Rakyat minta i-Citra disegerakan secara one-off kepada rakyat yang memerlukan

Rakyat minta i-Citra disegerakan secara one-off kepada rakyat yang memerlukan

KUALA LUMPUR: Kerajaan perlu segerakan keputusan membenarkan pengeluaran i-Citra RM10,000 secara one-off kepada rakyat yang memerlukan.

Ketua Pemuda Umno, Dato’ Dr. Asyraf Wajdi Dusuki dalam satu kenyataannya di Facebook berkata, kerajaan terutamanya Menteri Kewangan perlu mempercepatkan keputusan membenarkan pengeluaran tuntutan rakyat ini tanpa perlu menunggu sehingga pembentangan Bajet 2022.

Walaupun sebelum ini terdapat bayangan keputusan pengeluaran ini dijangka akan diumumkan dalam pembentangan Bajet 2022, namun rakyat rata-ratanya dalam keadaan terdesak dan memerlukan sumber kewangan dan salah satunya adalah melalui pengeluaran KWSP i-Citra RM10 ribu secara “one-off”.

Sebelum ini, kerajaan memaklumkan akan memperhalusi dan mengkaji secara menyeluruh mengenai cadangan untuk menaikkan had pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menerusi kemudahan i-Citra.

Timbalan Menteri Kewangan II, Yamani Hafez Musa berkata pertimbangan tersebut akan mengambil kira semua bentuk bantuan yang telah dan akan disalurkan oleh kerajaan, bagi meringankan beban ahli KWSP yang terjejas.

Pun begitu, menurut Asyraf Wajdi, pengeluaran i-citra RM10 ribu merupakan jaringan keselamatan jangka pendek agar rakyat dapat bernafas dalam keadaan pandemik bagi memulakan kehidupan baharu selepas ini.

Sementara itu, beberapa netizen di ruangan komen Facebook Dr Asyraf Wajdi amat bersetuju dengan cadangan disegerakan pengeluaran ini.

Rata-ratanya amat mengharapkan pengeluaran 10K disegerakan bagi tujuan kelangsungan hidup seperti membayar hutang, memulakan perniagaan baharu dan sebagainya.

Untuk maklumat sila layari realmerah,terima kasih.

Sumber:bantuanrakyat

Leave a Comment