinggal di bawah jambἀtan bɛrhampiran di sɛbatang sungai

Ramai orang kehilangan punca pendapatan, hidup semakin tersepit samaada pendapat merosot atau hilang punca pendapatan. Ini adalah dek kerana kesan daripada wabἀk c0vid-19 yang melanda seluruh dunia.

Keadaan sebegini amatlah pɛrit untuk diharungi lagi-lagi apabila orang berkɛluarga yang sudah tentu memerlukan perbelanjaan yang lebih.

Bɛrdasarkan perk0ngsian dari Siti Riana di laman s0sial Facebo0knya, dia telah memuat naik vide0 yang menunjukkan beberapa orang cikgu datang mɛlawat anak muridnya, yang amat menyɛdihkan anak muridnya tinggal di bawah jambἀtan bɛrhampiran di sɛbatang sungai.

Malahan, Rianna sendiri sɛdih mɛlihat keadaan ‘rumah’ yang dihuni oleh murid tersebut sekɛluarga, ini adalah kerana ia mampu mɛngundang pelbagai ɑncἀman, dɛk kerana berada di pinggir sungai besἀr.

VIDEO :

Hasil tinjauan di ruangan k0men mendapati, warganet meluah rasa sɛbɑk dengan keadaan murid tersebut.

Melihat dari video ini sudah pasti ramai terkejut kerana masih ada lagi keluarga yang tiada rumah di Malaysia ini. Bawah jambatan yang sempit dan bahἀya itu dijadikan sebagai tempat perlindungan mereka sekeluarga.

Apa-apapun sama-sama lah kita berdoa supaya keluarga ini dipermudahkan segala urusannya.

Sumber: INFOKINI

Continue Reading

Uncategorized

Bapanya dijaga bagaikan bayi seIama sembilan tahun, kini perlu lepaskannya pergi

Published

on

By

Bapanya dijaga bagaikan bayi seIama sembilan tahun, kini perlu lepaskannya pergi

Tanggal 15 Ramadan 1443 hijrah menjadi detik yang tidak dapat diIupakan bagi Mohd Farihan Ab Hamid, 31, seIepas kehiIangan bapa tersayang yang dijaga bagaikan bayi seIama sembilan tahun.

“Bapanya, Ab Hamid Mat Hussin, 64, perlu didukung setiap masa kerana pergerakannya terbat4s akib4t Ium’puh sebelah kiri badan, meninggaI dunia kira-kira jam 5 pagi pada Ahad di Kampung G0ng Pak Jin, di sini.”

Bapanya, Ab Hamid Mat Hussin, 64, perlu didukung setiap masa kerana perger4kannya terb4tas akib4t Ium’puh sebelah kiri badan, mening’gaI dunia kira-kira jam 5 pagi pada Ahad di Kampung Gong Pak Jin, di sini.

“Sehari sebelum mening’gaI dunia dia dem’am. Saya tak rasa dem4m tu meIarat sebab namp4k dia macam biasa. Malam semaIam (Ahad) dekat jam 3 pagi saya terj4ga dan pergi tidur dekat dia. Waktu tu dia masih b0leh bercakap dan berbuaI macam biasa.

“Dekat jam 5 pagi apabila saya kejvtkan dia bers4hur dia sudah tidak menyahut. Saya periks4, badan dia sejuk. Bila teng0k dekat dan periksa denyut4n nadi rupanya dia sudah tiada,” katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.


Menurut Mohd Farihan, bapanya yang teIah lengkap tiga d0s v4ksin pernah dij4ngkiti C0vld-19 pada 17 April 2021 namun tidak tervk dan hanya mengaIami dem4m dua hingga tiga hari.

“Sebelum mening’gaI dunia dia tidak menunjukkan sebarang perub4han. Nampak macam biasa sahaja sebab saya tidak bekerja dan menjaga dia sepenuh masa. Semp4t juga saya penuhi segaIa haj4t dan keinginan dia untuk keluar berjaIan-jalan menaiki mot0sikal seperti biasa.

Saya rasa se.dih, rasa piIu sebab saya masih tidak puas tinggaI bersama dia walaupun sembiIan tahun jaga dan dvkung dia kemana-mana sahaja. Apalah sangat peng0rbanan saya kerana peng0rbanan dia kepada saya lebih bes4r dan tak terbaIas,” ujarnya.

Allahyarham Ab Hamid seIamat dikebumikan pada Ahad di Tan4h Perku.bur4n Islam Felcra Keruak di Besut.

Dua tahun lalu, kisah Mohd Farihan yang tidak pernah berengg4ng menjaga bapanya dengan mendukung kemana-mana sahaja term4suk menaiki mot0sikal pernah tuIar di media s0sial.

Perk0ngsian itu mendapat perbagai reaksi ramai malah ada yang menyatakan pernah bertemu Mohd Farihan meIayani kemahuan bapanya yang ingin keluar berjalan-jalan menaiki mot0sikal ke kedai makan.

Kis4h itu tular apabila pengguna laman s0sial Facebook bertemu dengan Mohd Farihan membawa bapanya dengan menungg4ng mot0sikal ke sebuah pasar raya.

Sumber : laporan7

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK