Connect with us

Semasa

Cara Daftar & Login MyBSN, Para Pengguna Tidak Perlu Lagi Beratur Panjang2, Dah Boleh Semak Online

Published

on

Cara Daftar & Login MyBSN, Para Pengguna Tidak Perlu Lagi Beratur Panjang2, Dah Boleh Semak Online

MyBSN login adalah cara untuk login akaun bank BSN online yang diperkenalkan oleh Bank Simpanan Nasional (BSN) yang bertujuan untuk memberi kemudahan kepada pelanggan menyelesaikan transaksi atau membuat sebarang pindahan wang secara online.

Cara Daftar MyBSN Login Secara Online

Bagi anda yang belum ada akaun MyBSN login online tetapi sudah ada buku akaun BSN, anda perlu mendaftar keahlian terlebih dahulu bagi pengguna baru.

Ikut cara daftar BSN online 2021 di bawah :

*Sediakan sediakan nombor telefon yang berdaftar atas nama anda, kad pengenalan, kad ATM/debit/kredit, no pin kad tersebut serta nombor akaun anda untuk memudahkan mengisi maklumat ketika mendaftar.

1.Masuk ke portal rasmi https://www.mybsn.com.my/mybsn/login/login.do

2. Klik butang “Register” untuk mendaftar keahlian baru di portal myBSN online

3. Pastikan anda telah membaca kesemua terma & syarat yang ditetapkan oleh BSN untuk menggunakan perkhidmatan mereka. Kalau dah setuju, Klik dan tick pada ruanganaccept, tickdecline“jika tidak bersetuju dan ianya akan kembali ke halaman depan mybsn semula.

4. Tekan butang next selepas anda accept terma & syarat tersebut. Ia akan ke laman yang mempunyai ruangan yang perlu diisi

5. Isi No. Kad Bank anda beserta no CVV2 3 digit dibelakang kad anda, (Peringatan – Jangan Dedahkan No Berikut Kepada Orang), seterusnya, masukkan tarikh luput  kad debit/kredit anda yang tertera di bawah nombor kad anda dan isi di ruangan “Expiry Date“. Pastikan tarikh dimasukkan dengan betul

6. Masukkan no kad pengenalan pada kotak yang disediakan, selepas selesai mengisi sila tekan butang “Next” untuk ke halaman seterusnya

✔️ New IC number : bagi yang warganegara

✔️ Old IC : bagi anda yang belum menggunakan MyKad

✔️ Military IC/Passport Number : bagi yang tidak mempunyai MyKad atau bukan warganegara

7. Masukkan username yang nak anda gunakan, pastikan senang untuk anda ingat pada ruangan “Username

8. Masukkan kata laluan yang lebih dari 8 angka dan anda ingin gunakan di kotak ruangan “Password“. Gunakan kata laluan yang sama pada petak kosong “Confirm New Password

9. Tekan “request OTP” dan sahkan nombor telefon anda yang telah didaftarkan untuk akaun BSN dan tekan butang “Confirm

10. Anda akan menerima kod OTP tersebut melalui no telefon yang anda daftarkan untuk akaun BSN secara SMS daripada BSN dan masukkan kod OTP tersebut di ruangan OTP number

11. Pilih satu sahaja gambar pilihan dalam Online Image tersebut. Kegunaan gambar ini adalah untuk buat pengesahan semasa setiap kali anda buat login ke akaun banking MyBSN anda nanti. Kiranya macam varifikasi la samada tu akaun anda atau tidak.

12. Tekan butang submit dan pendaftaran akaun online banking myBSN anda berjaya

MyBSN Login (Kali Pertama)

Selepas mendaftar keahlian myBSN, anda sudah boleh untuk log masuk ke akaun MyBSN anda. Ikuti langkah di bawah untuk log masuk buat kali pertama :

1. Sila ke laman web berikut https://www.mybsn.com.my/mybsn/login/login.do

2. Masukkan username seperti anda daftarkan untuk akaun MyBSN

3. Klik “Login” untuk mengakses ke akaun MyBSN anda

4. Buat varifikasi Online Image, kalau betul kira ok. kalau salah maknanya userneame anda salah

5. Masukkan password anda yang telah anda setkan semasa mendaftar

6. Isikan maklumat peribadi anda setelah mengakses masuk

7. Pilih soalan rahsia anda, dan sertakan sekali jawapan bagi setiap soalan yang anda pilih itu

8. Settle, anda berjaya log masuk ke akaun myBSN online anda

FAQ Cara Daftar :

Sebarang pertanyaan dan soalan lazim yang anda ingin tahu berkenaan dengan cara daftar myBSN, anda boleh rujuk FAQ di bawah :

Perlukah membuka akaun baharu untuk Perbankan Internet?

Tidak perlu. Anda boleh gunakan dan nombor kad ATM yang sedia ada

Bolehkah buka akaun secara online?

Setakat ini BSN belum lagi menawarkan perkidmatan ini.

Bilakah boleh mula menggunakan perkidmatan ini?

Selepas mendaftar MyBSN secara online dan berjaya mendaftar, anda boleh mula menggunakannya.

Bolehkah menggunakan perkhidmatan ini jika tidak memiliki akaun dengan myBSN?

Sila layari laman web BSN untuk mengetahui tentang bank, produk dan perkhidmatan yang disediakan. Walaubagaimanapun anda perlu memiliki Akaun Simpanann dengan kad ATM dan PIN ATM untuk mendaftar dan berurusan dengan MyBSN.

Bolehkah daftar nombor telefon bimbit luar negara?

Pada masa ini, BSN tidak buka pendaftaran TAC menggunakan nombor telefon bimbit luar negara.

Perlukah daftar semula dengan MyBSN selepas kad ATM diganti baru (disebabkan kehilangan, dll)?

Anda tidak perlu mendaftar semuka. Selepas mendaftar, profil anda yang ada dalam MyBSN akan sentiasa sah.

Bolehkah gunakan Nama Pengguna sebagai Kata Laluan?

Dinasihati tidak menggunakan Nama Pengguna sebagai Kata Lalun sebagai langkah keselaman. Guna kata laluan yang berlainan

Jika lupa kata laluan, bagaimana untuk memohon kata laluan yang baru?

Anda cuma perlu klik Forgot Password dan masukkan butiran kad dan pin.

Bolehkah tukar kata laluan?

Boleh. Log masuk MyBSN dan klik Profile Management. Pilih Change Password dan mohon TAC yang akan dihantar melalui SMS. Masukkan nombor TAC dan tukar kata laluan.

Apakah langkah keselamatan yang perlu ambil untuk melindungi nombor PIN dan kata laluan?

Lebih selamat sekiranya anda menaip alamat URL BSN yang rasmi dan log masuk dari URL tersebut. Jangan log masuk MyBSN melalui mana-mana pautan emel.

Apa perlu buat jika ada masalah untuk log masuk dan terlupa Nama Pengguna?

Hubungi pusat khidmat pelanggan BSN di 1300 88 1900 atau +603-2613 1900 (Luar negara)

Adakah dikenakan bayaran menggunakan MyBSN?

Tiada sebarang pembayaran dikenakan

Kini anda boleh semak baki akaun BSN melalui online. Mudah sahaja kan?

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut anda boleh rujuk BSN hotline dan hubungi ke :

📞1300 88 1900 atau +603-2613 1900 (Luar negara)

📧customercare@bsn.com.my

Sudah baca artikel ini?Mohon komen dan share kepada yang memerlukan..Semoga Bermanfaat

Sumber:portalmalaysia.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Semasa

Hadir konsert lagenda India, wanita tulis kapsyen sentuh sensitiviti kaum

Published

on

Hadir konsert lagenda India, wanita tulis kapsyen sentuh sensitiviti kaum

Konsert Mega Lagenda India A.R. Rahman yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada Sabtu lalu sememangnya menghadirkan pelbagai cerita menarik seperti penampilan Dato’ Sri Siti Nurhaliza yang membuka tirai dengan penuh bertenaga.

Lebih menyeronokkan lagi, kehadiran A.R. Rahman bukan sahaja dihadiri oleh masyarakat India tetapi turut kelihatan pelbagai kaum bersorak apabila penyanyi dan komposer hebat itu muncul.

Namun, disebalik kemeriahan 60,000 penonton di dalam stadium tersebut ada sesetengah pihak yang langsung tidak peka dan menjaga sensitiviti sebagai rakyat Malaysia apabila memuat naik momen berada di konsert dengan kapsyen rasis.

Menerusi posting yang dibuat pengguna Twitter Kesavan Vekraman, dia telah berkongsi semula rakaman Insta Story seorang wanita yang menyebut perkataan menyentuh perihal sensitiviti kaum India.

“Pening dengar lagu k***ng. Nak lagu Nustey please…waiting for Tokti ni,” tulisnya sambil merakam suasana di dalam stadium.

Hidup dah lama, sensitiviti orang pun tak faham

Perkongsian tersebut nyata membuatkan ramai berasa geram kerana tindakan seperti itu boleh menggangu keharmonian semua kaum di Malaysia terutamanya yang hadir sewaktu konsert mega itu.

Susulan dikecam teruk netizen di media sosial, wanita terbabit telah membuat permohonan maaf diatas keterlanjurannya menulis perkataan rasis di media sosialnya yang mempunyai ratusan ribu pengikut.

Konsert A.R. Rahman yang berlangsung pada 28 Januari 2023 telah mendapat sambutan hangat apabila SNBJ dipenuhi penonton lebih dari 60,000 orang.

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut hadir menyaksikan konsert tersebut bersama isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah dan mengakui sangat gembira melihat pelbagai kaum menyaksikan konsert mega dari komposer terkenal India.

Sumber: Twitter Kesavan Vekraman

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

‘Maafkan adik mak, adik tak dapat jumpa mak lagi’

Published

on

‘Maafkan adik mak, adik tak dapat jumpa mak lagi’

Manjung: “Semalam saya sempat buat panggilan video dengan arwah mak, tak sangka ia adalah kali terakhir kami dapat bergelak-ketawa,” kata Ahmad Shahful Osman Azmi, anak kepada Fatimah Mohd Ali yang meninggal dunia dalam nahas di Jalan Beruas-Ipoh, dekat sini, hari ini.

Dalam kejadian 8.30 pagi itu, Fatimah, 64, maut selepas Perodua Kelisa yang dipandunya terlanggar van pekerja, lalu terbabas ke dalam gaung.

Kemalangan itu turut meragut nyawa jirannya, Mohd Ibrahim Md Deram, 77.

Akibat kejadian itu juga, suami kepada Fatimah, Osman Azmi Chulan, 70, patah kaki kanan manakala anak kepada Mohd Ibrahim, Fazlina Mohd Ibrahim, 53, parah.

Menurut Ahmad Shahful, 30, dia mengetahui berita kematian ibunya, 9 pagi tadi ketika di tempat kerjanya di Sungai Petani, Kedah.

“Rakan saya yang tinggal di kampung hubungi saya pagi tadi.

“Susah saya nak percaya pada awalnya kerana baru semalam kami bersembang melalui panggilan video.

“Arwah mak sempat berlawak dengan saya dan bersembang dengan cucu bongsunya, Nur Arisa Adelia Ahmad Shahful, 2,” katanya ketika ditemui di Unit Perubatan Forensik Hospital Seri Manjung, hari ini.

Difahamkan, Fatimah dalam perjalanan ke Klinik Kesihatan Beruas untuk membawa Osman membuat pemeriksaan kesihatan.

Ahmad Shahful berkata, ibunya seorang yang periang dan suka membantu jiran tetangga untuk pergi membuat pemeriksaan kesihatan di klinik.

“Memandangkan mak boleh memandu kereta, arwah kerap membantu jiran yang berkeperluan. Kadang-kadang bawa mereka buat pemeriksaan di klinik, ada juga teman kawan-kawanya ke pasar.

“Sebelum ini mak akan maklumkan pada kami anak-anak jika mahu ke mana-mana. Tapi, hari ini tidak,” katanya.

Menurut anak bongsu dari tiga beradik itu, kali terakhir dia dapat pulang berjumpa ibu dan ayahnya adalah semasa cuti hujung Disember lalu.

“Semalam, saya ada beritahu mak yang kami sekeluarga akan balik Ahad depan. Sudah ketetapan Allah begini, saya reda.

“Maafkan adik mak, adik tak dapat jumpa mak lagi,” kata Ahmad Shahful, sebak.

Menurutnya, jenazah ibunya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Buluh Akar, Parit.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

Jeti roboh, pelajar terkapai-kapai dalam air… Cikgu tak fikir panjang terus terjun laut selamatkan anak didik!

Published

on

Jeti roboh, pelajar terkapai-kapai dalam air… Cikgu tak fikir panjang terus terjun laut selamatkan anak didik!

LEBIH 10 orang murid sekolah rendah diselamatkan guru selepas mereka terjatuh ke dalam laut gara-gara sebuah jeti roboh.

Video kejadian tersebut mulai tular di media sosial, selepas dimuat naik oleh akaun Twitter @jonjonahah, pagi Isnin.

“Dapat daripada group WhatsApp. Kesiannya budak-budak sekolah. Semoga semuanya selamat dan baik-baik saja. Semoga Allah balas jihad mereka dengan masa depan yang baik,” tulisnya mengiringi perkongsian tersebut.

Menerusi video berdurasi 1.30 minit itu, kelihatan murid-murid yang lengkap berpakaian sekolah sedang terkapai-kapai di dalam laut dan diselamatkan oleh beberapa orang guru.

Apa yang lebih menyentuh hati, ada dalam kalangan guru lelaki basah lencun kerana sanggup terjun ke laut demi menyelamatkan nyawa para pelajar.

Tiada sebarang butiran yang dikongsikan mengenai kejadian tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Namun difahamkan ia berlaku di sebuah jeti dipercayai di Pulau Pababag, Semporna, Sabah.

Perkongsian tersebut mengundang reaksi yang pelbagai daripada netizen dengan rata-ratanya memuji guru-guru kerana bertindak pantas demi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

Dalam pada itu, ramai yang memohon agar wakil rakyat atau kerajaan mengambil tindakan pantas supaya insiden yang sama tidak berulang, lebih-lebih lagi ia membabitkan soal keselamatan dan nyawa.

Netizen turut meluahkan rasa simpati terhadap insiden yang berlaku.

“Patut bagi pingat dekat cikgu-cikgu ni. Dengan baju kemeja, kasut bagai terjun dalam air nak selamatkan murid-murid. Entah-entah handphone beliau pun turut rosak bukan setakat kasut jer.

“Terasa sedih tengok adik pakai baju purple yang dekat atas bot tu menangis. Moga mereka dipermudahkan urusan.

“Allahu kesiannya. Kita dekat sini banyak kemudahan pun masih lagi tak bersyukur.

“Cikgu juga yang hero,” demikian antara komen netizen.

Sehingga artikel ditulis, masih belum dapat dipastikan keadaan mangsa yang terjejas.

Sumber: mStar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK