Connect with us

Uncategorized

Ibu Achey Meninggl Dunia, Sebak Dengar Berita ‘Pemergian’ Masa Pulang Dari Tempat Kerja

Published

on

Achey

Ibu Achey Meningg4l Dunia

Kisah pemergian orang-orang sekeliling adalah satu hal yang menyedihkan bagi kita semua, lebih-lebih lagi jika ianya daripada kalangan ahli keluarga sendiri.

Malah lebih menyedihkan, jika berita kem4tian itu adalah melibatkan ibu atau bapa kita sendiri. Sejurus mendengarnya, jiwa seolah-olah ‘dir3ntap’ dengan sangat kuat.

Dalam masa sama, mereka ditakdirkan pergi meninggalkan kita semua ketika waktu g3nting, iaitu pada hari-hari terakhir sebelum Aidilfitri tiba.

Begitulah seperti yang dialami pelawak terkenal, Achey yang tidak dapat menahan sebak apabila ibunya telah kembali pulang ke Rahmatullah pada malam tadi.

Achey atau nama sebenarnya Mohd Nasir Hamzah meluahkan, ibunya pergi ketika dia sedang dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, seperti video yang dikongsikan di Instagram miliknya.

Menerusi video yang dikongsikan, dia yang sedang menunggang motosikal terpaksa berhenti seketika gara-gara tidak dapat menahan sebak atas pemergian ibu kesayangannya itu.

Video:

Dalam video tersebut, sangat jelas kedengaran suara Achey yang cuba gigih melawan kesedihan dengan tangisan yang teresak-esak.

“YA ALLAH… PERMUDAHKAN perjalanan mak di sana,” tulisnya di ruangan kapsyen video tersebut.

Dalam ruangan yang sama, dia reda dengan dengan kepergian ibu tercinta di bulan yang mulia.

“Mak baik, mak pergi bulan yang baik.  MOGA MAK JALANI WAKTU YANG TERINDAH Al-Fatihah,” tulisnya lagi.

Para artis turut megucapkan takziah kepada Achey antaranya Didi Alias, Dato’ Ac, Pencetus Ummah Amin dan beberapa lagi artis lain di atas pemergian ibunya.

Kami dari Realmerah ingin mengucapkan takziah buat Achey dan keluarga. Semoga diampunkan segala d0sa Allayarhamah & ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Sumber: Instagram Achey via Siakapkeli

Uncategorized

“Ala takyah angkatlah. Nenek boleh mandi sendiri”-Tergamak Anak-anak Layan Nenek Yang Hanya Mampu Mengesot Sebegitu Rupa!

Published

on

By

Gambar sekadar hiasan

#Foto sekadar hiasan. | Hai salam semua. Nama aku Nina. Feel freelah untuk baca kisah aku. Aku nak dengar pendapat korang.

Okey lets start! Daripada aku kecik, family aku memang jenis stay dengan atuk nenek kat kampung. Mama ada beli rumah, tapi nenek suruh stay dengan dia.

Nak dijadikan cerita, sekitar 2013 tu macam uji4n buat family aku. Nenek aku jatuh bilik air dan lutut dia retak or something like thatlah. So since that, dia dah tak boleh jalan. Jadi memang kami kene angkat dia bawak mandi semualah.

Actually dia boleh mengesot tapi kami angkat jela. Takkan nak biar orang tua mengesot kan? Masa tu aku n adik adik stay asrama. Dua minggu sekali baru balik. Bila siang mak ayah aku kerja, atuklah yang tolong tengokkan nenek. Tapi masatu pakcik makcik aku yang lain kompl4in cakap ayah dan mama tak jaga nenek betul-betul.

Nenek aku memang tak boleh jalan tapi dia bergerak dengan cara mengesot. Kadang-kadang bila siang dia bosan sebab asyik baring dalam rumah, dia mengesot pergi dapur sebab dia suka duduk dapur. Dapur sejuk kata dia. Dapur kampungkan ada beranda belakang.

Masa dia mengesot tu pempers dia bocor so air ken’cing kotor kene lantai. Masatulah pulak pakcik makcik aku nak balik kampung. Bila nampak gitu, depa bising kata famili aku tak pandai jaga nenek.

Ada sekali tu mak aku balik kerja shift malam. Biasa dari 8 am dia sampai rumah, dia akan tidur sampai jam 12 pm. Yela sebab shift malam berjaga. Masa tu gak ada pakcik makcik aku balik. Depa tak tau mak aku dalam bilik. Mak aku tersedar depa berbual-bual.

Tapi tak jadi keluar bilik sebab depa tengah ku’tuk mak aku. Cakap mama tak jaga nenek dan abaikan dia padahal my mama spend duit lebih banyak dari ayah aku untuk support perbelanjaan nenek. Siap buat OT lagi. Dia nangis sorang dalam bilik.

Masatu aku ingat lagi mama sampai depr3ss sebab asik kena kutuk dengan ipar duai. Kompl4in sana sini cara kami jaga nenek. Ayah aku lak anak bongsu. Dia tak bekap mama, dia tak bekap adik beradik dia. Dia diam je. Yang aku tahu, mak aku memang str3ss dan berat dia susut daripada 70 kg lebih ke 50 kg gitu sebab dia makan h4ti.

Aku ingat mak aku makan hati biasa-biasa je. Bila aku fikir balik sekarang, oh my mama depr3ssed sehingga hilang selera. Masa tu dia lagi sedih sebab aku stay hostel. Aku tak selalu ada kat rumah so dia banyak n4ngis dalam bilik.

Ok keadaan jadi makin su’kar bila atok meningg4l. Masa ni family aku buntu sebab siang takde sesiapa nak tengokkan nenek aku. So kami decide nak hantar nenek pergi rumah anak-anak yang lain. Tak sangka ipar duai yang dulu bising mer3ngek macam gamp3ng ku’tuk mak aku tak pandai jaga nenek. Dah tu kenapa taknak jaga mak depa sendiri!

Masing-masing bagi alasan itu ini nak ngelak jaga nenek. Oh ya. Ayah aku ade lagi 2 orang abang dan 3 orang kakak. Semua mengelak tak nak jaga. Tapi lepas ayah aku terangkan takde sapa nak jaga nenek lepas ni, Pak Long aku pun pasrah amik mak dia.

Pak Long aku ni orang Felda. Dia pernah cakap dia dapat sekitar 30k ke apa eh dulu. Ala kan ada zaman orang Felda dapat duit dari gomenkan. So dia renovate rumah dia jadi besar semualah. Tapi duit pampers nenek pun dia berkira dengan mak ayah aku.

Nenek dapat zakat RM300 sebulan. Mak ayah aku bagi gak RM300 sebulan. Yang lain? Anak lain tak bagi pun! Total sebulan nenek aku ade RM600 tapi Pak Long aku bising dia tak cukup duit. Padahal setiap bulan kami melawat bawak pampers or beras ke apa kot! Bila lambat bagi sikit, dia call ayah aku cakap duit dah habis.

Gaya dia mintak duit macam nenek aku ni hidup macam raja. Weyh nasi pun tak sampai sesenduk dia makan sehari. Tapi RM600 tu macam tak cukup sangattttttt! Ye mesti korang fikir Pak Long aku guna duit tu ke bende lainkn? Tapi mama malas fikir. Mama bagi je.

Part paling s3dih, aku perasan Pak Long aku ni macam buat tak endah je kat mak dia. Dalam masa sama dia jaga gak mak mertua dia. So Pak Long aku jaga 2 orang tua sekarang. Yang sedihnya, ada sekali aku datang melawat nenek, nenek aku tengah mengesot pergi bilik air.

Masa aku jaga dia, aku akan angkat dia untuk mandikan. Sebab dia macam dah uzur kan. Even dia boleh ngesot, kau tak kesian ke dia kene gerak sendiri? Bila sampai rumah Pak Long aku, aku cepat cepat letak beg and angkat dia. Pastu Pak Long aku cakap,

“Ala takyah angkatlah. Nenek boleh mandi sendiri”. 0tak diaaa!!!

Bila makan, pinggan mangkuk nenek aku buruk gila weyh. Kalau kita dah buang agaknya pinggan buruk macamtu! Pastu pinggan mak mentua dia elok je lawa lagi. Kenapa nenek aku tak diberi pinggan yang elok juga?

Aku tak minta nenek aku diberi pinggan Vintage Siti Nurhaliza yang jual kat Go Shop tu! Bab lauk lak, ade sekali tu dia bagi nenek aku makan hati ayam goreng keras. Aku tolong hancurkan. Suap elok2.

Takpelah maybe masa tu bini dia masak tu je. Tapi yang aku beng4ng, mak mertua dia makan sup ayam weyhh!!!!! Sup ayam! Nenek aku? Hati ayam goreng yang keras dengan sup sayur yang rasa air paip. Sumpah aku rasa nenek aku macam dipulaukan je duduk situ.

Nenek aku duduk tilam bawah sebab kalau duduk katil dia susah nak gerak. Mak mertua dia duduk katil atas. Tilam baru tebal. Nenek aku? Tilam nipis yang tenggelam kat punggung tu. Nipis gila. Ya Allah!

Bini Pak Long aku pernah s4kit masuk hospital sebab pen4t sangat jaga orang tua. Aku rasa perangai Pak Long aku yang memang lelaki melayu tipikal (semua nak disiapkan) yang buat bini dia penat.

Binilah masak, basuh baju, jaga mak 2 orang, lipat baju semua. Pak Long? Isap rok0k tengok astro dan memerint4h bini dia. So aku kasihan jugak dengan bini dia.

Sebagi cucu yang dibesarkan atas tapak tangan nenek aku, aku rasa bers4lah sebab masa ni aku tak mampu nak jaga nenek aku. Sebab dulu aku study kat uni dan sekarang baru nak kerja pulak. Adik2 aku pun dah kerja. So kalau nak bawak balik rumah kampung semula pun takde sapa jaga.

Sebab tulah kami mengharapkan anak-anak lain tolong jaga sebab depa dah sah-sah ada masa. Ada yang suri rumah. Apa salahnya depa tolong. Tolong? itu kewajipan depa kot! Kalau boleh, aku nak jaga nenek aku tapi kekangan kerja memang tak mengizinkan.

Okey mak ngah aku lak pernah jaga nenek aku setengah tahun. Mula-mula patutnya dia dah pencen tahun ni, tapi sanggup sambung kerja. Even dia tak mengaku, tapi aku tau dia mengelak nak jaga nenek.

Ade sekali dia bawak nenek balik rumah, boleh dia kata,

“Sejak jaga mak, acik tak sempat makan kat luar. Dulu selalu makan dekat luar”.

Eh m4ti ke tak makan kat luar! Kadang-kadang nenek cakap dengan dia, dia buat bod0h je main telefon. Cakap pun k4sar.

Pak Ude aku lak bagi alasan tak boleh jaga sebab dia kerja. Ya, Tapi bini dia suri rumah. Kerja jaga anak orang. Ala macam jaga anak cikgu ke. Balik sekolah cikgu amik kat rumah dia. Ha kat kampung kita panggil kerja ni sebagai “mom0ng budak”.

Tapi masa ni depa setuju gak nak jaga nenek. Baru 3 bulan dah suruh amik balik sebab nenek meng4muk. Masani nenek macam dah nyanyuk sikit. Bila kita terbagi makanan panas, dia kata kita nak s1hir dia. Then isteri Pak Ude aku tak tahan padahal baru sekali nenek aku buat perangai.

Masa kami jaga dulu lagi macam-macam kami kena. Sampai mama depr3ss tapi kami sabar. Malam-malam call suruh kami ambil nenek malam tu jugak.

Mak cik aku yang bernama Makcik C ni paling hmphh entahlah. Masatu raya and kami kumpul rumah Pak Long. Pak Long aku saja cakap lepasni turn Makcik C jaga nenek. Sejam lepas tu dia balik weyh dengan lelaki dia. Tak salam or bagitau kami. Tau-tau ilang je.

Punyalah tak nak jaga mak dia. Ada sekali dia bagi alasan dia kerja noreh getah so takley jaga. Pastu cucu dia kantoikan “eh nenek kan dah tak kerja. Hari-hari nenek duduk rumah”. Masa tu dia gelak je hmpppp. Dia memang tak pernah jaga nenek.

Dulu masa balik kampung pun, pagi-pagi ketuk bilik aku suruh mandi and tukar lampin nenek. Aku sengaja tak layan sebab aku nak dia ceb0k b0nt0t mak dia sendiri. Dahla jarang balik, pastu jaga mak kau kejap pun taknak.

Okey yang lagi sorang namanya Makcik B. Dia ni s4kit knser ovari. Tapi dah 4jal, suami dia yang sihat walafiat lak pergi dulu. Dia s3dih gila sebab dia takde anak.

Hanya ada anak angkat 2 orang. Then dia pergi duduk dengan anak angkat dia. Kami ada offer dia balik kampung, boleh tolong jagakan nenek. Dia taknak. Aku taktau kenapa.

So sekarang depa nak hantar nenek aku balik kampung! Dengan memang takkan ada orang jaga, depa berker4s juga! Aku s3dih tengok nasib nenek aku yang officially melahirkan anak-anak derh4ka. Aku ingat pakcik makcik aku pinjam duit nenek sebab nak buat majlis kahwin anak depa, nenek bagi!

Sampai sekarang sesen pun tak bayar. Sekarang bila dah terlntar, bayang pun takde. Itu mak kau la set*n! Allahu sedihkan weyhhh! Aku kesian gla kat nenek aku. Macam bola sepak pulak. Bila perlu dikejar-kejar, bila dah dapat disepak jauh.

Masa sihat dia sayang sungguh kat anak-anak. Kalau balik mesti bagi cucu duit. Bagi keladilah, Bagi keledeklah. Sekarang nenek aku dah nak masuk 90 tahun. Dia dah makin lupa. Tapi dia ingat yang dia cuma ada sorang anak iaitu L (ayah aku).

Dia cuma ingat nama family aku. Dia asik cakap dia ada seorang anak je iaitu ayah aku. Aku rasa, memang sengaja Allah panjangkan umur dia sebagai ujian buat anak-anak dia. Tapi aku tak sangka sampai macam ni sekali depa mengelak daripada jaga mak depa.

Betul kata pepatah ni = Seorang mak boleh jaga 10 anak, tapi 10 anak belum tentu jaga seorang mak.

Semoga nenek terus kuat dan anak-anak dia sedar. Kalau tak, biarlah Allah yang jalankan tugas-Nya sendiri untuk menghu’kum orang yang berkaitan.

Artikel dipetik dari: edisimedia via media portal

Pihak admin tidak bertanggungjawab terhadap segala komen yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risik0 akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Continue Reading

Uncategorized

Terp4ksa Ku’rung Dalam Ruangan Bermangga, Warga Emas Gigih Jaga Cucu Autisme Undang Sebak

Published

on

By

Satu kisah di sebuah desa mengenai seorang warga emas yang dikenali sebagai Tok Hindun, menjaga cucunya yang autisme sendirian, yang dikongsikan oleh seorang individu bernama Natipah Abu undang sebak para netizen di Facebook.

Walaupun hidup dalam keadaan serba kekurangan, warga emas ini tetap menjaga kebajikan cucu kesayangannya agar anak syurga itu betah tinggal di rumah mereka.

Namun kudratnya sudah tidak sekuat dahulu. Tok Hindun sedar, lama-kelamaan dia akan ‘pergi’ jua meninggalkan dunia ini.. Tok Hindun bimbang memikirkan nasib cucu syurganya setelah ketiadaannya. Bait-bait pesan si nenek kepada seorang wanita bernama Kak Pah sangat meruntun hati..

Baca perkongsiannya :

“Kalau ku m4ti, mu ambiklah Mat Pizi ni, pi bela bagi elok tang mana-mana.. “-Tok Hindun

KISAH DI SEBUAH DESA …

Setiap kali menjelangnya Ramadhan  … Kak Pah akan ziarah Tok Hindun. Nenek yang telah berusia 84 tahun ini, tabah menjaga cucu kesayangannya yang austime sejak belasan tahun lalu.

autisme

Alonglah lambang kasih Tok terhadap arwah anak perempuan Tok …ibu Along yang telah pergi akibat k4nser .. Gambar : FB Natipah Abu

Cucu yang yatim piatu itu hakikatnya tak tahu apa-apa pun. Anak syurga itu, tidak boleh bercakap walau sepatah dan tidak juga boleh mengurus diri. Dipakaikan baju … dia buang dan campak semua.

Along … sudah 27 tahun usianya. Mula-mula ayah meninggal, kemudian ibu pula menyusul. Sejak itu .. Along dijaga sepenuhnya oleh Tok Hindun.

Siang hari .. Along terpaksa diletakkan di dlm bilik khasnya. Di bilik khas yang berlantaikan semen dan berjaring separuh itu lah, Along akan mengisi harinya.

Bila ada orang lalu lalang, riuh rendah Along menyapa dgn caranya tersendiri. Waktu makan .. Tok Hindun akan masuk ke dalam bilik dan suapkan Along makan. Bila hendak buang air … Along akan gunakan jamban cangkung di hujung bilik itu.

Walaupun bilik ini dhaif .. tapi sangat bersih. Tiada bau yang kurang  menyenangkan pun dari tubuh Along. Bukti Along dijaga rapi oleh Tok Hindun.

 

autisme

Dunia Along hanya di sini .. adik perempuan Along .. 10 tahun juga telah meninggal dunia tahun lepas … Gambar : FB Natipah Abu

Dulu .. orang tuduh Tok Hindun der4 Along. Malah orang siap lapur kepada polis dan pihak polis turun ke rumah Tok Hindun.

Betul Tok Hindun kurung Along di bilik itu. Betul Tok Hindun pasang mangga sebesar penumbok di tingkap yang menjadi pintu masuk Along ke ruang tengah rumah.

Betul .. malam-malam pintu papan rumah usang  Tok Hindun tu, tak cukup dgn mangga … dia belit pula dgn rantai besi dua tiga hasta.

Sebab …

Kalau Along terlepas keluar, Along akan berlari tanpa mengenal bahaya. Along pernah terlepas keluar dalam keadaan b0gel.

Bukan mudah utk mengejar Along. Kudrat Along sangat luar biasa.  Jika dibandingkan dengan Tok Hindun, Along tepis sekali pun sudah rebah tergolek.

Walaupun rumah Tok Hindun mangga sebesar penumbuk ada dua tiga ketul, rantai besi 3 – 4 hasta ada dua- tiga lapis tapi .. Tok Hindun tak pernah tinggalkan Along sendirian. Ke surau pun Tok Hindun tak pernah kerana bimbangkan Along.

Manalah tahu .. ketika Tok Hindun keluar, rumah buruk itu terb4kar. Macam mana dengan nasib Along ! Menangis air mata dar4hlah Tok Hindun …

Alonglah nyawa Tok Hindun .. setiap malam Along dibawa keluar dari bilik khas dan Along akan tidur dengan nyenyaknya sebelah Tok Hindun. Tak pernah sekali kali Along meng4sari Tok Hindun  jauh sekali menced4rakan orang tua itu.

 

autisme

Walau sudah lanjut usia .. Tok jarang sakit kerana tuah menjaga anak syurga barangkali .. Gambar : FB Natipah Abu

“ Kalau ku m4ti, mu ambiklah Mat Pizi ni, pi bela bagi elok tang mana-mana …. “

Sebak Kak Pah bila Tok Hindun pesan begitu. Selama ni, tak pernah pun Tok cakap begitu. Kak Pah faham maksud Tok Hindun . Tok Hindun mahu Along dihantar ke rumah kebajikan ….

“ Betul ka ni …”

“ Haaa .. mu dengar wi molek. Kalau ku m4ti sok, mu ambiklah dia wak gi mana-mana … wi demo bela bg elok .. “

Kak Pah mengangguk … barangkali Tok Hindun cukup sedar, lambat laun dia  harus pergi meninggalkan Along …

Penulisan hebat daripada : Natipah Abu

Semoga Tok Hindun dipanjangkan umur dan sentiasa sihat tubuh badan untuk terus menabur kasih pada anak syurga ini.

Dah baca, jangan lupa share dan like page Realmerah di Facebook.

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab atas sebarang komen daripada pembaca. Sebarang komen negatif adalah dilar4ng sama sekali!

Continue Reading

Uncategorized

Anak 3 tahun speech delay, Cikgu siap ejek, “dah la tak boleh bercakap, hyper pulak tu..”

Published

on

By

ejek

Petang tadi saya tengok video cikgu bersedih,

Sebab anak dia umur 3 tahun, tak pandai bercakap, kategori speech delay.

Dia antar ke Taska, Taska call minta ambil balik, sebab tak boleh nak handle.

Dan interesting lagi, dia sendiri ajar sekolah anak anak special.

Saya nak share sikit kisah Rayyan ni, ceritanya agak sama.

Maybe tuan puan berdepan dengan kes sebegini,

Boleh ambil pengajaran, jangan cepat putus asa.

Masa dia umur 4 tahun, kami antar ke Taska, sebelum tu memang berkepit dengan Indonesian maid kat rumah.

Dan umur 4 tahun, dia masih tak boleh bercakap lagi,,, ok.

Masa mula mula kami antar kat Taska A kat area  rumah saya ni,

Dia  memang tak nak pergi, menangis..,

Dan kami keluarkan balik lepas seminggu dua.

Bila kami cakap dengan anak owner, yang jadi cikgu kat situ, dia siap ejek lagi…

Katanya “ dah la tak boleh bercakap, hyper pulak tu” hyper tu macam buasla, bahasa kampung.

Dan kami antar ke Taska B, jauh sikit dari rumah

Perubahan ketara, dia slowly boleh bercakap,

Dan dia memang tak ada masalah nak pergi ke Taska.

Infact, excited.

Kami tanya pengetua or owner Taska B tadi,

Macamana dia boleh berubah dengan ketara

Pengetua tu cakap, ada sorang cikgu muda yang selalu ajar dia, berkomunikasi, tanpa jemu.

Dan time dia pandai cakap tu,

Setiap kali kami lalu kat Taska A, kami tanya, kenapa dia tak suka kat Taska A tu

Rupanya dia kata dia dibu’li, kena m4rah, kena kurung dalam bilik, dia t4kut

Terk3jut jugak , mula mula tu,

Maybe ada kebenaran, sebab dia memang hyper active.

Ok balik pada speech delay tadi, kami memang ajar dia bercakap…

Kami pon realised, dia lambat, dan sebutan agak pelat.

Tapi keep ajar dan ajar, tanpa jemu.

Since dia hyper active, kami jugak pernah disuggest oleh cikgu sekolah dia masa umur 6  tahun untuk check up.

Kot kot ada min0r autism ke

Dan bila kami tanya seorang Dr Pakar kanak kanak yang merawat dia time demam.

Dr  cakap, layan je macam budak normal.

Katanya lagi, kita semua kat kampung dulu, ada je simpt0m autism, ada yang buas tak ingat dunia, ada yang suka pusing tayar,

Very selective dengan food, macam macam la.

Tapi kita tak pernah bezakan, akhirnya semua jadi normal.

Oh lupa, kes delay bercakap ni, kami pernah tanya experience seorang sahabat yang  ada anak ramai, katanya tak perlu nak risau

Dan  anak dia pon ada, cakap lambat..

Tapi bila pandai cakap, macam emak nenek katanya…

Memang betul kata beliau, lepas pandai cakap,

Memang cakap banyak.

Since sekolah dia guna medium english, so boleh bercakap in dua bahasa.

Dan dulu suka makan nasik je tak nak lauk,

Sekarang ni, makan double dari saya, walopon kurus kering.

Dulu, memang haz4b gila dia nak makan…

Minum susu Pedisure sampai umur maximum 10 tahun.

Dan dulu memang hyper active

Sekarang dah besar, jadi budak yang teramat rajin

Balik sekolah, siram pokok, buang sampah, dari kecik lagi,

Rumah kami ni 3 tingkat, kalau kat tingkat 3, malas nak ambil air segelas,

Laju je dia volunteer

Tengok temgok, satu jag air dia bawak

Nak ajak pi masjid pon mudah,

Panggil je terus siap dengan jubah

Al Mulk dah hafal, Yaasin dah hafal, Al Kahf pon dah hafal….

So, apa nak lagi kan?

Academic dia biasa biasa je,

Tak la dapat nombor top 5 in class.

Ala, kita sendiri pon bukan semua bijak academic kan?

Be honest, saya pon setakat medi0cre level.

Dari sekolah rendah, menengah tak pernah menyerlah

Kat University, tak pernah pon dapat sijil dekan.. haha.

Tapi, rezeki Allah, umur 35 tahun dulu, saya dah berada dalam lifestyle semi retire.

Kawan kawan yang smart masa study dulu, ramai kena retr3nch masa ni.

Kalau tuan puan baru kenal work from home

Saya umur 20an, dah start keja dari rumah,

Mula buat sales unit trust, hingga sekarang, kat rumah je….,

Btw, kalau ada kes sebegini, tuan puan jangan nak putus asa

Dan jangan nak sedih sedih,

Follow je the flow, ajar anak anak tuan puan lagi aggresive..,,

Academic tak cemerlang, bukan penentu kejayaan masa hadapan

Percaturan Allah tu sempurna..

Anak kita tak straight A tak apa, bukan semua nak jadi D0ctor

Anak kita tak petah bercakap, don’t worry, bukan semua nak jadi lawyer.

Anak kita tak terer bab  analyst , jangan panik, bukan semua nak jadi CEO syarikat.

Dan tuan puan realised tak, dalam satu family,

Maybe ada  yang  yang tak pernah masuk asrama,

Dan yang tak pernah masuk asrama tu la yang jadi peneman emak ayah kita susah senang

Dan dalam family, maybe ada yang tak bersekolah tinggi

Dan yang tak sekolah tinggi tu lah, yang banyak berkorban masa dan tenaga menjaga emak ayah kita sakit.

Moral of the story, jangan bezakan anak-anak kita

Dan jangan compare each other..

Takut yang kita rate the worst tu, yang layak  jadi champion membantu kita.

Pic, budak hyper active package speech delay, tolong umi dia grill seafood sebelum berbuka Puasa.

Bab Kerajinan, 5 ⭐️.

ejek

Gambar : Shaari Anuar II

Tulisan hebat daripada : Shaari Anuar II

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK