Connect with us

Viral

“Aku cikgu. Anak muridku drjah 3..Dia cerita biliknya tutup pakai kain je. 1 hari jiran berani masuk time ayah pergi kerja..”

Published

on

cikgu

Assalamualaikum semua pembaca, kali ni aku nak share situasi dan perasaan aku hadapi sepanjang bergelar guru. Aku harap dengan sesi sharing ni, korang dapat selami dan bantu beri cadangan b4ntuan yang boleh diberi. Aku tau kebanyakan korang ada ilmu yang korg boleh share sama. Aku sangat mengalu-aluukan ilmu psych0logy kanak-kanak korang kali ni.

First, aku nak cerita tentang Muiz (bukan nama sebenar) Seorang anak dari keluarga sederhana. Ibunya surirumah bapanya berniaga dan selalu out-station. Adik beradik 5 orang. Mempunyai masalah dis1plin.

Pers0naliti 0utspoken, aggr3sive dan attenti0n-se3ker. StruggIe in reading and most academic content at school. Tidak mahu membaca dan menulis. Thus, ketinggalan subject content sepanjang di sekolah.

Anak murid pertama yang mengajar aku untuk perset4nkan sesetengah teori pendidikan barat yang ditekapkan ke 0tak guru-guru Malaysia. Even reward system?

“Tak kisah..saya boleh beli sendiri.” Behav1orism out. That includes positive reinf0rcement like pr4ises/appr0vals. Aku buat games, kot melekat input yang diajar. Problem kelas ni pulak, almost 70% kids in this class h0t-tmpered.

Bila k4lah or tak dapat jawab, mula cari pasal dengan kawan. Sampi tend4ng tumb0k. Aku jadi maati akal masa ni. Dah la baru tahun pertama masa tu, semangat ada tapi ilmu kurang. Sampailah satu tahap aku sampai bre4king point.

One day, Muiz ni cari pasal dengan kawan dia (yang mmg sejenis tak melawan tapi perangai ann0ying) so aku memang tak bl4me 100% on him. Tapi bila dia angkat tangan nak tumb0k member tu, aku h4lang. Dia kejar jugak kawan tu. Aku pakai baju kurung kot.

Kejar karang tergolek terjelepuk aku kat situ. Dia m4rah aku halang. Bagi dia tangan dia kena hinggap juga kepala budak tu baru pu4s. Dia t0lak aku, tunjuk jari tengah and memb4bi dan meminta kau mmpus.

Aku terkedu, terkejut dan terkil4n. Anak yang aku ambil masa ajar bacaan yang masih bertatih ini melangkah keluar dari garisan s4bar yang aku tetapkan. Bukan melangkah.

Menyepak sekuat hatinya. Muiz kemudian diuruskan oleh guru disiplin pada waktu itu. Appr0ach aku sebelum ini lemah lembut dan penuh hikmah.

Sejak kejadian Muiz, aku ikut rentak mereka. Gngster is the exact approach. R0tan, aggr3sive and kadang bahasa sebijik mcm diorang.

Totally opp0site of my principle which is lead by example. Tapi waktu tu, diorang dah mel4mpau especially Muiz. Turns out diorang mula disiplin since then. Aku pun terk3jut dengan outcomes tu.

Slowly, aku one on one talk dengan diorang. Kadang dalam kelas bukan belajar content sangat. Aku buat art theraphy sambil borak pasal family. Banyaklah cerita aku dapat.

Boleh tahan budak-budak ni membawang pasal family. Kah. Dan boleh tahan juga p3rit yang dihadapi sesetengah murid ni. Muiz buka cerita tentang having ayah yang b4ran dan kaki pkul. Ibu dia hanya back up dan sor0kkan kesalahan anak-anak dia.

For me both of the parents wr0ng. Ibu dia patut berteg4s dengan anak. Bayangkan ayah outstation, balik rumah asking about children isteri cakap tak ada mas4lah, tiba-tiba dengar cerita orang kampung pasal anak dia mencuuri tabung msjid.

Memang mendapat la budak tu. Ayah dia pun kena belajar tahan am4rah. Soon he will get old and he will want to b0nd with his sons. “Teacher ada ayah? Saya takde dah..”

This is Muiz way of confessing in the middle of the class about his h4tred to his ayah. No ayah dia belum mnggal but for Muiz, he is. That br0ke me because aku dengan Muiz is in the same boat. Almost.

We have issu3s with our fathers. But I always reminded him, respect his father. We only have one. Tell him you love him. I lost mine already.

Second, aku nak cerita tentang struggle murid-murid aku menyel4matkan diri dari lembah mksi4t masyarakat. Masa aku menulis confession ni, anak murid aku telah dirg0l oleh jiran dia. Anak murid aku baru tahun 3. Tinggal dengan ayah dan seorang adik lelaki Tahun 2.

Keluarga susah. Ada bahagian rumahnya tak berdinding ditutup sahaja dengan kain besar. Perg0lnya adalah jiran berumur 25 tahun. Kenalan yang dipercayai si bapa untuk membantu anak-anaknya sewaktu dia kerja di siang hari.

Sewaktu kejadian, adik lelakinya yang disuruh keluar rumah, mengintai perbuatan per0g0l di tingkap rumah. Adiknya memberitahu ayahnya dan sekarang sudah menjadi k3s p0lis.

Allahu..sewaktu aku mendapat berita ini hati aku luluh. Anak muridku ini seorang yang amat pendiam. Sejak dua tahun lepas orangnya aku perhatikan memang pendiam. Pendiam yang kita tahu dia dilanda banyak mas4lah. Tidak punya ramai kawan.

Bayangkan anak sekecil itu sudah merasa pe’rit derita dunia. Dua minggu dia tidak hadir. Hari dia hadir semula ke sekolah, aku pandang ke matanya. Walau tidak melu4hkan, matanya kelihatan pilu. Seakan-akan sudah lali menerima s4kit dunia. Aku pluk dia. Lama…

Aku tidak bertanya langsung kpd dia tentang k3s itu. Tidak mahu anak lain terdengar lalu menambah sengs4ranya. Tapi dia seakan tahu pluukan aku itu untuk memujuknya. Dia senyum sebelum berlalu pergi. Without any words but her smile means smthg to me.

Seterusnya k3s flasher, rg0l/c4bul (idk if this is the term for it)and watch p0rns. Ada some boys flashing their priv4te parts kpd kwn-kwn even the opp0site s3x. Bila slow talk baru diorang cerita mana diorang belajar.

“Tengok kat Ipad ayah. Kakak bukakan. Tengok sama-sama.”

“Malam lepas mak tengok saya tido, saya buka fon bawah selimut. Lampu tutup. Mak ingat saya tidolah.”

“Abg Udin (remaja kampung) tengok kat CC.”

“Ayah ada dua henfon. Ayah bagi pakai yang lama. Saya tengok di IG.”

Kadang ada juga yang terlepas dari CCTV guru.

“Saya tengok kat makmal.”

Yang di makmal ni saya mohon siapa yang cerdik pandai ICT or guru bestari, kongsi dengan kami mcmna nak bl0ck chr0me and line makmal dari benda-benda lc*h ni.

Antara k3s akibat pendedahan p0rn di awal usia, murid lelaki tahun 1 ajar kawan sekelas lelaki, buka seluar dan his4p kem4luannya. Kemudian dia lakukan kepada kawannya pula. K3s kedua, murid lelaki tahun 3 mer4ba kawan sekelas perempuan di kem4luannya.

Kawan perempuan merel4kan. K3s ketiga paling banyak, murid seawal usia 7 tahun sudah tahu perkataan rg0l (mungkin tidak tahu maksud tetapi telah dideahkan di rumah dengan perkataan ini) dan menggunakan kepada kawan yang lain.

Ada juga ibu bapa pn*gih, bapa / ibu bersekeddukan dengan gf / bf, ibu bapa bercrai tinggalkan anak dengan opah atok / sedara lain. Maka, guru-guru perlu ambil tahu fahaman anak-anak murid. Anak muridku memanggil kek4sih bapanya mama.

Apabila ditanya bila berkahwin, katanya belum kahwin lagi. (Kami salah malah berd0sa kerana tidak lap0r pada pihak berwajib pasal diorang ni) Anak-anaknya yang dewasa semua mengikut boyfriend masing-masing tanpa ikatan s4h.

Kawasan kampung ni juga sangat terkenal dgn jumlah pen4gih dan pengedar yang ramai. Takut mendengar cerita anak-anak yang melihat sendiri saudara maranya mencampurkan coke dengan air ktum,

menggunakan gnja di hadapan kanak-kanak, menggunakan anak-anak mereka untuk mengedar ddah. Ini semua kisah yang aku tahu. Apa pula kisah yang tidak aku tahu? Orang kata ign0rance is a bliss.

Jauh disudut hati aku, aku t4kut sebab aku juga ada anak. Yang bakal membesar dan melalui alam persekolahan seterusnya menyertai masyarakat.

Tapi aku harus meluahkan rasa yang aku simpan ini sebab aku t4kut. Aku t4kut melihat perubahan masyarakat kita. Aku rasa lem4h dan tak terdaya. Maafkan teacher anak-anak.

Ramai terkes4n dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet.

Anis Huda

“Cikgu, i am a teacher too, nak tulis terlalu byk, dah 23 tahun mengajar, cuma satu kita bykkan doa, setiap lps subuh saya doa utk anak2 orang lain ni, waktu solat lain tuk anak2 sendiri.

masuk kelas sblm mengajar kita baca doa, bukan doa penerang hati yg mrk selalu baca laju2 tu. saya baru 6 months pindah sekolah baru yg saya rasa seronok mengajar.

Tak byk masalah dis1plin, bdk2 nya sangat fun and awesom..dpt pulak mengajar men rendah, mcm bdk2 tadika je semua. tadi one boy jerit dari tingkt 3, cikgu dah beli tiket lom? saya kat tingkat 1, tiket apa? tiket marvel….

Oh dah anak saya belikan..ok cikgu kita gang, cikgu tgk kat mana? kat dotdot ok saya nak soh mak saya beli gak kat situ…bdk2 ni setiap hari berebut nak bwk beg saya, walau pun saya ckp tak perlu ringan je…

Ala cikgu bagi la saya pahala..allahu. saya ada share kat fb video mrk berebut tarik bag saya. semoga allah mempermudahkan urusan cikgu2 seluruh dunia. doa kan senj4ta kita.

Bykkan berdoa..dan saya selalu selitkan tazkirah pd mrk everytime mrk buat sil4p..sampai ada panggil saya ustazah. eg,,buat bising dlm majlis ilmu berd0sa tau..tu malaikat catat kat bahu kiri..

Nanti kena minta maaf kat semua kawan2 awak g4nggu majlis ilmu..kat akhir4t lagi byk pengiraannya..hidup ni biar buat baik byk2..”

Amira Amran

“Menc4bar sgt jd ckgu nie. Dgn murid bgitu. Parents begini. Kementerian lagi. Baru sekola rendah belom sekolah menengah lgi. Well pasal point yg last teachers share nie. Di my ex sek ren pon tjadi . Raba ke die suro kwn die bukak bju mcm tu la.

Cuma tak percaya sbb sekolah tu kg. Kg sgt kire pendalaman. Huhu apatah lagi sekolah di bandar. Td ada juga baca seorg guru sek men minta tolong murid die ambil kn brg dlm kereta, murid tersebut ok je. Tp kwn die bole sound ckgu ,die ckp ‘ckgu makan gaji but4’. Terkedu ckgu tu. Huhu”

Zeyqa Amani

“Ni zmn skrg.zmn sy 90 an dulu pn da ade kwn sy yg raba2.mase tu umur sy 7 tahun. kawan sy tu prempuan. xtau la dea belajar dr mana.padahal zmn tu mana ade internet cm skrg.i guess from her family.”

Syahir Alias

“Syabas cikgu. Jarang jumpa Cikgu yang fikirkan masalah murid beyond class..terutamanya masalah akhlak murid. Semoga cikgu terus tabah dan kuat dalam mendidik anak bangsa. Bukan cemerlang dari segi akademik sahaja tetapi sahsiah juga.”

Zahara Yunus-

“S4dly but true enough.. inilah yg sedang rancak berlaku dikalangan masyarakat sekarang.. dari tua sampai ke muda.. bagaimana tingkahlaku muridmu mengambarkan letusan em0si yg tersembunyi. bagaimana dia diperlakukan begitulah dia melakukan.. semoga cekal terus mendidik tanpa jemu.”

Mily Hafizah,

“Sy guru gnti bdk darjah 1 dlu. Ada 2 kelas. Kelas 1st okey bdk2 nya. Nk belajar. Bdk kelas 2nd, ya Allah. Smpai kn sy bila kenang2 perangai dorg rs mcm xnk dtg sekolah.”

Bising betmbuk betndang. Sy mgajar kt dpn mmg lgsg dorg x endah. Da la sy guru ganti je. Teknik2 skiill2 apa smua sgt minima.

Ada sorg bdk tu, siap bediri atas meja, terbang tmbuk kwn dia kt bwh.

Guru disiplin dtg bwk rotan, ugut nk rotan, dorg siap serah diri serah tangan, x heran pn. Maybe dlm hal ni, kita sbg parents kena didik anak kita mcm org dlu2. Traditional way.

Limitkn penggunaan teknologi. Pantau rakan2 dorg kt sekolah. Rancangan tv pn skg ni mcm2. Duit sekolah bagi cun2 je utk makan atau bwk bekal. Sgt beza kot bdk dlu dgn skg.”

Adliah Ramli

“Betapa aku dibesarkan diruang lingkup yg sangat terjaga. Tidak tahu, tidak pernah alami, tidak pernah tengok bukannya tak ada.

Semoga aku menjadi guru yg empati dan simpati bukannya menghu’kum dan mengh4kimi. Betapa ada kanak2 dan remaja yg tidak bernasib baik, memerluukan bantuan bukannya cerc4an dan hin4an.”

Hani Mansor

“I feel you..memang sesak dada dan kepala bila fikir…rezeki kita, mengajar dan belajar, terlalu banyak kisah dan cerita…satu yg sy pesan dan tanam pd anak didik, kamu boleh k0ngsi apa2 cerita dengan cikgu.

Benda paling meny4kitkan, bila awal pagi budak tengok dengan pandangan yg menyimpan sesuatu untuk dik0ngsikan. Panggil pastu pluk, tanpa sebarang kata berjuraianlah air mata yang entah berapa lama ditahan. Esakan yang sangat meny4kitkan.

Selalu Pesan doa hadiah dan senj4ta terindah..hadiahkan Al-fatihah, untuk diri sendiri, saya, ibu bapa dan keluarga mereka. Sebaik-baik pen0long dan penjaga hanya Allah.”

Sumber : informasiviral via beranib4ngkit

Viral

“YouTuber Paling Humble!”- Dah Kaya Pun Berniaga Air Balang, Sikap Merendah Diri Syahmi Sazli Dipuji

Published

on

By

humble

YouTuber paling ‘humble’

Baru-baru ini, Syahmi Sazli sekali lagi mendapat perhatian warganet yang memuji sifat merendah dirinya apabila dia menjalankan perniagaan air balang berhampiran pejabatnya di Jalan Sultan Omar terletak di Kota Bharu.

humble

Muhd Syahmi Sazli (lahir 23 Mac 1995) merupakan seorang pelakon, pengarah, penerbit lagu dan selebriti internet Malaysia. Beliau mula dikenali menerusi video pendek pertama arahannya, Baso Jate Pilih Rupo pada 2017 dan sebagai pelakon dan pengarah filem sulungnya, Mael Totey The Movie yang dikeluarkan pada 2020. Pada Januari 2021, beliau dianugerahkan Ikon Pengarah Muda yang disampaikan oleh Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS).

Kejayaan dicipta pengarah berusia 27 tahun itu tidak perlu dipertikaikan lagi.

humble

Namun demikian, walaupun kerjayanya sudah berada di puncak, Syahmi masih memilih untuk berniaga sambil mengamalkan konsep bersedekah.

Seorang pengguna aplikasi TikTok, @milobenggg_ memuat naik satu video memaparkan suasana di gerai Syahmi yang turut dibantu oleh isterinya Anissa Faizul.

Menerusi laman Facebook baru-baru ini, Syahmi memaklumkan perniagaannya ‘laku keras’ dan mendapat sambutan ramai selepas ditularkan pengunjung yang singgah membeli air balang tersebut.

humble

Meninjau ke ruangan komen di TikTok @milobenggg_, rata-rata senang hati melihat sikap ‘humble’ YouTuber berasal dari Kelantan itu selain mendoakan agar dia terus dimurahkan rezeki.

Air viral sedap

Suka tengok, banyak bersedekah tanpa rakam

humble

Sumber: TikTok milobenggg_ , Facebook Syahmi Sazli, Caramohon

Continue Reading

Agama

“Derma sahaja jangan ditanya sampai atau tidak…” kata Nik Ab**h

Published

on

By

kubah

Bila org beragama hidup bermewah mewah

SEKOLAH AGAMA JANA PENDAPATAN LUMAYAN

Perasankah kalian awal tahun 2000 hingga skg…org beragama atau bergelar Ustaz kehidupan mereka jauh berbeza dgn guru2 agama sebelum ini. Maksudnya kehidupan mereka penuh kemewahan.

Jika dahulu guru2 agama menaiki basikal, motorsikal atau diambil ke rumah utk ke majlis2 tertentu kini tidak lagi. Rata2 mereka yg popular kini mempunyai Velfire serta driver.

Saya antara insan paling gembira lahir pelbagai sekolah agama terutama pusat2 Tahfiz yg tumbuh bak cendawan. Di Sabah ini byk jugalah yg saya dan rakan2 membantu. Tapi disebalik kemunculan sekolah2 agama ini ada sesuatu yg amat mengecewakan.

Ada antara mereka yg menubuhkan sekolah2 agama ini semata mata utk ‘perniagaan’ mereka. Dlm erti kata lain ada antara mereka tamat pengajian tiada pekerjaan, ada yg tidak mahu makan gaji dan ingin menjadi seperti Mudir mereka mempunyai pusat pengajian agama sendiri dan hidup mewah.

M0dus 0perandi mereka mudah… cari individu yg ingin mewakafkan tanah 2-3 ekar dan bina rangka2 bangunan. Mereka tahu dgn teknologi yg ada dan berdasarkan pengalaman mereka belajar dan mengajar apabila publisiti dibuat mereka akn menerima bantuan puluhan hingga ke ratusan ribu. Malah khabarnya ada berjuta.

Maka iklan pun bermula..”bantulah kami utk siapkan bangunan Tahfiz”. Sebagai org Islam tentulah saya gembira tetapi kecewa kerana ia dibina lebih ke arah kepentingan Mudir dan tenaga2 pengajarnya. Kenapa saya kata begitu?

Sekolah2 yg dibina kebanyakkan tidak mengikut spesifikasi keselamatan. Jika wujud suasana tidak selamat, tiada erti kehidupan kerana pengajian Maqasid Syariah dlm ajaran Islam meletakkan aspek nyawa sebahagian perkara asas.

Dlm hierarki Abraham Maslow pula hal berkaitan fisiologi, kesihatan dan kesel4matan adalah hierarki paling utama diperlukan setiap manusia. Namun isu kesel4matan tidak pernah dihirau dan bukan menjadi amalan.

Yg penting siap utk menanti derma beribu ribu… bukannya income berdasarkan kpd yuran pelajar2 mereka. Sebab itu ia tumbuh seperti cendawan selepas hujan.

Anak angkat saya yg juga pengajar Tahfiz pernah memberitahu saya… kebanyakkan Mudir2 ini tahu derma akn dtg mencurah curah apabila diiklankan. Tapi ramai Mudir2 sekolah agama telah menyalah gunakan dana2 tersebut utk tujuan peribadi.

Saya ada pengalaman sendiri. Saya dan rakan2 malah saudara mara di KL menghulur derma di beberapa buah pusat Tahfiz. Yg mengecew4kan derma kita itu utk kebersihan terutama tandas (k0t0r dan busuk) tidak dilakukan… yg kita nampak Mudirnya berkereta baru. HP tak mahu mengalah.

Kita yg menderma pun tak pakai kereta baru…mana kita tidak kecewa. Sebab itu saya tidak lagi amalkan beri cash. Beli beras atau bungkuskan makanan.

KUBAH RM 500 RIBU

kubah

Bila bicara isu kubah Surau dkt RM 500k itu bagi saya kerja b0d0h. Utk apa buat kubah ia bukan syarat wajib solat samada solat sendirian atau berjamaah. Lebih aneh mahu buat kubah yg hebat dan mahal tetapi mengharap bantuan org ramai?

Hidup tak habis meminta minta. Lebih aneh minta bantuan tetapi diri sendiri berkereta mewah yg harga kenderaan tersebut mampu membina kubah yg diimpikan. Itu yg kita rasa ger4m dkt pengasas sekolah2 agama ini.

Masih saya ingat rakan saya di KL yg merupakan penjual kereta Produa. Dtg lebai ingin memiliki kereta. Ditanya adakah mahu kenderaan besar utk kapasiti tempat duduk 7 org. Katanya dia mahu beli utk kegunaan peribadi.

Bila diminta diberikan dokumen seperti slip gaji, EPF dan lain2… Mudir sekolah agama itu beritahu dia mahu beli cash. Wow beli kereta harga lebih RM 50k cash.

Berbalik kpd isu kubah tersebut adalah lebih baik bajet tersebut digunakan utk tandas bertaraf 4 bintang atau bilik asrama dilengkapi almari dan katil yg baik. Kadang2 kita sedih ke mana duit yg diberikan sdgkan bilik asrama pelajar sgt d4if.

Ramai umat Islam menyakini kubah adalah warisan budaya Islam atau ada juga ingatkan ia syarat wajib utk membina surau atau masjid. Ia tanggapan yg salah.

Kubah bukan hanya digunakan pada bangunan masjid, tapi digunakan juga pada bangunan2 rumah ibadah bukan muslim terutama Krist4an. Ada buku menulis menyatakan rekabentuk pertama masjid Madinah dahulu belum mengunakan kubah.

Berbalik kpd isu sekolah2 agama yg ingin dibina ia mesti mempunyai proposal yg baik samada pelan bangunan dgn ciri2 kesel4matan dan pengurusan yg baik bagi memastikan pelajar mendapat pendidikan yg berkualiti bukan setakat ajar menghafal.

Siapa tenaga pengajar dan siapa pengurus kewangan mesti dipantau dan diaudit oleh Jabatan Agama Islam Negeri dan Daerah. Barulah diluluskan pembinaanya bukan dah siap dibina baru mohon lesen. Tak beri lesen nanti dituduh k4fir, kej4m dan bermacam mcm lagi.

Saya hairan mengapa lebai tak kiralah Ustaz, Mudir, Pendakwah, NGO2 Islam bila kita bertanya soal audit… mereka melenting marah. Seolah ‘h4ram’ jika soalan itu ditanya.

Di situ kita tahu sekolah2 agama yg dibina tiada proposal yg baik dari pengurusannya. Ada ‘hanky panky’ yg mereka bimbang jika akaun diaudit. Ada ke patut N*k Abd*h berkata, ‘ Derma sahaja jangan ditanya sampai atau tidak.’ 😀

Sebab itu zaman skg netizen menggelar org agama sebagai ‘ped4gang agama atau pel4cur agama’. Org agama dulu mengajar utk kita bersifat tawaduk dan rajin bersedekah. Zaman skg org agama sibuk bercerita tak salah utk kaya.

Betul Ustaz tak salah jadi kaya. Yg salah kau kaya kau minta derma lagi dgn org ramai. Kalau kehidupan kau mcm Umar Al Khattab tak mengapa… ini yg bersedekah duduk rumah teres yg minta derma duduk banglo dan bercuti ke luar negara main salji.

Sumber : Norman Radzuan

Continue Reading

Viral

Sebak! Hasrat Ingin Beraya Bersama, Perantau Kehilangan Ibu Pada Hari Kepulangannya Ke Kampung

Published

on

By

Air mata mengalir deras melihat video ini…

2 tahun yang lepas, ada di kalangan kita yang tidak dapat balik merayakan Aidilfitri bersama keluarga dek kerana P K P yang dilaksanakan semenjak pand3mic C0VlD-I9. Akhirnya, setelah 2 tahun melewati wab4k yang berlaku, kerajaan kini membenarkan pergerakan untuk pulang ke kampung untuk balik beraya.

Namun, tidak semua kepulangan diakhiri dengan kegembiraan.

Seperti video yang tular ini, seorang anak perantau kehilangan ibunya ketika dia dalam perjalanan untuk pulang ke kampung.

Dalam video yang tular, dari jauh kelihatan si anak berlari menuju ke kubur ibunya. Jelas kelihatan tangisan si anak melihat jen4zah si ibu di sebalik pelitup muka. Berjurai-jurai air mata menatap wajah insan yang disayangi buat kali terakhir..

Apa tidaknya, setelah lama tidak pulang ke kampung untuk bertemu keluarga, kepulangannya pula dikejutkan dengan pemergian ibu tersayang.

Tidak tercapai hasratnya untuk menyambut Aidilfitri bersama ibunya. Kepulangan yang sepatutnya penuh keriangan bertukar menjadi kesedihan…

perantau

Perkongsian daripada Page 8hannel :

Air mata mengalir saksikan video ini. Pada asalnya seorang saudari kita gembira dapat pulang ke Tawau.

Tapi, ibunya telah meninggal dunia semasa beliau dalam perjalanan pulang ke sini.

Tempat pertemuan beliau dengan ibunya bukan di rumah tapi di tanah perkuburan. Ini jugalah kali terakhir beliau dapat menatap wajah ibunya.

Kepulangan yang sepatutnya penuh keriangan bertukar menjadi pengalaman yang perit kepada beliau.

Ayuh warga Tawau, mari kita doakan saudari kita ini. Semoga beliau dikurniakan ketabahan untuk melalui dugaan ini.

Video yang tular :

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata netizen bersimpati dengan kejadian yang berlaku dan mendoakan agar gadis tersebut redha dan tabah dengan ujian yang menimpa.

Komen warganet :

Siti Misbah

Saat belari demi menatap wajah ibu nya sdh dpt d rasakn betapa sayunya hati… al fatihah semoga arwah d permudahkan jalan utk ke syurga inshaa allah

Sitti Nour Riah

Allahu… sedih nya semoga adik sekeluarga d berikan ketabahan & kekuatan..semoga roh ibu adik d tempat kan d kalangan orang yg beriman & solehah..Al- Fatihah

Nur Aisyah

Ya Allah skit nya kehilangan mama.. sya 7tahun tanpa mak, skit betul.. rasa kehilangan mak..sampai skg terasa betul kehilangan seorang IBU.. .. berlinang airmata bila nampak video ni , semoga kakak dlm video ni reda atas pemergian mama nya, Innalillahiwainnailahirojiun.. semoga roh arwah dicucuri rahmat🤲🏻 Salam takziah..

Sue Zarazul

Salam takziah..memang sedih bila kehilangan org yg tersayang,lebih2 lagi dlm bulan Ramadhan..Hasrat ingin beraya bersama,tpi sdh ketentuan ilahi..Sama la kita sis,ibu pergi menghadap ilahi pd Ramdhan ke 2..hasrat kakak pulang pada hari tu tak kesampaian bertemu 4rwah mak..Hanya lewat sejam 4rwah pergi,kakak bru sampai ke twu..dan meningalkan kami semua..Al fatihah😢

Sumber: Fb Jasman Aman

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK