Connect with us

Isu Semasa

“4 bulan dider4, takde sorang pun jiran dengar dia men4ngis?”- Dr Malar Kongsi Soalan Peguam Siti Bainun Yang…

Published

on

Dr Malar

Tidak pernah komen, cakap atau post apa-apa mengenai k3s pender4an Bella, Dr Malar mengambil inisiatif sendiri untuk hadirkan diri ke perbicaraan.

Baca ulasan Dr Malar mengenai sinopsis perbicaraan pada hari tersebut :

Sejak kes ni viral, sy tak pernah komen/cakap/post apa apa pasal isu ini…tak pernah langsung. Malah sy tak pernah pun tgk video Bella yang viral ketika ditemui itu, sy tak boleh, tak sanggup…

Namun, saya amek inisiatif untuk hadir sendiri ke perbicaraan dan dengar  sendiri. Dan ni sy kongsikan sinopsis perbicaraan versi Celoteh Dr Malar 😣

Peguam Asiah Jalil : Bilik laundry tu ada tingkap kan?

Saksi : Ye ada

Peguam : Kalau bukak tingkap, boleh lah dengar anak jiran men4ngis kan?

Saksi : Iya

Peguam : Tapi 4 bulan Bella dider4, takde sorang pun jiran dengar Bella men4ngis

Saksi : Tak pasti

Peguam : 4 bulan Bella dider4, takde sorang pun jiran buat rep0rt p0lis

Saksi : Saya tak pasti

**Malar dalam hati : Kalau setiap kali anak jiran men4ngis, si jiran pi buat report polis, semua mak kat Malaysia ni akan meringkuk dalam penj4ra, tau takk?? Rumah yg ada kanak², mmg lah akan dengar bunyi men4ngis hampir hari hari. Lagipun rumah bonda tu mmg ramai budak kan, banyak baby, macam mana jiran nak kenal yg mana satu men4ngis sbb lapar, sbb berg4duh, sbb dider4… Isshhh.. jiran sy buat report p0lis tak nih🤔, anak² sy memang men4ngis setiap hari pun..hadooiii💆

Peguam No 2 : S4ksi, awak ingat tak waktu awak mula mula tinggal di rumah bonda, SB ada bibik

Saksi : Iya

Peguam : Bibik ni lah yang jaga anak² SB kan?

Saksi : Iya

Peguam : Maksudnya awak menipu lah bila awak kata awak jaga anak² SB? Sebab sebenarnya Bibik lah yg jaga kan?

Saksi : Tak setuju

**Malar dalam hati : Hoooiii!! Kalau ada bibik, maksudnya dia tak jaga ke? Saya pun ada bibik, maksudnya saya tak jaga anak² sy ke?? Saya ada bibik fulltime,tapi yang menjaga anak² sy adalah mak saya, adik saya, suami dan saya sendiri. Bibik tu tolong tolong tengokkan je.. Ehh peguam ni tahu tak apa maksud “jaga anak”? Suka suka hati dia je label saksi tu p3nipu atas sebab yang tak munasabah langsung(pada pendapat saya).

*****

Banyak lagi yang diperkatakan dan dipersoalkan dalam ruang mahkamah tu yang saya rasa sangaaaaattt ridicul0us. Mungkin sebagai rakyat biasa, yang kurang arif tentang selok belok perundangan, saya tak faham motif pegu4m yang bertanyakan soalan soalan sebegitu.

Namun sebagai seorang ibu, hati saya lu’luh, pilu tak terkata!!

Mewakili ibu ibu di Malaysia yang sangat terk3san dengan kes ini, sy memohon team pendakw4raya, pegu4mbela dan hakim kes ini untuk bukak pintu hati dan tolonglah tegakkan kebenaran dan keadilan 😭😭🙏🙏😭😭

Coretan ikhlas oleh,

Malar Santhi Santherasegapan,

Ibu kepada 2 orang anak.

#justiceforbella

#celotehdrmalar

Fb : Malar Santhi Santherasegapan

Dr Malar

Gambar : Malar Santhi Santherasegapan

Komen netizen :

Norazlina Ismail

L4wyer mmg suka create soalan per4ngkap yg berjela tp jawapan utk s4ksi/m4ngsa ya atau tidak saja dibenarkan jawab so dgn jawapan tu lah mereka membuat conclusion utk yakinkan hakim..betullah und4ng2 dunia ni x adil. lihatlah ending kes arw4h zulfarhanUpnM😭 pembu’nuh boleh lepas Act 302 kut..hancur negara kl pr0siding lawyer mcm ni👎

Ruhana Mat

X tau la plk klu men4ngis dlm bilik laundry kita kena buka tibgkap sbb nk bg jiran2 dngr. & Kena pastikan jiran2 ada kt rmh masa men4ngis sUpaya ada s4ksi kita men4ngis.. Jiran2x pyh kluo bekerja. Sbb mnta nk dengar bella men4ngis dr bilik laundry. Apa yg loyar lakukan ni adalah utk cari kesal4han teknikal dr bella, agar OKT menang.

Juee Ani

Lawyer mmg suka putar belit kan fakta..klau dia orng yg soal tu..mcm emmm kacang je ni kena gert4k sikit dh gel4bah tu dia stard onpoin soalan yg bole mem4tikan kata2 saksi …ko rasa…mmg ada tingkap tp dekat situ kh konfem dia der4 bella ..kalau pun ada bibik ..bibik tu je kh yg buat kja kat umah tu xkan orng lain dlm umah xda tugas.

Salina Md Yunus

YaAllah …betol DR …kadang2 bidang perund4ngan ni banyak putar alam nya. penjagaan anak2 ,baik anak sendiri atau anak asuh,dititik berat kepada kasih dan sayang.

Moga keadilan memihak kepada yang benar.

Sumber : Dr Malar via Media O

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Isu Semasa

Projek HSR: Dua Bekas PM Kena Saman, Pampasan RM1 Juta Untuk Setiap Rakyat Malaysia?

Published

on

Projek HSR: Dua Bekas PM Kena Saman, Pampasan RM1 Juta Untuk Setiap Rakyat Malaysia?

Ekoran dari pembatalan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur – Singapura, seorang lelaki bertindak memfailkan saman terhadap dua bekas Perdana Menteri dan menuntut pembayaran ganti rugi RM1 juta kepada setiap rakyat Malaysia!

Mohd. Hatta Sanuri, 47, selaku plaintif telah memfailkan saman tersebut pada Disember lalu atas kapasiti peribadi dengan menamakan Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai defendan pertama dan kedua.

Bekas Menteri Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mustapha Mohamed, bekas Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong dan kerajaan Malaysia pula masing-masing sebagai defendan ketiga hingga kelima.

Beliau memfailkan saman tersebut atas kapasiti peribadi dan bagi pihak seluruh rakyat negara ini yang terjejas dan terkesan akibat tindakan salah, kecuaian dan misfeasans (salah laku ketika berada di pejabat awam) sehingga membawa pembatalan salah projek HSR dan pembayaran pampasan tidak perlu kepada Singapura.

Wartawan Nuzulsham Shamsuddin dari KOSMO! ONLINE juga melaporkan, plaintif telah mendakwa Dr. Mahathir melakukan kecuaian dan menyalah guna jawatannya ketika itu dengan menangguhkan projek HSR menyebabkan kerajaan dan seluruh rakyat Malaysia perlu membayar pampasan kepada Kerajaan Singapura hampir RM46 juta.

Ketika Muhyiddin atau nama sebenarnya Mahiaddin menjadi Perdana Menteri pula, beliau didakwa cuai apabila menamatkan projek berkenaan sehingga kerajaan dan semua rakyat Malaysia termasuk plaintif selaku pembayar cukai perlu mengeluarkan wang RM320,270,519.24 sebagai pampasan pembatalan Perjanjian Dua Hala di antara Malaysia dan Singapura yang dipersetujui.

Manakala Wee Ka Siong pula didakwa cuai sehingga menyebabkan hak rakyat Malaysia untuk menikmati sistem pengangkutan kelas pertama di peringkat antarabangsa yang pantas, selamat dan murah telah dinafikan.

Kerajaan Malaysia dan Singapura sebelum ini telah bersetuju secara rasmi pada 19 Februari 2013 untuk melaksanakan projek HSR sejauh 350 kilometer yang dijangka siap pada 2026 dengan anggaran kos RM60 billion.

Namun, projek untuk rakyat menikmati perjalanan di antara Malaysia dan Singapura dalam tempoh 90 minit itu dibatalkan pada 1 Januari 2021 selepas kedua-dua negara gagal mencapai persetujuan mengenai perubahan yang dicadangkan oleh Malaysia sebelum perjanjian projek itu luput pada 31 Disember 2020.

Malaysia kemudiannya dikehendaki membayar sebanyak SGD$102.8 juta (RM320.27 juta) kepada Singapura sebagai kos yang perlu ditanggung bagi pembangunan projek dan pelanjutan penggantungannya.

Plaintif menuntut deklarasi bahawa pembatalan projek yang diumumkan oleh Muhyiddin adalah batal dan tidak sah dan deklarasi supaya kesemua defendan membayar ganti rugi dan pampasan sebanyak RM1 juta kepada setiap rakyat Malaysia termasuk plaintif kerana telah secara salah dan cuai membatalkan projek HSR.

Pengurusan kes ditetapkan pada 2 Februari 2023 di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Nur Shasha Hidayah Nor Azahar.

Sumber: KOSMO! ONLINE

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Isu Semasa

Buat lawak lucah ketika ‘live’, netizen jijik tengok perangai ‘bapak2 orang’

Published

on

Buat lawak lucah ketika ‘live’, netizen jijik tengok perangai ‘bapak2 orang’

Tindakan beberapa individu yang membuat live di aplikasi TikTok sambil bergurau sesama sendiri menggunakan lawak ‘double meaning’ telah mendapat perhatian ramai setelah rakaman live tersebut dimuat naik ke laman Twitter.

Buat live lawak double meaning
Menerusi perkongsian daripada pengguna Twitter dikenali sebagai Cikgu Anep, beberapa individu yang ada di antara mereka merupakan pelawak telah membuat bergurau dengan seorang wanita sambil menggunakan perkataan menjurus ke arah lucah.

Dalam video terbabit, mereka telah berlakon seperti berada di dalam kelas dengan wanita tersebut menjadi guru dan individu yang lain sebagai ‘anak murid’.

LIHAT VIDEO DISINI

Kesemua lelaki yang berada di dalam live tersebut seperti mempermainkan guru berkenaan dengan menjatuhkan pen ke bawah dan berulang kali menyebut ‘how much’ merujuk kepada perkara seksual.

Kalau perempuan tu ahli keluarga mereka macam mana?
Gurauan kurang cerdik mereka telah mendapat respon yang pelbagai daripada warganet yang rata-rata jijik mendengar ucapan mereka termasuklah ketika menyebut berkenaan ‘cup’ yang pasti merujuk kepada saiz pakaian dalam wanita.

Mereka menganggap perbualan individu-individu tersebut tidak wajar kerana masing-masing telah mempunyai pengikut tersendiri yang boleh jadi ada diantaranya adalah kanak-kanak.

Sumber: Twitter Cikgu Anep

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Isu Semasa

“pilu hati,baru pulang dari buat kerja baik” – penolong pegawai perubatan maut pulang dari OnCall,besar pengorbananmu Natrah,Al-fatihah

Published

on

“pilu hati,baru pulang dari buat kerja baik” – penolong pegawai perubatan maut pulang dari OnCall,besar pengorbananmu Natrah,Al-fatihah

Se0rang wanita m4.ut selepas kenderaan jenis Audi RS3 dipandunya bertmbung dengan sebuah l0ri di Jalan Selendang.

Ketua PoIis Daerah Rompin, Deputi Superintendan Mohd. Azahari Mukhtar berkata, dalam kjadian kira-kira jam 10 pagi itu mngsa, Nur Natrah Daharuddin,26, dalam perjaIanan dari arah bandar R0mpin ke SeIendang.

“Apabila sampai di tempat kjadian kereta dipandu mngsa terb4.bas dan memasuki l0rong bertntangan seterusnya meIanggar l0ri yang datang dari arah hadapan.

“Akib4t kjadian mngsa mengaIami keced.eraan prah dan mninggaI dunia di tempat kjadian manakala pemandu l0ri mengaIami Iuka di kepala,”katanya.

Lebih memiIukan sebeIum kemaIangan berlaku arwh ada memuatnaik status whatsapp terakhirnya dan ketika kjadian suami mngsa berada di luar negara dan dikhabarkan p0sitif c0v1d 19 disana.3

Menurutnya my4t mngsa dihantar ke H0spital Rompin untuk bdah si.asat dan ke.s disia.sat mengikut Sksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

Katanya, berdasarkan siasa.tan awal mendapati l0kasi jalan Iurus dan permukaan jalan adalah rata dan kering serta cuaca baik semasa kjadian.

Sumber : Dbongkar

PERHATIAN: Pihak Admin RealMerah tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending

WE ARA FAMILY NZ DIGITAL NETWORK