Connect with us

Uncategorized

60 Jam Terper4ngkap, Detik-detik Perjuangan Akhir Omayra Sanchez Buat Satu Dunia Menangis!

Published

on

Omayra

Anda masih ingat atau pernah lihat gambar ik0nik ini?

Omayra

Sebenarnya kisah ni berlaku pada tahun 1985 semasa letusan gunung ber4pi Nevado del Ruiz di Columbia, Amerika Selatan. Gunung tu memunt4hkan lahar berserta salji yg begitu banyak sehinggakan terjadinya b4njir lumpur yang menenggelamkan Armero iaitu sebuah pekan di sana.

Letusan itu menyebabkan kota Armero yang pada asalnya sebuah daerah subur dan tenang menjadi lum’puh serta-merta. Gonc4ngan dan geg4ran yang dicetuskan oleh letus4n berkenaan telah mer4napkan rumah-rumah dan bangunan. Hujan bara dan hamburan l4har pijar yang mengalir ke kaki gunung memb4kar apa sahaja yang berada di laluannya, termasuklah kota Armero yang berada di kaki gunung Nevado del Ruiz.

Suasana bertambah genting apabila salji yang melitupi puncak gunung ‘Si Singa Tidur’ itu cair secara mendadak sehingga menyebabkan b4njir lumpur. Aliran der4s b4njir bercampur l4har bergerak selaju enam meter per saat, membawa bersama sisa runtu’han, sampah sarap dan timbunan kayu. Dan semua itu berlaku dalam sekelip mata.

Mata seluruh dunia mula tertumpu ke daerah kecil itu. Rakyat dari segenap pelosok turut terper4njat dan menyatakan rasa simpati terhadap warga Colombia di atas benc4na yang menimpa. Segala macam b4ntuan mula dihulurkan ke sana.

Armero diisytih4rkan sebagai wilayah d4rur4t. M4yat-m4yat bergelimpangan di sana sini. Kebanyakannya masih tertimbun di bawah lumpur. Sebahagian besar m4yat di temui tidak lengkap anggota tubuh.

Mngsa-mngsa yang terselamat pula mengalami keceder4an seri’us dan melepuh hampir seluruh badan kerana diselubungi debu gunung berapi yang p4nas. Dianggarkan lebih separuh penduduk Armero terk0rban.

0perasi bantuan dan menyel4mat skala besar sukar dijalankan kerana lokasi Armero yang terpencil, di tambah lagi keadaan tanah yang masih dipenuhi lumpur. Jentera berat seperti kren tidak dapat masuk ke wilayah ini. Kerja-kerja mencari mngsa terper4ngkap hanya mampu dijalankan secara manual menggunakan tangan dan anjing pengesan. Misi pencarian hanya berpandukan suara t4ngisan dan bunyi ketuk4n.

Omayra

Beberapa mngsa yang masih hidup ditemui di celah-celah sisa runtu’han bangunan. Salah seorang nya ialah Omayra Sanchez, seorang gadis sunti berusia 13 tahun. Beliau ditemui terper4ngkap dengan separuh daripada tubuhnya – pinggang ke bawah terbenam di dalam lumpur. Omayra terperuk di dalam lopak selut yang dikelilingi rekahan dinding-dinding konkrit.

Pasukan penyel4mat yang menemui Omayra cuba untuk menariknya keluar, namun bahagian kakinya tersepit di bawah runtuhan. Lebih menyu’litkan keadaan, setiap kali ditarik, air yang terkumpul di sekelilingnya akan meningkat. Beberapa puing runtu’han juga semakin menghi’mpit Omayra. Sekiranya keadaan itu berterusan, gadis tersebut akan m4ti kelem4san.

Omayra

Omayra Sanchez

Untuk beberapa jam yang pertama, pasukan penyel4mat tidak mempunyai banyak pilihan. Mereka hanya meletakkan tiub tayar sebagai pelampung untuk anak gadis itu bert4han. Ibunya yang tersel4mat turut menemani beliau di situ sementara menunggu bantuan tiba.

Pasukan penyelam turun ke dasar untuk melihat keadaan kaki Omayra yang tersangkut. Bahagian paras lutut hingga ke buku lali gadis itu terse’pit di antara pintu dan dinding batu. Manakala di bawah tapak kakinya pula terdapat m4yat seorang wanita yang menjadi alas untuk Omayra mereh4tkan kaki, iaitu ibu saudaranya sendiri.

Tidak ada jalan lain untuk menyel4matkan gadis berambut kerinting itu melainkan kakinya perlu dipot0ng. Namun, perkara tersebut tidak dapat dilakukan kerana kekurangan peralatan dan bekalan ub4tan yang minimum.

Ibunya, pasukan penyelamat dan saki baki warga Armero yang masih hidup setia berada di situ menemani Omayra. Mereka berusaha menguatkan sem4ngat anak gadis itu dengan menghiburkannya, mengajaknya menyanyi dan membantunya mengatasi ket4kutan. Setiap kali anak itu men4ngis, mereka akan men4ngis bersama.

Omayra

Selepas hampir 36 jam, wartawan dan jurugambar dari seluruh dunia telah mula memb4njiri kawasan benc4na. Mereka hadir untuk melap0rkan berita tentang kemusn4han kota Armero. Dalam masa yang sama, warga media turut bersama Omayra dan menyiarkan liputan terkini tentang perkembangan gadis itu ke seluruh dunia.

Seorang wartawan dari Jerman, Santa Maria Barragan telah menemu ramah Omayra dalam kead4annya yang masih tersepit. Dia memujuk dengan membawa makanan ringan dan minuman soda untuk anak gadis itu.

Omayra menceritakan detik cem4s bagaimana dia cuba untuk menyel4matkan neneknya yang terj4tuh ketika tr4gedi banjir lumpur itu berlaku. Namun semuanya berlalu begitu pantas tanpa dia mampu berbuat apa-apa. Dalam temu bual itu, Omayra turut mengucapkan terima kasih kepada mereka yang membantu dan memohon seluruh warga dunia mendoakannya.

OmayraPada hari ketiga, b4ntuan masih tidak kunjung tiba. Omayra sudah mula berh4lusinasi dengan mengatakan dia tidak mahu lewat ke sekolah. Sesekali dia turut menyebut tentang peperiksaan matematik. Ketika ini anak matanya menjadi hitam pekat mukanya bengkak dan tangan pucat lesi. Pada suatu ketika Omayra meminta orang orang di sekeliling meninggalkannya bersendirian supaya dia boleh berehat.

Pasukan perubatan yang hadir tidak mampu berbuat apa-apa. Mereka menyatakan sekiranya kaki Omayra di potong sekalipun, ia tidak mampu untuk menyel4mat kan nyawa gadis itu kerana masalah j4ngkitan kuman. Justeru, mereka bersetuju bahawa adalah lebih berperikemanusiaan sekiranya membiarkan Omayra ‘pergi’ begitu sahaja.

Omayra

Seorang jurugambar profesional dari Perancis, Frank Fournier yang berada di lokasi benc4na telah memotret gambar Omayra dalam keadaan gadis itu yang semakin lem4h. Potret inilah yang telah menggeg4rkan dunia, sehingga memenangi anugerah Pulitzer dalam kategori fotografi tahunan terbaik pada 1986. Malah, ia menjadi antara foto paling terkenal di dunia sehingga kini. Selepas hampir 60 jam terper4ngkap, Omayra akhirnya tew4s.

Dia meninggal dunia akibat peny4kit g4ngren dan hyp0ther’mia kerana terlalu lama terendam di dalam air. Omayra pergi meninggal kan k0ntr0versi dan seribu satu pers0alan terhadap ker4jaan Colombia yang lamb4t bertindak.

Sumber : jagadita.com

Uncategorized

Tular Video Dua Lelaki Hina Nabi Muhammad, PDRM Sedang Siasat

Published

on

Tular Video Dua Lelaki Hina Nabi Muhammad, PDRM Sedang Siasat

Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengesahkan telah menerima laporan mengenai video tular di media sosial membabitkan dua lelaki dipercayai menghina Nabi Muhammad SAW.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang melakukan siasatan berhubung perkara tersebut,

“Sudah tentu KDN akan memberi keutamaan kepada perkembangan kes ini yang tentunya tidak sihat sama sekali dalam konteks amalan beragama di negara ini,” katanya.

Beliau yang juga Setiausaha Agung PKR berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Sambutan Hari Penjara ke-233 di Maktab Penjara Kajang, Kajang hari ini.

Turut hadir, Ketua Setiausaha KDN Datuk Ruji Ubi dan Ketua Pengarah Jabatan Penjara Datuk Nordin Muhamad.

Terdahulu, tular sebuah video berdurasi 52 saat memaparkan dua lelaki mendakwa Nabi Muhammad adalah Allah dan Allah adalah gelaran bagi baginda.

Rakama itu turut menarik perhatian penyanyi rap dan aktivis, Caprice yang menggesa pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) supaya menyiasat siapa dalang di sebalik ajaran berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiger of AlQuds (@capricedaddycap)

Sumber: BERNAMA, Instagram Caprice

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Continue Reading

Uncategorized

Shermon Burgess, ketua aktivis 4nti-Islam terkemuka di Australia kini dapat hidayah Allah

Published

on

Shermon Burgess, ketua aktivis 4nti-Islam terkemuka di Australia kini dapat hidayah Allah

SYDNEY – Seorang aktivis anti-Islam terkemuka di Australia mengejutkan ramai pihak terutama kumpulan berhaluan kanan apabila mengisytiharkan dirinya telah memeluk agama Islam.

Shermon Burgess ialah bekas ketua kumpulan sayap kanan United Patriot Fronts (UPF) dan terkenal dengan peranannya semasa protes anti-Islam yang tertumpu kepada pembinaan masjid di Bendigo pada 2015. Burgess menganjurkan berpuluh protes bersama ketua kumpulan neo-Nazi, Blair Cottrell dan Neil Erikson.

Selain UPF, Burgess pernah mengetuai beberapa lagi organisasi anti-Islam dan antipendatang, antaranya Reclaim Australia serta Defence League yang kini telah dibubarkan.

Alasan utama Burgess memilih Islam kerana tertarik dengan pendirian teguh agama tersebut terhadap isu maskuliniti, peranan jantina dan penentang total terhadap lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ).

Tidak lama dahulu, Burgess pernah melabelkan Islam sebagai mundur dan menegaskan agama tersebut tidak sesuai diamalkan dalam cara hidup orang tempatan di Australia.

Dia juga menghasilkan pelbagai kandungan berbaur perkauman dan menghasut di laman media sosialnya ‘The Great Aussie’ sebagai tanda kebencian terhadap komuniti Muslim.

TERBUKA HATI

Burgess dalam temu bual eksklusif di portal Crikey berkata, dia terbuka hati mendekati Islam, seterusnya memeluk agama itu semasa Australia dilanda pandemik Covid-19.

Malah, pertemuannya dengan Ketua Muslim Freedom Movement, Youssra Rose menjadi titik penting dalam memberinya input dan pandangan lebih jelas mengenai Islam.

“Anda mesti tidak percaya melihat saya berdiri bersama orang Islam untuk berjuang dengan tujuan sama, namun kini banyak yang telah berubah. Kini saya bersama komuniti Muslim untuk melawan penind4san Zi0nis dan Fre3mason yang memerintah,” katanya.

TERIMA KEC4MAN

Selepas memeluk Islam, Burgess mengakui dia menerima banyak kec4man dan u.gutan daripada bekas ahli-ahli UPF. Malah, akaun media sosialnya dihujani dengan kata-kata k3sat, namun perkara itu tidak sesekali melemahkan semangatnya untuk terus mendalami Islam.

“Ramai antara mereka merupakan peminum ar4k t3gar.

“Malah, mereka juga mempunyai kehidupan yang tungg4ng-l4nggang.

“Saya suka dengan aspek kesihatan Islam yang melatih dan menghalang penganutnya daripada mengambil alkohol serta d4dah,” ujarnya.

Tambah Burgess, kehidupannya kini lebih teratur dan bermakna berbanding sebelum mengucap dua kalimah syahadah.

Sumber: https://mykmu.ne

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Uncategorized

Sedar tiada tauliah, Ustaz Kazim tolak undangan ceramah di Selangor

Published

on

Sedar tiada tauliah, Ustaz Kazim tolak undangan ceramah di Selangor

Pendakwah popular, Datuk Kazim Elias mendedahkan beliau tidak mempunyai tauliah untuk mengajar tentang agama Islam daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Datuk Kazim atau popular dengan panggilan Ustaz Kazim berkata, ketika ini beliau hanya mempunyai tauliah di dua negeri selain akan menerima satu lagi tauliah khas daripada sebuah negeri.

Menurut pendakwah berusia 50 tahun itu, beliau mengucapkan terima kasih atas ‘kebenaran sementara’ selama ini yang dipohon pihak penganjur bagi sesebuah program serta menyedari bahawa perlu mengikut undang-undang ditetapkan.

“Saya tidak ada tauliah mengajar daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) namun begitu saya berterima kasih kerana diberi peluang berceramah di seluruh negeri Selangor selama ini dengan kebenaran sementara yang dipohon oleh pihak yang mengundang saya.
“Atas kesedaran bahawa saya tidak mempunyai tauliah maka saya tidak dapat menerima semua jemputan daripada pihak masjid dan surau di Selangor.
“Kerana ini adalah peraturan dan undang-undang. Siapapun kita, kita perlu mematuhi peraturan dan undang-undang,” tulisnya menerusi satu hantaran di laman Facebook semalam.

The Tahfiz school Al-Barakah Manjoi will eventually closed down due to unsufficient funds in sustaining the cost of running the school said the founder Ustad Datuk Mohammad Kazim Elias.

Sementara itu, beliau juga memaklumkan bahawa pihaknya terpaksa menolak bagi memenuhi undangan program ceramah di Selangor dan menerimanya dengan hati terbuka.

“Insya-Allah pihak saya tidak akan menerima lagi sebarang jemputan ceramah dan lain-lain di negeri Selangor dan saya memohon maaf kepada semua yang menjemput saya kerana tidak dapat melayan jemputan anda semua.
“Terima kasih kepada semua yang pernah mengurus, menjemput dan menghadiri semua program saya selama ini di Selangor.
“Anda boleh terus mengikuti kuliah saya di media sosial atau datang melawat sekolah saya di Pusat Pendidikan Al Barakah,” ujarnya.

Terdahulu, menerusi laporan media, Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, tiada ‘special lane’ atau pengecualian istimewa diberikan kepada mana-mana pendakwah walaupun popular.

Ini kerana golongan yang mengajar mengenai agama Islam perlu tertakluk kepada undang-undang serta peraturan berkuat kuasa di Selangor.

Sumber: Facebook Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias

 

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK