Connect with us

Kongsi Ilmu

Bermula Dengan ‘Bohong Sunat’, Kini Bahasa Melayu Semakin Digilai Di Russia!

Published

on

Salah satu daripada institut pengajian bahasa Asia dan Afrika di universiti-universiti terkemuka di negara-negara atas angin ialah, Institut Pengajian Asia dan Afrika (IPAA), Lomonosov Moscow State University (MSU).

Mitos yang berkaitan kewujudan fakulti ini

Semasa Nikita Khrushchev mengadakan lawatan ke India pada tahun 1955, seorang wartawan bertanya sama ada wujud pengajian Bahasa Hindi di Kesatuan Soviet. Khrushchev menjawab pengajian tersebut wujud di sana.

Bagi mengelak ‘bohong sunatnya’ terbongkar, beliau mengarahkan sebuah fakulti yang didedikasikan kepada pengajian Asia dibuka di MSU pada 1956. Ia kemudian ditukar nama kepada IPAA dan nama tersebut terus kekal hingga hari ini. Cerita sebegini mungkin mengundang tawa dalam kalangan alumni yang pernah menghadiri fakulti berkenaan.

Bagi Dr Victor A Pogadaev, cerita realistik penubuhan institut itu ialah Rusia/Kesatuan Soviet melihatnya sebagai keperluan. Ini kerana sekitar akhir 40-an, 50-an dan 60-an menyaksikan negara-negara Asia dan Afrika mencapai kemerdekaan daripada belenggu penjajahan.

Dengan kemunculan negara-negara baru ini seperti Malaysia, Indonesia dan India, wujud keperluan menghasilkan pakar-pakar yang bukan saja arif tentang bahasa sesebuah negara. Malah, mereka juga perlu mempunyai pengetahuan mendalam negara-negara terutama dari segi sejarah dan kebudayaan.

Selepas ditukar nama kepada IPAA pada 1972, fokus utama mereka ialah pengajian Melayu-Indonesia. Sehingga hari ini, ia terus menjadi pusat utama pembelajaran Bahasa Melayu dan variannya di Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei.

Bahasa MelayuDr Pogadaev yang menyertai fakulti berkenaan sebagai pelajar pada tahun 1965 masih ingat pengalaman manis semasa berada di situ. Bahasa Melayu diajar oleh Andrei Pavlenko dan Lyudmila Demidyuk, sejarah (Dega Deopik, Elizaveta Gnevusheva, Rustem Sevortyan dan Yuri Gavrilov), ekonomi (Alexander Pekarsky), kesusasteraan (Nadezhda Smurova) dan amali bahasa (Profesor Intojo dan Sjahrul Sjarif dari Indonesia).

“Bagi mendapatkan latihan amali dalam Bahasa Melayu, Dr Pogadaev dan rakan-rakannya memilih Universiti Malaya sebagai tempat latihan pada tahun 1970.”

Walaupun kumpulan ini kecil, sebahagian besar daripada pelajar yang menamatkan pengajian kemudiannya memberi sumbangan besar kepada pengajian Bahasa Melayu-Indonesia di Rusia.

Salah seorang daripada mereka ialah Tatiana Dorofeeva.

Bahasa Melayu

Dr. Tatiana Dorofeeva

Menurut Dr Pogadaev, selain berkhidmat sebagai pensyarah Bahasa Melayu, Dorofeeva turut menyumbang sebagai penterjemah karya-karya Melayu ke Bahasa Rusia. Antara karya-karya Melayu yang diterjemah beliau ialah cerpen-cerpen Allahyarham Datuk Usman Awang dan novel yang dikarang Allahyarham Datuk Shahnon Ahmad, Seluang Menodak Baung.

Sementara seorang lagi alumni, Zhenya Rudenko bekerja di syarikat penerbitan Progress di bawah divisyen negara-negara Timur. Di situ, beliau bekerja sebagai penyunting karya-karya yang diterjemah pakar-pakar bahasa termasuk Bahasa Melayu. Salah satu karya terjemahan yang pernah disunting Rudenko ialah terjemahan Bumi Manusia yang dikarang oleh sasterawan Indonesia terkenal, Pramoedya Ananta Toer.

Manakala Alla Borukhovskaya yang bekerja di syarikat penerbitan sama bertanggungjawab menterjemah salah satu karya Datuk Usman Awang iaitu Tu.la.ng-Tu.la.ng Berserakan. Seda Kuznetsova pula menulis sebuah buku tentang budaya orang Jawa sebelum berpindah ke London.

Kini, usaha menyemarakkan pengajian Melayu-Indonesia kini diteruskan oleh generasi terbaru yang dihasilkan oleh fakulti berkenaan. Eugenia Kukushkina yang mengetuai Jabatan Bahasa Asia Tenggara turut mengajar Bahasa Melayu dan membuat penyelidikan tentang kesusasteraan Melayu.

Minatnya terhadap bahasa berkenaan turut dikongsi oleh pelajar-pelajarnya seperti Artyom. Bila ditanya oleh Dr Pogadaev mengapa dia berminat mengambil pengajian berkenaan, Artyom yang baru saja tamat pengajian memberitahu dia melihat Bahasa Melayu dan Malaysia sebagai menarik. Ini kerana Malaysia dilihat merangkumi semua ciri yang dibayangkan tentang sesebuah negara Asia – populasi pelbagai negara dan sejarah unik yang menggabungkan legasi Islam dan Hindu-Buddha sekaligus mewujudkan unsur Asia yang unik.

Bahasa Melayu

Bahasa Melayu

RUJUKAN:

  1. Pogadaev, Victor. (2021). Malay language interest flourishing in Russia. New Straits Times.

Sumber : Th3patri0ts

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

#CELEB

“Korang Ada 24 Jam, 10 Minit Pun Tak Boleh Spend Masa Mengaji” Rosyam Noor Tegas Dengan Staf Dipuji Netizen

Published

on

“Korang Ada 24 Jam, 10 Minit Pun Tak Boleh Spend Masa Mengaji” Rosyam Noor Tegas Dengan Staf Dipuji Netizen

Pelakon senior dan serba boleh yang kini bergelar usahawan sememangnya sering dikagumi masyarakat dan peminat tak kira dalam dunia lakonan ataupun di luar bidang seni.

Terkini, pemilik syarikat penerbitan Suhan Movies telah berkongsi satu video melalui channel youtubenya. Dalam perkongsian tersebut, ianya menunjukkan Dato Rosyam Nor atau pemilik nama sebenar Mohamed Noor Bin Shamsuddin dilihat sedang mengajar para pekerjanya mengaji iqra.

Apa yang menarik perhatian ramai, para pekerja yang diajari oleh Dato Rosyam bukan sahaja lelaki, malah termasuk pekerja wanitanya dalam kira-kira 20 orang kesemuanya.

Dalam rakaman berkenaan jelas kelihatan ketegasan yang dimiliki beliau mengajar para pekerjanya. Beliau sememangnya nampak garang, ibarat gangster namun tetap ada lawak jenakanya. Dato Rosyam yang biasa dipanggil mesra Tok Syam bukan sekadar mengajar mengaji sahaja, malah turut memberikan pesanan dan nasihat tentang kehidupan, terutamanya kesedaran beragama dan kepentingan mengaji Al-Quran dalam kehidupan.

Menurut sumber, Rosyam pernah berkongsi kisah bagaimana beliau mempunyai kesedaran dan ingin belajar tentang agama ketika usianya sudah mencecah 45 tahun. Semuanya bermula apabila dia telah kehilangan ayahnya, akhirnya dia menyedari bahawa dirinya tidak pandai mengaji walaupun diusia yang agak lewat.

Pelakon yang terkenal sebagai watak ‘Tailong’ dalam filem KL Gangster itu memberitahu, setelah berpuluh tahun dia meninggalkan Al-Quran, akhirnya pada usia 45 tahun beliau terdetik untuk kembali mendekati kitab suci umat Islam itu.

Hasil usahanya ingin mendekati Al-Quran, beliau sanggup bermula dengan belajar dari peringkat iqra sehinggalah beliau mampu mengaji dan khatam Al-Quran pada usia 45 tahun. Alhamdulilah.

“Jauh di sudut hati saya, ada satu perkara yang membuatkan saya takut, kerana sehingga ke satu usia, saya masih tak pandai membaca Al-Quran. Arwah ayah saya meninggal dunia depan mata, dan pada ketika itu saya rasa hina sangat diri sebab masih tak boleh mengaji.

“Pada masa itu, saya rasa seorang Rosyam Nor tertunduk malu dan sedih kerana masih tak boleh mengaji. Saya terduduk menangis. Saya sangat teringin nak baca Al-Quran untuk ayah saya. Saya sangat sayangkan ayah dan mak. Kami ni orang susah, dulu tinggal satu keluarga dekat estet ladang dan kami memang tak pandai.

Tambah beliau lagi, sekiranya beliau menjadi imam di rumah, anak-anak pun dah tahu apa surah yang akan dibaca.

Beliau mengambil masa yang lama memasang angan-angan untuk belajar mengaji Al-Quran, sehinggalah hidayah datang dalam hidupnya melalui seorang ustaz.

“Dalam satu sesi penggambaran, ada seorang insan yang telah muncul dan pada peringkat awal saya hanya anggap beliau sebagai peminat biasa. Semasa itu saya mengaku bahawa saya ni tak pandai mengaji dan minta ustaz tersebut mengajarnya.

“Masa saya jemputlah ustaz tersebut datang ajar saya. Setiap hari saya belajar, dan umur 45 tahun saya berjaya khatam Al-Quran, semasa itu ialah 10 hari akhir ramadhan. Ya Allah indahnya ustaz. saya berusaha setiap tahun untuk cuba khatam Al-Quran, dulu kami sekeluarga agak jauh dari agama”.

“Tapi ada satu syarat, janganlah beritahu orang lain, sebab saya rasa malu, inilah masalah paling besar dalam hidup saya bila dah tua. Tapi kita janganlah malu. Alhamdulilah saya mula belajar mengaji dengan alif ba ta, ujar Dato Rosyam.

Kongsi beliau lagi, ibunya sempat mengerjakan haji, boleh mengaji dan keluarga beliau semuanya berhijrah. Paling sebak dalam hati apabila kisah isterinya yang mula bertudung. Anak perempuannya 5 orang itu pun semuanya dinasihati.

“Wahai anak ayah sekalian, ayah dulu banyak buat salah, ayah minta anak ayah tolonglah ayah, jadilah anak yang baik.

Dengan penuh kasih sayang , Dato Rosyam Noor sebagai ketua keluarga memimpin isteri dan anak-anaknya semua. SubhanaAllah, rahsia kemudahan ini semua adalah doa dari ibu dan ayah.

“Saya sudah hilang satu doa. Kini tinggal satu doa lagi dari ibu saya. Saya berikan dia duit dan minta beliau bersedekah banyak-banyak. Saya usaha sedekah dan niatkan Allah luaskan kuburr dan dihadiahkan syurga firdaus untuk ayah saya”.

Beliau yang juga Ikon Rumah Ngaji mengakui hanya menghafal tiga surah sahaja dulu iaitu Al-Fatihah, An-Nas dan Al-Ikhlas. Kini usia yang semakin meningkat tapi beliau tetap berbangga akhirnya beliau berjaya khatam Al-Quran di hadapan kaabah mekah.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

#CELEB

“Cerita keluarga simpan dalam selimut”… Ashraf Muslim kongsi tip damaikan dua isteri, suami kena tunjuk contoh baik

Published

on

“Cerita keluarga simpan dalam selimut”… Ashraf Muslim kongsi tip damaikan dua isteri, suami kena tunjuk contoh baik

ISU rumah tangga membabitkan selebriti yang hangat diperkatakan di media sosial hari ini sama sekali tidak menjejaskan keharmonian perkahwinan pelakon Ashraf Muslim.

Kata Ashraf, 42, dia sudah menasihati kedua-dua isterinya iaitu Dr Dayana Lokman (isteri pertama) dan Wan Sakinah Ahmad Saburi (isteri kedua) untuk tidak memberi pandangan atau mencampuri urusan perkahwinan orang lain.

“Apa saja cerita mengenai keluarga ni kalau boleh simpan dalam selimut, jangan buka aib… kalau kita sebarkan di media sosial akan rasa kebaikan untuk diri tapi sebenarnya ia memberi ruang untuk nampak keburukkan diri.

“Bila berlaku isu rumah tangga ini, saya cakap kepada kedua isteri saya… biarlah mereka, jangan ambil tahu sebab perkara ini serba sedikit akan memberikan kesan nanti.

“Sejujurnya, dua isteri saya ada la risau sikit apabila melihat isu pergolakkan rumah tangga begini tapi saya selalu pesan kepada mereka kalau boleh jangan samakan masalah orang dengan kita sebab setiap orang ada masalah yang berbeza,” katanya kepada mStar.

Untuk rekod, Ashraf bernikah dengan isteri pertamanya, Noor Dayana Lokman pada 24 september 2011 di Makkah.

Selepas empat tahun berkahwin, pasangan ini dikurniakan seorang anak lelaki bernama Anas Ashraf, 7.

Ashraf kemudiannya berkahwin dengan Wan Sakinah Ahmad Saburi di Thailand pada 7 Julai 2013 dan dikurniakan tiga orang cahaya mata iaitu Sarah Ashraf, 8, Adam Ashraf, 7, dan Safiyyah Ashraf, 3.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

#CELEB

Akui pernah nikah sampai 5 kali, ini pula nasihat Mak Mah untuk semua

Published

on

Akui pernah nikah sampai 5 kali, ini pula nasihat Mak Mah untuk semua

Pelakon veteran, Ruminah Sidek, 77, mendedahkan dirinya seorang gadis yang takut kepada lelaki, tetapi kini mencipta sejarah apabila berkahwin sebanyak lima kali. Ruminah atau lebih mesra dengan panggilan Mak Mah Kata berkata, dia sudah melalui banyak masam manis dan bersyukur berjaya membesarkan enam anak-anaknya dengan baik sepanjang lima kali perkahwinan.

Jujurnya, saya paling takut dengan lelaki, tetapi takdir menentukan, saya akhirnya lima kali berkahwin. Mulanya, saya kenal dengan askar, orang tegap dan tinggi.

Tetapi, pada awal perkenalan ask4r itu mahu menc!um saya, terus tak jadi mahu berkahwin kerana t4kut. Namun, banyak pula saya berkahwin selepas itu. Saya pernah kem4tian suami sebanyak tiga kali dan hasil perkahwinan itu, saya memiliki seorang anak perempuan dan lima lelaki.

Dan saya memiliki 40 anak tiri,” katanya kepada BH Online. Berkongsi pandangan soal perkahwinan, Mak Mah mengakui, sebagai isteri dan wanita, seseorang perlu sentiasa menjaga hubungannya dengan Allah. Kita menjadi wanita, tak kira wajah kamu bagaimana diberikan oleh Allah, jangan kamu jadikan apa yang Allah kurniakan itu untuk kamu melonjak di dunia yang sementara.

Kita mempunyai ‘jeneral’ di atas sana, yang menetapkan takdir hidup, jadi apa-apa pun jangan lupa pada ‘jeneral’ kita. Saya tahu ada yang merungut soal dugaan, tetapi kita kena nilai diri sendiri, solat bagaimana. Zikir dan selawat yang disuruh itu bagaimana amalannya?

Kalau kita sendiri tak tahu mengenai Allah, bagaimana Allah nak tahu mengenai kita. Saya cakap bukannya bermaksud menunjuk saya hebat. Apa yang saya nasihatkan ini untuk kebaikan bersama. Solat perlu dijaga dan bila kita buat apa yang diperintahkan Allah, saya percaya kita akan selamat,” katanya yang ditemui pada sidang media dan pelancaran filem Didi & Friends The Movie di Panggung Asia, Gombak, baru-baru ini.

Dan sekiranya diuji dengan perpisahan atau kehadiran insan ketiga dalam perkahwinan, Mak Mah berkata, lalui setiap apa yang ditakdirkan oleh Allah dengan hati yang terbuka. Kita jalani sahaja laluan hidup yang ditakdirkan Allah. Andai kata sudah buat yang terbaik, tetapi ia tetap berlaku (perpisahan), itu namanya takdir.

Jangan bila Allah uji dengan kehadiran orang ketiga dalam hidup, kita terus memberontak, jangan. Buang perasaan jika kita rasa tidak berguna dan sebagainya, itu salah. Kita kena terima kerana ini ujiannya kerana Allah nak bagi markah. Jangan tamak sebab setiap orang ada bahagiannya sendiri.

Itu sebabnya ada perkataan reda dan rela. Kita kena yakin dengan Allah, jadi reda. Kalau sesat di tengah jalan, kita kembali kepada Allah,” katanya. Mak Mah berkata, jangan sesekali menyalahkan lelaki kerana dia juga dijadikan oleh Allah. Bukan dia minta dilahirkan sebegitu kerana dunia ini memang dicipta untuk berlakunya semua itu. Jadi, pesanan saya apabila bersuami, kita kena sayang, suka, hormat dan puji dia. Terima dia seadanya,” katanya.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK