Connect with us

Viral

Bagi alasan anak degil, ‘doktor’ palsu tinggal 6 anak sendirian berhari-hari atas urusan ‘kerja’!

Published

on

anak d3gil

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca semua. Luahan saya ni tak panjang pun cuma nak bercerita prihal kakak ipar saya sorang ni.

Seorang surirumah tapi aktif menjalankan perniagaan jual ubat suppliment dalam talian dan kadang kala ada juga pergi ke rumah pelanggan untuk buat ‘checkup’.

Bab ni saya tak faham, takde jurusan perubatan atau apa tiba tiba saja boleh jalankan checkup ke atas orang. Siap ada alatan doctor segala, test dan result terus keluar dekat apps yang ada di komputer ribanya.

Lepas tu buat ulasan keputusan yang ada dekat apps tu dan terus syorkan supplements apa yang kononnya pesakit (pelanggan) kena makan, sampai ke jantung, buah pinggang semua dia boleh ulas, aduh.

Dia juga selalu menganggu saya seakan memaksa saya mempromosi barangan jualan dia kepada kawan sepejabat dan ahli keluarga saya.

Menyuruh saya ‘post story di whatsapp, Instagram dan Facebook’ setiap hari.

Pada mulanya memang saya tolong, siap buat satu story khas lagi saya menceritakan suppliment yang dijualnya, tapi kurang mendapat sambutan, kawan kawan saya semuanya tak berminat langsung.

Lepas tu kakak ipar saya ni asyik bertanya ada orang berminat tak? Sakit kepala nak melayan.

Part yang atas ni belum teruk lagi. Part yang ni betul betul saya tak boleh terima. Sejak kebelakangan ni dia kerap tinggalkan anaknya yang kecil kecil seramai 6 orang di rumah.

Biasanya dari pagi hingga lewat malam untuk keluar berdua dengan suaminya. Untuk pengetahuan dia kerap ya lakukan, boleh katakan setiap hari.

Tak tahu la apa pentingnya urusan sampai sangup tinggalkan anak kecil dekat rumah. Sulung berumur 9 tahun. Dia lah yang terpasa jaga dan uruskan adik adiknya. Siap mandi bagi makan.

Sampai la ke harini, memang berterusan ya dia tinggalkan anak dia dan pergi berjalan senang hati. Bila tanya bagi alasan anak semua degil tak nak dengar cakap, lasak, tak mampu nak jaga. So penyelesaian, tinggalkanlah, aman sikit nak berjalan.

Kemuncak, dia tinggalkan anak anaknya selama berhari hari untuk keluar negeri atas urusan ‘kerja’ yang terlampau penting.

Call wife saya bagitau yang dia nak ke Johor selama seminggu, ada seminar. Minta wife saya tengokkan anak anak dia di rumah. Siap bagitau ada tinggalkan duit pada anak sulung, suruh wife saya ambil duit tu dan belikan makaman setiap hari untuk anak anaknya.

Yang buatkan saya lagi kecewa, wife saya kerja jauh, nak balik terkejar tengok anak buah dia, kena singgah beli makanan, balik rumah dia dah letih. Saya tak kisah uruskan rumah dan anak sebab saya memang selalu membantu.

Tapi kasihan wife kena drive extra jauh untuk beli makanan dan hantar pula ke rumah kakaknya dia Klang (kami tinggal di Damansara dan office wife di Cheras).

Sepanjang wife saya ‘busy’ prihal anak buahnya, saya ambil semua kerja rumah dan jaga anak. Pernah juga luah dekat wife yang cara kakak dia ni salah, tinggalkan anak kecil kecil lepas tangan begitu saja dan lepas tu keluar travel tanpa rasa bersalah. Kalau apa terjadi jangan putih mata.

Bagi yang tertanya kenapa saya dan wife tak ambil je jaga anak buah tu, saya kerja dan wife kerja. Kami ada routine dan kami juga menghantar anak kami di nurseri, itu saja la cara yang mampu dibuat.

Saya nak bertanya apa yang perlu dilakukan dalam hal ni?

Sejenis parents yang lepas tangan, berjalan tanpa pedulikan anak di rumah. Anak bukan dah besar ya, kecil kecil lagi. Perlukan perhatian penuh, saya perasan dia sendiri pun tak tahan dengan perangai anak anaknya yang lasak belaka.

Saya rasa sebab itulah dia sangup buat macamni, nak tenangkan fikiran tinggalkan je anak di rumah, ke memang wujud orang macamni?

Wife saya pernah nasihatkan tapi bermacam alasan dibaginya. Anak pandai urus diri la, nak hadir seminar nanti budak kecil tak boleh masuk la, ada saja alasan. Seoalah apa yang dia lakukan ni betul.

Bantu saya untuk saya berhadapan dengan orang macamni sebab sepanjang wife saya ‘busy’ uruskan anak anak dia, kami kerap bergaduh.

Letih saya macamni. Itu saja luahan saya, harap munkin ada sedikit nasihat untuk kami suami isteri ni yang terganggu emosi sebabkan orang lain yang mahu bersenang lenang.

Reaksi Warganet

Fadzilah Musa

Based on comments, saya taknak baca. Tak boleh la cerita cerita macamni.

Lagipun teringat someone yang dikenali. Beranak ramai ramai. Pastu anak sulung perempuan yang kena jaga adik adik.

Dia dengan laki banyak masa beromentik lagi.

Anak sulung tu dah macam makcik walaupun baru form 1. Muka depressed takde senyum langsung .

Mak bapak kemain berdua duan ke hulu hilir bercuti.

Azrol Nani

Buat report ke JKM dan polis. Bagitau kes pengabaian kanak kanak. Ibu bapa boleh dis4man atas faktor pengabaian ni. Buat anak je pandai, jaga anak tak pandai.

Sejenis ibu bapa bdo.. Bila jadi apa apa dekat anak pandai pulak meratap menangis. Dari jadi apa apa yang tak baik dekat anak tu biarlah JKM amik. Kurang kurang budak budak tu selamat..

Busseroa Abd Jalil

Tajuk kakak ipar yang selfish.

Kakak ipar tu janda?. Budak-budak kecil 6 orang tu kematian ayah?

Kakak ipar tu jadi doktor palsu untuk sara keluarga? Suami dia mana?

Kakak ipar tu pi jalan jalan tinggalkan anak dengan boyfriend atau dengan laki dia? Kalau tak silap dengan laki dia kan?

Jadi kenapa kak ipar sahaja yang di blame?

Pasai apa laki dia suci?

Sebenarnya dalam kes macam ni, kedua dua pihak bengong. Laki bini sama.

TT lelaki. Pi lah bercakap dengan biras tu. Bagi tau dia kalau ada orang report dekat JKM naya.

Lagi satu kalau bini dia terpaksa ke seminar untuk cari duit, yang dia ikut juga tu kenapa?

Tentang kak ipar, warning dia. Cakap lepas ni saya tak bagi dah wife saya pening pening kepala tentang anak anak akak.u

Lepas tu walaupun hati kasihan tetapi paksa diri buat bdoh. Atau call polis terus. Biar polis yang bawa kes tu ke JKM.

Kena keras dengan orang macam ni.

Yesmina Bmc

Cuba tag sikit kakak ipar awak yang lengai dan tak reti jaga anak tu dekat sini. Taulah netizen sekolahkan dia macam mane nanti.

Eee… aku tak bole waras betul baca cite macam ni. Aku sanggup tinggalkan jawatan lecturer, lupakan kejap yang aku susah payah tido dekat lab dapatkan master dulu. Semuanya demi anak3 aku yang 8y, 6y dan 3y ni.

On the other side of the world, ada parents yang pandai buat anak je sampai berderet 6orang tapi beralasan anak d3gil untuk tinggalkan dorang.

Eeee sakit ati aku, anak dia surely baik dan bole diurus sebab tinggal sendiri, tinggal dengan orang pun bole.

Report polis kata ada pengabaian anak6. Haa bio dia tau langit tinggi rendah

Nina Sharfa

Buat laporan kepada :

  1. Pegawai pelindung kanak-kanak (Jabatan Kebajikan Masyarakat, JKM)
  2. Pihak Polis

Boleh juga terus menghubungi Talian Nur 15999 ATAU Whatsapp 019-26 15999 untuk buat adu4n terus.

Mereka boleh did4kwa kerana pengabaian / kecuaian.

SKSYEN 28 dan SKSYEN 29A Akt4 Kanak – Kanak juga mewajibkan Encik dan isteri untuk melap0rkan kepada pihak berku4sa polis atau JKM jika berlaku peng4baian kanak kanak dalam pengetahuan Encik dan isteri.

Jika Encik gagal melaporkan dan jika berlaku perkara tidak diingini, Encik juga boleh dis4bitkan.

 

Sumber : IIUMC via edisimedia

Semasa

Pasangan guru maut kemalangan, bekas pelajar luah sedih hilang kata-kata

Published

on

Pasangan guru maut kemalangan, bekas pelajar luah sedih hilang kata-kata

Pemergian pasangan guru yang meninggal dunia selepas terbabit kemalangan jalan raya di Kilometer 274, Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT2), Kemaman petang tadi mengundang rasa sayu orang ramai.

Menurut laporan Harian Metro, Arbain Baharudin, 47, dan isterinya Rosmayati Bakar, 48 maut di lokasi kejadian manakala anak mereka tiga anak mereka yang cedera dirawat di Hospital Kemaman.

Menerusi laman Facebook, beberapa kenalan terutama individu yang pernah menjadi anak didik pasangan tersebut memuat naik posting meluahkan rasa sedih atas pemergian kedua-dua mangsa.

Rata-rata mengucapkan takziah dan menitipkan al-Fatihah selain mengimbau semula kenangan sewaktu hayat suami isteri berkenaan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kemaman Superintendan Hanyan Ramlan berkata, kejadian dipercayai berlaku apabila MPV Toyota Estima dipandu Arbain terbabas ke kiri jalan sebelum merempuh pembahagi lebuh raya lalu terbalik.

Difahamkan, pasangan guru yang bertugas di Sekolah Menengah Agama Persekutuan Kajang itu tercampak lima hingga 10 meter dari kenderaan mereka dan disahkan maut di lokasi kejadian.

Sumber: Facebook search, Harian Metro (Rosli Ilham)

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

Kesian… nak beritahu ada ular, disangka mahu ayam goreng! Dah 2 kali selamatkan tuan, siapa kata kucing hitam bawa malang?

Published

on

Kesian… nak beritahu ada ular, disangka mahu ayam goreng! Dah 2 kali selamatkan tuan, siapa kata kucing hitam bawa malang?

ORANG kata kucing hitam dianggap malang, membawa petanda buruk. Betul ke?

Mungkin tanggapan itu sekadar mitos dan kepercayaan bagi sebahagian masyarakat, tidak kiralah sama ada di Malaysia atau di luar negara.

Namun, seekor kucing hitam menjadi perhatian di media sosial apabila pemiliknya mendedahkan haiwan peliharaannya itu sudah dua kali membantu menyelamatkan individu lain.

Kucing hitam yang dibela Emma sejak kecil.

Bercakap kepada mStar, pemiliknya, Nurul Irma Ismail berkata, kucing hitam yang diberi nama Bulan Gerhana itu merupakan baka domestic long hair dan berusia tujuh tahun.

Memeliharanya sejak kecil, dia yang lebih mesra disapa Emma memberitahu, kucing jantan itu merupakan haiwan yang sangat manja dan mudah dijaga.

“Kejadian pertama berlaku tiga tahun lalu di rumah keluarga saya di Bukit Wang di Jitra, Kedah. Masa tu hanya mak dan Bulan (panggilan kucing) di rumah.

“Mak saya panaskan kuali sebelum masak lauk makan tengah hari, kemudian dia pergi tengok TV kat ruang tamu sehingga lupa. Biasa la mak dah tua, usia 60an.

“Masa tengok TV, mak perasan Bulan asyik meow, dia datang ruang tamu meow-meow dan kembali ke dapur. Tapi mak saya tak kisah sangat sebab Bulan suka meow,” katanya ketika dihubungi.

Bulan sangat manja dan mudah dijaga.

Bagaimanapun, Emma yang berusia 30 tahun berkata, kucingnya itu berulang kali mengiau dan berjalan antara ruang tamu dan dapur.

“Mak pun pusing tengok dia sambil tanya kenapa? Masa tu baru mak ternampak dapur dah berasap. Kelam-kabut mak bangun dan capai tuala untuk padam api kat dapur.

“Mak melecur sikit di bahagian dagu masa nak padam sebab api dah tinggi, apabila letak tuala, api tu macam menyambar ke muka sikit.

“Apabila api dah padam baru Bulan berhenti meow. Tiada apa yang serius selain kerosakan kecil di bahagian dapur,” ujarnya.

Anggota JPAM membawa keluar ular dari kedai makan.

Menurut anak bongsu daripada tiga beradik itu lagi, insiden kedua pula baru berlaku minggu lalu di kedai makan abangnya yang terletak di hadapan rumah.

“Bulan jarang ada di kedai waktu pagi. Tapi hari tu dia di situ sampai abang dan kakak datang buka kedai kira-kira pukul 10.30 pagi. Buka je kedai, Bulan masuk sambil meow-meow.

“Kakak saya ingatkan Bulan lapar sebab dia selalu minta ayam goreng, tapi Bulan buat macam curious tentang something, dia jalan perlahan-lahan ke meja tempat bancuh air.

Sebenarnya, tak ada kucing pun yang bawa malang dalam hidup ni.
EMMA
“Bulan macam tengok sesuatu dan terus berjalan mengundur. Kakak pun hairan dan dia jenguk bawah meja nak tengok apa yang Bulan nampak,” tambahnya.

Kata Emma, alangkah terkejutnya apabila kakaknya terpandang seekor ular yang sedang melingkar di bawah meja.

Kucing hitam yang dibela Emma sejak kecil.

“Tapi bukan ular biasa, abang tengok nampak sisik besar-besar… baru tahu itu adalah ular tedung selar.

“Abang hubungi Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) bagi membantu mengeluarkan ular tedung tu dari kedai. Lepas abang dan kakak tahu pasal ular tu Bulan pun berhenti meow.

“Alhamdulillah, semua okay dalam kejadian ni. Tapi kalau Bulan tak beritahu ada ular, tak pasti la apa yang akan jadi sebab ular tu besar betul,” katanya lagi.

Emma menolak tanggapan kucing hitam pembawa malang.

Turut membela tujuh lagi kucing, Emma yang mengusahakan bisnes dalam talian berkata, perkongsiannya itu sebenarnya untuk memberitahu bahawa sekiranya manusia menjaga haiwan dengan baik dan sempurna, dengan izin Allah ia akan menjaga dan melindungi kita juga.

“Saya juga nak ubah stereotaip orang tentang kucing hitam ni pembawa malang. Sebab Bulan kucing hitam dan dia adalah kucing paling bertuah yang saya ada.

“Sebenarnya, tak ada kucing pun yang bawa malang dalam hidup ni. Kucing pun makhluk Tuhan juga yang perlu disayangi,” katanya.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Semasa

Lepaskan! Lepaskan! ronta si bibik. Aku tak kira, ini aku punya balas Oyen. Perebutan ini berakhir dengan.

Published

on

Lepaskan! Lepaskan! ronta si bibik. Aku tak kira, ini aku punya balas Oyen. Perebutan ini berakhir dengan.

Kucing adalah teman setia kepada manusia selain daripada bin4tang lain selain anj1ng. Sifat penyayang, lemah lembut dan kecomelan kucing menjadikan ianya bin4tang peliharaan yang amat digemari oleh penggemar kucing tidak kira jenis kucing baka yang terbaik atau kucing biasa.

Lain pula yang terjadi kepada pemilik seekor kucing yang diberi nama Trekkie ini, trekkie sangat suka akan makanan bahkan trekkie sangat suka makan makanan apa sahaja asalkan ianya makanan. Beberapa video yang menunjukkan ketekunan trekkie yang mengejar dan merebut makanan daripada pemiliknya membuatkan ramai teruja melihatnya.

Dimana sahaja ada makanan, trekkie akan segera mengejar makanan tersebut walaupun terpaksa memanjat, menerk4m mahupun merebut daripada sesiapa sahaja. Selalunya kucing ini tidak ada yang agres1f seperti trekkie sampai pandai membuka bungkusan makanan yang memang dibeli untuk trekkie.

Mempunyai lebih daripada 600 ribu pengikut di aplikasi Tik T0k membuatkan trekkie menjadi kucing yang popular dek kerana lagaknya yang agres1f dalam mengejar makanan.

LIHAT VIDEO DISINI

Walaupun begitu, baru2 ini penjaga trekkie membuat kenyataan bahawa trekkie sudah tiada lagi di dunia ini.

Tiada maklumat lengkap yang dapat dikongsikan berhubung kehilangan kucing bernama trekkie itu. Trekkie akan diingati walaupun sudah tiada dan sampai sekarang video kecomelan trekkie ini mendapat jutaaan tontonan di seluruh dunia.

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK