Connect with us

Uncategorized

60 Jam Terper4ngkap, Detik-detik Perjuangan Akhir Omayra Sanchez Buat Satu Dunia Menangis!

Published

on

Omayra

Anda masih ingat atau pernah lihat gambar ik0nik ini?

Omayra

Sebenarnya kisah ni berlaku pada tahun 1985 semasa letusan gunung ber4pi Nevado del Ruiz di Columbia, Amerika Selatan. Gunung tu memunt4hkan lahar berserta salji yg begitu banyak sehinggakan terjadinya b4njir lumpur yang menenggelamkan Armero iaitu sebuah pekan di sana.

Letusan itu menyebabkan kota Armero yang pada asalnya sebuah daerah subur dan tenang menjadi lum’puh serta-merta. Gonc4ngan dan geg4ran yang dicetuskan oleh letus4n berkenaan telah mer4napkan rumah-rumah dan bangunan. Hujan bara dan hamburan l4har pijar yang mengalir ke kaki gunung memb4kar apa sahaja yang berada di laluannya, termasuklah kota Armero yang berada di kaki gunung Nevado del Ruiz.

Suasana bertambah genting apabila salji yang melitupi puncak gunung ‘Si Singa Tidur’ itu cair secara mendadak sehingga menyebabkan b4njir lumpur. Aliran der4s b4njir bercampur l4har bergerak selaju enam meter per saat, membawa bersama sisa runtu’han, sampah sarap dan timbunan kayu. Dan semua itu berlaku dalam sekelip mata.

Mata seluruh dunia mula tertumpu ke daerah kecil itu. Rakyat dari segenap pelosok turut terper4njat dan menyatakan rasa simpati terhadap warga Colombia di atas benc4na yang menimpa. Segala macam b4ntuan mula dihulurkan ke sana.

Armero diisytih4rkan sebagai wilayah d4rur4t. M4yat-m4yat bergelimpangan di sana sini. Kebanyakannya masih tertimbun di bawah lumpur. Sebahagian besar m4yat di temui tidak lengkap anggota tubuh.

Mngsa-mngsa yang terselamat pula mengalami keceder4an seri’us dan melepuh hampir seluruh badan kerana diselubungi debu gunung berapi yang p4nas. Dianggarkan lebih separuh penduduk Armero terk0rban.

0perasi bantuan dan menyel4mat skala besar sukar dijalankan kerana lokasi Armero yang terpencil, di tambah lagi keadaan tanah yang masih dipenuhi lumpur. Jentera berat seperti kren tidak dapat masuk ke wilayah ini. Kerja-kerja mencari mngsa terper4ngkap hanya mampu dijalankan secara manual menggunakan tangan dan anjing pengesan. Misi pencarian hanya berpandukan suara t4ngisan dan bunyi ketuk4n.

Omayra

Beberapa mngsa yang masih hidup ditemui di celah-celah sisa runtu’han bangunan. Salah seorang nya ialah Omayra Sanchez, seorang gadis sunti berusia 13 tahun. Beliau ditemui terper4ngkap dengan separuh daripada tubuhnya – pinggang ke bawah terbenam di dalam lumpur. Omayra terperuk di dalam lopak selut yang dikelilingi rekahan dinding-dinding konkrit.

Pasukan penyel4mat yang menemui Omayra cuba untuk menariknya keluar, namun bahagian kakinya tersepit di bawah runtuhan. Lebih menyu’litkan keadaan, setiap kali ditarik, air yang terkumpul di sekelilingnya akan meningkat. Beberapa puing runtu’han juga semakin menghi’mpit Omayra. Sekiranya keadaan itu berterusan, gadis tersebut akan m4ti kelem4san.

Omayra

Omayra Sanchez

Untuk beberapa jam yang pertama, pasukan penyel4mat tidak mempunyai banyak pilihan. Mereka hanya meletakkan tiub tayar sebagai pelampung untuk anak gadis itu bert4han. Ibunya yang tersel4mat turut menemani beliau di situ sementara menunggu bantuan tiba.

Pasukan penyelam turun ke dasar untuk melihat keadaan kaki Omayra yang tersangkut. Bahagian paras lutut hingga ke buku lali gadis itu terse’pit di antara pintu dan dinding batu. Manakala di bawah tapak kakinya pula terdapat m4yat seorang wanita yang menjadi alas untuk Omayra mereh4tkan kaki, iaitu ibu saudaranya sendiri.

Tidak ada jalan lain untuk menyel4matkan gadis berambut kerinting itu melainkan kakinya perlu dipot0ng. Namun, perkara tersebut tidak dapat dilakukan kerana kekurangan peralatan dan bekalan ub4tan yang minimum.

Ibunya, pasukan penyelamat dan saki baki warga Armero yang masih hidup setia berada di situ menemani Omayra. Mereka berusaha menguatkan sem4ngat anak gadis itu dengan menghiburkannya, mengajaknya menyanyi dan membantunya mengatasi ket4kutan. Setiap kali anak itu men4ngis, mereka akan men4ngis bersama.

Omayra

Selepas hampir 36 jam, wartawan dan jurugambar dari seluruh dunia telah mula memb4njiri kawasan benc4na. Mereka hadir untuk melap0rkan berita tentang kemusn4han kota Armero. Dalam masa yang sama, warga media turut bersama Omayra dan menyiarkan liputan terkini tentang perkembangan gadis itu ke seluruh dunia.

Seorang wartawan dari Jerman, Santa Maria Barragan telah menemu ramah Omayra dalam kead4annya yang masih tersepit. Dia memujuk dengan membawa makanan ringan dan minuman soda untuk anak gadis itu.

Omayra menceritakan detik cem4s bagaimana dia cuba untuk menyel4matkan neneknya yang terj4tuh ketika tr4gedi banjir lumpur itu berlaku. Namun semuanya berlalu begitu pantas tanpa dia mampu berbuat apa-apa. Dalam temu bual itu, Omayra turut mengucapkan terima kasih kepada mereka yang membantu dan memohon seluruh warga dunia mendoakannya.

OmayraPada hari ketiga, b4ntuan masih tidak kunjung tiba. Omayra sudah mula berh4lusinasi dengan mengatakan dia tidak mahu lewat ke sekolah. Sesekali dia turut menyebut tentang peperiksaan matematik. Ketika ini anak matanya menjadi hitam pekat mukanya bengkak dan tangan pucat lesi. Pada suatu ketika Omayra meminta orang orang di sekeliling meninggalkannya bersendirian supaya dia boleh berehat.

Pasukan perubatan yang hadir tidak mampu berbuat apa-apa. Mereka menyatakan sekiranya kaki Omayra di potong sekalipun, ia tidak mampu untuk menyel4mat kan nyawa gadis itu kerana masalah j4ngkitan kuman. Justeru, mereka bersetuju bahawa adalah lebih berperikemanusiaan sekiranya membiarkan Omayra ‘pergi’ begitu sahaja.

Omayra

Seorang jurugambar profesional dari Perancis, Frank Fournier yang berada di lokasi benc4na telah memotret gambar Omayra dalam keadaan gadis itu yang semakin lem4h. Potret inilah yang telah menggeg4rkan dunia, sehingga memenangi anugerah Pulitzer dalam kategori fotografi tahunan terbaik pada 1986. Malah, ia menjadi antara foto paling terkenal di dunia sehingga kini. Selepas hampir 60 jam terper4ngkap, Omayra akhirnya tew4s.

Dia meninggal dunia akibat peny4kit g4ngren dan hyp0ther’mia kerana terlalu lama terendam di dalam air. Omayra pergi meninggal kan k0ntr0versi dan seribu satu pers0alan terhadap ker4jaan Colombia yang lamb4t bertindak.

Sumber : jagadita.com

Uncategorized

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

Published

on

Minat bola sepak ‘diasah’ sejak dalam perut ibu, tendangan si cilik ini sentiasa masuk gol… gaya ‘Siu’ Ronaldo pun boleh buat

BARU berusia dua tahun tetapi seorang kanak-kanak pandai meniru gaya bintang bola sepak Cristiano Ronaldo, yang sering meraikan jaringan gol dengan laungan ‘Siu’.

Dari baldi, bakul, topi keledar sehinggalah ke set permainan gawang, semuanya mampu dibolosi si cilik ini apabila melakukan tendangan.

Setiap langkah dan aksinya yang tak ubah seperti pemain profesional sering dirakamkan oleh ibu bapanya dan dikongsi di laman sosial.

Berkongsi cerita kepada mStar, ibu kanak-kanak itu, Anis Adibah Hashim berkata, anak sulungnya, Yusuff Iskandar Mahadir kini berusia dua tahun enam bulan.

Lebih mesra disapa Anis, katanya, dia percaya minat suaminya dalam dunia bola sepak menyebabkan sukan itu mula mempengaruhi anaknya ketika masih dalam kandungan lagi.

“Minat Yusuff pada bola sepak sejak dia belum lahir lagi. Setiap malam sebelum tidur, suami saya iaitu bapa Yusuff akan gosok perut (baby bump).

“Setiap kali gosok perut, suami kata bila anak lahir nanti, dia mahu anak minat bermain bola sepak dan jadi pemain bola sepak,” katanya ketika dihubungi.

Yusuff merupakan kanak-kanak yang aktif dan peramah.

Menurut wanita berusia 35 tahun itu, bapanya, Allahyarham Hashim Abdullah merupakan pemain bola sepak Kelantan yang ketika itu Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK) dan suaminya, Mahadir Othman, 40, aktif mewakili sekolah untuk beberapa kejohanan.

“Suami selalu main bola permainan di hadapan Yusuff. Selalu juga bola tu menyentuh kaki anak yang sedang baring atau meniarap.

“Masuk usia lebih setahun, Yusuff pula semakin obses dengan bola. Hampir setiap hari dia bermain bola di rumah bersama ayahnya,” ujarnya yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan.

Bapa Yusuff sentiasa melatih anaknya bermain bola sepak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Anis, anaknya tidak seperti kebanyakan kanak-kanak lain yang lebih berminat untuk bermain dengan pelbagai jenis permainan yang dijual di pasaran.

“Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan seperti patung Ultraman. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung minta belikan.

Yusuff tak akan menangis kalau tak dapat permainan. Tapi kalau tak dapat bola, dia akan meraung.
ANIS ADIBAH HASHIM

“Lebih 20 biji bola kami beli untuk Yusuff. Sekurang-kurangnya kena ada sebiji bola di rumah nenek dan ibu saudara yang sering dikunjunginya, serta sebiji bola dalam kereta untuk Yusuff bermain… kalau tak, nanti dia menangis.

“Sebagai kanak-kanak, Yusuff sudah tentu minat menonton kartun dan dia lebih teruja dengan siri animasi Bola Kampung,” ujarnya lagi.

Antara jersi milik Yusuff,

Lebih banyak menghabiskan masa dengan berlatih di rumah, dia yang merupakan suri rumah menambah, anaknya juga dibawa ke padang berdekatan.

“Yusuff ni aktif, peramah dan bercakap non-stop walaupun kita tak faham apa yang dia cakap sebab pelat. Dia memang susah nak menangis, sangat happy-go-lucky.

“Buat masa ini, Yusuff lebih tahu perkataan gol. Bola pun disebutnya gol. Kalau Yusuff dapat jaringkan goL, ayah dia akan bagi ganjaran ais krim dan pernah sanggup belikan pukul 11 malam,” katanya sambil menambah suaminya merupakan penyokong Ronaldo dan Manchester United.

Sebagai ibu, Anis berkata, dia akan sentiasa menyokong minat dan bidang yang diceburi anaknya termasuk menjadikan pemain bola sepak sebagai kerjaya.

“Kalau Yusuff hanya menjadikannya bola sepak sebagai hobi dan bukan kerjaya, saya tak paksa dan tetap menyokong apa juga selagi ia baik, tidak memudaratkan dan tidak melanggar hukum.

“Sebagai ibu bapa, kita perlu menghargai anak tu walau sekecil-kecil pun pencapaian itu kerana ia cukup bermakna bagi mereka. Dari situ dia akan tunjuk sikap yang baik,” katanya.

Sumber: mStar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Uncategorized

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Published

on

By

Pemain JDT, Arif Aiman beli Mercedes harga setengah juta pada usia 20 tahun

Tindakan bintang bola sepak negara, Arif Aiman yang dikhabarkan baru membeli sebuah kereta mewah jenis Mercedes CLA45S AMG keluaran 2021 mencuri tumpuan orang ramai di media sosial.

Menerusi laman Instagram, pengedar kenderaan Hafis Naserr berkongsi momen ketika pemain kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) itu menerima kenderaan mewah tersebut di depan rumahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Walaupun tiada butiran lanjut dinyatakan, difahamkan kenderaan berwarna silver itu boleh mencecah harga sehingga RM400,000 mengikut pasaran semasa.

Bagaimanapun, tidak hairan pemain berusia 20 tahun itu mampu memilikinya apatah lagi dia pernah membawa gelaran Pemain Paling Bernilai Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Menerusi kapsyen, Hafis mengucapkan tahniah atas pencapaian Arif dan mendoakan bintang muda itu terus dimurahkan rezeki serta berjaya dalam karier bola sepak tanah air.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HafisNaserr (@hafisnaserr)

Congratulation to adik @ariifaiman42 for your archivement.. berkat usaha keras & tak henti2 cari peluang yang terbaik untuk karier adik, u really do a good job.
“Semoga adik dimurahkan rezeki & sentiasa dalam lindungan Allah SWT, abang doakan adik makin maju dalam karier adik,” tulisnya.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut tumpang gembira atas rezeki diperoleh Arif dan berharap dia dapat mengekalkan momentum dan prestasi di atas padang.

Kurang gosip, masa ni la nak kumpul aset…

Sumber: Instagram Hafis Naserr

 

Continue Reading

Uncategorized

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Published

on

By

Abang kanak2 terhempas dari ‘sotong ride’ kongsi keadaan adik -“Adik saya fighter”

Berita tentang kemalangan melibatkan dua orang wanita dewasa dan seorang kanak-kanak yang dipercayai tercampak ketika menaiki permainan ‘sotong ride’ di Fun Fair Puncak Alam malam tadi sememangnya mengejutkan ramai.

Tiga individu cedera
Menerusi laporan dari Kosmo! Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa memaklumkan yang pihaknya bergegas ke lokasi kejadian selepas menerima maklumat mengenai insiden itu kira-kira pukul 8.50 malam.

“Berdasarkan maklumat awal, kesemua mangsa berada di atas permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak sebelum terjatuh.
“Siasatan menyeluruh mengenai kejadian itu bagaimanapun masih dijalankan termasuk mengenal pasti identiti mangsa terlibat,” katanya.
Kesemua mangsa telah dibawa ke Hospital Shah Alam untuk menerima rawatan lanjut.

Telah diarahkan tutup serta merta
Difahamkan, fun fair tersebut telah diarahkan tutup secara serta merta bagi siasatan lanjut. Ada juga kenyataan memaklumkan bahawa fun fair berkenaan beroperasi tanpa lesen.

“Arahan itu dikeluarkan selepas polis turut berbincang dengan Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS).
“Siasatan lanjut akan dijalankan mengikut Seksyen 6 Enekmen Hiburan dan Tempat Hiburan Negeri Selangor 1995 kerana beroperasi tanpa lesen,” katanya.

Abang kepada mangsa kongsi keadaan adik
Dalam pada itu, seorang individu telah berkongsi keadaan seorang kanak-kanak di dalam ambulans dengan meninggalkan kapsyen “adik saya fighter guys“.

LIHAT VIDEO DISINI

Pengguna TikTok dikenali sebagai Saiful Azif itu memuat naik video kanak-kanak yang cedera dipercaya salah seorang mangsa kejadian ‘sotong ride’ tersebut.

Saman je mereka
Perkongsian tersebut telah mendapat pelbagai maklum balas daripada warganet. Rata-rata mereka meluahkan rasa bimbang dengan kejadian terbabit dan meminta ahli keluarga kesemua mangsa mengambil tindakan sewajarnya diatas insiden berkenaan.

LIHAT VIDEO DISINI

Tahap keselamatan permainan diragukan
Saiful Azif juga turut bekongsi beberapa gambar keadaan tempat duduk permainan tersebut. Menurutnya, tahap keselamatan untuk permainan di fun fair berkenaan agak meragukan sehingga menyebabkan berlakunya insiden tidak terduga itu.

Walau bagaimanapun, siasatan masih sedang dijalankan untuk mengesan punca sebenar kejadian tersebut boleh berlaku.

Terdahulu, tular di media sosial terutamanya di TikTok video beberapa individu tercampak sewaktu menaiki permainan ‘sotong ride’ yang sedang bergerak laju.

Hal tersebut membuatkan ramai yang berada di tapak fun fair itu panik dan kesemua mangsa mengalami kecederaan apabila terhempas jatuh ke bawah dari atas permainan berbahaya terbabit.

komen para netizen 

Sumber: Kosmo! (Iskandar Shah Mohamed), TikTok saifulazif, farinarynaa_

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK