Connect with us

Viral

“Aku cikgu. Anak muridku drjah 3..Dia cerita biliknya tutup pakai kain je. 1 hari jiran berani masuk time ayah pergi kerja..”

Published

on

cikgu

Assalamualaikum semua pembaca, kali ni aku nak share situasi dan perasaan aku hadapi sepanjang bergelar guru. Aku harap dengan sesi sharing ni, korang dapat selami dan bantu beri cadangan b4ntuan yang boleh diberi. Aku tau kebanyakan korang ada ilmu yang korg boleh share sama. Aku sangat mengalu-aluukan ilmu psych0logy kanak-kanak korang kali ni.

First, aku nak cerita tentang Muiz (bukan nama sebenar) Seorang anak dari keluarga sederhana. Ibunya surirumah bapanya berniaga dan selalu out-station. Adik beradik 5 orang. Mempunyai masalah dis1plin.

Pers0naliti 0utspoken, aggr3sive dan attenti0n-se3ker. StruggIe in reading and most academic content at school. Tidak mahu membaca dan menulis. Thus, ketinggalan subject content sepanjang di sekolah.

Anak murid pertama yang mengajar aku untuk perset4nkan sesetengah teori pendidikan barat yang ditekapkan ke 0tak guru-guru Malaysia. Even reward system?

“Tak kisah..saya boleh beli sendiri.” Behav1orism out. That includes positive reinf0rcement like pr4ises/appr0vals. Aku buat games, kot melekat input yang diajar. Problem kelas ni pulak, almost 70% kids in this class h0t-tmpered.

Bila k4lah or tak dapat jawab, mula cari pasal dengan kawan. Sampi tend4ng tumb0k. Aku jadi maati akal masa ni. Dah la baru tahun pertama masa tu, semangat ada tapi ilmu kurang. Sampailah satu tahap aku sampai bre4king point.

One day, Muiz ni cari pasal dengan kawan dia (yang mmg sejenis tak melawan tapi perangai ann0ying) so aku memang tak bl4me 100% on him. Tapi bila dia angkat tangan nak tumb0k member tu, aku h4lang. Dia kejar jugak kawan tu. Aku pakai baju kurung kot.

Kejar karang tergolek terjelepuk aku kat situ. Dia m4rah aku halang. Bagi dia tangan dia kena hinggap juga kepala budak tu baru pu4s. Dia t0lak aku, tunjuk jari tengah and memb4bi dan meminta kau mmpus.

Aku terkedu, terkejut dan terkil4n. Anak yang aku ambil masa ajar bacaan yang masih bertatih ini melangkah keluar dari garisan s4bar yang aku tetapkan. Bukan melangkah.

Menyepak sekuat hatinya. Muiz kemudian diuruskan oleh guru disiplin pada waktu itu. Appr0ach aku sebelum ini lemah lembut dan penuh hikmah.

Sejak kejadian Muiz, aku ikut rentak mereka. Gngster is the exact approach. R0tan, aggr3sive and kadang bahasa sebijik mcm diorang.

Totally opp0site of my principle which is lead by example. Tapi waktu tu, diorang dah mel4mpau especially Muiz. Turns out diorang mula disiplin since then. Aku pun terk3jut dengan outcomes tu.

Slowly, aku one on one talk dengan diorang. Kadang dalam kelas bukan belajar content sangat. Aku buat art theraphy sambil borak pasal family. Banyaklah cerita aku dapat.

Boleh tahan budak-budak ni membawang pasal family. Kah. Dan boleh tahan juga p3rit yang dihadapi sesetengah murid ni. Muiz buka cerita tentang having ayah yang b4ran dan kaki pkul. Ibu dia hanya back up dan sor0kkan kesalahan anak-anak dia.

For me both of the parents wr0ng. Ibu dia patut berteg4s dengan anak. Bayangkan ayah outstation, balik rumah asking about children isteri cakap tak ada mas4lah, tiba-tiba dengar cerita orang kampung pasal anak dia mencuuri tabung msjid.

Memang mendapat la budak tu. Ayah dia pun kena belajar tahan am4rah. Soon he will get old and he will want to b0nd with his sons. “Teacher ada ayah? Saya takde dah..”

This is Muiz way of confessing in the middle of the class about his h4tred to his ayah. No ayah dia belum mnggal but for Muiz, he is. That br0ke me because aku dengan Muiz is in the same boat. Almost.

We have issu3s with our fathers. But I always reminded him, respect his father. We only have one. Tell him you love him. I lost mine already.

Second, aku nak cerita tentang struggle murid-murid aku menyel4matkan diri dari lembah mksi4t masyarakat. Masa aku menulis confession ni, anak murid aku telah dirg0l oleh jiran dia. Anak murid aku baru tahun 3. Tinggal dengan ayah dan seorang adik lelaki Tahun 2.

Keluarga susah. Ada bahagian rumahnya tak berdinding ditutup sahaja dengan kain besar. Perg0lnya adalah jiran berumur 25 tahun. Kenalan yang dipercayai si bapa untuk membantu anak-anaknya sewaktu dia kerja di siang hari.

Sewaktu kejadian, adik lelakinya yang disuruh keluar rumah, mengintai perbuatan per0g0l di tingkap rumah. Adiknya memberitahu ayahnya dan sekarang sudah menjadi k3s p0lis.

Allahu..sewaktu aku mendapat berita ini hati aku luluh. Anak muridku ini seorang yang amat pendiam. Sejak dua tahun lepas orangnya aku perhatikan memang pendiam. Pendiam yang kita tahu dia dilanda banyak mas4lah. Tidak punya ramai kawan.

Bayangkan anak sekecil itu sudah merasa pe’rit derita dunia. Dua minggu dia tidak hadir. Hari dia hadir semula ke sekolah, aku pandang ke matanya. Walau tidak melu4hkan, matanya kelihatan pilu. Seakan-akan sudah lali menerima s4kit dunia. Aku pluk dia. Lama…

Aku tidak bertanya langsung kpd dia tentang k3s itu. Tidak mahu anak lain terdengar lalu menambah sengs4ranya. Tapi dia seakan tahu pluukan aku itu untuk memujuknya. Dia senyum sebelum berlalu pergi. Without any words but her smile means smthg to me.

Seterusnya k3s flasher, rg0l/c4bul (idk if this is the term for it)and watch p0rns. Ada some boys flashing their priv4te parts kpd kwn-kwn even the opp0site s3x. Bila slow talk baru diorang cerita mana diorang belajar.

“Tengok kat Ipad ayah. Kakak bukakan. Tengok sama-sama.”

“Malam lepas mak tengok saya tido, saya buka fon bawah selimut. Lampu tutup. Mak ingat saya tidolah.”

“Abg Udin (remaja kampung) tengok kat CC.”

“Ayah ada dua henfon. Ayah bagi pakai yang lama. Saya tengok di IG.”

Kadang ada juga yang terlepas dari CCTV guru.

“Saya tengok kat makmal.”

Yang di makmal ni saya mohon siapa yang cerdik pandai ICT or guru bestari, kongsi dengan kami mcmna nak bl0ck chr0me and line makmal dari benda-benda lc*h ni.

Antara k3s akibat pendedahan p0rn di awal usia, murid lelaki tahun 1 ajar kawan sekelas lelaki, buka seluar dan his4p kem4luannya. Kemudian dia lakukan kepada kawannya pula. K3s kedua, murid lelaki tahun 3 mer4ba kawan sekelas perempuan di kem4luannya.

Kawan perempuan merel4kan. K3s ketiga paling banyak, murid seawal usia 7 tahun sudah tahu perkataan rg0l (mungkin tidak tahu maksud tetapi telah dideahkan di rumah dengan perkataan ini) dan menggunakan kepada kawan yang lain.

Ada juga ibu bapa pn*gih, bapa / ibu bersekeddukan dengan gf / bf, ibu bapa bercrai tinggalkan anak dengan opah atok / sedara lain. Maka, guru-guru perlu ambil tahu fahaman anak-anak murid. Anak muridku memanggil kek4sih bapanya mama.

Apabila ditanya bila berkahwin, katanya belum kahwin lagi. (Kami salah malah berd0sa kerana tidak lap0r pada pihak berwajib pasal diorang ni) Anak-anaknya yang dewasa semua mengikut boyfriend masing-masing tanpa ikatan s4h.

Kawasan kampung ni juga sangat terkenal dgn jumlah pen4gih dan pengedar yang ramai. Takut mendengar cerita anak-anak yang melihat sendiri saudara maranya mencampurkan coke dengan air ktum,

menggunakan gnja di hadapan kanak-kanak, menggunakan anak-anak mereka untuk mengedar ddah. Ini semua kisah yang aku tahu. Apa pula kisah yang tidak aku tahu? Orang kata ign0rance is a bliss.

Jauh disudut hati aku, aku t4kut sebab aku juga ada anak. Yang bakal membesar dan melalui alam persekolahan seterusnya menyertai masyarakat.

Tapi aku harus meluahkan rasa yang aku simpan ini sebab aku t4kut. Aku t4kut melihat perubahan masyarakat kita. Aku rasa lem4h dan tak terdaya. Maafkan teacher anak-anak.

Ramai terkes4n dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet.

Anis Huda

“Cikgu, i am a teacher too, nak tulis terlalu byk, dah 23 tahun mengajar, cuma satu kita bykkan doa, setiap lps subuh saya doa utk anak2 orang lain ni, waktu solat lain tuk anak2 sendiri.

masuk kelas sblm mengajar kita baca doa, bukan doa penerang hati yg mrk selalu baca laju2 tu. saya baru 6 months pindah sekolah baru yg saya rasa seronok mengajar.

Tak byk masalah dis1plin, bdk2 nya sangat fun and awesom..dpt pulak mengajar men rendah, mcm bdk2 tadika je semua. tadi one boy jerit dari tingkt 3, cikgu dah beli tiket lom? saya kat tingkat 1, tiket apa? tiket marvel….

Oh dah anak saya belikan..ok cikgu kita gang, cikgu tgk kat mana? kat dotdot ok saya nak soh mak saya beli gak kat situ…bdk2 ni setiap hari berebut nak bwk beg saya, walau pun saya ckp tak perlu ringan je…

Ala cikgu bagi la saya pahala..allahu. saya ada share kat fb video mrk berebut tarik bag saya. semoga allah mempermudahkan urusan cikgu2 seluruh dunia. doa kan senj4ta kita.

Bykkan berdoa..dan saya selalu selitkan tazkirah pd mrk everytime mrk buat sil4p..sampai ada panggil saya ustazah. eg,,buat bising dlm majlis ilmu berd0sa tau..tu malaikat catat kat bahu kiri..

Nanti kena minta maaf kat semua kawan2 awak g4nggu majlis ilmu..kat akhir4t lagi byk pengiraannya..hidup ni biar buat baik byk2..”

Amira Amran

“Menc4bar sgt jd ckgu nie. Dgn murid bgitu. Parents begini. Kementerian lagi. Baru sekola rendah belom sekolah menengah lgi. Well pasal point yg last teachers share nie. Di my ex sek ren pon tjadi . Raba ke die suro kwn die bukak bju mcm tu la.

Cuma tak percaya sbb sekolah tu kg. Kg sgt kire pendalaman. Huhu apatah lagi sekolah di bandar. Td ada juga baca seorg guru sek men minta tolong murid die ambil kn brg dlm kereta, murid tersebut ok je. Tp kwn die bole sound ckgu ,die ckp ‘ckgu makan gaji but4’. Terkedu ckgu tu. Huhu”

Zeyqa Amani

“Ni zmn skrg.zmn sy 90 an dulu pn da ade kwn sy yg raba2.mase tu umur sy 7 tahun. kawan sy tu prempuan. xtau la dea belajar dr mana.padahal zmn tu mana ade internet cm skrg.i guess from her family.”

Syahir Alias

“Syabas cikgu. Jarang jumpa Cikgu yang fikirkan masalah murid beyond class..terutamanya masalah akhlak murid. Semoga cikgu terus tabah dan kuat dalam mendidik anak bangsa. Bukan cemerlang dari segi akademik sahaja tetapi sahsiah juga.”

Zahara Yunus-

“S4dly but true enough.. inilah yg sedang rancak berlaku dikalangan masyarakat sekarang.. dari tua sampai ke muda.. bagaimana tingkahlaku muridmu mengambarkan letusan em0si yg tersembunyi. bagaimana dia diperlakukan begitulah dia melakukan.. semoga cekal terus mendidik tanpa jemu.”

Mily Hafizah,

“Sy guru gnti bdk darjah 1 dlu. Ada 2 kelas. Kelas 1st okey bdk2 nya. Nk belajar. Bdk kelas 2nd, ya Allah. Smpai kn sy bila kenang2 perangai dorg rs mcm xnk dtg sekolah.”

Bising betmbuk betndang. Sy mgajar kt dpn mmg lgsg dorg x endah. Da la sy guru ganti je. Teknik2 skiill2 apa smua sgt minima.

Ada sorg bdk tu, siap bediri atas meja, terbang tmbuk kwn dia kt bwh.

Guru disiplin dtg bwk rotan, ugut nk rotan, dorg siap serah diri serah tangan, x heran pn. Maybe dlm hal ni, kita sbg parents kena didik anak kita mcm org dlu2. Traditional way.

Limitkn penggunaan teknologi. Pantau rakan2 dorg kt sekolah. Rancangan tv pn skg ni mcm2. Duit sekolah bagi cun2 je utk makan atau bwk bekal. Sgt beza kot bdk dlu dgn skg.”

Adliah Ramli

“Betapa aku dibesarkan diruang lingkup yg sangat terjaga. Tidak tahu, tidak pernah alami, tidak pernah tengok bukannya tak ada.

Semoga aku menjadi guru yg empati dan simpati bukannya menghu’kum dan mengh4kimi. Betapa ada kanak2 dan remaja yg tidak bernasib baik, memerluukan bantuan bukannya cerc4an dan hin4an.”

Hani Mansor

“I feel you..memang sesak dada dan kepala bila fikir…rezeki kita, mengajar dan belajar, terlalu banyak kisah dan cerita…satu yg sy pesan dan tanam pd anak didik, kamu boleh k0ngsi apa2 cerita dengan cikgu.

Benda paling meny4kitkan, bila awal pagi budak tengok dengan pandangan yg menyimpan sesuatu untuk dik0ngsikan. Panggil pastu pluk, tanpa sebarang kata berjuraianlah air mata yang entah berapa lama ditahan. Esakan yang sangat meny4kitkan.

Selalu Pesan doa hadiah dan senj4ta terindah..hadiahkan Al-fatihah, untuk diri sendiri, saya, ibu bapa dan keluarga mereka. Sebaik-baik pen0long dan penjaga hanya Allah.”

Sumber : informasiviral via beranib4ngkit

Viral

Gara-gara pusat kesihatan didakwa enggan meminjamkan ambulans, jenazah terpaksa diusung dengan berjalan kaki sejauh 13 kilometer

Published

on

By

Gara-gara pusat kesihatan didakwa enggan meminjamkan ambulans, jenazah terpaksa diusung dengan berjalan kaki sejauh 13 kilometer

Indonesia, gara-gara sebuah pusat kesihatan didakwa enggan meminjamkan ambulans. Jenazah seorang wanita terpaksa diusung dengan berjalan kaki sejauh 13 kilometer (km),

Menerusi satu video berdurasi 25 saat, jenazah yang berada di dalam keranda diusung oleh beberapa orang yang berjalan kaki di jalan raya.

Mengesahkan kejadian yang berlaku, Fenny Tadius yang merupakan anak saudara kepada jenazah menjelaskan ibu saudaranya dirawat di sebuah pusat kesihatan, Isnin lalu.

Namun, keadaan ibu saudaranya semakin tenat sehingga keluarga mahu membawanya pulang untuk dirawat di rumah.

“Maka pihak keluarga meminta pihak pusat kesihatan untuk menghantar ibu saudaranya pulang kerana keluarga fikir bahawa apabila orang tua kami meninggal dunia, tidak akan diantar oleh ambulans.

“Ini kerana terdapat kenyataan daripada pihak pusat kesihatan bahawa ambulans tidak boleh menghantar jenazah,” kata Fenny kepada Kompas.com pada Ahad.

VIDEO :

Bagaimanapun kata Fenny, permintaan keluarganya ditolak oleh pusat kesihatan tersebut.

Pasrah dengan keadaan itu, keluarga Fenny menjaga ibu saudaranya sehingga meninggal dunia pada Selasa.

Fenny dan keluarganya mengakui kecewa meskipun ibu saudaranya meninggal dunia, pihak pusat kesihatan tetap menolak untuk menghantar jenazah.

Pusat kesihatan didakwa menegaskan bahawa ambulans hanya digunakan untuk membawa pesakit yang sedang sakit.

Keadaan tersebut membuatkan keluarganya terpaksa mengusung jenazah pulang ke rumah sejauh 13km.

Susulan kejadian yang tular, ketua daerah Mamuju, Sutinah Suhardu memohon maaf dan kesal dengan tindakan pusat kesihatan berkenaan yang tidak mempunyai inisiatif untuk menghantar jenazah.

Sutinah turut mengarahkan semua ketua pusat kesihatan supaya mengendalikan penghantaran jenazah dari pusat kesihatan ke rumah pengebumian sekiranya tidak berlaku kecemasan di pusat masing-masing.

Komen Netizen Malaysia :


Sumber : mstar

Continue Reading

Viral

Suami didakwa tergamak membuang isterinya yang terlantar s4kit akibat str0ke dalam hutan

Published

on

By

Suami didakwa tergamak membuang isterinya yang terlantar s4kit akibat str0ke dalam hutan

Indonesia – Sudah tidak sanggup lagi menjaga, seorang suami didakwa tergamak membuang isterinya yang terlantar s4kit akibat str0ke dalam hutan.

Memetik Tribunnews, kejadian tersebut menjadi bualan netizen selepas seorang individu memuat naik kisah tersebut di laman Facebook miliknya pada 9 Ogos 2022 lalu.

Menerusi gambar yang dimuat naik, kelihatan seorang wanita yang tengah duduk di bawah sebatang pokok besar dengan hanya beralaskan sehelai kain.

Difahamkan, wanita tersebut berasal dari Desa Lewo Baru Kecamatan Malangbong ditemui di sebuah kawasan hutan Cikampek.

Menurutnya, dia telah tiga hari ditinggalkan oleh suami dan telah dibawa keluar dari kawasan tersebut serta dibawa di pejabat perhutanan.

“Jika ada sesiapa yang mengenali beliau sama ada jiran dan sebagainya, minta jasa baik kalian untuk menghubungi keluarganya, terima kasih,” tulis Andree, lapor Tribunnews.

Dalam pada itu, ketua Kampung Lewo Wetan, Nova Wylian mengaku Ikah merupakan penduduk di kampungnya. Namun, menurutnya dia dan suaminya telah berpindah ke Cianjur.

Memetik Tribunnews, wanita warga emas itu ditinggalkan dipercayai kerana si suami sudah tidak sanggup lagi menjaganya.

M4ngsa telah dibawa ke h0spital wilayah Karawang untuk pemeriksaan kesihatan. Keluarga wanita tersebut sudahpun maklum dengan lap0ran itu dan akan membawanya pulang ke rumah.

Sumber : Siakapkeli

Continue Reading

Viral

Aksi gel3k Shima bersama Aliff dikec4m teruk netizen, “Kalau kata luc4h itu mungkin kerana mereka terlalu banyak berimagin4si”

Published

on

By

Aksi gel3k Shima bersama Aliff dikec4m teruk netizen, “Kalau kata luc4h itu mungkin kerana mereka terlalu banyak berimagin4si”

Penyanyi B4by Shima turut menerima tempias kec4man netizen gara-gara video teaser lagu baharu yang dimuat naik oleh usahawan Datuk Seri Aliff Syukri kerana dilihat kurang sopan ekoran bergel3k dan berpakaian mencolok mata.

Shima atau Nur Ashimah Ramli, 30, enggan ambil pusing dengan komen pedas netizen malah sudah terbiasa dengan situasi berkenaan.

Baginya, 4mengatakan aksinya keterlaluan atau luc4-h hanyalah imaginasi penonton yang terfikir ke arah itu.

Aksi gel3k Shima bersama Aliff dikec4m teruk netizen

“Saya tidak ambil kisah dengan komen netizen lagi sebab memang tidak boleh dikawal apa yang mereka mahu katakan. Kalau kata luc4h itu mungkin kerana mereka terlalu banyak berimagin4si.

“Biarlah orang nak kec4m. Saya tidak boleh halang semua itu,” katanya kepada mStar.

Sementara itu, Shima turut menjawab kekeliruan peminat tentang kerjasama bersama Aliff dalam lagu berjudul Baby Sayang itu kerana sebelum ini hubungan mereka dikatakan tidak baik.

Berada di bawah satu syarikat pengurusan, Shima menjelaskan tidak menjadi kesalahan untuk mereka berduet dalam lagu tersebut dan isu pertelingk4han antara mereka sebelum ini sudah pun selesai.

“Saya ada bertemu Aliff sebelum ini dan kami saling bermaaf-maafan. Cuma perkara tersebut saya tidak pernah kongsi di media sosial. Semuanya sudah selesai.

Kalau kata luc4h itu mungkin kerana mereka terlalu banyak berim4ginasi

BABY SHIMA

PENYANYI

“Sekarang kami di bawah syarikat pengurusan yang sama, jadi apa salahnya buat kerjasama dengan tampil lagu baharu ini,” jelasnya.

Terdahulu video yang dimuat naik oleh Aliff mendapat respons netizen yang merasakan aksi mereka keterlaluan.

Shima enggan ambil pusing kecaman netizen.

Isu ini juga mendapat perhatian pendakwah bebas Da’i Wan Dazrin yang menganggap tegvrannya terhadap Aliff sebelum ini sia-sia kerana masih terus melakukan kaedah pemasaran sebegitu.

Sebelum ini Aliff dipanggil oleh pihak Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (SKMM) untuk memberi keterangan dan menerima krit1kan teruk selepas tampil dengan lagu Kelepok Raya yang menunjukkan aksi lelaki l3mbut menari.

Sumber : mStar

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK