Connect with us

Inspirasi

Cikgu Hebat!! Tetap Mengajar Walau Pakai Alat B4ntuan Pernafasan, Pelajar Sayu Tengok Peng0rbanan Guru

Published

on

Selain ibu bapa, guru ialah antara insan yang paling banyak berjasa dalam membentuk diri anak murid agar tumbuh menjadi insan yang berguna. Walau perjalanannya tidak  mudah, mereka masih akan berusaha sebaik mungkin untuk menjalankan tanggungjawab mereka sebaiknya.

Menerusi satu video klip yang dikongsikan oleh seorang pelajar di sebuah sekolah, seorang guru kelihatan begitu gigih dalam menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang pendidik dan sanggup turun ke sekolah untuk  mengajar walaupun dalam keadaan dirinya tidak sih4t. Lebih menyebakkan, guru tersebut terlihat gigih mengajar walau terpaksa memakai alat bantuan 0ksigen.

Difahamkan, guru ini mempunyai masalah pernafasan kerana peny4kit tertentu, namun masih kuatkan dirinya untuk hadir ke sekolah semata-mata mahu menyampaikan ilmu kepada para pelajar yang bakal menduduki peperiksaan. Semangat yang ditunjukan beliau di dalam kelas dengan memakai alat bantuan oksigen meninggalkan kesan sayu dan kagum di hati para pelajar..

Pelajar yang merakam video ini ingin berkongsi kepada yang lain untuk lihat sendiri kegigihan sang pendidik dalam menyampaikan ilmu kepada anak didik mereka. Dia berharap agar para pelajar lebih menghargai dan menghormati setiap pengorbanan guru dalam mendidik mereka.

Guru tersebut secara tidak sedar telah memberi satu impak yang besar kepada murid-murid untuk terus berjuang walau adanya uji4n hidup.

Betul acuan didikan maka terdidik dengan eloklah pelajar tersebut.

Pengorbanan setiap guru mungkin berbeza beza tapi masih mempunyai matlamat yang sama iaitu memberi ilmu kepada pelajar pelajar di sekolah.

Video:

Menjengah ke ruangan komen, pelbagai reaksi dan komen daripada warganet membanjiri video yang tular.

@Cik_gadis:betul tu hargai cikgu yg mengajar kite die nk tgok kite erjaya dunia akhirat aminn

@syhir:Sekolah sy, guru tu dgn berkerusi roda tapi still usaha utk mengajar dtg ke kalas . Semoga diberikan kesembuhan secepatnya

@raja rimba:kalau aq tu aq dh menangis depan dia lantak lah org tgk pon kesi4n gil4 weh

@Vegapunk01:Sama mcm cikgu ekonomi aku masa STPM dulu. Dia kena buat 0peration dan rest kat rumah. So kita Org kena datang rumah dia utk belajar subjek tu.

@N u r f a r r a:ada cg I dia baru lepas +ve c0vid n badan dia still lemah tapi dia pergi skolah sbb nk kitorang A subjek dia spm nnti .

@UwU kimmy:Besar perjuangan cikgu nak mendidik anak bangsa. Semoga Allah sentiasa merahmati kehidupan cikgu dan memberikan kesembuhan untuk cikgu.

@bahulu caramels:kalau aku jumpe cikgu mcm ni mmg aku akan jaga dia jumpa dia tiap² hari layan dia mcm ibu kandung sendiri tak tahu kenapa tapi rasa sayang kt dia tu

Demikian betapa kasihnya cikgu kepada pelajarnya. Tanpa didikan mereka, tidak menjadilah mereka yang kini bergelar d0ktor, usahawan, tentera, peguam dan lain-lain.

Seperti ibu bapa, guru juga insan yang patut kita hormati, hargai dan sayangi. Semoga guru-guru kita dirahmati dan diberikan ketabahan serta kekuatan untuk terus mendidik anak bangsa agar menjadi insan berguna dunia akhirat.

Sumber : Utusan.rimbabara

Inspirasi

Inilah wira tak didendang… derma darah sejak 1988, warga emas ‘bersara’ selepas kali ke-356 jalankan tanggungjawab

Published

on

By

Inilah wira tak didendang… derma darah sejak 1988, warga emas ‘bersara’ selepas kali ke-356 jalankan tanggungjawab

HERO derma darah!

Itulah gelaran yang sesuai diberikan kepada seorang warga emas yang merupakan antara individu aktif menderma darah.

Mula menderma darah secara konsisten sejak 1988, Lum Kien Seng akhirnya ‘bersara’ setelah usianya bakal mencecah 70 tahun.

Sempena pendermaan darah kali ke-356 dan terakhir bagi Lum pada Jumaat lalu, Pusat Darah Negara (PDN) berbesar hati meraikan hari bersejarah ini bersama warga emas tersebut.

“Lum mula menderma darah secara konsisten senjak 1988 dan menjadi penderma aferesis sejak 2000 sehingga ke hari ini (Jumaat).

“Untuk berbuat demikian, dia sentiasa mementingkan penjagaan kesihatan bagi memastikan dirinya layak dan kekal sihat untuk menderma darah.

“Warga kerja Pusat Darah Negara merakamkan setinggi penghargaan dan jutaan terima kasih kepada Lum atas pengorbanannya dalam menjalankan tanggungjawab sosial ini tanpa mengharapkan sebarang balasan.

“Semoga pendermaan darah terakhir dan sambutan hari lahir yang ke-70 ini menjadi memori indah kepada Lum dan menjadi inspirasi kepada generasi muda untuk kekal sihat dan menjadi adiwira sehingga ke usia emas,” demikian catatan di laman Facebook Pusat Darah Negara.

Sementara itu, Lum dalam ruangan komen turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada warga PDN kerana meraikannya.

Sebagai makluman, mana-mana individu boleh menderma darah seawal umur 17 tahun dengan kebenaran penjaga dan had umur menderma darah ialah sehingga 70 tahun.

Penderma perlu berusia dalam lingkungan 18 tahun – 60 tahun jika menjadi penderma kali pertama.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Inspirasi

Umur Baru 15 Tahun Dah Dapat Gaji RM400k Sebulan. Kerjanya Buat Ramai TERUJA

Published

on

By

Umur Baru 15 Tahun Dah Dapat Gaji RM400k Sebulan. Kerjanya Buat Ramai TERUJA

Di saat remaja sekarang masih minta mak ayah duit topup phone. Siapa sangka budak 15 tahun ni dah bekerja dan dibayar gaji RM400k sebulan atau RM4.8 juta setahun. Wartawan terkejut bila tau apa kerja yang dibuatnya. Allahu inspirasi. Baca selanjutnya..

PAKAR BUAT PROGRAM TERMUDA DUNIA DI SYARIKAT IBM

15 tahun! Pada usia ini, remaja bersekolah dalam tingkatan tiga di sekolah menengah. Mungkin masih tercari-cari identiti dan masa depan kerana belum habis SPM lagi. Sebahagiannya hanya tahu bermain games, sweet-sweet cinta dan sebahagian aktiviti lain. Nak tau power tak power, boleh tengok video interview budak ni di hujung artikel. Perghhhh.

Membaca kisah Tanmay Bakshi ini mungkin boleh membuka minda kita. Dia terlampau bijak dan kepandaiannya mungkin melebihi kepandaian orang dewasa.

Angka ini mungkin buat orang terkejut tetapi tiada yang mustahil. Mungkin bagi remaja di negara ini kurang mengenali Tanmay Bakshi. Baru berusia 15 tahun tetapi gajinya 66 lakh (1 lakh bersamaan 100 ribu rupee. 100,000 rupee bersamaan RM6,033). Jika gajinya dikira dalam Ringgit Malaysia, boleh mencecah RM400,000 sebulan. Wow, amazingkan.

Siapa Tanmay Bakshi dan kenapa gajinya terlalu banyak pada usia yang cukup muda? Untuk pengetahuan, Tanmay ialah seorang pengaturcara komputer, pakar kecerdasan buatan dan kecekapan teknologi yang termuda di IBM, syarikat komputer terkenal di dunia.

Jawatannya sekarang ialah Youngest IBM World Watson Programmer. Dia dilahirkan pada 16 Oktober 2003.

Bagaimana dia boleh begitu berjaya? Ibu bapanya berhijrah dari Delhi, India ke Brampton Kanada pada 2004 ketika usianya setahun. Bapanya Puneet Bakshi ialah seorang pengatur cara komputer dan ibunya, Sumita ialah seorang suri rumah.

Bila melihat bapanya sering berada di depan komputer, ia telah menarik minat remaja ini ingin mengetahui apa pekerjaan yang dilakukan oleh bapanya.

Dia mula membuat pengekodan pada usianya 5 tahun. Pada saat kawan-kawan sebayanya hanya menyusun lego tetapi Bakshi belajar bagaimana membina kod. Dia sering melihat bagaimana bapanya bekerja dan dia begitu tertarik.

Pada usia itu, Bakshi sering bertanya bagaimana komputer boleh melakukan apa-apa,” katanya ketika ditemuramah oleh CNBC Make It. Saya mahu tahu apa yang berlaku di belakang komputer dan melihat bagaimana anda boleh mengawalnya dan memberitahu mereka apa yang perlu dilakukan”.

Merasakan keingintahuannya ini, ayahnya mengajarnya bagaimana untuk memprogram. Dari sana, Bakshi mula menggunakan internet dengan sendiri dan membaca buku mengenai pengaturcaraan. Malah dari satu peringkat usia, dia berjaya membangunkan beberapa aplikasi dan kod sumber pada usianya itu.

Pada usia tujuh tahun, Bakshi menubuhkan saluran YouTube di mana dia menyiarkan tutorial mengenai pengekodan dan pembangunan web. Dengan setiap muat naik video, dia menerima beribu-ribu soalan dari orang di seluruh dunia.

Menyedari bahawa tidak ada pengetahuan mengenai pengaturcaraan dan pembelajaran mesin, dia menjadikannya misi saluran YouTube untuk membantu 100,000 anak-anak dan pemula yang bercita-cita sepanjang perjalanan pengekodan mereka. Hari ini, beliau mempunyai lebih daripada 200,000 pelanggan.

Dia menamatkan aplikasi iOS pertama dalam App Store ketika usianya 9 tahun. Pada usianya 11 tahun, dia memuat naik sebuah video di Youtube berkaitan ilmu kecerdasan buatan. Pada usianya 13 tahun, dia mula bekerja dengan perisikan Artificial.

Antara aplikasi pertama yang diciptanya ialah tTables yang membantu dalam mempermudah dan pembelajaran sifir darab (5). Pada usianya 15 tahun ini, dia telah menerbitkan sebuah buku, menganjurkan TEDx Talk dan bercakap pada sidang kemuncak IBM Watson di seluruh dunia termasuk Finland, New Zealand, Denmark dan Australia.

Seiring dengan berjalannya waktu, Bakshi kehilangan minat dalam pengaturcaraan. “Saya selalu merasakan bahawa teknologi sangat terhad, saya sentiasa merasakan bahawa ketika anda memasukkan sesuatu, ia akan menjadi jauh ke belakang,” kata remaja itu.

Namun dia terus dengan minatnya dengan komputer. Dalam masa seminggu, beliau telah membina aplikasi Watson pertamanya. Dia menamakannya “Tanya Tanmay,” di mana aplikasinya bertindak balas kepada soalan dengan menimbang jawapan yang terbaik sebelum melontarkan tindak balas.

Tidak lama selepas itu, beliau terjumpa perkhidmatan yang ditawarkan oleh IBM yang dipanggil Penukaran Dokumen, yang berada di alfa pada masa itu. Objektif utama perisian adalah untuk menukar dokumen dari satu format, seperti PDF, ke format lain seperti HTML.

Dalam beberapa minit bermain-main dengan perisian, Bakshi menemui sesuatu (pepijat). Dia menyiarkan penemuannya di laman web pengaturcaraan dan Twitter peribadinya.

Golongan bijak pandai di IBM tertarik dengan kebolehannya dan terus menghubunginya.”ia benar-benar menyeronokkan,” kata Bakshi. “Semua di IBM menjangkau imaginasi saya.”

Dari kerjasama, dia ditawarkan bekerja di IBM.

Sejak itu, gergasi teknologi itu telah menawarkan Tanmay banyak peluang bercakap dalam persidangan yang dihoskan oleh syarikat tersebut. Pada satu persidangan, Bakshi menjadi penceramah utama di hadapan 25,000 orang, dan di Persidangan IBM di Bengal, India, dia bercakap di depan 10,000 orang.

Lihatlah, komputer sebenarnya banyak manfaat, bukan hanya pandai bermain Mobile Lagends sahaja. Jika Tanmay berusia 15 tahun mampu memanfaatkan usianya dengan perkara bermanfaat, apa remaja Malaysia boleh lakukan pada usia ini?

Mungkinkah kita menantikan sesuatu yang sangat bermanfaat dari remaja Malaysia?

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Inspirasi

Menantu Dedah Amalan Arwah, Kisah Terbentuknya kalimah الله Di Tanah Kvbvr Sebaik Sahaja Selamat Dikebvmikan, SubhanAllah..

Published

on

By

Menantu Dedah Amalan Arwah, Kisah Terbentuknya kalimah الله Di Tanah Kvbvr Sebaik Sahaja Selamat Dikebvmikan, SubhanAllah..

Setiap yang bernyawa sudah pasti akan merasai kem4tian. Kem4tian yang berlaku atas pelbagai asbabnya namun kem4tian yang paling diharapkan oleh umat Islam adalah kem4tian dalam husnul khatimah.

Baru-baru ini viral di media sosial mengenai terteranya kalimah Allah dalam gambar kes kem4tian yang dibantu urus 0leh team sukarelawan UKVJ Melaka.

“Gambar ini diambil oleh salah se0rang rakan yang bertugas di tanah perkub0ran lewat malam tadi.. Saya hanya perasan bila seorang f0ll0wer komen tentang gambar ini… ” Segala Puji Bagi Allah.

Arwah Meninggal Akibat S4kit Tua

Arwah merupakan seorang wanita yang berusia 78 tahun. Punca kematian dikatakan disebabkan oleh sakit tua. Arwah telah selamat dikebumikan pada jam 12.50 tengah malam pada Mei 2021.

Jenazah Arwah yang disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Pusara Abadi Paya Rumput dapat diselesaikan dengan mudah oleh sukarelawan yang bertugas.

Komen Mengenai Kalimah Allah S.W.T

Perkongsian gambar urusan pengkebumian arwah telah dibuat melalui laman Facebook Mr Wan Cai. Seperti yang ramai sedia maklum laman Facebook Mr Wan Cai banyak berkongsi mengenai aktiviti Pengurusan jen4zah bermula dari proses mandi, kafan dan pengekebumian jen4zah.

Menerusi perkongsian tersebut, pada mulanya, mereka tidak perasan akan kalimah Allah S.W.T yang terbentuk pada pusara arwah sehinggalah ia diberitahu oleh seorang pengguna Faceb00k lain. Hanya pada ketika itulah lebih ramai yang sedar akannya.

Menantu Meninggalkan Komen

Melihat ke ruangan komen di laman Facebook tersebut, menantu arwah ada meninggalkan komen yang kemudiannya disusuli dengan soalan daripada warganet yang lain mengenai apa amalan yang dilakukan oleh Arwah sepanjang hayatnya.

Arwah Sentiasa Tersenyum

Menjawab persoalan yang diajukan kepadanya, dia berkongsi beberapa amalan yang dilakukan arwah. Arwah tidak pernah m4rah dan sentiasa tersenyum, selain itu arwah juga tidak mengumpat dan suka berfikiran positif. Apa yang paling meninggalkan kesan adalah arwah telah menjaga kedua ibubapanya sehingga ke akhir hayat mereka.

Semoga kita semua juga akan mendapat pengakhiran hidup yang mulia seperti apa yang selaku kita dambakan dalam setiap doa selepas selesai solat. Berusahalah dengan menambahkan amal ibadat dan meninggalkan apa yang dilarang.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK