Connect with us

Viral

“Aku cikgu. Anak muridku drjah 3..Dia cerita biliknya tutup pakai kain je. 1 hari jiran berani masuk time ayah pergi kerja..”

Published

on

cikgu

Assalamualaikum semua pembaca, kali ni aku nak share situasi dan perasaan aku hadapi sepanjang bergelar guru. Aku harap dengan sesi sharing ni, korang dapat selami dan bantu beri cadangan b4ntuan yang boleh diberi. Aku tau kebanyakan korang ada ilmu yang korg boleh share sama. Aku sangat mengalu-aluukan ilmu psych0logy kanak-kanak korang kali ni.

First, aku nak cerita tentang Muiz (bukan nama sebenar) Seorang anak dari keluarga sederhana. Ibunya surirumah bapanya berniaga dan selalu out-station. Adik beradik 5 orang. Mempunyai masalah dis1plin.

Pers0naliti 0utspoken, aggr3sive dan attenti0n-se3ker. StruggIe in reading and most academic content at school. Tidak mahu membaca dan menulis. Thus, ketinggalan subject content sepanjang di sekolah.

Anak murid pertama yang mengajar aku untuk perset4nkan sesetengah teori pendidikan barat yang ditekapkan ke 0tak guru-guru Malaysia. Even reward system?

“Tak kisah..saya boleh beli sendiri.” Behav1orism out. That includes positive reinf0rcement like pr4ises/appr0vals. Aku buat games, kot melekat input yang diajar. Problem kelas ni pulak, almost 70% kids in this class h0t-tmpered.

Bila k4lah or tak dapat jawab, mula cari pasal dengan kawan. Sampi tend4ng tumb0k. Aku jadi maati akal masa ni. Dah la baru tahun pertama masa tu, semangat ada tapi ilmu kurang. Sampailah satu tahap aku sampai bre4king point.

One day, Muiz ni cari pasal dengan kawan dia (yang mmg sejenis tak melawan tapi perangai ann0ying) so aku memang tak bl4me 100% on him. Tapi bila dia angkat tangan nak tumb0k member tu, aku h4lang. Dia kejar jugak kawan tu. Aku pakai baju kurung kot.

Kejar karang tergolek terjelepuk aku kat situ. Dia m4rah aku halang. Bagi dia tangan dia kena hinggap juga kepala budak tu baru pu4s. Dia t0lak aku, tunjuk jari tengah and memb4bi dan meminta kau mmpus.

Aku terkedu, terkejut dan terkil4n. Anak yang aku ambil masa ajar bacaan yang masih bertatih ini melangkah keluar dari garisan s4bar yang aku tetapkan. Bukan melangkah.

Menyepak sekuat hatinya. Muiz kemudian diuruskan oleh guru disiplin pada waktu itu. Appr0ach aku sebelum ini lemah lembut dan penuh hikmah.

Sejak kejadian Muiz, aku ikut rentak mereka. Gngster is the exact approach. R0tan, aggr3sive and kadang bahasa sebijik mcm diorang.

Totally opp0site of my principle which is lead by example. Tapi waktu tu, diorang dah mel4mpau especially Muiz. Turns out diorang mula disiplin since then. Aku pun terk3jut dengan outcomes tu.

Slowly, aku one on one talk dengan diorang. Kadang dalam kelas bukan belajar content sangat. Aku buat art theraphy sambil borak pasal family. Banyaklah cerita aku dapat.

Boleh tahan budak-budak ni membawang pasal family. Kah. Dan boleh tahan juga p3rit yang dihadapi sesetengah murid ni. Muiz buka cerita tentang having ayah yang b4ran dan kaki pkul. Ibu dia hanya back up dan sor0kkan kesalahan anak-anak dia.

For me both of the parents wr0ng. Ibu dia patut berteg4s dengan anak. Bayangkan ayah outstation, balik rumah asking about children isteri cakap tak ada mas4lah, tiba-tiba dengar cerita orang kampung pasal anak dia mencuuri tabung msjid.

Memang mendapat la budak tu. Ayah dia pun kena belajar tahan am4rah. Soon he will get old and he will want to b0nd with his sons. “Teacher ada ayah? Saya takde dah..”

This is Muiz way of confessing in the middle of the class about his h4tred to his ayah. No ayah dia belum mnggal but for Muiz, he is. That br0ke me because aku dengan Muiz is in the same boat. Almost.

We have issu3s with our fathers. But I always reminded him, respect his father. We only have one. Tell him you love him. I lost mine already.

Second, aku nak cerita tentang struggle murid-murid aku menyel4matkan diri dari lembah mksi4t masyarakat. Masa aku menulis confession ni, anak murid aku telah dirg0l oleh jiran dia. Anak murid aku baru tahun 3. Tinggal dengan ayah dan seorang adik lelaki Tahun 2.

Keluarga susah. Ada bahagian rumahnya tak berdinding ditutup sahaja dengan kain besar. Perg0lnya adalah jiran berumur 25 tahun. Kenalan yang dipercayai si bapa untuk membantu anak-anaknya sewaktu dia kerja di siang hari.

Sewaktu kejadian, adik lelakinya yang disuruh keluar rumah, mengintai perbuatan per0g0l di tingkap rumah. Adiknya memberitahu ayahnya dan sekarang sudah menjadi k3s p0lis.

Allahu..sewaktu aku mendapat berita ini hati aku luluh. Anak muridku ini seorang yang amat pendiam. Sejak dua tahun lepas orangnya aku perhatikan memang pendiam. Pendiam yang kita tahu dia dilanda banyak mas4lah. Tidak punya ramai kawan.

Bayangkan anak sekecil itu sudah merasa pe’rit derita dunia. Dua minggu dia tidak hadir. Hari dia hadir semula ke sekolah, aku pandang ke matanya. Walau tidak melu4hkan, matanya kelihatan pilu. Seakan-akan sudah lali menerima s4kit dunia. Aku pluk dia. Lama…

Aku tidak bertanya langsung kpd dia tentang k3s itu. Tidak mahu anak lain terdengar lalu menambah sengs4ranya. Tapi dia seakan tahu pluukan aku itu untuk memujuknya. Dia senyum sebelum berlalu pergi. Without any words but her smile means smthg to me.

Seterusnya k3s flasher, rg0l/c4bul (idk if this is the term for it)and watch p0rns. Ada some boys flashing their priv4te parts kpd kwn-kwn even the opp0site s3x. Bila slow talk baru diorang cerita mana diorang belajar.

“Tengok kat Ipad ayah. Kakak bukakan. Tengok sama-sama.”

“Malam lepas mak tengok saya tido, saya buka fon bawah selimut. Lampu tutup. Mak ingat saya tidolah.”

“Abg Udin (remaja kampung) tengok kat CC.”

“Ayah ada dua henfon. Ayah bagi pakai yang lama. Saya tengok di IG.”

Kadang ada juga yang terlepas dari CCTV guru.

“Saya tengok kat makmal.”

Yang di makmal ni saya mohon siapa yang cerdik pandai ICT or guru bestari, kongsi dengan kami mcmna nak bl0ck chr0me and line makmal dari benda-benda lc*h ni.

Antara k3s akibat pendedahan p0rn di awal usia, murid lelaki tahun 1 ajar kawan sekelas lelaki, buka seluar dan his4p kem4luannya. Kemudian dia lakukan kepada kawannya pula. K3s kedua, murid lelaki tahun 3 mer4ba kawan sekelas perempuan di kem4luannya.

Kawan perempuan merel4kan. K3s ketiga paling banyak, murid seawal usia 7 tahun sudah tahu perkataan rg0l (mungkin tidak tahu maksud tetapi telah dideahkan di rumah dengan perkataan ini) dan menggunakan kepada kawan yang lain.

Ada juga ibu bapa pn*gih, bapa / ibu bersekeddukan dengan gf / bf, ibu bapa bercrai tinggalkan anak dengan opah atok / sedara lain. Maka, guru-guru perlu ambil tahu fahaman anak-anak murid. Anak muridku memanggil kek4sih bapanya mama.

Apabila ditanya bila berkahwin, katanya belum kahwin lagi. (Kami salah malah berd0sa kerana tidak lap0r pada pihak berwajib pasal diorang ni) Anak-anaknya yang dewasa semua mengikut boyfriend masing-masing tanpa ikatan s4h.

Kawasan kampung ni juga sangat terkenal dgn jumlah pen4gih dan pengedar yang ramai. Takut mendengar cerita anak-anak yang melihat sendiri saudara maranya mencampurkan coke dengan air ktum,

menggunakan gnja di hadapan kanak-kanak, menggunakan anak-anak mereka untuk mengedar ddah. Ini semua kisah yang aku tahu. Apa pula kisah yang tidak aku tahu? Orang kata ign0rance is a bliss.

Jauh disudut hati aku, aku t4kut sebab aku juga ada anak. Yang bakal membesar dan melalui alam persekolahan seterusnya menyertai masyarakat.

Tapi aku harus meluahkan rasa yang aku simpan ini sebab aku t4kut. Aku t4kut melihat perubahan masyarakat kita. Aku rasa lem4h dan tak terdaya. Maafkan teacher anak-anak.

Ramai terkes4n dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet.

Anis Huda

“Cikgu, i am a teacher too, nak tulis terlalu byk, dah 23 tahun mengajar, cuma satu kita bykkan doa, setiap lps subuh saya doa utk anak2 orang lain ni, waktu solat lain tuk anak2 sendiri.

masuk kelas sblm mengajar kita baca doa, bukan doa penerang hati yg mrk selalu baca laju2 tu. saya baru 6 months pindah sekolah baru yg saya rasa seronok mengajar.

Tak byk masalah dis1plin, bdk2 nya sangat fun and awesom..dpt pulak mengajar men rendah, mcm bdk2 tadika je semua. tadi one boy jerit dari tingkt 3, cikgu dah beli tiket lom? saya kat tingkat 1, tiket apa? tiket marvel….

Oh dah anak saya belikan..ok cikgu kita gang, cikgu tgk kat mana? kat dotdot ok saya nak soh mak saya beli gak kat situ…bdk2 ni setiap hari berebut nak bwk beg saya, walau pun saya ckp tak perlu ringan je…

Ala cikgu bagi la saya pahala..allahu. saya ada share kat fb video mrk berebut tarik bag saya. semoga allah mempermudahkan urusan cikgu2 seluruh dunia. doa kan senj4ta kita.

Bykkan berdoa..dan saya selalu selitkan tazkirah pd mrk everytime mrk buat sil4p..sampai ada panggil saya ustazah. eg,,buat bising dlm majlis ilmu berd0sa tau..tu malaikat catat kat bahu kiri..

Nanti kena minta maaf kat semua kawan2 awak g4nggu majlis ilmu..kat akhir4t lagi byk pengiraannya..hidup ni biar buat baik byk2..”

Amira Amran

“Menc4bar sgt jd ckgu nie. Dgn murid bgitu. Parents begini. Kementerian lagi. Baru sekola rendah belom sekolah menengah lgi. Well pasal point yg last teachers share nie. Di my ex sek ren pon tjadi . Raba ke die suro kwn die bukak bju mcm tu la.

Cuma tak percaya sbb sekolah tu kg. Kg sgt kire pendalaman. Huhu apatah lagi sekolah di bandar. Td ada juga baca seorg guru sek men minta tolong murid die ambil kn brg dlm kereta, murid tersebut ok je. Tp kwn die bole sound ckgu ,die ckp ‘ckgu makan gaji but4’. Terkedu ckgu tu. Huhu”

Zeyqa Amani

“Ni zmn skrg.zmn sy 90 an dulu pn da ade kwn sy yg raba2.mase tu umur sy 7 tahun. kawan sy tu prempuan. xtau la dea belajar dr mana.padahal zmn tu mana ade internet cm skrg.i guess from her family.”

Syahir Alias

“Syabas cikgu. Jarang jumpa Cikgu yang fikirkan masalah murid beyond class..terutamanya masalah akhlak murid. Semoga cikgu terus tabah dan kuat dalam mendidik anak bangsa. Bukan cemerlang dari segi akademik sahaja tetapi sahsiah juga.”

Zahara Yunus-

“S4dly but true enough.. inilah yg sedang rancak berlaku dikalangan masyarakat sekarang.. dari tua sampai ke muda.. bagaimana tingkahlaku muridmu mengambarkan letusan em0si yg tersembunyi. bagaimana dia diperlakukan begitulah dia melakukan.. semoga cekal terus mendidik tanpa jemu.”

Mily Hafizah,

“Sy guru gnti bdk darjah 1 dlu. Ada 2 kelas. Kelas 1st okey bdk2 nya. Nk belajar. Bdk kelas 2nd, ya Allah. Smpai kn sy bila kenang2 perangai dorg rs mcm xnk dtg sekolah.”

Bising betmbuk betndang. Sy mgajar kt dpn mmg lgsg dorg x endah. Da la sy guru ganti je. Teknik2 skiill2 apa smua sgt minima.

Ada sorg bdk tu, siap bediri atas meja, terbang tmbuk kwn dia kt bwh.

Guru disiplin dtg bwk rotan, ugut nk rotan, dorg siap serah diri serah tangan, x heran pn. Maybe dlm hal ni, kita sbg parents kena didik anak kita mcm org dlu2. Traditional way.

Limitkn penggunaan teknologi. Pantau rakan2 dorg kt sekolah. Rancangan tv pn skg ni mcm2. Duit sekolah bagi cun2 je utk makan atau bwk bekal. Sgt beza kot bdk dlu dgn skg.”

Adliah Ramli

“Betapa aku dibesarkan diruang lingkup yg sangat terjaga. Tidak tahu, tidak pernah alami, tidak pernah tengok bukannya tak ada.

Semoga aku menjadi guru yg empati dan simpati bukannya menghu’kum dan mengh4kimi. Betapa ada kanak2 dan remaja yg tidak bernasib baik, memerluukan bantuan bukannya cerc4an dan hin4an.”

Hani Mansor

“I feel you..memang sesak dada dan kepala bila fikir…rezeki kita, mengajar dan belajar, terlalu banyak kisah dan cerita…satu yg sy pesan dan tanam pd anak didik, kamu boleh k0ngsi apa2 cerita dengan cikgu.

Benda paling meny4kitkan, bila awal pagi budak tengok dengan pandangan yg menyimpan sesuatu untuk dik0ngsikan. Panggil pastu pluk, tanpa sebarang kata berjuraianlah air mata yang entah berapa lama ditahan. Esakan yang sangat meny4kitkan.

Selalu Pesan doa hadiah dan senj4ta terindah..hadiahkan Al-fatihah, untuk diri sendiri, saya, ibu bapa dan keluarga mereka. Sebaik-baik pen0long dan penjaga hanya Allah.”

Sumber : informasiviral via beranib4ngkit

Viral

Terlepas Cakap Pasal Kahwin Lain, Dai Syed ‘Cuak’ Isteri Bagi Renungan Tajam

Published

on

By

Terlepas Cakap Pasal Kahwin Lain, Dai Syed ‘Cuak’ Isteri Bagi Renungan Tajam

Umum tahu baru-baru ini Dai Syed selamat mendirikan rumah tangga bersama pilihan hati, Hana Ismail. Perbezaan sembilan tahun di antara mereka tidak menjadi halangan untuk disatukan, malah mendapat pujian daripada netizen atas keserasian pasangan ini.

Namun, tindakan Dai Syed yang bergurau tentang kahwin lain menerusi live Instagram semalam menarik perhatian ramai.

Menerusi live yang dimuat naik seorang individu di Tiktok, dipercayai tujuan live yang dibuat pasangan selebriti itu adalah untuk membuka hadiah-hadiah yang diterima ketika majlis perkahwinan mereka.

Sementara itu, walaupun pasangan itu masih baru dalam alam perkahwinan, mereka tetap romantis dengan berbalas usikan dengan satu sama lain. Walau bagaimanapun, netizen terhibur dengan gurauan yang dibuat Dai Syed ke atas Hana dengan usikan tentang memiliki isteri lebih dari satu.

LIHAT VIDEO DISINI

Saya mintak izin dulu dari awak.

Gurauan yang dibuat Dai Syed membuatkan riak wajah isterinya itu serta merta berubah.

Dalam pada itu, segelintir warganet menasihati Hana untuk tidak berfikir ke arah itu dan doakan yang terbaik sahaja.

Sekadar info, Dai Syed dan Hana Ismail selamat diijabkabulkan jam 11.46 pagi, pada 3 Disember 2022.

KOMEN NETIZEN

Sumber: Tiktok @randomvids

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Viral

[VIDEO] Dah Beberapa Bulan Tidur Di Tangga KLCC, Netizen Sebak Bila Tahu Kisah Sedih Warga Emas Ini

Published

on

By

[VIDEO] Dah Beberapa Bulan Tidur Di Tangga KLCC, Netizen Sebak Bila Tahu Kisah Sedih Warga Emas Ini

Kisah seorang lelaki warga emas yang terpaksa tidur di tangga di sekitar Kuala Lumpur City Centre (KLCC) undang sebak orang ramai.

Menerusi video yang dimuat naik oleh seorang pengguna dikenali sebagai Aisyah di TikTok, mendedahkan bahawa warga emas berkenaan sudah beberapa bulan tidur di tangga sekitar KLCC kerana tidak mempunyai rumah serta tiada orang untuk bergantung harap.

Terjumpa seorang pakcik pagi tadi masa datang KLCC, kami dalam perjalanan pulang terjumpa semula pakcik ini dekat tangga. Lepas tanya keadaan dia, ya Allah sedihnya.

Dah beberapa bulan tidur di tangga

Difahamkan, isteri dan anak-anaknya dikatakan sudah meninggal dunia. Lelaki berkenaan turut berharap agar dirinya mendapat tempat tinggal yang lebih selesa dan tidak kisah sama ada ditempatkan di rumah orang-orang tua mahupun rumah kebajikan.

LIHAT VIDEO DISINI

Mohon bantuan untuk pakcik ni. Tiada tempat tinggal. Isteri dan anak-anak sudah meninggal dunia. Dia berharap sangat ada tempat tinggal yang lebih selesa. Dah banyak bulan tidur di tangga je area KLCC.

Dapat tinggal di rumah orang tua atau rumah kebajikan pun dia bersyukur. Moga Allah permudahkan urusan pakcik ni.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen meluah rasa simpati terhadap warga emas berkenaan. Malah, ada juga di antara mereka yang turut menawarkan tempat tinggal yang lebih selesa untuk lelaki itu.

KOMEN NETIZEN

Sumber : @aishahramly96

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Viral

Tular Pengantin Terlantar Atas Katil, Isteri Reda Suami Pergi Lepas Sebulan Nikah– ‘You Janji Nak Pimpin Tangan I’

Published

on

By

Tular Pengantin Terlantar Atas Katil, Isteri Reda Suami Pergi Lepas Sebulan Nikah– ‘You Janji Nak Pimpin Tangan I’

Benarlah ungkapan jodoh, pertemuan, rezeki dan ajal di sudah ditetapkan Allah SWT sejak seseorang itu belum lahir lagi ke dunia. Sebagai hambaNya, kita perlu reda dengan segala ketentuan yang telah ditetapkan.

Seperti seorang wanita ini tabah dan reda dengan pemergian suami tercinta meskipun baru sebulan mendirikan rumah tangga.

Menerusi kisah yang dikongsikan, wanita yang dikenali dengan nama Marha selamat mendirikan rumah tangga pada 12 November 2022 lalu. Meskipun ketika hari pernikahan si suami, Hashmi terlantar atas katil disebabkan masalah kesihatan, namun pasangan ini yang berada di atas pelamin nampak ceria dan bahagia untuk melayari bahtera perkahwinan.

Selepas seminggu bergelar suami isteri, pasangan ini kemudian menyambut ulang tahun kelahiran mereka yang jatuh pada tanggal 23 November dan 1 Disember di sebuah pusat rawatan. Sambutan itu diadakan secara kecil-kecilan dengan kehadiran keluarga terdekat bagi memeriahkan suasana.

Difahamkan, keadaan si suami dikatakan semakin merosot sehinggalah Marha menerima khabar bahawa suami tercinta telah pergi buat selama-lamanya. Menerusi video di TikTok, Marha memaklumkan suaminya telah menghembuskan nafas terakhir semalam, pada 7 Disember 2022 iaitu empat minggu selepas mereka mendirikan rumah tangga. Tak dapat digambarkan betapa pilunya hati seorang isteri, namun Marha akui sudah reda dengan pemergian suami tercinta. Dia turut memohon orang ramai mendoakan buat arwah suaminya, Mohd Hshmi Bin Arifin.

Sumber: Marhashmi

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK