Connect with us

Uncategorized

Anak 3 tahun speech delay, Cikgu siap ejek, “dah la tak boleh bercakap, hyper pulak tu..”

Published

on

ejek

Petang tadi saya tengok video cikgu bersedih,

Sebab anak dia umur 3 tahun, tak pandai bercakap, kategori speech delay.

Dia antar ke Taska, Taska call minta ambil balik, sebab tak boleh nak handle.

Dan interesting lagi, dia sendiri ajar sekolah anak anak special.

Saya nak share sikit kisah Rayyan ni, ceritanya agak sama.

Maybe tuan puan berdepan dengan kes sebegini,

Boleh ambil pengajaran, jangan cepat putus asa.

Masa dia umur 4 tahun, kami antar ke Taska, sebelum tu memang berkepit dengan Indonesian maid kat rumah.

Dan umur 4 tahun, dia masih tak boleh bercakap lagi,,, ok.

Masa mula mula kami antar kat Taska A kat area  rumah saya ni,

Dia  memang tak nak pergi, menangis..,

Dan kami keluarkan balik lepas seminggu dua.

Bila kami cakap dengan anak owner, yang jadi cikgu kat situ, dia siap ejek lagi…

Katanya “ dah la tak boleh bercakap, hyper pulak tu” hyper tu macam buasla, bahasa kampung.

Dan kami antar ke Taska B, jauh sikit dari rumah

Perubahan ketara, dia slowly boleh bercakap,

Dan dia memang tak ada masalah nak pergi ke Taska.

Infact, excited.

Kami tanya pengetua or owner Taska B tadi,

Macamana dia boleh berubah dengan ketara

Pengetua tu cakap, ada sorang cikgu muda yang selalu ajar dia, berkomunikasi, tanpa jemu.

Dan time dia pandai cakap tu,

Setiap kali kami lalu kat Taska A, kami tanya, kenapa dia tak suka kat Taska A tu

Rupanya dia kata dia dibu’li, kena m4rah, kena kurung dalam bilik, dia t4kut

Terk3jut jugak , mula mula tu,

Maybe ada kebenaran, sebab dia memang hyper active.

Ok balik pada speech delay tadi, kami memang ajar dia bercakap…

Kami pon realised, dia lambat, dan sebutan agak pelat.

Tapi keep ajar dan ajar, tanpa jemu.

Since dia hyper active, kami jugak pernah disuggest oleh cikgu sekolah dia masa umur 6  tahun untuk check up.

Kot kot ada min0r autism ke

Dan bila kami tanya seorang Dr Pakar kanak kanak yang merawat dia time demam.

Dr  cakap, layan je macam budak normal.

Katanya lagi, kita semua kat kampung dulu, ada je simpt0m autism, ada yang buas tak ingat dunia, ada yang suka pusing tayar,

Very selective dengan food, macam macam la.

Tapi kita tak pernah bezakan, akhirnya semua jadi normal.

Oh lupa, kes delay bercakap ni, kami pernah tanya experience seorang sahabat yang  ada anak ramai, katanya tak perlu nak risau

Dan  anak dia pon ada, cakap lambat..

Tapi bila pandai cakap, macam emak nenek katanya…

Memang betul kata beliau, lepas pandai cakap,

Memang cakap banyak.

Since sekolah dia guna medium english, so boleh bercakap in dua bahasa.

Dan dulu suka makan nasik je tak nak lauk,

Sekarang ni, makan double dari saya, walopon kurus kering.

Dulu, memang haz4b gila dia nak makan…

Minum susu Pedisure sampai umur maximum 10 tahun.

Dan dulu memang hyper active

Sekarang dah besar, jadi budak yang teramat rajin

Balik sekolah, siram pokok, buang sampah, dari kecik lagi,

Rumah kami ni 3 tingkat, kalau kat tingkat 3, malas nak ambil air segelas,

Laju je dia volunteer

Tengok temgok, satu jag air dia bawak

Nak ajak pi masjid pon mudah,

Panggil je terus siap dengan jubah

Al Mulk dah hafal, Yaasin dah hafal, Al Kahf pon dah hafal….

So, apa nak lagi kan?

Academic dia biasa biasa je,

Tak la dapat nombor top 5 in class.

Ala, kita sendiri pon bukan semua bijak academic kan?

Be honest, saya pon setakat medi0cre level.

Dari sekolah rendah, menengah tak pernah menyerlah

Kat University, tak pernah pon dapat sijil dekan.. haha.

Tapi, rezeki Allah, umur 35 tahun dulu, saya dah berada dalam lifestyle semi retire.

Kawan kawan yang smart masa study dulu, ramai kena retr3nch masa ni.

Kalau tuan puan baru kenal work from home

Saya umur 20an, dah start keja dari rumah,

Mula buat sales unit trust, hingga sekarang, kat rumah je….,

Btw, kalau ada kes sebegini, tuan puan jangan nak putus asa

Dan jangan nak sedih sedih,

Follow je the flow, ajar anak anak tuan puan lagi aggresive..,,

Academic tak cemerlang, bukan penentu kejayaan masa hadapan

Percaturan Allah tu sempurna..

Anak kita tak straight A tak apa, bukan semua nak jadi D0ctor

Anak kita tak petah bercakap, don’t worry, bukan semua nak jadi lawyer.

Anak kita tak terer bab  analyst , jangan panik, bukan semua nak jadi CEO syarikat.

Dan tuan puan realised tak, dalam satu family,

Maybe ada  yang  yang tak pernah masuk asrama,

Dan yang tak pernah masuk asrama tu la yang jadi peneman emak ayah kita susah senang

Dan dalam family, maybe ada yang tak bersekolah tinggi

Dan yang tak sekolah tinggi tu lah, yang banyak berkorban masa dan tenaga menjaga emak ayah kita sakit.

Moral of the story, jangan bezakan anak-anak kita

Dan jangan compare each other..

Takut yang kita rate the worst tu, yang layak  jadi champion membantu kita.

Pic, budak hyper active package speech delay, tolong umi dia grill seafood sebelum berbuka Puasa.

Bab Kerajinan, 5 ⭐️.

ejek

Gambar : Shaari Anuar II

Tulisan hebat daripada : Shaari Anuar II

Uncategorized

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

Published

on

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

BARU berusia dua tahun tetapi seorang kanak-kanak pandai meniru gaya bintang bola sepak Cristiano Ronaldo, yang sering meraikan jaringan gol dengan laungan ‘Siu’.

Dari baldi, bakul, topi keledar sehinggalah ke set permainan gawang, semuanya mampu dibolosi si cilik ini apabila melakukan tendangan.

Setiap langkah dan aksinya yang tak ubah seperti pemain profesional sering dirakamkan oleh ibu bapanya dan dikongsi di laman sosial.

Berkongsi cerita kepada mStar, ibu kanak-kanak itu, Anis Adibah Hashim berkata, anak sulungnya, Yusuff Iskandar Mahadir kini berusia dua tahun enam bulan.

Lebih mesra disapa Anis, katanya, dia percaya minat suaminya dalam dunia bola sepak menyebabkan sukan itu mula mempengaruhi anaknya ketika masih dalam kandungan lagi.

“Minat Yusuff pada bola sepak sejak dia belum lahir lagi. Setiap malam sebelum tidur, suami saya iaitu bapa Yusuff akan gosok perut (baby bump).

“Setiap kali gosok perut, suami kata bila anak lahir nanti, dia mahu anak minat bermain bola sepak dan jadi pemain bola sepak,” katanya ketika dihubungi.

Yusuff merupakan kanak-kanak yang aktif dan peramah.

Menurut wanita berusia 35 tahun itu, bapanya, Allahyarham Hashim Abdullah merupakan pemain bola sepak Kelantan yang ketika itu Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) dan suaminya, Mahadir Othman, 40, aktif mewakili sekolah untuk beberapa kejohanan.

“Suami selalu main bola permainan di hadapan Yusuff. Selalu juga bola tu menyentuh kaki anak yang sedang baring atau meniarap.

“Masuk usia lebih setahun, Yusuff pula semakin obses dengan bola. Hampir setiap hari dia bermain bola di rumah bersama ayahnya,” ujarnya yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan.

Bapa Yusuff sentiasa melatih anaknya bermain bola sepak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Anis, anaknya tidak seperti kebanyakan kanak-kanak lain yang lebih berminat untuk bermain dengan pelbagai jenis permainan yang dijual di pasaran.

“Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan seperti patung Ultraman. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung minta belikan.

Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung.
ANIS ADIBAH HASHIM

“Lebih 20 biji bola kami beli untuk Yusuff. Sekurang-kurangnya kena ada sebiji bola di rumah nenek dan ibu saudara yang sering dikunjunginya, serta sebiji bola dalam kereta untuk Yusuff bermain… kalau tak, nanti dia menangis.

“Sebagai kanak-kanak, Yusuff sudah tentu minat menonton kartun dan dia lebih teruja dengan siri animasi Bola Kampung,” ujarnya lagi.

Antara jersi milik Yusuff,

Lebih banyak menghabiskan masa dengan berlatih di rumah, dia yang merupakan suri rumah menambah, anaknya juga dibawa ke padang berdekatan.

“Yusuff ni aktif, peramah dan bercakap non-stop walaupun kita tak faham apa yang dia cakap sebab pelat. Dia memang susah nak menangis, sangat happy-go-lucky.

“Buat masa ini, Yusuff lebih tahu perkataan gol. Bola pun disebutnya gol. Kalau Yusuff dapat jaringkan goL, ayah dia akan bagi ganjaran ais krim dan pernah sanggup belikan pukul 11 malam,” katanya sambil menambah suaminya merupakan penyokong Ronaldo dan Manchester United.

Sebagai ibu, Anis berkata, dia akan sentiasa menyokong minat dan bidang yang diceburi anaknya termasuk menjadikan pemain bola sepak sebagai kerjaya.

“Kalau Yusuff hanya menjadikannya bola sepak sebagai hobi dan bukan kerjaya, saya tak paksa dan tetap menyokong apa juga selagi ia baik, tidak memudaratkan dan tidak melanggar hukum.

“Sebagai ibu bapa, kita perlu menghargai anak tu walau sekecil-kecil pun pencapaian itu kerana ia cukup bermakna bagi mereka. Dari situ dia akan tunjuk sikap yang baik,” katanya.

Sumber: mStar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Uncategorized

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Published

on

By

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Tindakan bintang bola sepak negara, Arif Aiman yang dikhabarkan baru membeli sebuah kereta mewah jenis Mercedes CLA45S AMG keluaran 2021 mencuri tumpuan orang ramai di media sosial.

Menerusi laman Instagram, pengedar kenderaan Hafis Naserr berkongsi momen ketika pemain kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) itu menerima kenderaan mewah tersebut di depan rumahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Walaupun tiada butiran lanjut dinyatakan, difahamkan kenderaan berwarna silver itu boleh mencecah harga sehingga RM400,000 mengikut pasaran semasa.

Bagaimanapun, tidak hairan pemain berusia 20 tahun itu mampu memilikinya apatah lagi dia pernah membawa gelaran Pemain Paling Bernilai Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Menerusi kapsyen, Hafis mengucapkan tahniah atas pencapaian Arif dan mendoakan bintang muda itu terus dimurahkan rezeki serta berjaya dalam karier bola sepak tanah air.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Congratulation to adik @ariifaiman42 for your archivement.. berkat usaha keras & tak henti2 cari peluang yang terbaik untuk karier adik, u really do a good job.
“Semoga adik dimurahkan rezeki & sentiasa dalam lindungan Allah SWT, abang doakan adik makin maju dalam karier adik,” tulisnya.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut tumpang gembira atas rezeki diperoleh Arif dan berharap dia dapat mengekalkan momentum dan prestasi di atas padang.

Kurang gosip, masa ni la nak kumpul aset…

Sumber: Instagram Hafis Naserr

 

Continue Reading

Uncategorized

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Published

on

By

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Berita tentang kemalangan melibatkan dua orang wanita dewasa dan seorang kanak-kanak yang dipercayai tercampak ketika menaiki permainan ‘sotong ride’ di Fun Fair Puncak Alam malam tadi sememangnya mengejutkan ramai.

Tiga individu cedera
Menerusi laporan dari Kosmo! Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa memaklumkan yang pihaknya bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima maklumat mengenai insiden itu kira-kira pukul 8.50 malam.

“Berdasarkan maklumat awal, kesemua mangsa berada di atas permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak sebelum terjatuh.
“Siasatan menyeluruh mengenai kejadian itu bagaimanapun masih dijalankan termasuk mengenal pasti identiti mangsa terlibat,” katanya.
Kesemua mangsa telah dibawa ke Hospital Shah Alam untuk menerima rawatan lanjut.

Telah diarahkan tutup serta merta
Difahamkan, fun fair tersebut telah diarahkan tutup secara serta merta bagi siasatan lanjut. Ada juga kenyataan memaklumkan bahawa fun fair berkenaan beroperasi tanpa lesen.

“Arahan itu dikeluarkan selepas polis turut berbincang dengan Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS).
“Siasatan lanjut akan dijalankan mengikut Seksyen 6 Enekmen Hiburan dan Tempat Hiburan Negeri Selangor 1995 kerana beroperasi tanpa lesen,” katanya.

Abang kepada mangsa kongsi keadaan adik
Dalam pada itu, seorang individu telah berkongsi keadaan seorang kanak-kanak di dalam ambulans dengan meninggalkan kapsyen “adik saya fighter guys“.

LIHAT VIDEO DISINI

Pengguna TikTok dikenali sebagai Saiful Azif itu memuat naik video kanak-kanak yang cedera dipercaya salah seorang mangsa kejadian ‘sotong ride’ tersebut.

Saman je mereka
Perkongsian tersebut telah mendapat pelbagai maklum balas daripada warganet. Rata-rata mereka meluahkan rasa bimbang dengan kejadian terbabit dan meminta ahli keluarga kesemua mangsa mengambil tindakan sewajarnya diatas insiden berkenaan.

LIHAT VIDEO DISINI

Tahap keselamatan permainan diragukan
Saiful Azif juga turut bekongsi beberapa gambar keadaan tempat duduk permainan tersebut. Menurutnya, tahap keselamatan untuk permainan di fun fair berkenaan agak meragukan sehingga menyebabkan berlakunya insiden tidak terduga itu.

Walau bagaimanapun, siasatan masih sedang dijalankan untuk mengesan punca sebenar kejadian tersebut boleh berlaku.

Terdahulu, tular di media sosial terutamanya di TikTok video beberapa individu tercampak sewaktu menaiki permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak laju.

Hal tersebut membuatkan ramai yang berada di tapak fun fair itu panik dan kesemua mangsa mengalami kecederaan apabila terhempas jatuh ke bawah dari atas permainan berbahaya terbabit.

komen para netizen 

Sumber: Kosmo! (Iskandar Shah Mohamed), TikTok saifulazif, farinarynaa_

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK